Last news in Fakti

8 Април, 2017 08:00 5 465 30

Химическата атака: Наистина ли е дело на Асад?

  • зарин-
  • сирия-
  • химическа атака

При предполагаемото химическо нападение в Хан Шейхун в началото на седмицата загинаха над 80 души

Химическата атака: Наистина ли е дело на Асад? - 1
Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ удариха Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака в Хан Шейхун. Но дали това престъпление наистина е извършено от Асад? Или е дело на джихадистки бунтовници, целящи именно намесата на САЩ в Сирия?

Отговор на тези въпроси се опитва да даде Дойче веле.

При предполагаемото химическо нападение в Хан Шейхун в началото на седмицата загинаха над 80 души. И засега смъртта на тези хора е единственият доказан факт. Дамаск и Москва отхвърлят обвиненията на Запада, че режимът на Асад носи вината за атаката.

Но кой би имал интерес от престъплението? Този въпрос се поставя във всеки криминален филм. Същото се питаме и сега. "Само въоръжените бунтовнически групировки имат сметка от подобно нападение с химически оръжия. Те са изправени до стената и де факто нямат никакъв шанс да се съпротивляват на режима на Асад с военни средства", казва пред Дойче веле Гюнтер Майер, ръководител на Центъра за изследване на арабския свят в Майнц.

Химическата атака: Наистина ли е дело на Асад?

Политологът припомня, че през 2012 година Барак Обама заплаши, че САЩ ще се намесят, ако режимът на Асад използва бойни отровни вещества. А тази заплаха, според Майер, звучи като "покана за противниците на сирийския президент да употребят химически оръжия, за да бъде обвинен именно Асад".

Отровите на бунтовниците

Това, че въоръжената опозиция в Сирия е в състояние да извършва и химически нападения, бе описано подробно още през 2014 година в публикация на разследващия журналист Сиймор Хърш в "London Review of Books". Той цитира един документ на американската военна тайна служба DIA от 2013 година. Според този документ, клонът на Ал Кайда в Сирия - фронтът ал Нусра - притежава нервнопаралитичния газ зарин. В статията си Хърш се опитва да докаже, че приписваното на Асад нападение с бойни отровни вещества в Гута (предградие на Дамаск) през август 2013 година всъщност е дело на бунтовниците. Според разследващия журналист, целта им е била да въвлекат американската администрация във войната срещу Асад.

Химическата атака: Наистина ли е дело на Асад?

Близкоизточният експерт Михаел Людерс описва в току-що излязлата си книга "Онези, които жънат бури" как в края на август 2013 шефът на американските тайни служби Джеймс Клапър е разубедил президента да издаде заповед за изстрелване на крилатите ракети "Томахок" срещу Сирия. Клапър е убедил Обама в невинността на Асад, след като му показал анализа на иззетите от Гута проби зарин. Според анализа, проведен от британска химическа лаборатория, съставът на открития там зарин се различавал от зарина на сирийската армия. Впрочем, въпросното химическо нападение в Гута бе извършено точно по времето, когато в страната пребиваваха американски инспектори по химическите оръжия. "Между другото те бяха поканени от Асад", подчертава експертът Гюнтер Майер. През март 2013 северно от Алепо също бе извършено химическо нападение, при което загинаха и войници от сирийската армия. Майер твърди, че Асад е искал да открие отговорните за атаката с помощта на американските инспектори. "Безумие е да се очаква, че режимът ще извърши такова нападение точно по времето, когато в страната има американска комисия", смята близкоизточният експерт.

Химическата атака: Наистина ли е дело на Асад?

Съмнения за участието на Асад в химическото нападение от 2013 изразява и бившият инспектор на ООН по химическите оръжия Ричард Лойд, както и професорът от Масачузетския технически университет Теодор Постъл. В началото на 2014 година двамата американски учени публикуваха доклад, в който твърдят, че ракетите, заредени с отровен газ в Гута, е можело да бъдат изстреляни само от контролираните от бунтовницити области, както и че техният радиус на действие е бил максимум 2,5 километра.

По време на нападението в Гута Сирия все още е притежавала 600 тона химикали за производство на зарин и иприт. Според Гюнтер Майер, тези запаси са служели "като един вид противотежест на израелските атомни оръжия". "Според изчисленията, Израел притежава междувременно около 200 ядрени бойни глави. Химическите бойни вещества биват наричани "атомното оръжие" на малкия човек", казва експертът от Майнц. През август 2014 година САЩ обявиха пълното унищожаване на сирийския арсенал с химическо оръжие. Възможно е обаче в някой от трудните за наблюдение райони на бойни действия все още да има такива.

Защо му е на Асад да го прави?

А химическите оръжия на Фронта ал Нусра, за които пише в доклада на американската военна тайна служба DIA, огласен от разследващия журналист Сиймор Хърш? За тях не се знае нищо. "И поради това отцепилата се от Ал Кайда групировка е най-значимата бунтовническа група в северната провинция Идлиб", подчертава Гюнтер Майер в разговор с Дойче веле. "Фронтът ал Нусра, сега вече под друго име, се обедини с други екстремистки джихадистки групировки в Идлиб и в момента е най-мощната ислямистка група в региона. Това означава, че Ал Кайда, представена от Фронта ал Нусра, има де факто решаващата дума в провинцията", казва той.

Няма съмнение, че Башар Асад не подбира средствата за запазване на своето господство. Но от друга страна защо му трябва на диктатора да настройва международната общност срещу себе си? И то във времето, когато тя започва постепенно да свиква с мисълта, че той може и да остане на власт като сирийски президент. Оправдан въпрос, нали? И преди да се реагира прибързано, на този въпрос трябва да бъде даден правдоподобен отговор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Анкета

Атаката със зарин в Сирия е:



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    52 5 Отговор
    Разумна статия, той почти върна Сирия на народа си, трябва да е пълен идиот или американец за да използва БОВ. Но на някои така им е изгодно. Визирам САЩ, а за тази безгласна организация ЕС кво да кажа..... тяхното мнение винаги е мнението на САЩ. Или трябва да се реорганизира ЕС или по добре да се разпадне. Бях оптимист и щастлив когато се създаде, смятах , че ЕС ще бъде еталон за световен просперитет и независимост , но уви...... доста пошло съюзче се оказа

    Коментиран от #25, #26

  • 2 Немска вълна

    46 0 Отговор
    Най-после да прочета нещо смислено и правдоподобно от Deutsche Welle. Може би защото не е писано от българските сътрудници, които все се стремят да пропагандират "правата линия".
  • 3 гларус кръстоносец

    40 2 Отговор
    Изтекъл е срокът на годност на ракетите "Томахоук" и трябва някъде да се използват. Бунтовниците насъскват международната общност срещу Асад и връщат смяната му като абсолютно изискване за да има мир . Тръмп намазва ръцете на военно-промишления комплекс за да спрат да го ръфат и да плащат за демонстрациите срещу него и да опровергае сближаването с Русия. Никой обаче не разсъждава върху ролята на Турция и за факта ,че тя има най- голям интерес от случилото се. Турция, която има близки връзки с "умерената " сирийска опозиция -джихадисти.Турция, която иска смяната на Асад, която веднага е готова да последва САЩ с военни операции на сирийска територия, която трябва да прочисти кюрдите от границите си , която се намира на 40 км от Хан Шейхун и 20 км от Идлиб. Смятам че случващото се е активно мероприятие на турското разузнаване .Целта е сближаване с Америка , вкарване на още от
    турската армия в Сирия с благословията и закрилата на САЩ ( каубоите си мрат други да са им пушечното месо) и подкрепа ИДИЛ от пограничните им зони( нефта е сладък бизнес за клана Ердоган).От всички играчи на терен само Турция печели във всичко, така че.......
  • 4 анализатор

    33 0 Отговор
    напълно съм съгласен с изводите че Ислямска държава спечелиха от това събитие а си мисля че някой отдел от ЦРУ може да има пръст за да предизвикат Тръмп Така стана и с Ирак,Либия. А Иран с ядрените бомби докъде стигна-че няма такава Много са въпросите .
  • 5 гларус кръстоносец

    30 1 Отговор
    Само Турция има интерес да вкара в интрига и да скара Русия и САЩ и да разбие коалицията. Тя самата се превръща в посредник и непреодолим фактор в конфликта.По този начин ще се намести на масата на преговорите за бъдещето на Сирия и ще блокира създаване на Кюрдистан. Ще възстанови влошените отношения със САЩ а пред Русия е невинна
  • 6 кроко

    28 1 Отговор
    Да не повярва човек че това е написано от дойче веле! За турчулята съм съгласен че имат разни мераци, ама трябва да са много тъпи ако до сега не са разбрали че братушките ще ги шибат грубо ако се дървят и нато няма да им помогне. Но не бих се учудил че може да са толкова тъпи. Обаче и гадните еврейчета имат някакъв пръст в събитията там, щом на Асад хим оръжия са били са възпиране на израел.

    А че една коалиция от незнайно колко държави се бори с ИД и тероризма само на приказки, си е видно от години.
  • 7 един

    4 39 Отговор
    Статията в защита на режима на Асад не е съвсем убедителна. Да не забравяме, че разузнавателните средства са на високо ниво, технологиите отдавна изпревариха всякакви възможности за съмнение. Със сигурност се знае от коя база са изстреляни оръжията за масово изтребление с химически средства. Това не е база на Ал Кайда. Същевременно непрестанните лъжи, увъртания, хитрувания на диктаторските режими са всеизвестни. В случая с подкрепата на Кремъл Асад си позволява забранени средства, разчитайки на неточността при преценката кой точно е изстрелял химическите оръжия. САЩ е най-технологичната държава с най-сигурни разузнавателни средства. Крайно време е диктаторските режими да бъдат поставени на място и да спрат да лъжат, увъртат и разчитат на съмненията. Технологиите са толкова напреднали, че място за съмнения няма! Само спекулации от страна на разни журналисти!

    Коментиран от #9

  • 8 Фалшиви новини

    23 0 Отговор
    Кой е виновен ? Това го знае всеки ученик, но има си ракети и трябва да ги изстрелят-срок на годност минава...
  • 9 Лупи

    33 1 Отговор

    До коментар #7 от "един":

    Асад е единствения вариант за Сирия в момента, така както Кадафи и Садам бяха за своите държави, което се потвърди веднага след свалянето им. Разбира се такива "демократи", като теб и американците не ги интересува какво става СЛЕД промяната на режима, за тях най-важно е да се смени "злия диктатор" и толкова. После, всичко друго няма значение. Нямат значение всекидневните атентати от различните терористични фракции опитващи се да вземат контрол над държавата понеже нормалния политически модел им е непонятен, нямат значение западните корпорации, които изсмукват природните залежи на страните изцяло за собствена облага, дори хората които работят там в по-голямата си част не са местни поради липса на квалифицирани кадри, нямат значчение мизерията и разрухите след пристигането на "демокрацията", нямат значение липсата на медицински кадри, които т.н. диктатори взимаха от европа срещу хиляди долари заплати на месец да лекуват населението им, нищо няма значение за носителя на демокрация за него най-важно е да се смени диктатора и това е. Разбира се след смяната на диктатора, се спира какъвто и да е журналистически интерес към "освободената" държава, случайно или не... и ние насочваме вниманието си към следващата жертва. Държава, което действа през главата на ООН, нанасяйки военене удар срещу друга свуверенна държава не се различава по нищо от терористите!
    В света трябва да има международно право, което не е правото на САЩ!

    Коментиран от #24

  • 10 Лупи

    33 0 Отговор
    Толкова е плоско всичко, че чак смърди. Саудитска Арабия, която всеки човек знае, че е подкрепяна от САЩ е една от най-малко демократичните държави в Света, но това разбира се не е проблем за никой. Всеки знае, че САЩ иска да продават природен газ на Европа и единствения им вариант това да се случи е, чрез колониите им Саудитска Арабия и Катар. Сирия е единствената им пречка по пътя това се знае от всяко дете и трябва да падне или в най-лошия случай да е разцепена на части с коридор до Турция. Нямат значение жертвите в човешки материал и колтурно-историческо наследство, важно е газа да стигне до Европа и да правим милиарди. Друг голям интерес е на Израел да изпразни максимално повече територии около собствената си граница, това е толкова лесно предвидимо и логично, че чак е смешно. Известно е евреите колко ги "обичат" в близкия изток и те много добре го знаят това, следователно определено ще им е по-комфортно всички държави около тях да са слаби във всяко едно отношение още повече, че се настаниха изведнъж на чужда територия ей така от нищото в средата на 20-ти век. Демокрацията е утопия и никога не е имало такова нещо в широки мащаби, винаги където има "демократична" система, манипулацията и фалша са на висше ниво успешно манипулирайки масите в правилната посока, а има общества(каквито са арабските), където дори манипулативната демокрация е неприложима, по простата причина, че тия хора разбират само от тояга. Не може човек, който като му се дое..е на улиц
  • 11 Лупи

    18 0 Отговор
    ... на улицата да хване първата жена, която види и ти да се опитваш да го възпитаваш или интегрираш! Няма как да стане!
  • 12 психолог

    4 8 Отговор
    има откачени ,тъпи не грамотни коментари Аз съм за тези като номер 1 и подобни
  • 13 ОБЕКТИВНО

    3 26 Отговор
    Всичкото зло иде от този човек, всичко е заради него . Най после го разберете . Равносметката е милиони избити , милиони прокудени, цяла европа ескалира ,милиарди се харчат ,разтрои се всичко по цял свят. Не може да ни разиграва един луд, и да играем по гайдата му.Бих казал че светът се промени, и заслужавали ,цената си целта?

    Коментиран от #15

  • 14 ХYZ

    2 27 Отговор
    Този джентълмен не за първи път използва хим. оръжия , и наистина изби доста хора. Време е да се спре тази безсмисленна война . Стана една каша , безизходица и проблем с много трудно решение.
  • 15 кроко

    28 2 Отговор

    До коментар #13 от "ОБЕКТИВНО":

    Абе трол, от 1350 джангала зашовени от началото на годината, 50 са от Сирия, другите са от Афганистан, Пакистан и Ирак - там твоите кумири от САЩ се бъткат десетилетия на ред!

    Сирия си е изчистила хим. оръжие 2013-2014 под наблюдението на международна комисия. Да не е луд Асад да прави такава глупост сега, когато се говореше че може да има преходно управление с него. Ако тръмпи продължи да мята ракетки, значи са решили твърдо да вземат поне парче от Сирия, щото нали се говори че искат газопровод да прекарат. Другия вариант е да нападне Иран, ама още по невероятно. Но ако нещата приключат само с тази простотия, значи няма страшно за Асад.

    Коментиран от #18

  • 16 социолога

    3 27 Отговор
    Тоя тъпанар си прогони цялата държава . Егати и изрода....
  • 17 стоян георгиев

    6 14 Отговор
    асад е наистина гаден боклук ,но тук не се връзват работите .няма причина точно сега да атакува със зарин гражданското население.особено след идването на тръмп и новата американска концепция за сирия.за мен тва е имиджово изпълнение на тръмп на гърба на всички преки и косвени участници в конфликта.иначе асад е позлвал всякъкви оръжия срещу народа си.

    Коментиран от #19

  • 18 ОБЕКТИВНО ВЕРНО

    6 23 Отговор

    До коментар #15 от "кроко":

    Ти си наивник бе приятелю, нямаш представа колко са не честни диктаторите. За разлика от теб аз помня баща му ,и други диктатори от онова време,и не може да вярваш никога на диктатор.Кво мракобесие беше и при бай ти Тошо , с часове мога да ти разкажа с факти . Колко хора изчезнаха безследно ,бедна тие фантазията. За диктатора е важна само властта му, само той е важен .Който не е съгласен, отстраняват го с всякакви средства . Тези неща не ги пише никъде,няма как да четеш и да знаеш. Анадъму. Питай възрастните , безпартийни хорица ще ти разкажат за трудовите лагери , и с кво са хранили прасетата там. Айди бегай с твойте коментари . Русия ще ми говори за суверитет.......
  • 19 ХХХХL

    3 21 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    АСАТ МИСЛИ ЧЕ ТРАБИ ЩЕ БЪДЕ КАТО ООБАМКАТА.НО СБЪРКА
    ЗАБИХА МУ ГОЛЕМИ ПИРОНЧЕТА.ДАНО КРОТНЕ МАЛКО ЧЕ СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ ЩЕ ПРОБВАТ НАЙ НОВИТЕ ПИРОНИ КОИТО НЕ СМЕ ГИ ВИЖДАЛИ ОЩЕ

    Коментиран от #20

  • 20 стоян георгиев

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "ХХХХL":

    напротив тръмп е този дето реанимира асад.дори го обяви като официална нова американска концепция.ударите с ракетите не променят нищо в посока свалянето на асад ,напротив консолидират силите около него ,а в коалицията създават разнобои.днес немците ясно показаха че няма да играят в тръмповия цирк.иначе тръмп затова удари,за да могат такива като теб да го смятат за много корав и решителен,а всъщност е пълен аматьор като политик и ходовете му са непрофесионални и популиски без изрзена идея.
  • 21 onq s konq

    3 22 Отговор
    "Некои хора" са царе на изместване на въпроса от въпросителната!И какво значение изобщо има дали има употреба на хим. оръжие или няма,СЛЕД КАТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БАШАР ТРЯБВА ДА БЪДЕ УДАРЕН?А като не харесвате културния предлог за наличие на химикали,...ами задоволете се с това,че Башар има голям нос...според западния стандарт:)И не може ЦЕЛИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ И РЕДИЦА МЮСУЛМАНСКИ ДЪРЖАВИ /включително Турция/ да искат свалянето му,а една дръглива и поставена в изолация Русия да налага шибаното си мнение!Ама били си изключили телефона руснаците за връзка с Белия дом...Е така е,ама не от пренебрежение и обида,а ЗАЩОТО СА ИМ СВЪРШИЛИ БЕЗПЛАТНИТЕ МИНУТИ!...Да бъдем точни де:)
  • 22 венци

    19 2 Отговор
    Най-после един умен човек и една безпристрастна статия!А,тези,които са на страната на САЩ и за свалянето на "диктатора" ще кажа:припомнете си какво стана с Либия и Ирак,след като свалиха "диктаторите" им?Асад е използвал зарин,точно толкова,колкото и Саддам имаше биологично оръжие.Но това няма никакво значение щом веднъж е нарочен и петролът на страната му е нужен на американците!А,за Т. Живков-при него страната се индустриализира,хората живееха добре,за разлика от сега!
  • 23 Възрастни деца !

    13 3 Отговор
    В навечерието на официална визита на Китай, извършиха брутална хулиганска проява в Сирия за да покажат че ТЕ не са кой да е! Първа среща с Китай и то тя не се води във Вашингтон а просто ей тъй във Флорида в един курортен комплекс! А всички други бяха посрещнати официално както подобава, а с Китай - пренебрежително! Възрасните момчета с атаката в Сирия изразиха не само пренебрежение към целият световен ред - ООН, но и към своите граждани и Конгреса си! Показаха си Културата и като солидна велика държава - без доказателства - СЪДЯТ и НАЗВАТ ! А журналиста който направи филма за най-влиятелният човек в света - Путин, ЗАКАРИЯ от СИ Ен ЕН заяви, е сега най- после Доналд доказа че станал наш истински президент! Възрастните хулигани решиха да изстрелва 59 крилати ракети и да покажат шеметен Ефект за своите възможности ! НО какво стана! Със всичко това те урониха уважението си пред целият свят! А от военна гледна точка - СЛАБОСТ и срамна ДЕЛИТАНЩИНА ! В Ирак воюват от 2003 Год, и все са в батаци! Ефекта от ТОМХАВКИТЕ е срамен само 1/3 от ракетите са достигнали целта!
  • 24 чичо ви

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лупи":

    Всъщност на САЩ им пука какво става след падането на режима. Истината е, че ги устройва разрухата след това. Те естествено не търсят стабилност и просперитет в страната която съсипват. Дори им идва екстра когато има размирици и джихадисти, за да се вклучи другата част от плана. Първата е да се похарчат едни луди пари за военната машина,а втората е така нареченото въстановяване което се възлага само на удобни американски компани а местното население го д**а - джихадисти, липса на бъдеще и поминък, глад. Иначе коментара ти е в десетката.
  • 25 чичо ви

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    ЕС наистина са едни подлоги поради простата причина, че върхушката която държи банките им държи и федералния резерв от 100 години. И аз като глупак си мислих че ЕС ще бъде еталон и ще се извиси, но уви това не е замисъла на архитектите. Те просто искат новия световен ред да си дойде и те да са омбашии. Фалшивата им демокрацията е инструмент, глашатаите им са продажните политици, а машите са МВФ и Световната банка. ВСИЧКИ тези гов*а са обединили усилия и само дебнат да съсипят някоя икономика за да я поробят. Кога ли ще се събудят хората??? Трябва да се направи Евразийски съюз - Русия с нейните ресурси са естествен съюзник. Англичаните вън! Вишеградската четворка се събуждат, кога ще го направим ние?!?!?

    Коментиран от #30

  • 26 факт

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    За каква независимост говорим, след като Германия все още няма сключен мирен договор със САЩ и на територията и бъка от американски военни бази?!
  • 27 гост

    0 11 Отговор
    Тук е пълно с русофилчета обичащи не България , не даже Русия ,а Путин един диктатор който не допуска никаква критика,убива безпощадно свободомислещите журналисти.Браво!
  • 28 Зигфрид

    0 2 Отговор
    Ако съм американският посланик и изчета тези писания ,ще посъветвам президента и съответните органи ,тази държава ( БГ ),при такава омраза към USA и EU ,моментално да бъде отстранена от NATO и EU.Този маймунски атавистичен антиамериканизъм граничи с национално предателство.В края на краищата ние сме военни съюзници със САЩ в NATO.Имаме общ враг ! Според мен такива писания са подсъдни или се разпространяват от вражески централи.Службите по сигурността да си свършат работата и да се издирят и накажат подобни пораженски антисъюзническии псевдопатриотарски писачи или евентуални чужди агенти.
  • 29 Spas

    0 0 Отговор
    ТОВА Е ПРОВОКАЦИЯ НА БУНТОВНИЦИТЕ
  • 30 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "чичо ви":

    Когато държавите са много е трудно да има единодушие, но ако един човек или една шепа хора отговарят за декствията на десетки държави, то много по-лесно могат да се постигнат манипулативните цели. Кой дава право на Тръмп да стреля с ракети по хората в Сирия? Той не е сириец, той живее в Сирия и няма сключен договор за осигуряване на защита със държавата Сирия (или Ассад). Един вид дай да си стрелям, пък каквото стане, ако падне Ассад ще му вземем петрола, ако не падне ще му го крадем чрез бунтовническите групи (които е ясно, че го продават, за да се финансират). ЕС са угодните на САЩ, те отнасят бежанците, те плащат за тях, те изпращат хуманитарните организации и те насадиха европейците с тези зловещи, самоубийствени същества. САЩ стрелят, 100х. сирийци бягат, покрай тях и 2млн. други, а ЕС ги приема. Отидете и питайте сега, след като опорочиха коледните базари, концертите и др. дали се радват на мюсюлманите от Северна Африка? Очаквате ли удар за Великден? Аз да.