Last news in Fakti

18 Април, 2017 07:44 3 743 2

Мирните преговори за Кипър са в критичен момент

  • кипър-
  • преговори-
  • обединение
Мирните преговори за Кипър са в критичен момент - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мирните преговори за Кипър са в критичен момент. Различията в позициите между гръцката и турската преговаряща страна остават.

Това заяви в телевизионно обръщение за Великден президентът на Кипър Никос Анастасиадес.

Островът на Афродита остава разделен от 1974 г.,

когато Анкара извършва десант в северната част на острова в отговор на инспириран от Атина военен преврат в Никозия.

Последователни усилия за мир между двете общности се провалиха заради спорни въпроси, сред които са и тези за размяната на територии и гарантиране на сигурността.

Мирните преговори за Кипър са в критичен момент

Настоящият процес, който започна от 2015 г., вдъхва на анализаторите надежда за сделка за постигането на траен мир.

Никос Анастасиадес и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ са се съгласили на нови четири срещи от новата фаза на преговорите, която трябва да започне на 20 април.

За да се постигне приемливо решение за хората, ние трябва да създадем условия, които ще ни позволят да живеем в една добре организирана европейска държава, без никакви дисфункции и отворени рани", заяви кипърският гръцки лидер.

Голяма част от напредъка при последните преговори се основава на силната лична симпатия между двамата лидери.

Все още политиците обаче са далеч един от друг върху основните въпроси,

като разпределението на властта, териториалните корекции и правото на собственост.

Тррябва да припомним, че преговорите бяха прекъснати през февруари, след като лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ се оттегли в знак на протест срещу приемането от кипърския парламент на закон за задължително отбелязване в училищата на годишнината от референдум през януари 1950 г., на който кипърските гърци казаха "да" на обединяване с Гърция.

Мирните преговори за Кипър са в критичен момент

Междувременно се появиха слухове, че специалният представител на ООН за Кипър Еспен Барт Айде е изготвил пътна карта, която предвижда през юли да бъде постигнато рамково споразумение за обединението на Кипър, което да бъде подложено на референдум през септември в двете части на разделения остров.

През май или юни в Женева следва да бъде продължена конференцията за Кипър

по въпросите за гаранциите и сигурността. Такава конференция се състоя през януари с участието и на трите страни гаранти за сигурността на Кипър - Великобритания, Гърция и Турция, но не успя да доведе до преодоляване на различията по спорните въпроси.

Мирните преговори за Кипър са в критичен момент


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАСАН

    11 4 Отговор
    "Да се гарантира сигурността на острова" добре де и Гъпция и Турция и Велмкобритания са в НАТО от кого е заплашена сигурността???

    Коментиран от #2

  • 2 Дух

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАСАН":

    Хасане, какво се правиш на ощипана мома. Естетствено че от твоите работодатели - от турската агресия, етническото прочистване на гърците в северната част и т.н., и т.н. Когато почти половината територия на една независима страна беше завладяна от турскта армия. Това което направихте с арменците, това което готвите и за България с платеното от твоя работодател ислямизиране и потурчване. Това е заплаха за сигурноста. Всички турци трябва да бъдат изгонени от Кипър и той да се присъедини към Гърция.