24 Януари, 2017 20:29 776 0

Илхан Кючюк: Женева е последната възможност за обединение на Кипър

  • кипър-
  • обединение-
  • илхан кючюк

Преговорите в Женева могат да се окажат последната възможност за обединение на Кипър. Двете страни не трябва да изпускат този исторически шанс, смята евродепутатът от АЛДЕ Илхан Кючюк. Той бе домакин на събитие в Европейския парламент, посветено на разрешаването на кипърския конфликт и находищата на природен газ в Източното Средиземноморие. Във форума участваха експерти от Швеция, Кипър и Гърция, които анализираха сложната енергийна ситуация и изключителната икономическа зона на Кипър, които продължават да разделят представителите на научните среди.

„Смятам, че моментът е подходящ за провеждане на тази дискусия, защото сме в заключителната фаза на историческите преговори в Женева. Последните усилия да бъде разрешен конфликтът в Кипър изглеждат като най-реалистичната възможност от години насам да се постигне споразумение, с което да бъде сложен край на една от най-дълго продължилите политически кризи в света.“, заяви Илхан Кючюк в своето приветствено слово.

Участниците в конференцията коментираха, че оптимистичните нагласи в Кипър, че най-накрая може да бъде постигнат мир, са породени до голяма степен от ангажимента и смелостта на двете страни в диспута. Въпреки това, те все още са изправени пред редица наболели въпроси, които блокират напредъка в продължение на десетилетия – като например как да бъдат предначертани, как да се гарантира сигурността на острова и др.

„Личното ми усещане е, че това е последният шанс за обединение на острова и вярвам в положителния резултат в следващите дни.“, коментира Кючюк пред журналисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: