22 Април, 2017 07:45 1 889 21

Всеки руснак да стане патриот!

  • русия-
  • руснак-
  • патриот-
  • патриотизъм
Всеки руснак да стане патриот! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавната дума в Москва трябва да разгледа законопроекта за патриотичното възпитание на младежта. За писателя Виктор Ерофеев това е трето дежавю - след патриотичните кампании на Николай I, Александър III и Сталин.

Колкото по-лошо, толкова по-патриотично. Колкото по-близо до война, толкова повече призиви за жертвоготовност. Колкото е по-тежка геополитическата самота, толкова по-гнусна става казионната реторика за особения път и особената душевност. В Русия, където историята се върти като жироскоп, винаги става така. Сегашното култивиране на патриотизма е третото дежавю, ако имаме предвид патриотичните кампании на Николай Първи, Александър Трети и Сталин. Новата идея на Държавната дума за възраждане на патриотизма не е просто желание за окончателно превръщане на Русия във военна крепост с дебели стени и заключени врати. Тази идея е нещо като любовна покана в Прокрустовото ложе на поредния - но този път патриотичен - тоталитаризъм.

Връщане в тъмната вечност

През 1990-те Русия изпитваше известно законотворческо смущение от факта, че държавата и отделните личности изобщо не можеха да разберат кое е по-важно - бюрокрацията или свободата. Оглеждайки се на Запад, където човекът е мерило за всичко, тогавашна Русия възприе този лозунг като свой идеал. Думите на Джеймс Джойс, че не иска да умира за Ирландия, а е по-добре Ирландия да умре за него, в Европа отдавна са се превърнали от писателска ирония в политическа реалност. В Русия точно обратното. Времето тръгна назад. И то даже не към миналото, а към тъмната вечност. Съотнесени към руската действителност, думите на Джойс изглеждат като връх на русофобията.

Разбира се, че всички ние - интелигенцията, средната класа, либералните партии и студентите - сме виновни, че не отчетохме силата на завръщането във вечността. Тогава ние живеехме с идеята за освобождението, а кого трябваше да освобождаваме и защо - отговорът потъваше в мъгла. В това време бандитите и силоваците си поделяха тортата и цялата власт.

Все пак победата на държавата над човека в 21-ви век не може да не бъде призрачна. Развитието на технологиите, "клиповото съзнание" - всичко това разбива на малки парченца държавното мислене. На държавата ѝ се налага да прибегне до фундаментални идеологии, ако иска да бъде по-силна от човека. Путинова Русия се изгражда на базата на патриотизма - така, както го разбира тя самата. Разбира се, че това е много по-слабо в сравнение с комунизма, чиято тенденция беше да се размножава в много бедни държави и да стане световно явление. Патриотизмът е локализиран в една страна. Той има имперско съдържание и претенции над всички сфери, свързани с държавните интереси. Той би могъл да се разпространи и другаде - за сметка на такива представи за господството на държавата над човека, каквито има в някои страни от Африка и Латинска Америка, а и отчасти в Китай, където обаче версията на местния национализъм не се вписва в руския светоглед.

Ако човек се зачете в текстовете на законопроекта на Държавната дума за патриотичното възпитание, ще види, че това е някаква мъртва азбука, писана от мъртви хора. Азбука, която води до обратния на желания от президента, държавата и държавните структури ефект. Какво ще стане ли? Страната ще се подхлъзне към бунтове, които ще избухват тук-там. Ще се разбунтуват шофьорите на камиони, ще има протестни шествия и т.н. По това се подведе и Александър Трети и докара Русия до революция.

Защо говоря за мъртва азбука и мъртви думи? Защото те противоречат на човешката същност. "Глупаво ухаят, ухаят мъртвите слова", писа навремето Николай Гумилев. Авторите на законопроекта, желаещи да възпитават патроитичните чувства, поставят знак на равенство между държавния патриотизъм, любовта към родината и предаността към отечеството. На всички би трябвало да бъде ясно, че любовта не трябва се възпитава. Предаността - също. Можеш да внушиш чувство на страх, да заплашваш с насилие, но любовта се самозаражда и не се вслушва в съветите на "възпитатели".

Любов по принуда?

В това отношение любовта към страната прилича на любовта между половете. "Ако се понасяме, ще се залюбим" - това е днешното изискване на държавата към населението. И не само на държавата. С пълна пара в защита на властта се е понесъл и бронираният влак РПЦ (Руската православна църква). Патриархът сега се обявява против измислената от него самия идея за човекопоклонничеството, която той откри в международния либерализъм. Не е възможно да заченеш патриотичен тоталитаризъм, който свежда всичко до идеята за защита на държавата с оръжие (или без оръжие) в ръка. За това липсва живото човешко желание, а мъртвите думи само замразяват всякакъв социален живот. А това замразяване ще бъде имитация на зачатие. И застоят ще бъде представен като страстна прегръдка между народа и държавата. Да речем, че политическото простодушие на народа даде възможност на държавата за известно време да привлече на своя страна поклонниците на Крим и Новорусия. Но Новорусия е бита карта, а Крим изпадна в депресия. Сирия добави още повече несигурност. И федералният телевизор излиза от мода.

Държавният патриотизъм е последният клапан на авторитаризма и първият знак на задаващия се тоталитаризъм. Той има за цел да разгроми всяко независимо движение, да затегне гайките в политиката и културата в навечерието на президентските избори през 2018 година. Принудата към патриотична любов прилича на брутално изнасилване, което оставя в паметта само омерзение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колю

    10 4 Отговор
    " Чавдарчето Родината обича....." , " Пионери,комсомолци . Да вървим напред ....." къде ? Към облажени и добре живеещи на гърба на другите богаташи . И те и децата им и пра-внуците им . А за останалите- " Дайте да дадете .... " Не ,че и сега не сме им трудови роби без значение какъв ще е строят на държавата. Експлоатация винаги е имало и ще има. И човек за човека никога няма да е брат. Равенство няма да има никога . Трябва да има равен начален старт ,но и това го няма за децата ни.
  • 2 Ох опа

    7 14 Отговор
    Направо да копират северна корея, и ще имат голям успех
  • 3 кирил

    5 15 Отговор
    всички рушняци да станат впутинци

    Коментиран от #17

  • 4 681 БЪЛГАРИЯ

    5 16 Отговор
    Те са патриоти само ,че на ВОДКАТА !
  • 5 Али Бабата

    14 1 Отговор
    Поредната уникална простотия! Липсата на национализъм,патриотизъм е основен атрибут на комунистическите държави. Нали така? Повсеместна пролетарска революция? Износ на революция и/или демокрация? Вече да няма народи и националности, а само Европейци и Европейски съюз? Да живее ЕССР/ЕС/!!!!
    А, като СССР, и той е бил една държава, каква е разликата между ЕС и СССР тогава? И в двата случая става въпрос за интернационализъм- в единия случай съветски такъв, в другия европейски такъв, а патриотизма викате да го зарежем.
    Откъде толкова познания и разсъдък, да се знае, че твърдо трябва да държим на патриотизъм, или по-български казано- родолюбие. Иначе ще се обезличим като народ с разните либерално-интернационални идеи, които в основата са си вредни,целят премахването на Националната държава и смесването на всички раси в една, тоест изчезването на нациите.
    Е, питам аз, в такъв случай има ли разлика между марксисткия интернационализъм и либералния космополитизъм? Щото за мен лично няма никаква.
  • 6 Али Бабата

    13 1 Отговор
    Патриотизъм и Родолюбие!То е онова нещо дето прави най-здрава връзка на обществения съюз на дадена държава. И колкото е по-слаб такъв обществен съюз,толкоз по-лесно се прокарват нечии/чужди/ интереси.
    Патриотизъм и Родолюбието е ценност, която много хора съхраняват и днес,но все по-трудно се възпитава в младежите. Любовта към родината трябва да бъде част от ценностната система на всяка нация,защото това го сплотява духовно с неговите сънародници.
    Всички империи в историята на човечеството, са се стремели към поробване на целия свят и всички са рухвали, поради недостатъчни комуникации, транспорт, разлики в езика, разлики в морала, възпитанието и религията, култура на нравите и обичаите т.е. НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ.А национална идентичност възпитава в дух на патриотизъм и родолюбие .Точно тази национална идентичност ни запази през 500г.турско робство.И точно тази липса на националната идентичност ни погубва последните 25г.
  • 7 Къшшшшш

    5 13 Отговор
    ПОРЕДНИЯТ. ИДИОТИЗЪМ .АЛКОХОЛИТИЗЪМ И РЕЗУЛТАТ : УСПЕШЕН КОМУНИЗЪМ. НЯМА НИЩО ПО ТЪПО ОТ КОМУНИЗЪМ , ОГРАНИЧЕНИЯ, МИЗЕРИЯ И ДИКТАТУРА. АЙДИ ОСТАНЕТЕ СИ В СИБИР.
  • 8 onq s konq

    2 9 Отговор
    Еса е момента да подемем идеята и ВСЕКИ БЪЛГАРИН ДА СТАНЕ РУСОФИЛ.Слава России!

    Коментиран от #15

  • 9 Снайпериста

    1 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 10 стоян георгиев

    0 6 Отговор
    колко са патриоти ще се разбере веднага ако им паднат визите за сащ.

    Коментиран от #19

  • 11 кроко

    6 1 Отговор
    Не съм чел законопроекта, но: „геополитическата самота” на Русия е измислица на политиците и медиите, обслужващи глобализацията; не Русия обгражда други страни с ракети и Путин, а запада сам създава усещането че са близо до война; а против патриотизма са всички привърженици на глобализацията, която води до обезличаване на народите и обезсилване на управлението им. Виждате Европа до къде е стигнала с тази либерастия, прикриваща глобалните икономически интереси, но истината е че много държави и хора вкл. в Европа са против това. Обаче медиите и обслужващите политици упорито се стараят да не дават гласност на други гледни точки.

    Коментиран от #14

  • 12 гостуващ

    3 0 Отговор
    "...Оглеждайки се на Запад, където човекът е мерило за всичко..." Тия мазни тъпанари са объркали думичките. Писали са "човекът" вместо "парицата".
  • 13 Марчо

    1 0 Отговор
    Нямах нерви да чета цялата статия. Няма такова нещо като всеки руснак да стане патриот!!! ВСЕКИ РУСНАК Е ПАТРИОТ когато това е необходимо. И водката или "белото"нема нищо общо. Естествено с много, ама много малки изключения. Това е доказано от историята. А по отношение на бъдещето, то е едно повторение на историята.
    Някой да знае Русия да е загубила война???? А? Нещо не чувам?
    А по отношение коментара на Колю, нещо си сбъркал строевете. Анализираш капитализма и го приписваш на социализма. По тази тема много има да спорим. И няма да си напред.
    И към Али Бабато - победата на комунизма повсеместно не значи обезличаването на държавите и никога не е ставало въпрос за отпадане на границите, а тяхното икономическо сътрудничество. СИВ е нещо, което капитализма никога няма да постигне. Мотото на капитализма е, че големите риби ядат малките - най-кратко казано. Няма сътрудничество. Има изяждане. И след това - МОНОПОЛ. Както в момента е в България.
    Пример. Горива. Може да има и сто фирми бензиностанции, но купуват от един производител. Конкуренция????? Това батка е най-малкото смешно.
    А електроснабдяването? Нещо да кажеш за конкуренция?? Идва ли! Може ли когато в северна българия доставчик е ЧЕЗ да го смениш с друг??? И ако го смениш, дали цената ще е друга???
  • 14 Марчо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    Правилно си забелязъл. Глобализацията е враг на човечеството. Като цяло. Европейците заразили инките с шарка и вече ги няма, африканците заразили европейците със спин. Има и много други атрактивни заболявания и вреди, които не споменавам. Това обаче е само каймака на цялата мътеница. Голямата помия е под каймака. Смесването на несъвместими народности е плод на сегашната глобализация. Абсолютна грешка. Всяка жаба трябва да си знае гьола. Не съм го измислил аз. Народа. А народа е гений. Тези хвърковати мисли са плод на много, много практика, кръв, време и мъдрост. Не бива да се пранебрегват, защото са доказани във времето. Топлата вода отдавна е открита.
  • 15 Марчо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Не си разбрал. Всеки руснак да стане патриот. А ако се поучим от апела и . Това значи всеки българин да стане патриот(български) Не русофил, русофобе! Не търси под коня конче. Тук се говори за патриотизъм, не за обич към друга народност.
    И не разбрахте ли в края на краищата, че ислямизацията на Европа става под давлението на Америка? Всички тия камилари, които не знаят да четат и да пишат даже и на собствения си език ще плъзнат след време от палатките по Европа ще я дръпнат към средните векове??? Това не ви ли говори нещо? Те няма да се върнат нито в Афганистан, нито в Сирия, нито в Ирак, нито в Иран, нито в .... ще останат тук. Виждате ли, че във Франция правят самоубийствени атаки ФАНЦУЗИ от арабски произход. Те никога няма да станат французи (въпреки френския паспорт), нищо че са второ или трето поколение французи. Те винаги ще са си камилари. И техните внуци ще си умрат като камилари.
  • 16 Марчо

    1 0 Отговор
    Още от първите думи на тази статия разбирам, че патриотизма е лоша дума. Нищо чудно. Статията е на Дойче Веле. Немците вече са заприличали на бабички. То е видно и от канцлера и. Германия вече се подготвя за ислямизация сериозно. Малък пример: Даже криминалния сериал "Кобра 11 обади се" , който се излъчва по нашата телевизия един от главните герои е мюсюлманин. Всички главни герои се смениха под най-различна причина, но той остана. И това е само началото. Щом немците се продадоха, ние сме мъртъвци. Като народност.
  • 17 Марчо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "кирил":

    Добре че поне името си си написал без грешка. С малко изключение. Първата буква трябва да е главна.
  • 18 Марчо

    1 0 Отговор
    Направих си труда да прочета цялата статия в края на краищата. Тя е плод на човек, който съчетава думи в така наречените "хвъркати фрази". Това са мисли, които изглеждат все едно казани от някой философ. Така написаните анализи приличат на доказани и неопровержими. Само че те са така съчетани, че в тази статия патриотизма изглежда като само държавна идеология, а не като народна. Побългарено това трябва да значи, че българина не трябва да обича България, а нещо друго. Какво? Няма значение. Само да не е българско. Ако пък обича България, то не е по негово желание, а под давление на държавата!!!!
    Моля прочетете внимателно статията.
    Даже ме е срам да чета последното изречение на статията. Прочетете го!!! Моля. Патриотизма било изнасилване и омерзение. Тези от Дойче Веле са за стената.....
    Патриотизма е ... кажете вие.
  • 19 Марчо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Визите не са пречка. Българите нали знаеш колко са в щатите. Като процент от останалите тук са може би 7%. Да не би да са с безвизов режим там?
    И нашите нали се сещаш, че там бършат задниците на американските бабички и чистят кенефите и. Ама се снимат до някоя яхта и пишат, че била тяхна.
    Неколцина са успели в американската мечта, но болшинството са бели роби. Само че ги е срам да си го признаят.
  • 20 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    марчо всичко дето си написал е глупост.визите не били проблем????и как да не са проблем,я иди в щатите без виза де!българите в щатите са като всички останали там,някои бършат задници други бачкат на уолстриит ,но основно карат камиони или бачкат в строителството ,където са много добре платени.комплексарското ти отношение към тях обаче не знам на кво се дължи.
  • 21 Кака Гинка

    1 0 Отговор
    Руснаците като цяло винаги са си били патриоти,за разлика от нас.Ние сме вечните "фили" и "фоби" и се кланяме на всичко друго,само не и на нашето.За това предателите у нас винаги успяват да докопат кокала и да ни поставят под поредния ботуш.А стадото блее възхвали към тях и актуалния в момента "голям брат"...