Last news in Fakti

27 Април, 2017 08:00 6 037 17

Защо туркините в Германия раждат повече деца?

  • германия-
  • туркини-
  • деца

Германското общество застарява, броят на младите хора намалява, сочат демоскопите. От 40 г. насам жените в Германия раждат средно по 1,4 деца

Защо туркините в Германия раждат повече деца? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският институт за изследване на населението проучи включително и въпроса с раждаемостта на хората, които имат чуждестранни корени, съобщава вестник „Ди Велт”. Бяха сравнени три групи жени с такива корени: италианки, полякини и туркини. Най-плодовити се оказаха туркините, които раждат средно по 2,45 деца, следвани от италианките с 1,79 и полякините с 1,59. Демографите сравниха тези данни с данните за раждаемостта в съответните три страни и установиха, че както туркините, така и италианките и полякините в Германия раждат повече деца от средното в своите страни. Данните са по статистики от 2008 година и се отнасят до поколението жени, родени между 1965 и 1969.

На въпроса защо туркините раждат в Германия повече деца от средното в Турция, демографите отговарят с предположението, че турските преселници идват от региони с по-висока раждаемост. Така например в Източен Анадол раждаемостта възлиза на 3,7, докато в някои гъсто населени градски региони на Турция тя е дори под 2 деца. Изследователите отбелязват още, че в резултат от добре развития „брачен пазар” вътре в турската общност в Германия, „възпроизводството” на хората от турски произход се осъществява в една сравнително затворена група, където доста стриктно се спазват представите за семейство и продължаване на рода, донесени от старата родина.

Турският модел и германският модел

Високата раждаемост на жените от турски произход в Германия до известна степен изненадва демоскопите включително и поради това, че обикновено преселването от една страна в друга съкращава репродуктивния период на жените и би трябвало да снижи раждаемостта. Те установяват още, че сред хората от турски произход много рядко има семейства без деца, което е в „рязък контраст с високия и продължаващ да нараства процент на бездетните” натурални германци. Изследователите добавят, че сред това мнозинство масово е разпространен моделът на семейството с едно дете.

Демоскопите изброяват и още фактори, допринасящи за по-високата раждаемост на жените от турски произход в Германия. Тези жени в масовия случай сключват през живота си само един брак, често пъти не са трудово заети и имат относително нисък образователен ценз. Много изследвания доказват, че жените, които са единствено домакини, обикновено раждат повече деца.

Колкото по-дълго живеят в Германия обаче и колкото по-високо образование придобиват жените с чуждестранни корени, толкова по-бързо спада броят на ражданите от тях деца. Специално при жените от турски произход, родени в Германия, високото образование обикновено върви ръка за ръка с раждаемост, равна на средната за жени с тяхното образование в страната. Между другото, за онези туркини в Германия, които не са се отказали от турското си гражданство, правителството в Анкара е предвидило финансови стимули. За първо дете те получават 300 лири (75 евро) а за третото и всички следващи – по 600 лири (150 евро).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българка

    37 2 Отговор
    по важно е защо българите с високи доходи и образование не желаят да имат деца. млади двойки с доходи над 5-6000 месечно са ми казвали че не им се занимава с деца и така им е по удобно

    Коментиран от #12

  • 2 дани

    30 1 Отговор
    познавам такава семейна двойка с доходи над 10000 лева които постоянно пътуват за развлечение в чужбина и не искат деца защото нямали време и ще им пречат
  • 3 към българка

    22 2 Отговор
    В текста е обяснено - тези жени "често пъти не са трудово заети и имат относително нисък образователен ценз".
    Не са се сетили да проверяват сред ромките.
  • 4 нпанов

    24 2 Отговор
    тези,които имат най големи възможности и най добри условия за отглеждане на деца не желаят да имат деца. най краткото обяснение е,считат,че децата им пречат
  • 5 МЕРЕТ

    16 3 Отговор
    МИ ТЕ СА ОТ НАШТИ ЗА ПОМОЩИ ГИ РАЖДАТ ОТ ТВА ЖИВЕЯТ
  • 6 Пандо

    24 3 Отговор
    ЩОТО ТАКА ИМ Е КАЗАЛ ПАДИШАХА ОТ СТАМБУЛ ГЕБИ ... СЪЩО ИМ Е КАЗАЛ ДА НЕ УЧАТ И ДА СЕ ОГРАМОТЯВАТ , ЗАЩОТО НЕ ТРЯБВА ДА МИСЛЯТ И ЗНАЯТ, ЗАЩОТО НЯМА ДА СЛУШАТ ПАДИШАХА И ДА НОСЯТ ФЕРЕДЖЕТА , БУРКИ , МУРКИ И ТЕМ ПОДОБНИ ЗА ДА НЕ МИСЛЯТ ЗА ГЛУПОСТИ КАТО СЕХ , МЕХ ...И Т. Н.
  • 7 Минет Мадуров

    15 4 Отговор
    Нали са много морални и регилиозни пък се е..т като за последно....
  • 8 ШАРАН БГ

    27 1 Отговор
    Всички се правят на паднали от Марс. Големи философи, големи изследвания, големи институти с още по-големи бюджети. Защо всяка държава в Ентелегентия свят нехае за демографското си състояние и всички политици кършат пръсти и оле-ле....?? Всичко е безкрайно просто!Френският държавник Шарл де Гол разреши този въпрос за страната си в 60-те години на миналия век само с няколко мъдри решения!!! Защо нито един съвременен политик не следва и не въвежда неговите принципи - дори самата Франция??? В 1963-1966 години, всяка млада майка във Франция още до 25-28 годишната си възраст имаше по 3/три/ деца !Съвременните политици не са никакви държавници, а просто продажници. И ако се появи някой със собствено виждане по важни въпроси от съвремието ,в полза на собствения си народ и държава--веднага, ама моментално, под диктовката на Големия Брат бива охулен ,оплют, омерзен. Това е глобализма и фалшивата ни демокрация........
  • 9 впечатлен

    24 3 Отговор
    За съжаление всяко нещо има цена. Германците много обичат да им работят чужди работници в непрестижни според тях професии като строителство, хигиена и разни други. Дават възможност на мигранти, били те икономически или политически, да навлизат в държавата им и да заемат непрестижните за германците работни места. Надяваха се така и да стане с арабите, ама не. Арабинът няма да ти работи, той само ще закача жените, ще се прави на велик като Аллах, ще безобразничи и безделничи. Няма да работи, както прави турчинът, известен по света като съвестен и добър работник. И тъй като условията в Германия са добри и насърчаващи раждаемостта, той ще се множи, докато накрая германците просто няма да издържат и ще започне обратното преселение, което ще бъде единственият изход. Дано е само това, да не се стигне до по-страшни неща. Защото всяко нещо има граници. А броят на мюсюлманите, заселващи се в Европа главоломно расте.
  • 10 гостенче

    20 4 Отговор
    Нашите добре палтени млади хора, не желаят да имат деца защото са разглезени лигльовци. Това са тези чиито майки на по 70 години сутрин ми се бутат в трамвая защото отиват на работа. Налага имсе да ходят за да "помагат" на децата си, които същевременно изкарват луди пари. Това са хора научени, че всичко е за тях и им се полага и не желаят да носят отговорности и да имат всякакъв вид пречки. Деца, които цял живот майка им ги е натискала да учат защото има свръх болни амбиции и утре трябва да разказва пред колежките си "а пък моя син да занете..." и те децата сега на по 30 години са като отвързани кобили, които не са видяли на време нито парти нито дискотека нито нищо, защото са се спукали да учат като някои шизофреници, и сега ламтят за всичко и се държат за него със зъби и нокти. Понеже има свободия има кинти, мама е с възторг към него/нея че е лекар и че ходи във Дубай, ама че няма семейство и спи сам като куче и смисъла на живота му е как да изкара пари..... това никой не го вижда. Много е важно човек да живее живота си навреме а не да избухва от 25 до 35г.

    ЕТО ЗА ТОВА МЛАДИТЕ ХОРА НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ИМАТ ДЕЦА!!! ЗАщото те самите все още са деца и не желаят да пораснат. Защото когато е трябвало да са деца са били зомбита. Сега пак са зомбита само дето изкарват пари.
  • 11 Загрижен

    27 1 Отговор
    Като ви чете коментарите човек, би си помислил, че в България основната причина за ниската раждаемост е охолния и презадоволен живот на хората. Да, има и такива семейства, но основните причини за ниската раждаемост у нас са емиграцията на млади хора и мизерните условия на живот. Всъщност едното е вследствие от другото.
  • 12 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "българка":

    Защото дохода и професионалните умения нямат нищо общо с морала, етиката и доброто възпитание. Не мога да се убедя, че е по-добре да си отглеждаш кученце, отколкото да имаш дете. Децата са най-доброто нещо което може да се направи в този живот, ала трябва да се откажеш от много други неща, или поне да ги пренебрегнеш.
    Ако се замислиш точно тези които не искат деца е нямало да ги има на света, ако техните родители са мислили по същия празноумен начин.
  • 13 Али

    7 4 Отговор
    Те не са турци а кюрди,Германия и други дават от години насам гражданство на тях,за та ги използват срещу Турция и го правят ор години насам с ПКК
  • 14 Али

    8 5 Отговор
    В Европа има около 10% турци останалите 90% са кюрди
    Разберете го вече
  • 15 СССР демократ

    11 0 Отговор
    Защо разждат повече деца ли? Ами отговорът е много прост. Защото ги порят кат риби!
  • 16 колю

    10 3 Отговор
    В джамиите постоянно им се казва ,че жената не трябва да стои празна. Няма полза друга от нея. Ако мъжа се разболее или умре ,я почва брат му. Когато се образоват и видят какво е свят без забрадка и шалвари си намалят раждането. Иначе са като животните- кравата или кърми малкото ,дава мляко или е заплодена. Иначе ножа. Въпрос на култура и целта е да се залее света с мюслита . И за това им плащаме всички ние чрез социалните придобивки . Самоунищожава се Европа . За какво трябва държавите да са с не знам си колко милиона повече ,след като кореняците милиони ще страдат от нашественици . Защо не се използват парите за собствените си народи? Така искат онези от богатите арабски страни . Прослава на бога им и теч на пари чрез джамии и емисари. При това с наглото му натрапване и на останалите вероизповедания. Няма да мирясат докато си навлекат война. Защото са проста и ненапредничева цивилизация. Мързеливи паразити. Един работи -10 лапат.
  • 17 Кака Гинка

    9 0 Отговор
    "Докато мъдрите мъдруват,лудите лудуват."Те,мюсюлманите почти превзеха Европа, а "умните" глави продължават да се чудят и да правят изследвания - докато им нахлупят чалмите...