29 Май, 2017 07:44 2 018 0

Да вземем ръста в Еврозоната сериозно

  • еврозоната-
  • сериозно-
  • ръст

Може ли Европа да ни изненада

Да вземем ръста в Еврозоната сериозно - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Джим О Нийл за Project Sindycate

Джим О'Нийл, бивш директор на Goldman Sachs Asset Management и бивш търговски секретар на Министерството на финансите на Великобритания.

Аз бях извън света на международните финанси и икономически прогнози в продължение на четири години, но всичко това, което научих за 30-те ми години на пълен работен ден, все още влияе на това как виждам света. Един урок се беше да се измери икономическото и финансовото представяне на предприятието, по начин, по който се сравнява както с базовия потенциал на предприятието, така и с пазарната оценка на неговите резултати. Прилагането на този подход върху големите икономики води до някои изненадващи наблюдения и възможности.

За начало, въпреки всеобщото мнение, световният растеж не е особено разочароващ до този момент на десетилетието. От 2010 до 2016 г. световното производство нараства със среден годишен темп от 3.4%, както показват данни на МВФ. Това може да е по-ниско от периода 2000 – 2010 г., но е по-високо от темпа на растеж през 80-те и 90-те години на миналия век. Тези десетилетия не се разглеждаха като икономически разочароващи.

Разбивката на ефективността на отделните държави предлага допълнителни прозрения. Въпреки значителните политически травми САЩ и Великобритания изпълниха очакванията. Китай, Индия и Япония също се разраснаха до своя потенциал. В рядко срещаното положение, нито една голяма икономика не изпревари значително потенциала си.

Три икономики обаче наистина разочароват. Това са Бразилия, Русия и Еврозоната. Дали това значи, че много наблюдатели, включително и аз, надценихме потенциала на тези икономики? Или отразява смекчаващи обстоятелства. Ако говорим за второто, човек трябва да се запита, дали противно на преобладаващите очаквания, един обрат в тези три икономики през остатъка от десетилетието може да ни изненада в посока нагоре?

Що се отнася до Еврозоната идеята, че икономическия растеж може да се забави, може да доведе до психически проблеми за някои хора. Аз обаче бих насърчил моите анализатори да мислят върху тази идея, защото могат да се изкарат много пари в днешните щедри пазари.

Ако гледаме циклично, към момента Еврозоната се справя добре, както според собствените си стандарти, така и според някои чужди. В първата четвърт на тази година Еврозоната се справи по-добре от САЩ и Великобритания. Доста от големите държави в нея от известно време показват по-силен относителен растеж.

Независимо от това дългосрочната структурна перспектива в Еврозоната остава незадоволителна. Става въпрос за двата ключови фактора като дългосрочен растеж – размерът и ръстът на населението в трудоспособна възраст и производителността изглеждат мрачни дори за големи държави като Германия. Икономиката на тази страна от циклична гледна точка се справя добре.

Може ли обаче да се появи двигател, който да засили растежа? С голям брой млади бежанци, които продължават да заливат Европа от бедните части на Африка, такава перспектива не изглежда невъзможна.

За да се използва потенциалът на бежанците, обаче е нужно тяхното интегриране в обществата и икономиката на страните, които ги приемат. Оправдано много европейци се опасяват от това. Ако тази необходимост бъде постигната обаче, със сигурност нарастващото демографско предизвикателство в Европа, особено в Германия и Италия, ще бъде смекчено.

Новите варианти могат да доведат до по-конструктивен политически подход. Повечето фискални позиции на членовете в Еврозоната са претърпели значително, макар и често незабелязано, подобрение през последните години - до такава степен, че фискалният дефицит в Еврозоната сега е по-малък от 3% от БВП. Тези цифри са много по-добри от тези в САЩ и Великобритания. Нарастващите данъчни постъпления в някои част на Еврозоната, особено в Германия, подхранват големи фискални излишъци. Можем ли сега да настояваме за амбициозни инициативи за стимулиране на усилията на Германия и Франция.

Ако новият френски президент Еманюел Макрон получи достатъчна подкрепа във френския парламент, той може да се опита да намали структурните държавни разходи в страната, да намали данъците и да подобри гъвкавостта на пазара на труда. Реформата в пазара на труда може да бъде от решаващо значение не само за Франция, а и за Германия. Така ако задържи властта след изборите през септември, германският канцлер Ангела Меркел може да се реши да се обърне към по-голяма фискална интеграция, включително и създаването на министър на Еврозоната.

Това вероятно е дългосрочна цел, но не и толкова, колкото беше преди няколко месеца. При определени пазарни оценки е много по-интересно да се изследват такива възможности, от колкото да се съсредоточим върху другите фискални въпроси, от които анализаторите са обсебени.

При по-нататъшното изпълнение на сценария може да се стигне до оптимистична перспектива за търговския баланс на Обединеното кралство, като силно конкурентен обменен курс значително подобрява търсенето на своя основен пазар – Еврозоната. Това може да компенсира повечето предизвикателства след излизането от единния пазар. С това фантазията може и да се получи, но никога не знаеш.

Copiright: Project Sindycate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА