Last news in Fakti

1 Февруари, 2019 19:00 7 088 53

Поредният голям заговор срещу България. Сериозно?

  • евро-
  • еврозоната-
  • българия

Поредният голям заговор срещу България: да ни вкарат насила в еврото и да ни ограбят мускалчетата розово масло. Горе-долу така можем да обобщим новите пропагандни страхове от еврото. Защо работят така успешно?

Поредният голям заговор срещу България. Сериозно? - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Ивайло Дичев за „Дойче веле“

По-старите читатели вероятно помнят трепета, който предизвикваха чуждите пари по времето на соца. Помнят сигурно и как са купили полагащите се бонове за бензин, членът на туринг клуба напълваше колата със суджуци и консерви и тръгваше на пътешествие, молейки се да не му се развали нещо по пътя, та да се отвори харч. А ние, момчетата от махалата, взимахме назаем един долар за показване на входа и се пренасяхме в приказното западно царство, наречено „Кореком“.

Но валутата си беше и страшна - защото можеха да те попитат откъде я имаш и да ти се случат разни лоши неща. Тъкмо забраната обаче я правеше още по-примамлива. И когато режимът падна, неслучайно отвсякъде избликнаха мечти в зелено (заради зеления цвят на долара).

Обидата

Припомням всичко това в опит да разбера защо новите пропагандни страхове от еврото работят така успешно. В Германия те бяха свързани с нежеланието на мощната дойче марка да крепи бедните южни роднини. Във Франция се тюхкаха повече на символическа тема - окайваха интелектуалците от банкнотите, Мариана и петела, години наред продължаваха да изчисляват цените във франкове. Но лошите спомени за следвоенната инфлация на гордата, но нестабилна родна валута накрая си казаха думата. На други места водещ бе страхът, че злонамерени търговци ще използват момента да увеличат цените. Макар здравият разум да подсказва, че в пазарното стопанство търговците увеличават цените и без повод, стига да има кой да плаща. В крайна сметка се оказа, че увеличението е незначително и дебатите се насочиха към по-важни теми.

Последният аргумент се върти и из българските сайтове, но според мен водещият мотив е не толкова икономически - проблемът е накърнената национална чест. Защото гледай сега: ако днес взимам 1000 лева, представяш ли си колко унизително ще бъде утре заплатата ми да стане 500 евро. Обидата е в това, че ще лъсне огромното неравенство между нас и западняците. Левът все пак създава илюзията, че живеем в различна вселена и затова нещата не могат да се сравняват. Ако въведем разплащане с неконвертируеми буци сол, ще бъдем още по-защитени символически, нали така?

Някъде дълбоко в себе си българинът все още дели парите на наши и техни. Вече години той може да обръща парите си в евро или каквото друго пожелае, но невидимата граница не иска и не иска да изчезне. А и всеки ден някой му повтаря, че ЕС ей сега ще се разпадне - и тогава какво правим? Има и друго: с парите вече неведнъж са го премятали - комунистите на няколко пъти му обираха спестяванията с обмяна на курса, после дойде хиперинфлацията от 1990-те, а сега - евро. Вековната Андрешковска подозрителност го кара да мисли, че някой пак иска да го преметне. И колкото по-далеч е този тъмен субект, толкова по-опасна е работата.

Невежество и комплекси

Станното е, че всъщност никой в България не вярва в силата на нашия суверенен лев. Самонадеяните сравнения с английския паунд или швейцарския франк, които си били много добре извън еврото, издават единствено невежество и комплекси - къде сме ние, къде са тези стари и мощни валути. Много добре знаем какво ще стане, ако се отвържем от валутния борд и тръгнем да плаваме в откритото валутно море.

В същото време изобщо не вярваме на експертите, които ни обясняват, че еврото ще донесе стабилност и ниски лихви. А и евро-туристите, на които разчитаме, никак не обичат да обменят пари при кратки пътувания. Но колкото повече разумни аргументи ни дават, толкова повече се настройваме против еврото. Защото сме убедени, че експертите - добре платени, неразбираемо говорещи - са част от големия заговор: да ни вкарат насила в общата валута и да ни ограбят мускалчетата розово масло. Ако четеш форумите, самото ни влизане в ЕС е такова коварство - не ние сме се борили с всички сили да ни приемат, а те ни били подмамили, за да ни изсмучат работната ръка. Националното самочувствие трябва да е много тежко увредено, ако му се налага да прибягва до такива хитрости.

Да помислим и за това

И понеже настроенията против еврото най-често се вихрят из русофилските среди, ще предложа на експертите един геополитически аргумент. Еврото се опитва да стане алтернатива на долара като световна валута. Защо е важно това ли? Защото чрез долара САЩ осъществяват световно господство, товарят планетата с дълга си, налагат санкции на страни, които извършват доларови операции, забранени от Вашингтон. В този смисъл битката за еврото е битка за еманципация на нашия континент. Хайде сега да видим какво ще отговорят критиците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фил

    118 16 Отговор
    Никой не се притеснява от еврото като валута,а как ще се използва от правителството, другарю писател!

    Коментиран от #7

  • 2 Jo hustan

    31 47 Отговор
    Тази статия е писана от типичен болен комунист. 45г. Сссре като ни вземаше всичко????

    Коментиран от #17

  • 3 регулировчик

    111 16 Отговор
    Щом соросоидта ни го препоръчва така ентусиазирано, това е ясен знак, че трябва да бягаме бързо в противоположна посока.
  • 4 ТОЧКАТА

    62 11 Отговор
    Ми да то отговорим....простак......излиза че,горкото евро само на НАС разчита да сломи долара...и ние ще помагаме в тази битка надянали амерички ,,валутнобордов ,,,хомот....
  • 5 статията е

    82 9 Отговор
    вярна АКО НЕ БЯХМЕ във валутен борд !! така реално ние използваме еврото БЕЗ недостатъците му а това са да издържаме харчещите неразумно италия,гърция,испания,франция,португалия. явно господина е платен от хората искащи да похарчат резервите в БНБ който гарантират валутният борд защото не е показал нито едино съществено преимущество от приемането на еврото. аз се сещам само , че бихме имали външен контрол върху големите ни банки . а иначе ако някога ес стане като федерация с обща финансова дисциплина копираща немската пестеливост тогава няма проблем да бъде прието и еврото....но то само по себе си няма да реши много по-важните проблеми като корупцията,неработещите съд и прокуратура и управлението от крадливи политици

    Коментиран от #8, #29

  • 6 yuyu

    50 10 Отговор
    Глупако, ако утре ни насилят за долара пак ли ще си така убедителен.
    НО КАТО ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА МОЖЕ ДА ПРИЕМЕШ И РУБЛАТА!
  • 7 Batushka

    31 10 Отговор

    До коментар #1 от "Фил":

    И как ще се използва от правителството бе?Да не мислиш ,че някой ще ни позволи да си печатаме хартийки....ай сиктир... ама верно сте много кухи....

    Коментиран от #26

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 45 Отговор

    До коментар #5 от "статията е":

    Валутният борд е котва по време на буря, да не те завлекът вълните върху скалите и разбият кораба, но след това с котва не може да плуваш напред...Засега бордът ни пази от ЛЮБИМИТЕ БРАТУШКИ, но КТБ отиде зян, а какво щеше да ни се случи без борд, знаем от „управлението” на лебеда от БСП...

    Коментиран от #10

  • 9 Гост

    22 54 Отговор
    В ЕС и шкембе чорба нямаше да имаме, дроб и други карантии нямало да има, но въпреки червената фалшива (както винаги) пропаганда нещата станаха по-добри. Ние сме в ЕС, не в Евразийската кочина и ще приемем еврото, а не постоянно обезценяващата се рубла! Ако на лъжата краката са къси, то комунистите щяха да ходят по ...

    Коментиран от #18

  • 10 борда пази

    24 6 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    от политиците които избират хората а избирателите 80 % са идиоти. а растежа не е да се печатат пари а да се развива иконимиката и по-точно частните фирми(а не да се увеличават държавните разходи които НЕ създават постоянни работни места с висока добавена стойност а само увеличават държаният дълг).именно желанието на хората и политиците да харчат повече от това което печелят са причината за хиперинфлацията която имахме при виденов
  • 11 Порно

    40 6 Отговор
    Не е заговор , правят го явно и безочливо. Той Баце се призна на сбирката на прокопитата , че ни притискат да влезем в еврозоната, с благородния мотив да ни контролирали банките , да не станело като в Гърция. И баце както винаги кляка , щото иначе няма кинти.
  • 12 Ала Бала

    52 10 Отговор
    Тоя тъпан дето разправя колко е хубаво еврото
    Явно не знае или не иска да разбере че за една нощ ще обеднеем на 100% !! Всичко което е струвало левче ще стане едно евро...да ама 1 € си е 2 лева! А заплатите ще бъдат приравнени по курса за деня...

    Коментиран от #37

  • 13 Истината

    58 7 Отговор
    Истината е че с еврото ще станем поне с 50% по бедни. Доказано е от другите страни приели еврото. Напъна на Боко и богатите е защото те ще станат още по богати, а бедните по бедни.
  • 14 Реалист

    51 5 Отговор
    Цяло лято съм разговарял с обикновенно жители на прибалтийските републики и всички до един бяха категорични.Сприемане на еврото ставахме по бедни а богатите по богати.нека направят едно предаване с тези жители и да чуят какво ще ни кажат.Но това едва ли ще стане.Не съм противник на еврото но то определено е за богатите държави.
  • 15 АРХАНГЕЛ ПСУВНАИЛ

    50 5 Отговор
    Ясно, щом Дойче Дезинформеле защитава приемането на еврото, значи трябва да се направи точно обратното. Винаги трябва да се прави обратното на това което Дойче Свинеле казват че е хубаво. Това е закон по стриктен от математическото 1+1=2.
  • 16 Евро Долар

    7 40 Отговор
    Я мълчете ,че да не ви тресна с някоя инфлационна рубла. Еврото не е лошо и трябва да ви кажа ,че ще вдигне стандарта и заплатите . Да може би някои разходи ще се увеличат ,но пък тогава избираш , кеф ти германия ,кеф ти франция ,кеф ти Словения. Тогава ще сравняваш директно,а не кат оная проста продавачка в Норвегия дето пита Бат Бойко защо в Норвегия тока бил 10 стотинки ,а в България повече . Ами простата продавачка си е проста щото кат видяла разбивката не видяла другите такси , а по инфо от 2017 тока в Норвегия варира от 16 до 24 евроцента за киловат според консумацията. А цените са се променили последната година.

    Коментиран от #47

  • 17 бгбгбгбгбгбг

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "Jo hustan":

    тоя да събере малко мнения на западноевропейци идвали в България - всеки казва използваме да идваме в България докато имате лева, че после като дойде еврото край всичко става двойно по скъпо
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ivan

    21 1 Отговор
    Прост народ-бедна държава!
  • 20 Guest

    47 4 Отговор
    Абе румънците Ви казаха годината тези дни - 2024. Т'ва е положението. Както е и факт, че от Вишеградската четворка, само Словакия го ползва юрото и там всичко е най-скъпо в сравнение с CZ, H и PL. Та чакат ни гръцки цени в евракита с двойно по-ниски доходи от техните! Обаче пък наш Баце, ша папка двойно.
  • 21 Ахаха

    34 3 Отговор
    Пак ще ни грабят!
  • 22 Баце

    35 5 Отговор
    "професоре" колко шекела получи за тези словизлияния тип "приказка за наивници" от DW рупорът на мулти-култи джендъризма ?
  • 23 Бих сменил заглавието:

    41 2 Отговор
    "Поредният голям коментар на антибългарската dw срещу останалото от България"
  • 24 onq s konq

    3 25 Отговор
    Щом Нинова която МНОГО УВАЖАВАМ не е казала нищо лошо за преминаването ни към Евро и влизането ни в Шенген,значи сме на прав път.

    Коментиран от #32

  • 25 JPower

    43 6 Отговор
    Приемем ли еврото трябва да се откажем( подарим) валутните резерви на Европа....в момента са към 40 милиарда лева...но външните ни дългове ще останат!!! БОКО тиквата се пазари с еврейската банка колко от тез МИЛИАРДА.., не е грешка а милиарда,ще получи бонус, за да подари тез пари на Европата!!! Който не вярва, може да провери ,какви са условията за да ни приемат в еврозоната!!! България ще обеднее с 40 000 000 000лв.. Европа ще ги раздаде на местните "" бежанци""!!! Както обедняхме с влизането в Евросъюза, още повече ще обеднее с еврото!! Боко тиквата ще ни затрие...
  • 26 Фил

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Batushka":

    Помисли малко и ще разбереш, а за печатане на хартийки аз нищо не съм казвал, това какво ти си разбрал е отделен въпрос.
  • 27 Бай Шиле

    15 3 Отговор
    По въпроси за макроикономика предпочитам мнения на икономисти, не на антикомунисти.

    Коментиран от #30

  • 28 Гост2

    30 2 Отговор
    Лично съм разговарял с германци и италианци , относно въвеждането на еврото в техните държави - всички бяха категорични , че цените на стоките са се повишили и изпитват носталгия към техните си валути . Тук в БГ , отново се опитват да ни заблуждават ( както винаги ) !
  • 29 Хаджи хаджи Българин

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "статията е":

    Дойче Веле! Първо се обработва психиката на един човек, а след това се игра на и зае оня! Четейки статията си зададох няколко въпроса! 1. Под всяка една статия трябва да се цитира и името на автора! Дойче Велле не е достатъчно! 2. Самият автор, което е характерно за немският език, се опитва да обърне аргументите на препатилият и огранван българин, лато негов страх и слабост! 3. Да припомня на автора, че 1л. нафта през 1992-3 струваше 0.99-1,05 пфенинга! Сега е 1,15-1,30 евроцента! Всеки може да прецени, защо приемането на Еврото в Германия, хората го нарекоха Тойро- което означава в превод скъпо евро!

    Коментиран от #31

  • 30 Роко

    2 16 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Шиле":

    Всеки икономист е по принцип антикомунист. Икономика и комунизъм са два не съвместими термина. Примери Зимбабве, Венецуела, Куба, Русия

    Коментиран от #39

  • 31 Роко

    5 6 Отговор

    До коментар #29 от "Хаджи хаджи Българин":

    Да ти припомня че през 92 година барел петрол струваше 6 долара сега струва 40, но цената на петрола според пишман икономистите няма нищо общо с цената на нафтата (то наистина си е така, но само в две страни и в двете съвсем случайно монополист при доставките на нафта е ЛукОйл). А също да ти припомня, че цената на нафтата влиза в абсолютно всички стоки и услуги (кво да се прави камиончетата вървят с нафта, а не с вода)

    Коментиран от #35

  • 32 Роко

    2 11 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Е как да каже рублите са хубаво нещо, но 💶 са си истински 💰. А женицата си е въобразила, че ще печели изборите и ще смени Боко Тиквата на евро хранилката
  • 33 А бе знайко

    18 0 Отговор
    Целта на всяка монетарна реформа е само една, бедните да обедняват още повече. Евро зоната ще повлияе по същия начин като хипер инфлацията в първите години след демокрацията дупе да ви е яко
  • 34 Дембо

    2 19 Отговор
    Тези които не искат еврото са същите които не искат магистрали,защото асфалта не става за ядене. Това са мързеливите за които най-голямото щастие е да им подхвърлят безплатно парче хляб или да избягат половин час по-рано от работа.
  • 35 бранник

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Роко":

    а колко деноминирани лева беше цената на нафтата през 92г?
  • 36 gost

    14 0 Отговор
    Писателят от Дойче веле може ли да обясни пазарната логика в България да се продават по-некачествени и по скъпи хранителни продукти от колкото във Франция и Германия......НЯМА ТАКАВА , но е факт....Така ще стане и с Еврото....Малка и лесно манипулируема икономика ......Да бяха само хранителните продукти .....Същото е и с жилищата , електричеството, лекарствата........Да не говорим за инфлацията, банките ,,,,,въобще КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ...("пазарен" монопол)....С две думи всеки се спасява поотделно и на подскоци към Терминал 2
  • 37 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ала Бала":

    Ала Бала
  • 38 БАРС

    0 9 Отговор
    Не знам не му разбирам много но мисля че да минем на евро щтее по добре и за бизнеса по прстата причина че няма да се губят пари при смана от левове на евро и можеби някои стоки от запъдът щте намалеят
  • 39 Румяна Костова

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "Роко":

    Изпуснахте Китай,там също комунистически икономисти участвуват в управлението на страната.За разлика от Русия ,където шефа на комунистите Зюганов е в опозиция.

    Коментиран от #49

  • 40 1944

    1 9 Отговор
    еничарите искат да ни наложат рублата, за да я ползват, а не да ги лепят като тапети, след като ги получат за постовете в хибридните сайтове.
  • 41 Кумчо Вълчо

    12 0 Отговор
    Да еничарино ,помним помним какво стана в Германия като въведоха еврото, заплатите намаляха наполовина ,а цените останаха същите ,колкото марки толкова евро.
  • 42 гост

    12 0 Отговор
    Не искам долари,евро нито рубли искам си левчето.Като ми трябва евро отивам и си копувам.

    Коментиран от #46

  • 43 стоян георгиев

    1 6 Отговор
    индианците пишещи за еврото са много ,но напълно неадекватни.та мнението им няма значение за изясняване на истината.лошото е че те са избиратели и като такива влияят на взимането на решения.та другари индианци,направете справка как живеят страните в еврозоната и как тия извън нея.лесно е и няма да ви отнеме много .проверете как живеят във фалирала гърция да речем,да не стигаме до белгия или дания.еврото ще донесе стабилност ,ниски лихви и просперитет за икономиката ни,а цените не се определят от валутата другари индианци ,а от пазара!
  • 44 аде

    5 1 Отговор
    хубавото на това е,че като го приемем и поемем отзад може и да скочим!
  • 45 Петър

    5 1 Отговор
    Поредната лъжа. Пълни глупости.
  • 46 незнайко

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Добре казано и сте прав, но за жалост никой не ни пита какво искаме .
  • 47 Никой

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Евро Долар":

    Еврото е силно, и добро, но не за нас а за европейците, ганьооо балкански дупедаец.
  • 48 Реализъм

    3 0 Отговор
    Ние сме закрепрни за еврото от 1998....
    Дали цигарите ще са 6 лв или 3 евро все тая...
  • 49 Московский комсомолец

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Румяна Костова":

    Само дето пропускаш, че Bank of China отдавна е собственост на Bank de Rotshild! При едно от посещенията си в Китай, Edmond Rotshild заявява- Китайското общество е пример за Новият Световен Ред! Комунизмът от самото си начало е дело на евреите- якобинците - Якоб, Теодор Херцел евреин, Кашел Леви Мордехай -карл Маркс- евреин, всички революционери в русия- евреи, та до путин- шеломович и Давид Ааронович мендель- Дмитрий Медведев- евреи!
  • 50 mediator37

    4 0 Отговор
    Безспорен факт е, че след въвеждането на еврото в Германия цените нараснаха двойно. Каквато е била цената в марки- остана същата в евро.

    Коментиран от #51

  • 51 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "mediator37":

    безспорен факт е че тва дето си писал е лъжа.има данни за инфлацията при смяна на валутата в германия може да провериш ква е.
  • 52 Гостенче

    0 0 Отговор
    Мисля, че туристите отдавна спряха да обменят пари, ами ползват карти! Този който така или иначе ходи честичко някъде, той си има валутата :) А определено хората, които пътувахме и продължаваме да го правим знаем как се отрази на живота промяната от местните валути към Еврото.....и то бе /2
  • 53 Смотаняци 33

    0 0 Отговор
    Мисля, че ми е все тая.- това е най великото откритие на човешката история.