Last news in Fakti

4 Юни, 2017 10:26 7 229 14

Спрете се. Поменът не е купон

  • ботев-
  • околчица-
  • помен-
  • празник
Спрете се. Поменът не е купон - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Който го може, си го може навскъде. Народът ни е доказал, че е способен да превръща всяко събитие, независимо дали радостно или тъжно, в своебразна трапеза или джамбуре. Купон или хепънинг. Всички сме губили близки и знаем в какво се изражда скръбното събитие, когато отмине най-тъжната част. Така направихме и с деня, в който трябваше да почетем и поменем Ботев и четниците му. И всички останали, загинали за свободата на България. И това не е нещо ново. Така е от години. Колкото повече се отдалечаваме от онзи пролетен ден на 1876 г., толкова по-често ще чуваме, че годишнината от гибелта на Ботевата чета е празник, а не помен.

Празник?! На какво?! На предприемаческия дух, способен да разпали не сърцата, а скарата, щом се съберат повече от десет души на едно място? Или на народното творчество? Единствено тревожният и досаден за мнозина сигнал на сирените напомня, че това не е знак за начало на юнашко аху-иху. И политици, и журналисти се надпреварваха да говорят за празник, сякаш са поканени на селски събор. И председателят на парламента Главчев разпусна на чист въздух, след като запази "на косъм" поста си. И широко засменият Цветанов демонстрира традиционно добра спортна форма по пътеката от Паволче към Околчица и се нащрака на воля с дечица.

"Младежи се прегръщаха на поляната. Девойката обеща и да се целунат за онези мъже, проляли кръвта си по върха и оставили любимите си жени вдовици", приповдигнато ни информира регионална медия. А семейство от столицата довело едногодишната си рожба на върха, защото нямало по-подходящо място да отпразнуват рождения ден. Това е положението, братя и сестри.

И скъпата гостенка от Родопите Валя Балканска извиси глас над Врачанския балкан. Човек да се почувства като на Рожен. А там, както знаем, организаторите се изпокараха по нашенски и обявиха нулева година за събора. Ще го докараме ли до там и с честването на Вола? Ако другия път завъртим волове на шиш "на конкурентни цени", нищо чудно.

Походът по стъпките на Ботевата чета и възстановката на последния бой на четата са похвални и все още вълнуващи. За всичко останало - спрете се! Това е помен. За трагедия и саможертва. Съдбата на четата илюстрира цялата обреченост, с която се характеризират общите ни дела. Виждаме докъде го докарахме.

На помен не се вдига врява. В музеите се шепне. А Околчица е и лобно място. И музей. Макар и без експонати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Тони

    30 16 Отговор
    Нищо лошо не са направили хората, ако се има предвид какъв е БГ материала днес трябва да сме ПРЕДОВОЛНИ че въобще има хора които са отишли там, какво да правят да плачат публично ли ? те не играят хора ами прекарват заедно няколко часа почитайки Ботев
  • 2 Политик

    17 19 Отговор
    ТОВА Е СВОБОДИЯ 30год Никога няма да има ред.
  • 3 бай Пешо

    34 2 Отговор
    Да напълно съм съгласен с автора на статията какво означава да честваш някой загинал -умрял човек.Чества се някакво радостно събитие празник ето какво означава според Български тълковен речник думата чествам-честваш, несв.; какво/кого. Отбелязвам с тържество някакво събитие; устройвам празненство.По същият начин честваме гибелта на В.Левски.Има други думи за това -отдаване на почит,помен но не и честване защото означава ли това ,че се радваме ,че някой е умрял.Лошото е че всеки 2 ри българин като го питаш каква дата е 19 февруари или 2 ри юни ще ви отговори ,че чества загиналите на тези дни хора което означава че не познава ме думите които употребяваме и тяхното значение.
  • 4 Vasik Atanasova

    26 8 Отговор
    какъв народ сме
    да убиваме най видните си личности
    а после и да празнуваме

    Коментиран от #6

  • 5 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    25 1 Отговор
    А ултрасите, които са привърженици на ПФК Левски като започнат да се снимат пред паметника на Апостола, през врата, на който са преметнали шалче на отбора е оскверняване на неговата памет, но пилешките им мозъци няма как да го разберат.
  • 6 цццццццц

    9 7 Отговор

    До коментар #4 от "Vasik Atanasova":

    Васка, Христо Ботев и четниците му са ги убили турците. Не българите.

    А сега и по казуса. Нали "най-гледаното" предаване по една национална телевизия беше шоуто на едно такова дълго нещо, та с това "шоу" и други подобни в други телевизии опростачиха голяма част от населението вкл. и някой българи извън България, и не е за чудене, че за много от тях помен е почти като шоу, защото виждат събрали се на едно място много хора заради едно събитие.

    Коментиран от #8

  • 7 ИВАН

    15 1 Отговор
    На 3-ти Март в Шипка пълно със сергии със захарен памук, локуми и панаирджийска стока, пращят агрегати за ток - шум и дандания, а горе на свещения връх Шипка - огромна сергия отрупана с прашки и бикини, а висшите ченгета гледат и се усмихват - картинка българска :)))
  • 8 Vasik Atanasova

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "цццццццц":

    много си зле с историята
    истинския убиец на Ботев е Георги Апостолов
    чети и се образовай
    по него време въобще не е имало турци там
    Никола Обретенов Пейо Македонеца и Георги Апостолов
    ТОВА СА ХОРАТА които са биле с него
    и е имало спор между тях
    не е застрелян в челото а в сърцето
    и то в гръб
    след което е обран и покрит с клони
    на смъртното си ложе Никола Обретенов казва за честа на българския народ ще запазя истината с мене и ще е отведа на небето
    срам срам турци го убили

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 един

    7 0 Отговор
    Странното при нас, българите, е това, че уж сме най-старата държава на Балканите, а за толкова време не сме успели да се обединим. Винаги сме били разединени и готови на всякакви предателства. Което е потресаващо. Не познаваме историята си, защото ни я поднасят преиначена, фалшифицирана, малко са фактите, повечето неща са чиста пропаганда. Ние сами сме си враг - разединени, винаги готови да нанасяме непочтени удари, вечно по върховете са накацали разни непочтени хора. Когато НВ цар Фердинанд е дошъл да изпълни мисията си у нас, е бил истински потресен от манталитета ни. Крайно невъзпитани селяни, откровено мразещи го, дрипави, измъчени и съвършено диви. Никак не му е било лесно. Намирал е утеха в природата ни. Същата природа, която безмилостно оставяме да запустее поради мързел, некадърност, непрекъснато пречкане от страна на алчни и безсъвестни хора. Разнолик народ сме, такъв народ не може да бъде патриот, винаги нещо му пречи. А както е казано - малко му липсва, много му пречи! Жалко!!! Все повече се убеждавам колко важно нещо е вярата, религията, тя обединява хората, тя е морал! Друг е въпросът, че се използва за престъпления, както е при исляма например. Но съм съгласен с едно - почитта към загиналите не е повод за купон! Тя се демонстрира с поклон, не с вулгарни песни и пиячка!
  • 11 ГЪВ

    1 4 Отговор
    Това е много тъпо, хората трябва да се забавляват, така паметта ще остане най-дълго. Защо всичко в православието трябва да е тъжно и мъчно :(

    Коментиран от #14

  • 12 Патето Яки

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Vasik Atanasova":

    Василке Атанасов много телевизия гледаш как историците си съчиняват.
    Ботев е загинал от заблуден турски куршум това е историческата истина.
    Василке Атанасов ако си мюсли кажи си.
  • 13 Хасан

    3 0 Отговор
    Помен се прави за починал..отиваш в църква ,палиш свещичка,молиш се за духа му,слушаш литургия..това комунистическо управление и прехода ви направи атеисти и чалгаджии..и общестеенуя живот.и политиката,и помена...чалга..
  • 14 егати

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГЪВ":

    Ти би ли отишъл на гробищата, за твой приятел или роднина и да пуснеш музика, шегички и т.н.? Или си привърженик на мнението, че трябва да се радваме, когато някой близък почине, защото се е "отървал" от този свят?