Last news in Fakti

5 Декември, 2011 13:20 3 211 0

EurActiv: Пренебрегнатата България

  • ес-
  • еврофондове-
  • българия
EurActiv: Пренебрегнатата България - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България, най-бедната страна в ЕС, се чувства излъгана от ново предложение, което се очаква да бъде одобрено от Съвета на евросъюза на 12 декември. То предвижда шест страни-членки да съфинансират европроекти в много по-малък процент, отколкото останалите, пише порталът EurActiv. “Не сме в позиция да блокираме това законодателство“, заяви пред  EurActiv висш български дипломат.

Европейският парламент одобри предложението, а според нашия представител страните, които поддържат строга фискална дисциплина, не трябва да бъдат наказвани, а тези, които не спазват правилата – да бъдат възнаграждавани.

Европейската комисия предложи миналото лято да се увеличи финансирането в областта на кохезионната политика, рибарството и регионалната политика за развитие на селските региони.

Това се отнася за страните, които са получили финансова помощ – Румъния, Латвия и Унгария, както и Гърция, Ирландия и Португалия.

Въпреки че е най-бедната страна в ЕС, България е изключена от тази привилегия, тъй като макроикономическите й показатели са стабилни.

Това не означава, че тези шест държави директно ще разполагат с повече европари, но им се дава възможност да задействат проекти, които иначе не била стартирали, тъй като не могат да осигурят съфинансиране от хазната си.

Например, Брюксел ще даде финансиране от 95% на Гърция, която досега разполагаше с 78%. Така гръцкото правителство няма да осигурява 15% от цената на проектите, както обикновено се изисква, а само 5%. В Ирландия съфинансирането е 50%, докато сега се дава минимум от 60%. В ирландския случай е отчетено, че регионите на страната са добре развити.

Според европейски източници договорката вече е постигната. София, която държи на принципна позиция, не разбира защо се получава така, че дадени държави са „наказани“, бидейки лишени от възможността за 95% еврофинансиране на проектите.

Европейските фондове са златна мина за новодошлите в съюза България и Румъния, допълва електронното издание. Въпреки лъжите за планината от пари, Румъния е на последно място по усвояване на европейските пари в ЕС.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА