Last news in Fakti

6 Декември, 2011 13:29 1 738 1

Губим пари от бюджета на ЕС

  • -
  • брюксел-
  • газова връзка-
  • испа-
  • българия

България няма да получи полагаемите й се средства от европейския бюджет за 2011 г. по предприсъединителната програма ИСПА. Същото се отнася и за годишната вноска за изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция, предаде   от Брюксел Геновева Червенакова от Факти.бг. Това стана ясно от отговор на Европейската комисия на питане на евродепутата от Групата на социалистите и демократите Ивайло Калфин за преразпределението на средствата от бюджета. То се извършва традиционно в края на всяка година за подобряване ефективността на усвояемост на европейските средства.

Общият трансфер за 2011 г. предвижда разместване на общо 719 млн. евро по проекти, които се развиват по-бавно от очакваното към по-успешни инициативи. България е засегната от отнемане на средства в няколко бюджетни реда, става ясно от справката на Европейската комисия.

87 млн. евро по проекти по програма ИСПА, предназначени за България и Румъния, се пренасочват другаде. ЕК, която е изпълнител по бюджета, смята, че „приключването на предишни проекти отне повече време от очакваното и удължаванията на сроковете за допустимост също допринесоха за забавянето на приключването на проектите“.

Изплащането на българските средства, които са около 30% от общата сума, вероятно ще бъде прехвърлено за 2012 г., докато румънското финансиране вероятно ще бъде загубено.

Заради оперативни закъснения, ЕК е поискала отнемане на годишното финансиране на изграждането на газовите връзки с Румъния и Гърция, които се подпомагат по Програмата за възстановяване. Чрез нея ЕС се зае да подпомогне завършването на 34 енергийни и транспортни проекта с общоевропейско значение.

Двете газови връзки са единствените български проекти по програмата. Те попадат в групата на седем проекта, които се бавят и чиято годишна субсидия от общо 22.4 млн. евро ще бъде отнета.

Останалите забавени проекти са интерконекторната връзка между Словакия и Унгария, между Полша и Чехия, газохранилище в Чехия и други.

Други 48 млн. евро се пренасочват от регионални и хоризонтални програми, от които се финансират безвъзмездно проекти, в които участва България. Те са свързани с инициативи за подобряване на енергийна ефективност, за подпомагане на общини, за екологични проекти, свързани с Европейския фонд за Югоизточна Европа и Фонда „Екология за растеж“. Причината е, че проектите се нуждаят от по-дълга подготовка от планираното.

„Забавянето по газовите връзки със съседните страни е недопустимо. Финансирането беше осигурено още в началото на 2009 г. по Плана за икономическо възстановяване. Изграждането на тези връзки и възможността за диверсификация на доставките, а не опасни експерименти като добива на шистов газ, са инструментът за осигуряване на енергийна независимост на България“, заяви Ивайло Калфин, който е зам.-председател на бюджетната комисия на Европейския парламент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В АДА СЕ ПЕЧИ

    0 0 Отговор
    ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ КОМУНИСТА КАЛФИН РАБОТИ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ !