Last news in Fakti

1 Декември, 2011 16:47 1 016 0

Приеха бюджета на ЕС

  • ес-
  • бюджет

Повишаването на средствата е само с 1.86 %

Евродепутатите приеха бюджета на Европейския съюз за 2012 г. в рамките, в които беше договорен между преговарящия екип от Европейския парламент и страните-членки миналия месец, съобщи пресслужбата на ЕП.

Членовете на Европарламента отбелязват, че редица от исканите от тях приоритети ще влязат в бюджета на ЕС за следващата година. Това са мерки, насочени към растеж, иновации, заетост, граничен контрол, управление на миграцията и подкрепа за демократичното развитие в арабския свят.

През 2012 г. повишаването на средствата ще бъде ограничено – 1.86%, каквото беше искането на държавите-членки. Въпреки че евродепутатите одобриха бюджета, те предупредиха, че малкият му размер може да не позволи изплащането на всички разходи.

„Във време на криза успяхме да намалим текущите разходи, докато поддържаме растежа и конкурентоспособността“, отбеляза председателят на преговорния екип на Европарламента Ален Ламасур. Според него единственият начин да се намалят вноските на държавите членки, които настояваха за намалението, е замяната им с нови собствени ресурси, на каквото евродепутатите държаха и миналата година.

Еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски поздрави евродепутатите за изхода от преговорите, както и всички евроинституции за саможертвите за собствените им бюджети. Той обаче предупреди, че постигнатото ниво на средствата за следващата година може да бъде твърде ниско.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА