Last news in Fakti

8 Декември, 2011 08:00 1 344 0

Реформа в съдебната система да, но не на парче

  • софия-
  • реформа-
  • съдебна система-
  • камен михов-
  • прокурор
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпросът за промяната в съдебната власт е сериозен и трябва да се обоснове научно, трябва да има системен подход, трябва да е стратегически, трябва да се мисли с години напред . Това заяви за Факти.бг Камен Михов, председател на УС на Асоциацията на прокурорите в България и завеждащ отдел "Международно правно сътрудничество" към Върховна касационна прокуратура коментирайки дали работи съдебната реформа и какво е необходимо да бъде направено .


„Не вярвам, че непрекъснато трябва нещо да се случва по линия на съдебна реформа. Достатъчно много реформирахме всичко. Говореше се навремето, че Висшия съдебен съвет  трябва да бъде орган, който да работи независимо, хората да излязат от прокурорските и съдийските стаи, за да могат да се отдадат изцяло на работата. След това направихме Висшия съдебен съвет зависим орган с това членовете да са откъснати от работата да не ги разделяме на съдии и прокурори. След три - четири години се оказа, че отново не сме доволни от работата на Висшия съдебен съвет и за това се чуват мнения, че той трябва да бъде реструктуриран и отново членовете на ВСС трябва да са действащи магистрати. Т.е. в България , когато се говори за съдебна реформа винаги се прави нещо на парче, нещо експериментално”, заяви прокурор Михов.
Според него, изобщо, ако говорим за реформи и приемем, че тя не е приключила към настоящия момент това означава, че този, който би се ангажирал с подобно мнение трябва да седне и да направи дългосрочна стратегия, която да не се обляга на експерименталното, да е научно обосновано , да е свързана с промяна на законодателството, не само с промени в Закона за съдебната власт , да се гради върху процесуалните закони – НПК, АПК , ГПК. „Да се мисли стратегически за това какво трябва да се променя . Всякаква промяна на парче, по начина, по който се работеше последните 15 години, може да доведе до по-нататъшни сътресения и ако щете и разруха на това, което сме съградили”, е на мнение прокурор Михов .
„Това е и въпроса примерно за мястото на прокуратурата, трябва да променим мястото на прокуратурата, защото тя не трябвало да бъде в съдебната система. Примерно във ВСС не трябвало да има прокурори, а трябвало да останат само съдии. Защо?! Дори и да посочиш мотив, това не е ли експеримент, да направиш нещо без да си сигурен в крайния резултат?! Прави ли се нещо в посока съдебна реформа, трябва да се мисли научно и трябва да е обоснована реформата, а не да се разчита на отделни хрумвания, включително и на западни експерти от рода на такива, които ни посетиха от ООН и казаха за три дни, че е виновна прокуратурата.  Т.е. за три дни да стигнеш до някакви заключения за това как работи прокуратурата и българската съдебна система”, заяви Михов.
Според него това, което трябва да се предприеме в близък план за него в този случай не трябва да се говори за реформа в този смисъл на думата, а трябва да се говори за промяна. „Промяната е в самите нас, ние я носим и имаме потенциала да я направим – непосредствено сега с всяко едно наше действие , в ежедневието си в начина си на работа. Трябва да бъдем по-решителни, по независими, да се опираме на закона и разбира се да повишаваме нивото на знанията и на квалификацията. Смятам, че законите в рамката, която съществуват към момента, са достатъчни да ни осигурят едно по-високо качество на работа и едни по-добри резултати, т.е. аз вярвам в промяната и ние трябва да се опитаме да направим тази промяна веднага, а съдебната реформа трябва да е стратегически подготвена и в едно по-далечно бъдеще програмирана в по-далечен план. А иначе конкретните мерки не сме съгласни това, което сме го постигнали с много труд и под натиска на ЕК, на Венецианската комисия, няма смисъл да разрушаваме постигнатото, за което с години сме се борили, като например за независимостта на съдебната власт , за контрола върху мерките за неотклонение, за работата на административните ръководители. Много неща променихме, постигнахме някакво качество и някакво ниво на работа и ако го правим на парче няма да направим нищо по-добро от това да развалим постигнатото”, заяви Михов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА