7 Юли, 2017 07:59 1 738 1

Юлиян Попов: Не на шантажа на миньорите

  • миньори-
  • тец-
  • шантаж
Юлиян Попов: Не на шантажа на миньорите - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Твърдението, че Регламентът на ЕК за Големите горивни инсталации “ще лиши от препитание близо 120 000 души, заети в сектора и рискува да породи тежко социално напрежение в един цял регион на страната – област Стара Загора и Маришкия басейн” е абсолютно невярно. Много се надявам правителството да не допусне да бъде шантажирано с подобни прогнози. Най-уязвими са така наречените централи на Ковачки, които отдавна трябваше да приведат инсталациите си и финансите си в съответствие с нормите.

Това пише в профила си във Фейсбук Юлиян Попов.

Нечовешките условия, при които работят хората им, дълговете им, високото замърсяване и неспособността им да реагират според задълженията им (когато им замръзна студения резерв) са неща, с които те отдавна трябваше да се справят. Не го правят и вероятно сега стоят зад недоволствата и обвиненията към Брюксел. Централите в България са различни и на тях ще са им необходими много различни инвестиции, за да се съобразят с новите норми. Слагането на всички въглищни централи в един кюп е много подвеждащо.

Профсъюзите трябва да се грижат предимно за работните места, заплащането и условията на труд. В този смисъл притеснението им за ефектът от Регламентът на ЕК за Големите горивни инсталации е неоснователно. Регламентът не е сериозен фактор за бъдеща загуба на работни места и доход. Развитието на енергийните технологии обаче е. България рискува да загуби много в енергетиката ако не ускори реформите в сектора. България трябва да ускори либерализацията на енергийния пазар, да модернизира инфраструктурата си, да развива нови технологии и, сред най-важните неща, да стане много по-активен играч в региона. Това няма да стане със субсидирана въглищна индустрия раздути щатове, които да тежат на врата на данъкоплатеца, а с много по-предприемачески и пазарен подход към енергетиката, с придвижването и напред, не тегленето назад. В противен случай българската енергетика ще се стопи и реални работни места ще бъдат наистина загубени. Завинаги. Профсъюзите трябва да бъдат прогресивна част от този процес именно в името на своите членове. Това, което правят сега е сериозно против техния интерес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    0 0 Отговор
    Ковачки е изключително противен човек и работодател. Това същество е загадка на природата във всяко едно отношение. Така и не става ясно кой го направи бизнесмен, как стана собственик на мини, как така пребива хора до смърт, убива кметове, не плаща на работещите, без някой да му търси отговорност за това?! До каквото се докопа, като например една хранителна верига, става известен с измамите си, нахално демонстрирани, и накрая фалира. На какво се дължи неприкосновеността на този отявлен престъпник, всичко му се разминава, за него се говори шепнешком, или изобщо не се говори, а той се спотайва като зла гадина и тихомълком изтезава работещите, както си иска! За съжаление не е само той, такива като него загадки на родното ни съвремие с лопата да ги ринеш?! Загадки, но не съвсем, само че отдавна е ясно, че каквито и задачи да му са поставени от някого, може би извън страната ни, той просто не става. Голяма издънка!