Last news in Fakti

9 Юли, 2017 07:45 5 488 44

Български етнически модел или дискриминация по български

  • възродителен процес-
  • турци-
  • българи-
  • ислям

За мен е кощунствено поругаване да смениш имената на мъртъвците в общинските регистри, за да не остане и следа...

Български етнически модел или дискриминация по български - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повечето от нещата, за които ще стане дума тук, съм преживяла и помня лично, макар че в момента, когато съм била техен съвременник, невинаги съм разбирала за какво точно става дума и са ми били необходими десетилетия, за да си го изясня по начина, по който го разбирам днес. Така или инак, това е моето лично усещане/схващане за нещата – нищо повече. И нищо по-малко.

Това пише в профила си във Фейсбук Мая Ценова.

В рамките на обозримото „мое време“ беше време, когато българските граждани имаха т.нар. сини паспорти – малки книжчици с по десетина странички и някъде в самото начало – графа „народност“.

В графа „народност“ можеше да бъде вписано:

„българин“, „циганин“, „турчин“, „евреин“, „арменец“, а съм чувала, че преди това е имало и „македонец“ и някои други „екзотични опции“, които обаче в началото на 60-те години май вече ги нямаше. В малко по-късни времена имах една приятелка, омъжена за арменец, и помня как майка й се притесняваше, че когато внуците й пораснат и получат паспорти, в тях ще пише „народност арменец“, та аз я успокоявах, че „новите паспорти“ – моят беше такъв – графа „националност“ вече не се попълва.

От историята е известно, че това е бил периодът, когато и по нашенско са били решили да прекопират съветския опит на многонационалната държава, поради което направо зорлем са „създавали“, т.е. измисляли националности. Което после пък се наложи да бъде изкоренявано. Стигайки до извращения.

Може би тъкмо периодът на „многонационалната“ българска държава е бил период на някакъв разцвет, т.е. обръщане на внимание на културата на българските турци. Което при всички случаи е било свързано с доста условности, една от които вероятно предаността към Партията-ръководителка и нейните идеи...

Имало е прием със специална квота в университетите,

макар тя да не е осигурявала масовост. Имало е квота и за обучение на двама-трима български турци в чужбина – обикновено в Съветския съюз, имам такива приятели... Не си спомням да съм слушала записи на Кадрие Лятифова по Българското радио, но, така или инак, името й е останало вписано в българската култура. Имало е няколко турски театри. Има в нашата музикална история един диригент „със световна известност“ – името му е Месру Мехмедов, но колко от вас са го чували? Имало е училища, в които българският език се е учел като втори, допълнителен език – братът на дядо ми работеше в такова училище някъде из търговищките села и помня неговите разкази за изключително милите му, ученолюбиви и възпитани ученици. Нищичко не бях чувала за турските поети в България. Много по-късно се оказа не просто, че ги е имало, но и си намерих едно стихотворение, което не мога да дочета, без да съм се просълзила. Няма да ви го спестя.

Междувременно светът се промени – графа „народност“ в българските паспорти стана излишна и

българското общество пое курс към хомогенизиране.

От началото на 60-те години слушам за „трудоваци“ – това са т.нар. „трудови войски“, обособени части от Българската армия, в които акцентът е не върху военното обучение, а върху трудовата повинност. И още една особеност имаха трудови войски – техният състав се попълваше от недоучили български наборници плюс турците и циганите, независимо до какво ниво на образование са стигнали. Не зная как са се приемали курсанти във висшите военни училища на БНА по това време, но, струва ми се, е имало ограничения за прием на турците дори в Школата за запасни офицери в Плевен, където се приемаха завършилите висше образование българи – явно според „елементарната логика“ едва ли може да се възложи прилагане на военната доктрина на България /част от Варшавския договор, насочена против Турция/НАТО за изпълнение на офицери с турски етнически произход.

По същото време в районите с турски етнически елемент в България се прилагаше монокултурно стопанство, разчитащо главно на трудоемкото отглеждане на тютюн. А за младите турци с по-широки амбиции изборът беше да си потърсят работа далече от семействата, разкъсвайки семейните връзки и традиции. И така, мои приятели – на моя възраст – шофьор и готвачка, с които се запознах на един доста по-късен етап, се оказахаха обиколили почти всички краища на България, само че оставяйки децата си да ги гледат баба и дядо.

Точно същото бях преживяла самата аз, оставена на бабино отглеждане,

докато мама и татко работеха „в София“, дядо ми „викаше по телефона“ от пощата по веднъж в годината, а по два-три пъти в годината те си идваха да видят колко съм пораснала – на 1 май, 9 септември и Нова година. Само че мама и татко са си от „мнозинството“, говорят си езика на мнозинството и си празнуват празниците според неговите традиции. А междувременно турците и от тяхното, и от следващото – моето поколение са се виждали принудени да се съобразяват със същите тия традиции – на мнозинството, в които не е имало място за нищо от техния бит и начин на живот. Нашите бебета са си получавали „понудата“ и „погачата/прощъпулник“, но турските бебета не са имали право на медицинска операция при обрязване – българските лекари са рискували дисциплинарно наказание, ако извършат такава операция. (Интересно кой и как е обрязвал по същото време еврейските бебета...) На един по-късен етап в стенограма от заседание на Политбюро един идеолог на т.нар. „възродителен процес“, осъществен от Партията-ръководителка, е изрекъл и формулата: „Ние ще отнемем на турците децата...“ (Това как се нарича освен асимилация? )

Също така „по мое време“ вече нямаше турски училища, нито турски театри,

а за турски фолклорни записи по държавни български медии изобщо и дума не можеше да става. Чувала съм, че им е било забранявано да си говорят на турски включително на улицата. Извинете, но ако вие, сегашното мнозинство, бъдете принудително поставени в такава ситуация, няма ли да дадете израз на протеста си по начините, за които турците в България бяха така остро укорявани: че се правели, че не разбират, когато в техните райони влезеш в хлебарницата да си купиш хляб... (А да си спомняте физическия закон за действието и противодействието? ) По същото време е била закрита и специалността „Турска филология“ в СУ, възстановена две десетилетия по-късно, вече „по мое време“, но тогава ми беше чудно как така няма турци сред студентите в тая специалност?! Е, за всичко има начин и при това не е нужно да е записан в правилник. Мой студент турчин, когото посъветвах да запише втора специалност „Турска филология“, имаше огромното желание да отиде заедно с колегите си на десетдневна екскурзия в Турция в средата на 90-те години. Ръководителят на групата, при когото лично отидох да помоля да го вземат, ми заяви: „Това е само за наши студенти.“ – и не го взе. Всъщност за колко професори и доценти турци сте чували и смятате ли, че това е по липса на тяхна амбиция и желание? Моя приятелка е доцент по съвременна американска литература в Истанбулския университет.

След като е била принудена да напусне България в рамките на 24 часа с майка си

селска учителка в Кърджалийско. Защото идеологията на „възродителния процес“ е била прогонване на турската интелигенция. Между другото, майка й и до този момент има най-красивите божури в Гебзе. И когато пролетно време дойдат съседките да им се възхищават, тя казва гордо: „Те са от България.“ Същевременно издадението „Турците в България. История, традиции, култура“, София 2012 г., е дело на колектив: Антони Георгиев, Божидар Алексиев, Галина Лозанова, Димана Трънкова, Доротея Добрева, И. Влаева, Й. Бибина, О. Събев, Р. Попов. Ще ви спестя въпроса и усилията да търсите турци след писалите за турците: отговорът е, че има сред тях един (!) турчин, само че няма как да го разпознаете – предпочел е да не си върне турското име. Защо ли!

За посегателствата, свързани с т.нар. „възродителен“ процес няма да отварям дума.

За мен е кощунствено поругаване да смениш имената на мъртъвците в общинските регистри, за да не остане и следа... Няма да се впускам и в разкази за това, как хората, принудени за 24 часа да напуснат родината си с каквото могат да носят, десетилетия по-късно говорят за България със сълза на любов в очите. И как се канят, като се пенсионират в Турция, да си вземат каквото са събрали и да дойдат да ремонтират порутените си къщи и джамии в България. (Ние пък им готвим лишаване от гражданство!? Ами нека бурените допревземат изцяло тия краища от Републиката на мнозинството, което еднозначно предпочита кафенетата, кръчмите и моловете пред полагането на труд... )

Така или инак, в т.нар. време „след промяната“ логично би трябвало да се очаква промяна с положителен знак. Мнозинството се озова „след промяната“, все още интензивно повлияно от „Време разделно“.

Малцинството получи възможност да чуе собствения си глас.

И досега си спомням с вълнение работата си като синхронен преводач по време на Първата национална конференция на мюсюлманското вероизповедание в България – 19 септември 1992, зала 3 на НДК. Как се вълнуваха мюсюлманите от възможността да се освободят от последния „тоталитарен“ главен мюфтия Недим Генджев – между другото, първия заемащ този пост в България, който не няма никакво религиозно образование, завършил е задочно Юридическия факултет на СУ от квотата на МВР и всеизвестен факт е, че е назначен на този пост, бидейки същевременно полковник от ДС.

Задачата му е била да състави декларация от името на Главно мюфтийство в подкрепа на „Възродителния процес“. Недю Генчев изпълнява задачата и връчва декларацията лично на Тодор Живков... А през 92-ра хората с такова облекчение избраха на негово място нов главен мюфтия.

Не задълго. Българската „епидемия“ от дублиране/разцепване на институции -

два Синода, две синдикални централи и т.н. хвана и мюфтийството – оттогава и до днес гореспоменатият, който отново е Недим Генджев, периодично се самопровъзгласява за главен мюфтия и завежда по някое дело за някой мюфтийски имот.

За главен мюфтия той няма как да се пребори, защото това все пак зависи от общността на вярващите, но за имотите се преборва методично, защото тук вече думата има нашенската съдебна система. А Недим Генджев разполага с финансиране от Саудитска Арабия. Но нашенската съдебна система си затваря очите за това. Не я интересува скандалното издание на Свещения Коран в превод на Недим Генджев, в което още на първия ред има грешка в изписването на формулата „В името на Бог Всемилостивия Милосърдния“, не я интересува, че в същинския текст на Корана в това издание са включени своеволни разсъждения и тълкувания – нещо, за което другаде издателят би рискувал да плати с живота си... но ние сме далече от шариата, нали! Нашенската съдебна система я интересува кой плаща – на принципа той да поръчва и музиката.

Нашенската съдебна система води процес вече колко години срещу „пазарджишките имами“

за проповядване на саудитски уахабизъм. Периодично се издигат и гласове срещу турското влияние, проникващо чрез Главно мюфтийство. Същевременно от „промените“ насам продължават опитите, в чието техническо осъществяване имах радостта да участвам лично в самото начало, за акредитиране на тогавашния полувисш, а сега вече Висш ислямски институт, според българската образователна система. Институтът е регистриран по Закона за семейството.

Българските власти отхвърлят всякакви варианти за включването на института и на средните мюсюлмански религиозни училища в системата на българското образование, а същевременно роптаят, че имало турско или саудитско влияние. От страна на института и мюфтийството беше предложен например вариант за включването на института като специалност към Богословския факултет на СУ. Не е ли елементарно логично съждение, че ако искаш да пресечеш чуждо влияние, трябва да вземеш образованието под свой контрол? А в този случай мюсюлманите искат, но мнозинството не ще да поеме този контрол. Защо?!?!?

Тия дни си чешем езиците по повод нападението над съпругата на зам.-главния мюфтия. Извинете, но то не е ли просто пореден факт от една непрестанна и вече доста дълга поредица? Забравихте ли акцията против минарето на Софийската джамия, от което се разпространявали призиви за джихад – съжалявам, призивът за молитва е стандартен и никой не може и не си добавя нито думичка към него, и в него не се съдържа никакъв призив за джихад.

А помните ли, че на мюсюлманин беше пукнат черепът при нападение на атакаджии по време на молитва пред тая джамия? Та ако приложим досегашния опит, и тая притча во езицех ще си отмине по реда. Но каква ще е следващата? И можем ли да продължаваме да градим т.нар. „български етнически модел“ единствено на търпението на „другия“, подлагано на безкрайна върволица от провокации от нас, „мнозинството“ - каква е гаранцията, че някоя от тия провокации все пак няма да успее?

И кой е истинската заплаха за България – онзи, който си позволява да изрече тия предупреждения на глас, преди да е станало късно? Или кичещият се с титла „евродепутат“, който подклажда манипулации?

Извинете, но за мен истинският българин е Хасан Карахюсеинов:

***

България

Тук, на тази земя моят пъп е прерязан,

тук за старото рало го вързали здраво.

Не със кърпа, а с тази земя изсуших

овлажнели очи от скръбта.

Земьо, моя кърмилнице, древна легендо,

може някой дори твоя зов да не чуе,

може някой от теб да отвърне лице,

може някой дори да избяга от теб.

Но кому измени ти, кърмилнице моя?…

Даже целият свят пепелище да стане,

свойта вяра ти пак ще запазиш към мен,

както аз свойта вяра към теб ще запазя.

И дори със ракета да бъда изстрелян

към далечни звезди, за да пална дъгата,

на усмивката земна в пространствата звездни,

пак във мене Марица и Искър, и Янтра

ще бълбукат

и ти, моя българска земьо,

в маранята зелена ще тръпнеш пред мен

като топлия мирис на хляба ни сладък…

Земьо,

ти си горещите длани на мама,

гроба български ти си на моя баща.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фриман

    14 8 Отговор
    И кво?
  • 2 Хасан

    13 53 Отговор
    Хубава статия...все пак турците направиха единствените в България протестни движения срещу тоталитарния режим на Живков..протести,гладни стачки,военно положение в смесените райони...жаль че малко българи знаят за това..
  • 3 1234

    60 8 Отговор
    Интересно ми е до кога ще говорите за тоя възродителен процес?А какво ще кажете за 500 годишното турско робство,там по добре ли са се чувствали хората,когато са ги изтезавали,клали и убивали кой откъдето мине.Айде стига вече,пратили са ви във вашата държава,нали се имате за турци ,сега ревете.Май и вий не знаете какво искате.Имате си държава като не ви харесва тука отивайте там,ама май и там не ви е хубаво.Като искате в България спазвайте българските закони,и не се правете на репресирани,защото ви дадоха по вече права и от българите.Нали знаете поговорката...пуснали го под одъра той се качил на одъра и го изритали на вън.

    Коментиран от #11

  • 4 етимолог

    18 3 Отговор
    из-род и без-род-ник са еднокоренни думи.
  • 5 Сибирь

    59 6 Отговор
    .аси, не Ви ли е срам да лъжете! Въобще държавата тогава наля огромни пари в образованието на българските турци,особенно в 80-те ! Преподавателите в такива училища получаваха огромни прибаваки към заплатата и Кърджалийско се наводни с учители от София !И то много добри! Знам го защото моята преподавателка по математика замина за там! Имаше квоти и облекчен режим във ВУЗовете за етнически турци. Възродителният процес може и да е грозенй , но не по-малко грозно е ,когато в турските села не ти даваха хляб ако не си го поискаш по турски,макар да разбираха за какво става въпрос. Грозно беше и обвинението на Бътлгария в тероризъм , почиващо на лъжите на али агджа! И други такива изпълнения ,а да не говорим за терористическите актове ! Особенно тоя на гарата в Буново !!!
    Отделно лъжа е ,че огромната част от турците ги изселиха насила в турция !!! Повечето заминаха доброволно , имаше такива ,които не можаха да обменят левовете си и ги хвърляха презрително на гарата. Служих в ЖП войски тогава ,на много от съслууживците ми -турци семействата бяха заминали за турция,а те служиха тук,за да не служат в турската армия! А и колко "ексурзианти " се завърнаха обратно!?

    Коментиран от #12

  • 6 балама

    62 6 Отговор
    Да бе - само дето г-жа "българката" не си е дала труда, да спомене от какво е бил провокиран този "възродителен процес". И да направи едно сравнение в по-широк исторически контекст, в който се вижда, че българите от одринска Тракия са били избити и асимилирани безследно, а турците в България, растат, крепнат и наглеят до безумие. Не без помощта на патологични толерасти и прикрити българофоби.
  • 7 Касим

    51 6 Отговор
    Пълна боза, вкисната. Ще дам само един пример: Нападение над семейството на главния мюфтия не само, че НЕ Е имало, а тъкмо обратното, но явно авторът чува само това, което му е удобно.
    Поредната партенка от някой "свободен" или "освободен" от предразсъдъци гражданин. Ай с...р от тука бе.
  • 8 ЖОРО

    23 5 Отговор
    БЛЯ БЛЯ БЛЯ ЕВАЛА - БОКЛУКА ОСТАВА
  • 9 Колю

    40 1 Отговор
    Проблемът на Турци и Българи е турчеещите се уж мюсулмани цигани. Не разбрали ни коран,ни библия . Винаги нагаждащи се според келепира. Където наливат пари там отиват и са вече по-турци от мюфтиятя и ходжата . Ядът каквото им падне или каквото дадеш. Няма да описвам какво правят с имотите и на турци и българи. Празнуват всичко само и само ракия да има и кючек . Няма смисъл да се казва повече ,но дискриминацията на цигани над останалите започва още в детските им години благодарение на държавата. Не на мен и не на теб. Имат повече ваканции и почивни дни от българчетата . Празнуват и затварят училища + официалните празници , а в това време останалите малко българчета са викани в училището. Справка малките градове и села. Нашите деца от малки питат защо са само те на училище ? Какво да му кажеш-"Защото си християнин ли ? Не върви . Пита - " Те защо празнуват " Коледа,Нова година и след 14 дни пак , а ние не ". А за наливаните пари под всякаква форма ? Знаете ли колко " Бабунки " има в Синдел? 7+ два прелеза. Пред къщи които ....Хубаво , а защо няма на друго място ? Защото няма махала. Има български къщи и там се кара със 100-120 от същите тези ромляни без книжки и пияни. Та така де ,....
  • 10 Хасан

    8 45 Отговор
    Възродителния процес или геноцида срещу туското малцинство трябва да влезе в учебниците за да зная идните поколения...трябва да има музеи ,паметници,филми,литературни произведения показващи жестокостта на комунистическия режим..

    Коментиран от #33

  • 11 М.П.

    39 4 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Напълно подкрепям казаното. Никой не поглежда малко по назад от прословутия възродителен процес. Що не прочетете "Време разделно" отново, и после пак да обяснявате кой е по българин, и кой е по изтормозен.

    Коментиран от #14

  • 12 Хасан

    6 42 Отговор

    До коментар #5 от "Сибирь":

    А знаеш ли как се плячкосваха имотите на заминаващите,насилието,побоя,убийствата на активисти,занданите на Белене...но накрая благодарение на тях България влезе в демократичното семейство на Европа,стана член на НАТО...и важното е успя да се създаде поколение от такива трезвомислещи европейски българи
  • 13 ssss

    17 0 Отговор
    А един въпрос защо се стигна до голямата екскурзия.

    Коментиран от #15

  • 14 Хасан

    6 30 Отговор

    До коментар #11 от "М.П.":

    Караибрахим паша от "Време разделно" беше българин еничарин на служба..той имаше право на избор и си направи своя избрр за кариера и "няколко жълтици повече"''''' ...Паисий Хилендарски написа " Истрория славнобългарска" срещу гърчеещите се българи..

    Коментиран от #16

  • 15 Хасан

    7 28 Отговор

    До коментар #13 от "ssss":

    Беше пред революционно време..Управляващите не можеха да управляват по старому,управляваните не искаха те да ги управляват...Призракът на демокрацията бродеше из Източна Европа..Комунистическия режим беше убедил българското население че за всичко е виновно турското малцинство и Турция..Призивите на турците за демокрация бяха посрещнати с социалистическо националистически маршове..агентите на режима плячкосваха,грабеха,изнудваха като башибозуци....нямаше закони,нямаше съд..
  • 16 Бай хой

    31 5 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    А вей аснчо кви простотии си позволяваш да ръсиш? Кое наричаш протестни движения? Да не би атентатите от Буново Сливен и Пловдив? Кой и как точно ви принуди да заминете за Турция и кой ви обиждаше жените и дъщерите още на границата? Я кажи с какви имена са Българите от югоизточна Тракия и мала азия? Лъжеш не като ром а направо като циганин или както е на анини1 език ченгене.
    Я вземете да изброите какви привилегии имахте през социализма каквито Българите нямаха.
    Венци и ти вадиш скелети от гардероба само и само да се сложиш на антиБългарските фондации за дребни субсидийки. Ама защо сомо с лъжи и изопачаване ве? Напиши за кланетате и прогонването на Българите от южна тракия. Напиши за геноцида над Българското население извършен от гърците. Как за заточени на остров и избити и оставени там да измрат от глад и жажда.

    Коментиран от #17

  • 17 Хасан

    8 21 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    Аз съм против всяко насилие...било то срещу турци,българи,сирийци....едното не оправдава другото....не може да четеш за Баташкото клане и след това да си изкараш на тракториста Хасан с който си работиш заедно в ТКЗСто.....а за гарата в Буново нека да се отворят секретните досиета по случая да видим какво ще излезе....

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дедо Уньо

    31 2 Отговор
    Айде стига глупости вече. Да не би да очаквате етнически българи да се трогнат или насълзят от подобни брътвежи на празноглава турколюбка вероятно от квотата на БХК. Да грабва приятелите си турци и да ходи да живее при толерантните демократи в Турция, знаят къде е границата. На който не му понася - да се изнася. Стига с това преференциално отношение към малцинствата. Ще бъдем толерантни, но само към толерантните.

    Коментиран от #20

  • 20 Хасан

    4 19 Отговор

    До коментар #19 от "Дедо Уньо":

    Дедо,не бой се от турците ..има малко смесени бракове...то ромите по бьрзо се размножават..внучката ти ако ти докара мургав зет тогава кофти...

    Коментиран от #22

  • 21 хлебар

    16 0 Отговор
    Тая мая (ценова) от кой квас е - фарисейския или садукейския?
  • 22 Дедо Уньо

    25 3 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Не се притеснявай за мен ХАсенчо, тя внучката ако лятото докара мургав зет, той след плажния сезон пак ще избелее.
  • 23 СТАВРИ

    26 0 Отговор
    Много скоро ще дойде момента в който българите ще бъдат смазани от циганите. Не знам какво ще правят тези национални предатели в парламента. Може би ще си сменят първи етноса. Никой държавник не коментира нищо по въпроса. А и никой от продажните журналя не ги пита.....
  • 24 Али Бабата

    28 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защото идеологията на „възродителния процес“ е била прогонване на турската интелигенция.

    На някой май му плащат с турски лири,за да пише тотални глупости.

    Все още е в сила Ангорският договор-1925.Той е препотвърден, Одринското споразумение от 1913 г. - също, защото през 1992 г. България и Турция подписаха един Договор за приятелство, добросъседство, сигурност и сътрудничество. Подписа го Филип Димитров. Там в абзац 8 е записано съвсем ясно: двете страни декларират, че ще спазват подписаните и възникналите в момента на подписването договори.
    Към Ангорския договор има още три документа. Един от тях е Конвенцията за установяване, която е все още в сила. В нея и двете страни поемат ангажимент, че няма да се пречи на пълното изселване на турците от България и на българите от Турция. Т.е. през тези 80 години Турция непрекъснато си мени позициите. Един път затваря, друг път отваря границата. Една от основните причини за т.нар. Възродителен процес е поведението на Турция, която не си е изпълнявала задължението да приеме тези хора доброволно и границата да стои непрекъснато отворена.
    Страните, с които България е имала спогодби за изселвания, за установяване, не дават на лицата двойно гражданство. Такива спогодби България е сключвала и с Гърция, и с Румъния. Те също имат подобни спогодби с Турция, но нито една от тези страни не е възстановила гражданството на лицата, които са се изселили.
  • 25 Али Бабата

    29 2 Отговор
    До момента в Турция всички български имена на месности,села,градове са премахнати. Чували ли сте за Малък Самоков? А за Търново, Малиград, Павлово, Лозенград? И да сте чували, днес трудно ще ги намерите на картата, защото имената им отдавна са сменени. Това са стари български градове и паланки, останали в Турция след първата национална катастрофа на България през 1913 г. Добре известно е, че след тази година всички българи от Източна Тракия са изселени на няколко вълни. Последните остатъци от нашите сънародници са буквално изметени от турците през 1926 г., когато остават само няколко стотици семейства в градовете Одрин, Лозенград и Цариград.Тогава този геноцид над българският народ бе мълчаливо наблюдаван от Западна Европа.


    Днес,с какви права разполага тюркоезичното население в нашата страна и българското малцинство в Турция?! Защо автора мълчи за подобни въпроси?!
    Тюркоезичните мюсюлмани в България имат право на свои политически организации, на свои медии (издавани на турски език), на новини на своя език по държавната българска телевизия, на преподаване и изучаване на своя език в българските държавни училища, на свои читалища и културни институции. Нещо повече, представители на тюркоезичните българи не просто участват в политическия живот на България, а направо управляват страната. Как стоят нещата в Турция? Много просто – турската държава не признава българско малцинство.На българите-християни е отнето дори правото да носят български фамилии. Окон
  • 26 Али Бабата

    23 3 Отговор
    Окончанията „-ов“, „-ев“, „-ски“ и „-ин“ са забранени. Що се отнася до българите-мюсюлмани, за Турция те са турци и точка.
  • 27 Николай

    20 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг:
    Също така „по мое време“ вече нямаше турски училища, нито турски театри, а за турски фолклорни записи по държавни български медии изобщо и дума не можеше да става."

    Защо, трябва ли в суверенната държава България да има турски училища?!? Бе то и френски училища няма, ама никой не го прави на въпрос, нали?
  • 28 Фалшиви новини

    23 1 Отговор
    За изроди нямало и БАТАК, за това че Турция прокуди тракийските българи и много подобни зверства хасанчовци и др. тюрки мълчат и наричат възродителния процес-геноцид. Що за наглост , геноцид това е любимо занимание точно на южната ни съседка, терор второто и име. Значи изгонихте всички българи от Турция и отгоре на всичко искате и правата , това вече свръх наглост .За всичко са виновни нашите управляващите ,където се наведоха твърдо низко ...
  • 29 ДДД

    19 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: как хората, принудени за 24 часа да напуснат родината
    ам ти не разбираш то как и да разбереш?
    ние за тяхно добро ги пращахме в турция
    ми ето мисюлманска държава
    молят се като им е кеф няма свинско
    алкохол няма
    няма къси поли няма жени без забрадки
    и пак недоволни
    АМ НЕ СЕ УСЕЩАТ ТИЯ
    аз ако съм християнин
    в афганистан бих дал мило и драго да ме
    принудят да отида в германия
    да си ям свинското гледам жените
    и пия алкохола
    и пак да съм недоволен
    ама от мисюлманите по наглеци няма да срещнете
  • 30 Uflaf

    18 0 Отговор
    Точно така . За разлика от нормалните хора , Асанчовците искат света да се върти специално за тях. Разбиранията им за живота и религията им са единствените и всичко живо да се съобразява с тях. Не той да се нагажда някъде , а тук и сега . Пият , ядът каквото искат,порно и мадами ,нови технологии , платил-не платил данъци , празници бол ....Що му е да ходи у Турция. Там с Ердончо ще трябва много да спазва закона,религията и да се лиши от доста бирички на пример в работно време. По добре е да вкара Турция тука,ама да е някак по неговата си. Той да е онбашия,ага или поне бей , а българите да му работят и слугуват. А сега какво ? Слугуваме и работим само за циганите и политиците. Асанчо остава на страна. Та да му мислят м...стите ако стане пак Турско . То ние и така сме от женската страна...
  • 31 Пазарен Либерализатор

    18 1 Отговор
    Покрай сухото гори и мокрото. Идея нямам за истинската причина за Възродителния процес. Познавам помаци-все работлив отруден народ. Знам и села, дето на мегдана от една страна има черква, от другата джамия, хората живеят в мир и разбирателство. За разлика от турчеещите се цигани помаците работят. И то работят като луди-добитък, тютюн, зеленчук, от тъмно до тъмно. Вярно, по-старите и част от младите не са образовани. Ама имат къщи като гимназии, не търсят социални помощи, не са конфликтни като орките. Скоро беше Шекер байряма, отядох се на баклава, локум и реванета, сладки баници и прочее - нищо, че съм друговерец, те не са радикализирани фанатици. Рибата се вмирисва от главата.
  • 32 юрист

    13 0 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Извинете, но ако вие, сегашното мнозинство, бъдете принудително поставени в такава ситуация, няма ли да дадете израз на протеста си по начините, за които турците в България бяха така остро укорявани: че се правели, че не разбират, когато в техните райони влезеш в хлебарницата да си купиш хляб......“ 1. Мнозинството българи в България НЕ МОЖЕМ да бъдем поставени в такова положение, защото ние сме ДЪРЖАВООБРАЗУВАЩИЯТ ЕТНОС на ДЪРЖАВАТА Р. България. Който иска да се чувства добре, живеейки сред хора, които говорят САМО на турски език, спазват всички турски традиции, религия, самосъзнание, може просто да се пресели да живее в турция. Имам въпрос- в турция разрешено ли е в държавни институции да се говори на български език? 2. Лично АЗ имах случай, в който като тинейджърка поисках да купя хляб в едно село, продавачката- туркиня се направи, че не ме разбира и се наложи да й посоча хляба. Продаде ми го с гробно мълчание и възкисела гримаса на лицето. Случката се случи в село между Хасково и Кърджали около средата на 80тте години на 20 век.
  • 33 Иван

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    А за жестокоста на турците и геноцида срещу българи,арменци,кюрди... Милиони са загиналите.А от възродителният процес колко са загинали?
    И за кого да правим филми сега.
    Авторчето реве за някакви 24 часа за напускане.
    А знае ли колко часа са имали българите да напуснат Беломорска Тракия и Мала Азия преди да ги заколят?
    А тези горките "турци" в България колко от тях са истински турци и колко насилствено са потурчени по време на 500 годишната диващина властвала по нашите земи.
    Сега турската държава ги ползва за пета колона за да си прокарва неоосманистките идеи.
    А вече сме в 21 век срамота е жените да се търгуват като добитък.Не ми говорете за турски поети виж какво правят в Турция ислямистите.
    Ние може да сме всякакви но си харесваме свободата и искаме да принадлежим на европейската цивилизация а не на исляма.
    За това който иска да изповядва тази ретроградна религия да ходи на друго място а не да се жалва че не може по цялата Земя да властват неговите дивашки средновековни разбирания.
  • 34 стоян георгиев

    5 3 Отговор
    проблема с мюсулманите в българия вече не е етнически,а социален.всъщност никои няма проблеми с мюсулманите от интелигенцията ,бизнеса или средната класа.проблема е с маргиналите в ниските социални групи ,които се ловят за религията като някакъв помощен за съществуването им компонент,като естествено основния риск е с циганите мюсулмани,както е случая в пазарджик.останалите групи от българските малцинства са не по-малки патриоти от мнозинството ,смятат българия за своя родина и нямат нито сепаратиски нито други национални амбици и.само да поясня че говоря за мюсулманите в българия .циганите християни и атеисти са съвсем друга категория.
  • 35 Различен

    13 2 Отговор
    Тази аФторка, що плаче на чужд гроб?
    Да запитам и аз? Колко пъти имаше в нашата история изселване на турците от България? Изселват се по 200-300 хиляди и вместо да намаляват, те се увеличават! Що така? Колко са останалите българи в Турция? Колко са били 20 години на века и колко сега? Нека авторката направи такова изследване и даде данните, па тогава да коментира лошото отношение към турците в България!
    България се е превърнала в една люпилня за турци. Създали сме им всякакви условия да се размножават и печелят на наш гръб!
    В моя град Русе има от Татово време една камара средношколски общежития, където всичкото рязан от региона, живееше и учеше за средно образУвание! От Разград, Търговище, Силистра, Шумен и регионите им, всичкото мангал завършваше образувание тук! Там българчета нямаше! За местата за висше да не говорим. Тъпи и некадърни, но бяха приемани с квоти, а знаещите и умните българчета оставаха извън университетите! На времето, както и сега си живеят по селата и градчетата, където българска реч, не може да чуете, дори и в общините! Крадяха си на времето, крадат и не плащат данъци и днес!
  • 36 Различен

    10 3 Отговор
    Да продължим.
    Като дойде промяната и почнаха да се ликвидират ТКЗС-тата, окрадаха всичко! Хора без ден трудов стаж, без никакъв капитал в ТКЗС си излизаха с по две крави, а майка ми ходеше да се моли за едно агне барем, за курбан на баща ми, и не и дадоха! А тя и баща ми го правиха това ТКЗС, за дяловото участие да не говорим, и всичките тя ги е учила на земеделие, защото бе единствената агрономка на цялата околия! Цървулите ни върнаха земята на границите със съседните села, при условие, че тя бе до селото и в самите ясаци! Върнаха ни 10 декара лозе и когато дойде време за беритба, отиваме ние, а гроздето обрано. Питаме комшиите, що така? А те: Едно малко циганче с една кофа, го било обрало. И то 5-8 тона грозде!
    В ония гладни години ни обработваха земите и не плащаха ренти по 5-6 години. Накрая българите се принудиха да си продадат земята по 20-30 лева декара, за да могат старците да си купят лекарства и всичко стана тяхно!
    А сегашните големи земеделци, са основно турци, с окрадена и купена за без пари БЪЛГАРСКА земя!
    И ми плаче тази подлога за нещастните и дискриминирани турци! Отврат!

    Коментиран от #37

  • 37 стоян георгиев

    1 8 Отговор

    До коментар #36 от "Различен":

    само да те питам,ти като си имал 10 декара лозе що си ходил само на беридбата му?
    турците не са виновни че законите дето се създават основно от българи не работят в полза на добрите ,а в полза на лошите ,а тва че турци са ти изкупили земята за 20-30 лева показва квo е било твоето отношение към земята ти. иначе не е вярно че българската земя е в турски ръце,напротив,големите земевладелци дори и тези в турските региони са етнически българи,но тва е друга тема.турското малцинство в българия е около 8% и тенденцийте са стабилни от години въпреки негативната демография при нас българите,причините са основно че много от турците имигрират ,а също и не малка част променят етническата си структура особено при смесените бракове ,но и при тези дето живеят в българска среда.

    Коментиран от #38

  • 38 Различен

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Да ти отговоря по ред на въпросите.
    Аз моите земи не съм ги продал, няма и да ги продам на никаква цена!
    Лозето го върнаха в реални граници 2 седмици преди беритбата. Преди това, на кое лозе трябваше да ходя?
    Значи турците системно емигрират, женят се и т.н.н, но остават все 8%. А българите емигрират и намаляват с 2,5 милиона за 30 години. Как точно става този номер?? Или българите сме импотентни или скопени, та не можем да правим деца, а само турците могат?
    Та колко българи има останали в Турция, ако можеш да дадеш сведения??
    По всичките турски села, магазините са им в мазите, и никой не ги знае къде са. Нямат данъчни няма касови апарати. Продават си млякото и реколтата по разни пазари и никой не им иска документи и не плащат никакви данъци! Най големи злоупотреби за нетрудоспособност има в тези региони. Цели села са я слепи. я глухи, ама не им пречи да гледат и пасат добитък, а ние глупаците им плащаме инвалидни пенсии. В България сме създали идеални условия, като в парник, за развитие на паразитни етноси, като турски и цигански! И поради тази причина, ще си носим последствията!

    Коментиран от #39

  • 39 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "Различен":

    ами ти така постави въпроса че са ти го обрали като си го гледал,а то е било в мътно време като са ти го връщали и то отгледано лозе с реколта :)!ок,не съм разбрал и не е редно съгласен съм.турците също намаляват пропорционално на българите.би трябвало да си го забелязал по турските села,но явно не ходиш в тях въпреки, че пишеш обратното.от тези 2,5 млн.не всички са българи ,а има и турци.българи в турция няма от 1913 година.изгонени са около 130 хиляди ,при кланетата тогава.тва са българите около одрин,но и тези в беломорска тракия сега в гърция.за сравнение ние сме изгонили поне 10 пити повече турци ,а и доста асимилирахме или по-точно голяма част от българите мохамедани в родопите сега се чувстват българи,а преди са се чувствали турци.тва за магазините в турските села не е вярно.за реколтата също.явно или не ходиш по тези места или пък нямаш представа.друго смущаващо при теб е че не правиш разлика между цигани и турци,а тя е огромна.турците като цяло спазват законите на страната повече от нас българите ,не крадат ,плащат си данъците и не продават таино стоката си ,колкото и да ти е невероятно.изкупвачите на квото се сетиш от животни до зърно са основно български фирми с българи управители и собственици.българия е идеално място за ревалници скъпи ми патриоте.хора дето се събуждат с отворен чадър в г..а и цял ден се чудят кои да изкарат виновен за това.турците в българия в огромната си част са добри български граждани,работливи са и са честни като цяло,ма
  • 40 стоян георгиев

    4 4 Отговор
    турците в българия в огромната си част са добри български граждани,работливи са и са честни като цяло,макар и сред тях да има лоши и мързеливи,но погледнато пропорционално при нас българите са много повече.опасността да те оберат в българско село е много по-голяма от турското.ако мислиш че си измислям иди в родопите на всеки 10 км има бесетка с чиний ,лъжици,сол,пипер... никои не ги краде,ползваш и продължаваш,после иди да речем в северозападна българия в стара планина и виж колко такива бесетки ще намериш.успех!

    Коментиран от #41

  • 41 Различен

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    Ти съвсем оплете конците!
    Защо смесваш помаците, които са по-българи и от нас, с турците от разградско, търговищко, русенско, силистренско и т.н.н. Не съм ходел по селата?? АЗ зареждам тези региони със стока, та познавам нещата доста по-добре от теб! Всяко село си има БЕЙ и каквото каже това е!
    Имаш ли представа, какви дворци си построиха в тези региони?? Какви коли и джипове карат? Вече си купуват самолети и въртолети!
    И половината села са пенсионери по болест!
    Смях!

    Коментиран от #44

  • 42 Сашо Ром

    1 4 Отговор
    ГОСПОДА БЪЛГАРИ,НЕ СЕ ПОДАВАЙТЕ НА СКРИТИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОВОКАЦИИ.ПОЛИТИЦИТЕ НИ СЪЗДАВАТ УМИШЛЕНО ЕТНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ.
  • 43 THE Black Cat

    1 0 Отговор
    Здравейте на Всички , Въпросната Госпожа е прочела някъде нещо , колко е истина е меко казано въпрос на доказване , по времето в когато самият аз съм бил в казармата имаше няколко подделения на БНА или по скоро родове войски в които служеха само и единственно Българи едно от тях е НШЗО Плевен , другите са ВМФ , всички гранични подделения , всички подделения свързани със секретна техника всички специални части , ракетни войски ВВС и т.н.
    Няма да е лошо като пишете и публикувате нещо да се осведомите по-добре. ;)
  • 44 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "Различен":

    нищо не бъркам драги.помаците за преди са се смятали за турци сега в голямата си част за българи .не всичките обаче да бъда точен.отваряш преброяванията в чеча дето няма ни един турчин и гледаш колко в абланица ,вълкосел ,слащен са се писали турци.броика е значителна сред населението там.тва е конкретно.всяко село си има беи ,но тва е условно.тва е богатия местен убавец свързан обиковенно с дпс .такива има и в българските села ,но с друго име със същите мерцедеси и палати,но кво от това и кво противоречи на писаното от мен.що се отнася до пенсионерите по болест може да провериш статистиката също в телк комисйте къв е етническия елемент,а също и на тези дето са ги преминали?ако искаш мога да извадя данни има ги в нета кви са в комисията в русие да речем?колко са турци и колко са българи?от всичко писано от теб нищо вярно не прочетох.