19 Октомври, 2017 14:49 1 240 10

Каракачанов: У нас се прокарва по-радикален ислям и от времето на турското робство

  • ислям-
  • терор-
  • красимир каракачанов

Нещата, които отдавна се говорят в българското общество, се отчита, че съществуват у нас – финансиране на религиозни общности от съмнителни частни структури, чрез които се прокарват радикални идеи и се правят опити за политическо влияние - нещо, което е недопустимо за суверенна държава като България. Това каза заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов след работна среща на тема "Проникване на радикален ислям в Република България – заплахи и мерки за противодействие".

Практиката на безразборното финансиране на религиозните общности в България и след това насаждане на радикализация в тези общности трябва да бъде прекратена веднъж завинаги, категоричен е министърът на отбраната.

По-добре е държавата да финансира обучението на подобни хора, отколкото това да бъде оставено в ръцете на хора, които идват от чужбина и проповядват радикален ислям. Колкото и да струва това, сигурността на държавата струва повече. Но тук не става въпрос за огромни суми, това ще е в рамките на няколко милиона, заяви Каракачанов. Трябва да се забрани и чужди граждани да ръководят религиозна общност на територията на България, като това не се отнася само за исляма, посочи още вицепремиерът.

По думите му е показателно, че до 2010 г. у нас няма нито едно дело за радикален ислям, а от 2010-а до 2017 г. тези дела са 50. Сега действащите закони за вероизповеданията и за образованието са крайно либерални и позволяват да се създават подобни практики. Под формата на курсове се прокарва радикален ислям, който не е съществувал дори по времето на турското робство. Радикалните проповедници у нас са проблемно много, подчерта вицепремиерът.

Промените, които трябва да се направят, са в няколко посоки. Единият проблем е с проповедниците - в Закона за вероизповеданията трябва да се ограничи възможността чужди граждани да пребивават на територията на България и да развиват религиозна дейност.

В Закона за вероизповеданията много ясно трябва да се регламентират ангажиментите и санкциите, за да не се допуска подобно влияние. В Закона за образованието не може да продължава практиката хора, завършили теология в държави, в които се проповядва радикална форма на религия, да преподават в България. Трябва да се предвидят и санкции в Наказателния кодекс, посочи Каракачанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КараКачан

    11 2 Отговор
    Стига констатации, действия са нужни. Хората знаят тези неща от 2005 г., а вие тулупи тепърва откривате топлата вода.
  • 2 sdh

    9 1 Отговор
    Така е. Това го каза миналата година и президентът Радев и даже предложи промени в законодателството. Но тогава заради "отседналостта", около която се дигна олелия да бога, тези предложения бяха оттеглени. Да се е чуло някой да ги инициира отново? Не. Констатираме едни и същи работи и нащо не се прави. Наблюдаваме от близо как сеят семето на ненавистта и раздора и нищо не се случва. Едни доказани радикални ислямисти не можем да ги осъдим при железни доказателства.
  • 3 Бесен Язовец

    3 3 Отговор
    На някои им се привиждат руснаци на др.талибани ама май имат нужда от психиятър
  • 4 Хасан

    6 1 Отговор
    Абе къде радикалисти...турците пият повече от българите..
  • 5 Защото сите сте ЗАПАРТЪЦИ

    3 1 Отговор
    Щом има Турска партия, ЩОМ има ДПС е ЯВНО ИЗРАЗЕНО БЕЗУМИЕ НА ОЛИГОФРЕНИТЕ НА ВРЪО. А В Турция има ли християни, говор български, църкви, Българска партия и то в парламента, двойно гражданство, признаване на НЕДВИЖИМАТА собственост на изселилите се 1913 - 14 та год. В ТЪЙ НАРЕЧЕНАТА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ УПРАВЛЕНИЕТО Е ЗА. ....... !

    Коментиран от #6

  • 6 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Защото сите сте ЗАПАРТЪЦИ":

    Недей така..в Турция си има българска църква ,българска общност Желязната църква на Златния Рог..в Одрин си има църква..а и ако насилие срещу етнически българи и християни що не си дойдат в България

    Коментиран от #7

  • 7 ХАСАНЕ ДАВАЙ АНАЛИЗА ДО КРАЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Кат са фащаш да го играш орото, давай до край! Демек КО ТУЙ ЗА ВАС ТУКАЙКЪ НА, СЪЩОТО ЛИЙ ЗА НАС ТАМ ? СВЕТА СОФИЯ Е МУЗЕЙ , ДЕМЕК РЪЙШ ЛИ, АКО ИМА НЕЩО - НЯМА НИЩУ! ИЗВИНЯВАЙ ЧЕ СЪ ВИДЯЙМИ! А АЗ ШЪ КАЖА ТАЙ - КАКЪВ ПРИВЕТ - ТАКЪВ ОТВЕТ ! ГЯУРИ СА В НАРОДНОТО НИ СЪБРАНИЕ ! ГЯУРИ А НЕ БЪЛТАРИ! НЕ СЪМ НАЦИОНАЛИСТ , НЕКА ИМА МЮСУЛМАНИ У НАС НО ВСИЧКИТЕ ТРЯБВА ДА СА ЕДНА НАЦИЯ БЪЛГАРСКА БЕЗ ДЕЛЕНИЕ В ПОЛИТИКАТА НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА ! ТУЙ ВОДИ ДО ДЕЛАНИЕ А ДЕЛЕНИЕТО ДО ВРАЖДА А ВРАЖДАТА ДО КАВГА А КАВГАТА ДО ВОЙНА А ВОЙНАТА Е ВАЙ, ВАЙ ! МНОГО ЛЕСНО ПУСКАМЕ ВОЛОВЕТЕ ПО ИНЕРЦИЯ. ГРЕШКА ! ПАРТИИ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА , ТОВА Е БЕЗУМИЕ.

    Коментиран от #9

  • 8 Сссс

    2 2 Отговор
    В България НЯМА радикален Ислям.Умишлено се изкарват тези неща от нафталина,ние като мусюлманин НЯМА да позволим такъв "вид"Ислям.Може да има някой"новости"в изпълнението на някои религиозни задължения,но те не засягат пряко другите членове на обществото,даже и мусюлманите които не изпълняват задълженията си като такива.
  • 9 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "ХАСАНЕ ДАВАЙ АНАЛИЗА ДО КРАЙ":

    Не те разбирам бе човек..пиши на български...в България ще има и турци и арменци и евреи и помаци и македонци и роми и немци и французи ..
  • 10 Хасан

    1 2 Отговор
    Трябва да внимаваме с тия псевдопатриоти ..под предлог че се борят с измислен радикален ислям да не ни докарат някаква беля..Каракачанов не е в някаква кръчма на ракия а е министър..да си трае ...Сащ само това чака да намери балами пехотинци срещу ИД
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове