Last news in Fakti

12 Декември, 2011 17:35 4 140 0

Проф. Пимпирев: Присъствието ни на Антарктида е политика и наука

  • христо пимпирев-
  • антарктида-
  • експедиция

Да му мислят холандците, а София може да стане пристанище на Бяло море, шегува се ученият за последиците от глобалното затопляне след 50 години

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българското присъствие в Антарктида е сериозна външна политика и наука. Това заяви в ProИнтервю проф. Христо Пимпирев, роден учен-геолог, антарктически изследовател и доайен на българската експедиция в Антарктида. „Ние, българите, трябва да се гордеем, че сме една от 28-те държави в света, които управляват този континент- последният девствен, незавоюван и изключително богат на природни ресурси“, категоричен е специалистът.

Експертът допълва, че последствията от глобалното затопляне най-силно се усещат в полярните региони: „С очите си виждам как ледникът преди 20 години опираше до една от къщичките, а сега се е отдръпнал с повече от 150 м. След 50 години, ако продължи тенденцията в повишаване на температурите, ледниковите шапки ще се топят и глобалното морско ниво ще се повиши“.

„Да му мислят холандците, а София може да стане пристанище на Бяло море“, шегува се той.

Започна 20-та юбилейна антарктическа българска експедиция, която съвпада с отбелязването на 100 години от покоряването на Южния полюс. Предстои през януари и д-р Пимпирев да отпътува за ледения континент.

Акцентът в работата на българската експедиция там е свързан с научни изследвания с участието на японци, португалци, испанци, аржентинци за изследване на климатичните промени. Построяването на нов православен параклис и вятърни генератори също са сред задачите.

Проф. Пимпирев признава, че парите за експедицията са малко. „В нашата малка родина финансовите проблеми навсякъде са определящи, но най-важното е и без пари да правим България световна нация и да се гордеем, че сме българи“, оптимист е той.

Новият православен параклис за българската антарктическа база вече е натоварен на аржентински ледоразбивач в пристанището на Буенос Айрес и се очаква да разтовари елементите, които тежат 2 тона в края на януари. „Надяваме се да го изградим преди да си тръгнем от базата в края на януари. Старият параклис ще си остане като постройка и ще служи за убежище на моторните ни шейни през зимата“, обяснява Христо Пимпирев. 

Ветрогенераторите пък ще пристигнат в средата на януари с испанския кораб Лас Палмас. „Веднага започваме работа по постаментите, за да бъдат монтирани в началото февруари“, допълва проф. Пимпирев.

"Първото усещане е, че попадаш на друга планета“, разказва проф. Пимпирев. „Дивата природа, първична и неповторима. Животинския свят, растителността, това е уникално. Айсберзи, ледници, всичко се движи в един непрекъснат кръговрат“, допълва той за най-силното си впечатление от ледения континент.

Следващата експедиция заминава през ноември догодина. „В нея участват логистици, учени с одобрени научни проекти и много малко хора, които са полезни за експедицията, които работят наравно с останалите и са неразделен част от екипа, но желаят да си поемат разходите, с което помагат да се справим с ограничения ни мизерен бюджет. Туристи не взимаме и не сме туристическа агенция. За туристите има туристически компании специализирани за полярни екскурзии“, допълва Христо Пимпирев в отговор на читателски въпрос.

 


Всеки може да зададе въпрос към проф. Христо Пимпирев.

Цялото интервю четете в Probook.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА