Last news in Fakti

25 Юли, 2017 14:35 2 767 15

Тумор ли е циганското гето

  • тумор-
  • гето-
  • цигани-
  • образование
Тумор ли е циганското гето - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки от нас е губил близък или познат от най-коварното заболяване. То връхлита неочаквано, но туморът се е развивал дълго време, без да боли. Дотогава организмът не усеща нищо тревожно и човек въобще не подозира, че скоро ще се сблъска с чудовищен проблем. Най-големият в медицината до ден днешен. Кой не е чувал печалната фраза: Беше канара човек, стопи се за няколко седмици. Просто в програмата на раковите клетки се е случило нещо различно. Делят се безконтролно. Използват егоистично ресурсите на организма, без да допринасят с нищо за съществуването му. Новите ракови клетки следват програмата на "родителите си" и с нарастване на тумора се отделят метастази и в други органи. С напредването на болестта започват да се появяват и проблемите. Възпрепятствано е нормалното функциониране на органи и системи. На финала егоистичните ракови клетки унищожават организма и себе си.

Какво е лечението? Има различни подходи в медицината, но със сигурност нелекуването на болестта винаги води до фатален изход. Кое е най-обещаващото лечение? Генното инженерство – промяната в кода на клетките. Но всичко това още не е факт. Човечеството още чака. Парадоксално е, че науката и разумът овладяха близкия космос и пратиха апарати до други планети, а ракът продължава да убива безмилостно.

Обществото ни има един проблем, чието решение към настоящия момент по степен на трудност е сравнимо с лечението на рака или мисия „Марс“. Проблемът с упоритата невъзможност за ромското включване в обществото ни. Като пълноценен участник в него. Тази все още малцинствена общност трябва да влезе със своите отговорности и задължения, които ние чинно или не все пак изпълняваме, в общия ни дом.

Какво да се направи, че тези хора да дават своя принос за съществуването на общия ни организъм, освен егоистично да смучат и без друго изнемощялата социална система, напълно индиферентни към всичко останало. 9 от 10 анализатори ще кажат, че най-важната стъпка е изрязването на социалните тумори, наречени гета. Местата, където полицейските органи и правосъдната система реално не функционират, разядени от метастазите на страха и политическите интереси. Изваждането на тези хора от затворения свят на коптори, фекалии, отпадъци, престъпност и безпросветност, и постепенната им социализация сред останалите, които не са стъпвали в гето.

На думи изглежда лесно, колкото лесно е да профукаш стотици милиони за мероприятия и инициативи със спорен смисъл или безспорно неуспешни, като декадата на ромското включване. И да се окаже, че вместо да лекуваме организма, сме профукали важно време, в което пациентът е влошил състоянието си. Далеч не всички обитатели на гетото остават в него. Напротив. Гетата се разрастват и бараките се пукат по шевовете. Мнозина се пръсват из държавния организъм и като гъби изникват и растат нови гета, които можем условно да наречем Ню Столипиново, Ню Максуда, Ню Факултето. И всичко започва отначало. Децата на гетото стават проекция на родителите си.

Имах няколко съученици от циганската махала. Е, само в първи клас бяхме заедно. Аз ли бързах, те ли изостанаха, не помня. Помагал съм им с какво ли не през годините, че и до ден днешен. Дрехи, обувки, пари, работа. Питах един от тях наскоро, как е синът му, учи ли. „Спрех го, бате. Пети клас изкара. Отличник беше...“, някак смутено завърши той. Попитах го с намръщен поглед – защо? „Да ми държи гипскартона, като го лепим. Да не делим с чужд. Знам, че не требваше така...“.

Андрей, така се казва циганинът, знаеше, че е отрязал единствената възможност на детето си да се махне от тази отровна среда. Чувстваше вина и срам. И точно тук, в сведения поглед на родителя, спрял детето си от училище, е надеждата, че шанс има. За съжаление трябва да започнем отначало, но пък в коя друга сфера не го правим. Единственото лекарство срещу тумора на гетото е образованието. Не насилственото извеждане на ромите от махалите или събарянето на картонените им хасиенди. Те ще направят нови и мачът ще се повтори. Още по-злобен и груб. Като сеем взаимна омраза, губим всички.

Децата на циганите трябва сами да си тръгнат от гетото. Но за да стане това, те трябва и сами да узреят за това решение, а това е немислимо без училището. Тук е и ролята на държавата, която ослепително отсъства от пейзажа. Чест прави на нископлатените социални работници, които и сега посещават гетата, но рисковата им работа е на парче и те го знаят много добре.

Трябва да подадем ръка на ромските деца. Колкото заради тях, толкова и заради нас. Да се спасим от рака заедно. Защото всички сме пациенти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 1 Отговор
    България е бедна страна със слаба икономика и това от края на статията не може да се случи ще отговори някой нагушен депутат.
  • 2 манол

    6 23 Отговор
    За добро или лошо съдбата ни е свързана с тези хора и трябва да намерим общ език, докато не е станало твърде късно.
  • 3 Hytrf

    1 24 Отговор
    Благодаря за тази статия! Най-после някой да мисли правилно! Образование и приемане на ромите, не да ги гоним от заведенията, а да им обясним с любов как следващия път да се държат така, че да са приятни за околните. Ако всеки българин си постави за цел да се с приятели много близко с някой циганин, само след десет години картината ще е коренно различна.

    Коментиран от #4

  • 4 Справедлив

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Hytrf":

    То с тая толерантност картината след десет години НАИСТИНА ЩЕ Е ПО РАЗЛИЧНА....Тогава Българите ще живеем в гето...
  • 5 misli posle govori

    10 0 Отговор
    По-точно моделът на Южна Африка Кейптаун и Йохонесбург с пръстени от гета около белите квартали
  • 6 Иван

    19 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Децата на циганите трябва сами да си тръгнат от гетото." Каква наивност...
  • 7 Баба Марта

    10 1 Отговор
    Помислете, ще имаме образовани цигани! Не е въпросът вобразованието, в културата е!
  • 8 Гого

    14 1 Отговор
    Циганите са като паразити само смучат нали все пак са електорат на Герб!
  • 9 Пазарен Либерализатор

    18 1 Отговор
    Обществото ни има един проблем, не наричаме нещата с истинските им имена. Циганите развиват паразитизъм на гърба на редовните данъкоплатци. Паразитите се лекуват с инсектициди, "Циклон Б", примерно.
    До като смирено седим ще има хлебарки.
    И г-н Ганев, етноса е цигански, принадлежащите към него - цигани. Ако не ви позволяват определени думи - "пигментно изразени малцинствени групи" също става.
    Толкова е просто - нотариален акт за парцел, виза, разрешително за строеж, багер, самосвали. Закона трябва да се прилага еднакво за всичко. Чавето не ходи на училище = няма помощи. В избори могат да участва електорат с минимално завършено средно образование, български граждани, прекарали последните 12 месеца в България.
    Всичко останало са празни писници в пясъка.

    Коментиран от #12

  • 10 Tursko Robstvo

    1 2 Отговор
    Nali Boiko Borisov e sas nas
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 хигхъл

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

    Я, помислете малко, бе българи: ако случайно не знаете, в Гърция циганите са абсолютно същите като в България. Обаче, ако случайно не знаете, тамошните цигани не могат да пеят като тукашните. Не моат си веят байряка както си щат. А замислете се що!
    Кой не дава на българските майки детски помощи колкото на циганските майки? Социалното министерство. Циганите ли контролират социалното министерство, а и целия парламент, защото всичко е навързано там. Вижте как са навързани нещата: комунистите изнесоха ли пенсионния фонд на България? - да, всеки ден в началото на 90'те колети с пачки пари се изнасяха за швейцарските банки и самите тези банки алармираха правителството, НО то самото правителство си ги изпращаше, така че нямаше кого да затворят! Та, питам: ако са окрали и пенсионния фонд, детските надбавки, КТБ "посред бял ден", ДАИ взимат пари под масата от клиенти, КАТ издаава фалшиви книжки ит.н. и т.н. Е, с какво са виновни циганите? С какво смучат и паразитизират?
    Пак да попитам: кой ги научи на паразитизъм? Не е ли правителството, по-точно всички правителства след 1989? Не ги ли купуваха партиите с обещания, че няма да плащат данъци за къщата, няма да плащат ток, вода и т.н. ? Аз лично съм свидетел на всичко това. Жалкото е, че целокупният български народ знаеше тези факти. Винаги ги е знаел, но питам аз: защо целокупният български народ не се вдигна на протест да измете тая сган от парламента, която харчи парите на българските данъкоплатци (съвсем хипо
  • 13 Бай хой

    3 1 Отговор
    Тумор и то злокачествен.

    Това което правят уродите назначени от брюксел и вашингтон по върха не е образование и интеграция. Образование не се постига с печатане на дипломи и раздаване от нпо. А чрез толериране и капсолуване в гетата чрез наливане на милиарди за развъждане се постига единствено сегрегация.
  • 14 1234

    3 0 Отговор
    След ,,демократичните промени"у нас циганите които бяха свикнали вече да работят като нас по заводи и фабрики и да си строят къщи и да се обличат по цивилизовано да ходят РЕДОВНО на училище като нас ,след промените и с появата на ,,масовата приватизация"когато започнаха да се затварят работещи заводи и фабрики,тогава масово започнаха да се изхвърлят на улицата циганите.Защо?Защото те бяха от по недисциплинираните ряботници които по някога,,след получаване на заплата" не идваха на работа по няколко дена.,,три дена иху,а после тихо".Така постепенно се затвориха заводите,затвориха се и вратите за работа и на циганите,пък и на доста българи,които започнаха да работят ту на полето,някои си отвориха фирми,и се опитваха да преживявят някак си НО:Циганите,по вечето останаха по домовете си и започнаха да се прехранват с кражби.Ту кабели крадяха,ту селскостопанска продукция и така няколко поколения се занимават вече с кражби.-.Изгубиха си трудовите навици.
  • 15 Рускиня

    0 0 Отговор
    Вчера пътувах до Владая с автобус на градски транспорт.
    Вътре миришеше на непрано, смтад, а великите римлани 95% от претъпканият автобус се държаха ужасно, пушеха велики на нецезурирани думи и никой от нас 5-6 българи не се обади. До мен възрастен мъж тихио ми сподели, че това най редовно и от години.
    Трябва да ви кажа, че по време на Соца това беше немослимо, а вие си мислете, че съм член на БКП. Жалко за красивата ни България и нас българите.