Last news in Fakti

31 Юли, 2017 09:19 10 248 23

Момчетата си отиват

  • инвестиции-
  • българия-
  • бизнес-
  • икономика-
  • предприемачи

И да завършим отново с българска народна мъдрост – „каквото поискало – такова се обадило“. Ако искаме да сме бедни, бедността ще се обади

Момчетата си отиват - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Псевдоработодатели. Колонизатори. Кръвопийци. Чорбаджии. Изедници. Експлоататори. Робовладелци. Измамници.

Това коментира в блога си икономистът Владимир Каролев.

Това са само част от епитетите, които се сипят по предприемачите и инвеститорите в България покрай всеки опит да се започне някаква нова мащабна инициатива или да се реформира някоя закостеняла публична система.

И макар много хора, къде с право, къде без право, скрито се кефят да „сипват“ с черпака на българските бизнесмени, бумерангът в крайна сметка се връща и удря всички в нас челото. Какво имам предвид? Момчетата с парите просто си отиват, тъй като Европейският съюз им гарантира свободно придвижване на капитали.

През последните години се наблюдава все по-отчетлива тенденция България да изостава не само с привличането на чуждестранни инвестиции, но и със създаването на национални такива. Тоест, ние ставаме не просто непривлекателни за чуждия бизнес, но и непривлекателни за местния такъв, който все по-често отправя поглед към съседни нам балкански страни.

Местният бизнес

Инвестициите на българския бизнес в дълготрайни материални активи са вероятно най-притеснителното нещо в българската икономика понастоящем. Като изключим голямата инвестиция на „Лукойл“ в бургаската рафинерия през 2014 – 2015, виждаме на следващата графика един анемичен ръст след кризата, който през 2016 г. прераства във внезапен колапс.

Момчетата си отиват
Източник: НСИ, Работодателски организации

С други думи, инвеститорите у нас (тук включваме и чуждестранните) не разширяват след 2012 година своята основна производствена база с цел бъдещо увеличаване на капацитета на производството или разширяването в нови сектори. Имайки предвид, че това са именно инвестициите с най-дълъг срок на възвращаемост, те са показателни за доверието на инвеститорите в дългосрочните способности на българската икономика.

Преките чуждестранни инвестиции

Преките чуждестранни инвестиции в България след 2008 г. „кретат“ – по около 3 милиарда лева, което е 5-6 пъти по-малко от върха на чуждите инвестиции преди кризата. През последните четири години тенденцията става все по-отрицателна, тъй като се забелязва на моменти не просто отслабен интерес, но дори отлив –например, през първото тримесечие на 2017 г.

Момчетата си отиват
Източник: Световната банка

Представянето на България по отношение на привлечените ПЧИ е най-лошото в сравнение с всички останали балкански държави. На следващата графика виждате динамиката на нетния приход на преките чуждестранни инвестиции в България, Румъния, Турция, Македония и Сърбия, като кривата на всяка започва от базовата предкризисна 2007 г.

Момчетата си отиват
Източник: Световната банка

Видно от графиката, ние сме единствената страна с трайно негативна тенденция – пикът от 2007 намалява плавно през 2008 (която за нашата икономика е добра година) и след това последва траен срив, продължаващ и до днес. Румънците преминават през четиригодишен негативен период, който успяват да обърнат през 2011 и следват пет трайно положителни години. Макар с повече динамика, тенденцията при Сърбия, Македония и Турция е много подобна – спад до 2010 година и отчетливо подобрение след това. Разбира се, нито една от балканските държави не успява да изравни предкризисните си високи нива на преки чуждестранни инвестиции, но поне нашите съседи вървят в правилна посока.

В началото бе словото

За разлика от други мои материали, в този няма да изпадна в икономически анализи защо България се намира в гореописаната незавидна от инвестиционна гледна точка среда. Напротив, бих искал да посоча най-основния фактор, който е посочен още в Библията – словото.

Представете си, че вие сте чуждестранен инвеститор, който иска да направи инвестиция и да започне бизнес в България. Вероятно преди да се хвърлите в дълбоките води на нормативния и статистически анализ на инвестиционната среда, първо ще разгледате местните медии какво се случва в този сектор.

1. Искате да направите животновъдна ферма? Виждате местни опълченци, повели и спечелили война срещу проект за най-голямата ферма за норки в Европа у нас. Защото обичали норки…

2. Искате да разработите минно находище? Виждате пунически войни между канадските „колонизатори“ и местни партийци, излъгали 300 000 души, че в българската златна руда има едва ли не 100% съдържание на чисто злато.

3. Искате да направите верига за търговия на едро с храни? Виждате втората политическа сила БСП, тръгнала на кръстоносен поход да задължи местните вериги да продават 50% български плодове и зеленчуци… Иначе огромни глоби и даже заплахи ,че ще ви затворят магазина.

4. Искате да инвестирате в ски зона? А не може, че не някакъв си глухар щял да пострада. Нищо, че даже в Гърция има повече ски лифтове от България. Ама, как така нови лифтове – щели да се отсечат няколко стотин дървета – непростимо. Нищо, че в България между 300 000 и 1 000 000 декара иглолистна гора са неизличимо болни и ще умрат, но разбира се тия които реват против развитие на ски туризма за това не говорят.

5. Искате да инвестирате в хотел по морето? В съседната община взели та открили път на пойни птички и забранили всякакво ново строителство. Току-виж и над вас открият чучулиги и трипръсти кълвачи, ще се хванете за средния пръст.

6. Искате да влезете в енергетиката? Там народът гледа на чуждите инвеститори като на Караконджули, а местни олигарси се тачат, че косъм да не им падне от главата. И колкото по-малко инвестират местните олигарси, толкова по-тачени са от медии и политици. Ако ще правите ток, лошо – трябва да е по-евтин от този на АЕЦ Козлодуй, иначе не ни трябвате. Ако ще правите ВЕИ централа, още по-лошо – какъвто и договор да подпишете, във всеки момент може да ви го променят със задна дата. Ако ще си купувате дял от ЕРП или ще пробвате да концесионирате ВиК мрежа или общинска топлофикация, най-лошо – при следващия протест на опозиционна партия, яхнала поредната медийна шумотевица, може управляващите за да има „спокойствие“ сред народа, да ви пратят ГДБОП до офиса за телевизионно зрелище; пък току-виж маскираните бопаджии ви счупят и главата с някоя палка в хаоса, да се сетите друг път да не идвате в таз държава. Не е като да не се е случвало – помните ли обиските в офисите на австрийците от EVN.

7. Искате да направите аутсорсинг компания? Фейсбук акълиите са на мнение, че вече аутсорсингът със заплати по 2000 евро е под нивото на космополитна България – модерно робство и унижаващ великата ни нация бизнес. Изобщо да не припарвате насам.

8. Искате да правите фабрика за дрехи? Много лошо – вие сте робовладелец и експлоататор. Щом пуснете завода при определени параметри на минимална работна заплата и доходи (последните са уникален феномен в България), още на другата година така ще ги разбърникат, че цялата ви схема ще се обърка. Тогава ще тръгнете да се местите в Македония, народът ще ревне, а прокуратурата ще ви друсне дело. Да си знаете, друг път изобщо да не идвате.

9. И много други, много други.

Със сигурност тук ще скочат хиляди хора да обяснят как в еди-коя-си фирма от еди-кой-си сектор, нещата не били добре и си заслужавала да бъде оплюта, барабар с целия сектор. Но твърде често, след голямото оплюване, плюещият ще иде точно в тази компания да си остави парите, мрънкайки колко лоша била, ама не му се ходело до конкурентната компания, щото и тя била същата. И така, с бодра крачка, одумвайки, че всички са маскари и че не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле, българското „слово“ прави България една враждебно-настроена държава, с която е най-добре да си нямаш работа. И логично, все повече инвеститори и работодатели решават да си нямат работа с нея, заобикаляйки я в интерес на съседите ни и/или дори изнасяйки вече съществуващи производства в нас зад граница.

И да завършим отново с българска народна мъдрост – „каквото поискало – такова се обадило“. Ако искаме да сме бедни, бедността ще се обади. Няма нищо по-справедливо от това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г.Г

    21 52 Отговор
    Браво Каролев добра статия.
  • 2 Мирослав

    83 4 Отговор
    Значи на инвеститорите им пречили екоактивистите. Не мафията - мафията в държавната администрация, мафията в съдебната система, мафията на местно ниво. Не им пречи и местният партиен дерибей, който казва "дай три тона суджук за вожда...". Не им пречат и кражбите на фирми (справка една френска фирма, един френски посланик и една съдиика - гнила ябълка). Не им пречат лобистките закони, както този, който забрани производството на фабрика Юрий Гагарин в Пловдив, послужи за заграбването и без пари от Пеевски и ДПС и веднага след като Пеевски я купи беше отменен. Също така не им пречат и всички подкупни чиновници на всевъзможни места в държавната машина- от най-ниското до най-високото. Не им пречи неработещата полиция и невъзможността да защитиш собствеността си от крадците, всячески закриляни от неработещата държава. Не им пречи липсата на образовани кадри (тъй-като образованите заминаха в чужбина)...пречат само екологичните организации. Отвсякъде смърди на дезинформация. А Каролев е откровен дезинформатор и защитник на мафията - това е учил човекът в Държавна Сигурност, това знае и може , това си и прави. Клел се е във вярност на комунистическата номенклатура, сега просто си изпълнява клетвата.

    Коментиран от #9

  • 3 НЯМА ЗАПЛАТОДАТЕЛИ

    59 3 Отговор
    Достатъчна е самата истина описана с тези определения : Псевдо работодатели. Колонизатори. Кръвопийци. Чорбаджии. Изедници. Експлоататори. Робовладелци. Измамници. Това е абсолютната истина и не трябваше да се пише цяла ненужна статия от Каролев . Вместо да описва как е най-добре всички да работим като роби за банкерите икономистите и финансистите със заплати около минималните , да беше казал за поне един работодател със заплата над средната в областта на производството , хотелиерството , ресторантьорството , или селското стопанство . Да беше посочил поне един чужд или наш работодател който поне малко да е заплатодател . . . При който работниците се редят на опашка за започване на работа . Няма такъв случай в нашата трудова работническа практика . Да напише защо хората бягат в чужбина и там не дават такива определения за работодателя си - заплатодател ! !
  • 4 Azazel

    85 1 Отговор
    Не, че няма резон в написаното от г-н Каролев, обаче... Като член на търговска камара с една от най-големите западни икономики, съм присъствал на множество срещи и конференции, в които настоящи и потенциални инвеститори от тази държава са излагали причините, поради които спират или намаляват инвестииците си в България. И, общественото мнение никога не е било една от тях. Четирите причини, които те излагат, са:
    1. Корупция
    2. Бюрокрация
    3. Неработеща правосъдна система
    4. Липса на квалифицирана работна ръка
  • 5 милицинерски приказки

    36 4 Отговор
    ХАХАХА Милиционерите от ДС се правят на разбирачи!?
    Ами, га еди кифетата, къде беше бе икономисте........!?
    Милиционерите от ДС имат ли фуражки?
  • 6 Мартин

    48 0 Отговор
    Пълни глупости. Да си ходят "бизнесмените". Ама истината е, че няма къде да отидат. Необразовани посткомунистически полуидиоти без вратове, повечето от които няма как да обяснят откъде са им парите и които изпитват трудности да навържат повече от 3 думи в смислено членоразделно изречение. Кой ги иска тези мурджовци в чужбина? Там пазарните ниши отдавна са наситени. Да се махат, ако искат на луната да отидат да експлоатират марсианци.
  • 7 elko

    61 0 Отговор
    Още помня как Каролев по медиите обосноваваше, че БТК наистина струва 240 милиона, за колкото правителството на ССКГ го продаде. А после още на първата препродажба след 5 години постигнатата цена бе близо милиард. Гнус, ненаказана гнус. Но навярно добре заплатена.

    Коментиран от #12

  • 8 РЖС

    20 18 Отговор
    не съм му фен на този, даже не ми е симпатичен но е много вярно и точно написаното....тук в България и много пари да имаш не е добро място за живеене...и си мисля на стари години да се махам и аз
    а вие се радвайте на БСП и на Бойко ви Борисов....
    сбогом...
  • 9 гост

    20 7 Отговор

    До коментар #2 от "Мирослав":

    те повечето екоактивисти са на заплата и повикване....
    а другото си е вярно
  • 10 Пламен

    38 4 Отговор
    Каролев и той хляб яде, не го корете, че и суджук... Фатката сега е да премахнем "прослуженото време", че пенсионерските клубове яко спъват едрия бизнес. Кои го е еня за 30-40годишните - какво правят по тези географски ширини все още?!
  • 11 1739

    46 0 Отговор
    Ако може всички подобни на Каролев специалисти да се махнат от България ще е стъпка в правилната посока. Все някой им е виновен за нещо. Ще стане 30г. вече ние тъпите им спъваме развитието и те все са си добре. Разпродадоха къде какво можаха, сега дават на концесии и теглят кредити, ние да сме добре. Аре нема нужда!!!
  • 12 пощальон

    2 24 Отговор

    До коментар #7 от "elko":

    Провери какви бяха задължения и положението на БТК към момента на продажбата и какво беше направено за тези пет години. Отговори си дали държавата имаше ресурса и най-вече капацитета да направи същото...
  • 13 Различен

    29 2 Отговор
    Само за уточнение.
    Не харесвам Каролев! Много ми е един лигав, хлъзгав. Него и Мартин Димитров!
    Но в думите му има истина.
    Аз съм дребен бизнесмен и голяма част от написаното не ме касае, защото то е за големите играчи и инвеститори!
    Простите въпроси на които трябва няКОЙ да отговори са.
    Какво прави държавата за бизнеса??? Или ще кажете,че тя няма такова задължение? Тогава защо и плащаме данъци?
    Защо държавата дели хората на такива длъжни да работят от сутрин до вечер, без събота и неделя, без отпуски, болнични и т.н.н. с години, и такива които единственото им задължение е да не работят и само да потребяват и се размножават и други, които само чакат пенЦИЙКа, след 20-тина години трудов стаж и не се интересуват от нищо в тази държава, нищо че това им е задължение и професия!
    Защо няма инвестиции? А защо трябва да има? Защо да го правим ние дребните и средните?? За да ни обиждат всеки ден? Да ни правят ревизии по 6 месеца, през които не спим и седим изтръпнали да видим, каква ще е следващата простотия, която ще ни искат като документация и доказателство, че не сме престъпници! Да ни проверяват всекидневно, кьораво, гърбаво и сакато, което на две магарета сламата не може раздели, ама направили го проверяващ, по партийна линия и то идва да се прави на велико! Жалка работа!
    Много хора не осъзнават, че тези като нас, почнали бизнес 90-те години, масово измират от стрес и неговите последствия. Че повечето са на една преклонна възраст и се държат на
  • 14 Различен

    28 1 Отговор
    Че се държат на инат, но след тях няма КОЙ да поеме бизнеса, защото на много от тях децата им са по чужбината, устроили са се там и няма за какво да се връщат, а на другите останали тук, други неща и професии са им по-интересни и не искат да блъскат за лудо, като родителите си, а искат свободно време и спокоен живот!
    Та какво правим след едни 5-15 години???
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Галин

    24 1 Отговор
    Прав им път, да вземат и Каролев със себе си. '' Като няма прокопсия, плюл съм в тази орисия'' , както е казал Яворов!
  • 17 Mariec

    14 0 Отговор
    Дааааа,каролев е прав,но......след като си в играта нямаш право да казваш истини.мен това не ме грее.Б.Б.се е променил.а през времето докато се е"променял"?първо съсипваш държавата,после се преструваш,че я оправяш за да си симпатичен.айде стига сме били будали и наивници!който сече клона на който седи,да се оправя сам.
  • 18 МАРИЯ

    23 1 Отговор
    И КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ ДА ИМ РАБОТИМ БЕЗ ПАРИ ,ДА ТЪНЕМ В МИЗЕРИЯ ЗА ДА МОГАТ "МОМЧЕТАТА"ДА СЕ РАЗЧЕКВАТ ОТ ПОКАЗЕН ЛУКС И ДА ИЗМИСЛЯТ СЛЕД ВАШАТА ДАЛАВЕРА, ДАЛИ С ДДС,ИЛИ С НЕЩО ДРУГО ДА ИЗЧЕЗВАТ НО ПОДОБНИ КАТО НАС НЕ ЩЕ НАМЕРЯТИ, А НОВИ РАБОТОДАТЕЛИ ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ.ВЕЧЕН Е НАРОДЪТ ,АНЕ ГЕРОИТЕ НА ДЕНЯ.
  • 19 Колю

    6 0 Отговор
    Само определенията са верни. Стъкмистиката с графиките е по " Техни " данни. Останалото е защита на мафиотския бизнес .Видно е платеното желание на написалият го да мълчим и " Работа,работа и пак работа " . Другите са в отпуска.
  • 20 DGI

    0 3 Отговор
    По номер 7...
    тимаджийте във Варна имат много стабилна аутосорсинг компания, просто потърсете 1stOnlineSolutions...
  • 21 Икономически

    11 0 Отговор
    тюрлюгювечар. Инвестициите бягат оттук и при това казват защо, Каролев, ама няма кой да ги чуе. Вие и умните "чорбаджии" направихте икономика от латиноамерикански тип и затова чуждите посланици си позволяват да се държат с нас като с бананова република - с високо вдигнат пръст и наззидания. Ама приказвайте си, не пречитте на никого. ....
  • 22 Plovdiv

    6 1 Отговор
    Тоя не е ли време вече да бъде освидетелстван, и пратен, където му е мястото, вместо да му се дава поле за бълвочите му?!
  • 23 Чичо

    9 4 Отговор
    Не знам прави ли ви впечатление, но сериозен ръст на инвестиции има единствено през втората половина от мандата на Станишев. Впрочем, това е и периодът с най-голяма раждаемост през последните 3 десетилетия. Тук въобще не иде реч за някаква идеология, а за сухи факти. Факт е и резкия срив на инвестициите с идването на мутрагеньо на власт, заедно с радливата му ГЕРБерастка пасмина