3 Август, 2017 06:35 2 886 3

Божидар Димитров: Македония няма да се разпадне

  • македония-
  • божидар димитров-
  • българия

Балканите се цивилизоват. Имаме по две държави за всеки народ

Божидар Димитров: Македония няма да се разпадне - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сега ние не трябва да позволяваме Македония да се разпадне. Казвал съм, че искам Македония цялата. Много пъти са ме обвинявали, че съм искал да разделя Македония, за да вземем българската част, а Албания - албанската. Не, искам Македония цялата - една втора българска държава. Не ме разбирайте криво, не искам да я присъединявам. За какво ми е? Само мога да се скарам с Краси Каракачанов кой да е областен управител на Охрид!

Това коментира за в. „Марица“ проф. Божидар Димитров.

Според него такъв договор България не е сключвала от десетилетия насам. Направен е така, че ликвидира македонизма - обществено-политическа идеология, наложена от Комунистическия интернационал, съгласно с която от България бяха откъснати насила 1.4 милиона души.

На българската нация тогава бе нанесен тежък демографски удар. Нямаше начин да не рухне тази идеология, построена върху 100-процентово фалшива историческа доктрина. Една историческа лъжа може да оцелее, ако в нея има поне 2-3 процента истина. Но в македонизма няма и 1 процент истина, следователно няма как той да не рухне. За мен той рухна в средата на юни, когато в България дойде новият македонски премиер Зоран Заев и заяви в интервю, че българите и македонците са един народ.

Това отбелязва историкът.

Което означава, че Заев не признава македонизма. Оттук нататък беше въпрос тия думи да се очертаят в договор, който премиерите на двете страни подписват на 1 август. В преамбюла, където се изреждат принципите, въз основа на които се сключва договорът, има една забележителна фраза. Тя е достатъчна, няма смисъл да обсъждам 14-те точки и всичко останало.

Ще имаме една втора българска държава - като Кипър и Гърция, като Косово и Албания, като Австрия и Германия. Ставаме цивилизовани Балкани. Естествено, опасенията от ислямска дъга остават. Затова пък има сигурен начин за справяне - нарича се кьотек (бой, от турски - бел. ред.). Як кьотек на всеки ислямист, който надигне глава - те разбират само от това.

Това припомня проф. Божидар Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Анкета

Договорът за приятелство с Македония е:


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    0 9 Отговор
    Балканите имат нужда от Румелия..само така ще има мир и спокойствие...
  • 2 Стойчо

    13 1 Отговор
    "Първо ке са обединат двете Германии,а некой ден ке се обединат и България с Македония",изречено от Ванга 1985г. пред Игор Марковски и много други.Година след година постепенно пророчицата отново ще се окаже права...
  • 3 петър

    4 14 Отговор
    фурнаджийска лопата станал за смях на малки и големи.дървен професор