Last news in Fakti

19 Декември, 2011 15:19 2 186 0

Каракачанов: Случаят „Катуница” не е само криминален

  • вмро-
  • каракачанов-
  • красимир каракачанов-
  • катуница-
  • цар киро

Образование, труд и закон еднакъв за всички. Така ще бъде решен циганският въпрос, смята лидерът на ВМРО

Каракачанов: Случаят „Катуница” не е само криминален - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това, което всички пропуснаха, е че това не е поредният криминален случай. Всички се концентрираха колко къщи има цар Киро, кой го е покровителствал – дали правителства, дали прокурори, дали данъчни... Това са интересни факти, но това не е същността на проблема.

Това коментира пред Факти.бг лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов относно случая „Катуница”.

Припомняме, че в събота неизвестни лица оскверниха гроба на убития Ангел Петров. През септември убийството на момчето провокира безредици в селото, последвани от палежи на къщите на фамилията Рашкови.

Красимир Каракачанов добави:

А същността е следната – 20 години циганската общност в България живее с чувство за безнаказаност, с това, че й е позволено да прави всичко, че се управлява от свои закони, а не от законите на държавата, които би трябвало цялото общество да спазва. Това се пропусна и естествено, само две-три седмици след случая Катуница, имахме случая „Захарна фабрика”. И тези случаи продължават. Защото медиите /а до голяма степен това беше и в интерес на правителството/ се опитаха да изкарат случая криминален, пикантен. Колко къщи имал, колко милиони имал, колко тенекии злато имал. И пренебрегнаха същността на въпроса – че вече 20 години този човек, както и цялата общност живеят безнаказано, живеят със съзнанието, че имат само права, а нямат никакви задължения, живеят със съзнанието, че могат да нарушават законите, когато си пожелаят и както си пожелаят. Това е същността на случая „Катуница”.

Случаят е удобен за правителството. То ще каже: този човек го арестувахме, ще го осъдим сега... Но циганският въпрос в България продължава да съществува.

Ето правителството говори от няколко дена как ще продава земята в гетата на цигани. Само че тези гета са незаконни. Една част от тях са на общинска земя, други са на държавна, а има и такива, които са на частна земя. Това какво означава? Че ако си циганин и си си построил незаконно къща, тя ще ти бъде узаконена, ще ти продадат и земята. А българинът, ако си остъкли терасата, ще дойдат да я съборят и ще го глобят. Което е пак двоен стандарт.


Защото този процес се задълбочава и ще се случат събития по-страшни от тези в Катуница, прогнозира Каракачанов. Той уточни, че ако не се вземат мерки, при следващите цигански изстъпления, българите, които се окуражиха, че могат да протестират по тези въпроси, пак ще излязат на улицата. Пак ще има запалени къщи, пак ще има междуетническо напрежение, което е излишно, посочи Красимир Каракачанов.

Образование, труд и закон еднакъв за всички. Това е рецептата, с която ще бъде решен циганският въпрос, подчерта Каракачанов. По думите му това население трябва да мине задължително през училището, както е по конституция, в която пише, че основното образование е задължително и безплатно.

Ако трябва, това е нужно да стане дори под формата на образователна повинност, смята лидерът на ВМРО. Той посочи, че „това население трябва да има елементарна грамотност и някаква професия, за да може да работи и да си изкарва парите, а не да ги храним ние”.

Ако това население не бъде ограмотено и цивилизовано, то ще продължи да живее в гета, в които освен да се генерира престъпност и неграмотност, нищо не се случва, подчерта Каракачанов. Той е категоричен, че законът трябва да е еднакъв за всички. Трябва да се вземат много мерки и те трябва да бъдат последователни, а не конюнктурни. Не трябва да има никакъв двоен стандарт, посочи Красимир Каракачанов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА