Last news in Fakti

20 Декември, 2011 19:44 2 611 1

Костенурките на Рашкови в нов дом

  • кирил рашков-
  • костенурки-
  • цар киро-
  • катуница
Костенурките на Рашкови в нов дом - 1
Шипобедрена костенурка

След като бяха конфискувани от имение на фамилията Рашкови, незаконно отглежданите костенурки намериха нов дом - в несебърското село Баня. Там е изграден единственият у нас Спасителен център за влечугите, предаде бТВ.

Наскоро снахата на Цар Киро София Христова признава вината си, че е отглеждала незаконно 33 сухоземни костенурки, като 3 от тях са от вида шипобедрени костенурки, които са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Другите 30 са от вида шипоопашата костенурка, защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Костенурките са престоели сравнително кратко в имението на Рашкови, затова на пръв поглед изглеждат добре.

„Най-големият проблем при тях е това, че стресът, който са изживяли от транспортиране и дундуркане на ляво и на дясно, е точно по времето, когато те са започнали своя зимен сън, който пък е най-критичният период от годишния цикъл на една костенурка", обясни Иво Иванчев - основател на Спасителен център за костенурки

33-те костенурки, които са от защитен вид, най-вероятно са били уловени заради кръвта им. Говори се, че Рашкови я използвали, за да се лекуват.   

„Ако те бяха панацея за подобни ужасяващи заболявания, досега някой щеше да е направил комерсиални ферми за тяхното развъждане. Най-вероятното, което можеш да си докараш чрез пиене на кръв от костенурка, е различни стомашно-чревни заболявания, които те пренасят", казва Иванчев.

Използването на кръв от костенурки за лечение, подобно на рог от носорог или лапи на тигър, не е научно доказано. Убиването им заради подобно схващане обаче е основната причина те да се превърнат в застрашен от изчезване вид. 

Всяка година през центъра минават по няколкостотин костенурки.

Голяма част от тях са конфискувани, защото са отглеждани незаконно.

Новодошлите костенурки се възстановяват заедно с още 11, спасени от нелегален частен зоопарк в Раковски, както и с десетки други, незаконно превърнати в домашни любимци. Ако оцелееят през зимата и след като мине карантинният им период, костенурките ще бъдат върнати в природата, близо до мястото, къде са били уловени. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миндила

    0 0 Отговор
    В тая държава всичко е наред,та опряхме да слагаме ред при м.....ките костенурки!!!Киро циганина е завлякъл държавата с милиони,те в костенурките се огледали!!!