Last news in Fakti

26 Декември, 2011 10:05 1 966 2

Явор Колев: Борбата с насилието над деца ни е приоритет

  • явор колев-
  • киберпрестъпност-
  • интернет-
  • компютърни престъпления-
  • педофили
Явор Колев: Борбата с насилието над деца ни е приоритет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В сектор „Компютърни престъпления” се работи по няколко направления – по чисти компютърни престъпления и компютърно свързани престъпления. Необходимо е в различни области да се осъвремени законодателството , особено наказателното, защото то е писано за времето на офлайн пространството, сега обаче нашият живот все повече се пренася в онлайн среда и всяко едно деяние вече се извършва и в интернет пространството. Не липсват и парадоксални случаи със създадени фалшиви страници в интернет. Това съобщи в интервю за Факти.бг Явор Колев, директор на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП.

 

Колко случая на киберпрестъпления имате разкрити през тази година?

В сектора се работи по няколко направления – по чисти компютърни престъпления и компютърно свързани престъпления. Чистите компютърни престъпления са тези, които са криминализирани в глава 9А от Наказателния кодекс, от член 319А до 319Е, в които са описани кражби на системни пароли, нерегламентиран достъп до компютърни информационни системи и мрежи. Компютърно свързаните са кражбата на самоличност, на криминализирани деяния в компютърна измама и др. Текстове, които ги има, но те са доста малко и не отговарят на съвременните предизвикателства на информационното общество, защото се случват много и най-различни кражби на самоличност, които за съжаление не могат да бъдат обхванати от текстовете в Наказателния кодекс. Макар че по своята същност, когато са престъпление по други юрисдикции, тези деяния се наказват и са много ясно регламентирани. Също така престъпленията срещу интелектуалната собственост, за които многократно е ставало въпрос в медиите и престъпленията, свързани основно със съдържанието, а именно детска порнография, насаждане на расова и религиозна омраза – това са текстове 162 и 164 от Наказателния кодекс и детската порнография и детското насилие в интернет в 155, 157, 159 от Наказателния кодекс. По тези всички линии на работа всеки един от екипите е свършил много работа. Преди дни задържахме една група, която се занимаваше с крадене на лична, финансова информация от интернет чрез различни способи и записване на тези данни върху кредитни карти и пазаруване в  големи магазини за продажба на злато, луксозни стоки, които могат веднага да се продадат и да се усвоят парите.

Не мога да кажа кой е най-заплетения и най-характерен  случай през годината, но мога да кажа за последните случаи, които са ми останали като впечатление. По линия на интелектуалната собственост задържахме три лица и им иззехме компютрите, тъй като са качили българският филм „Love net”. Филмът беше качен на легална платформа. Това беше първият филм, който няколко часа след като бе пуснат, бе откраднат и анонсиран в Арена, откъдето за три часа беше изтеглен 10 000 пъти. „Тилд” за три дни е бил разпространен над 100 000 пъти, което обрича продажбата на тези заглавия в интернет на пълен крах. Една такава легална платформа дава възможност на потребителите срещу един SMS за 2,40 лв. от домашно устройство да наблюдават този филм в реално време, което е абсолютно по джоба на всеки един българин, от една страна. От друга страна, плащайки тази сума, която не е проблем, да се насладиш на един филм в домашни условия, всеки инвестира в българската култура.  В крайна сметка, да се създаде един такъв филм като „Тилд” и „ Love net”са взети  пари от нас, от данъкоплатците, те са инвестирани от Министерство на културата в българските филмови продукции. От това пиратство печелят един-двама души или повече хора, които нямат нищо общо с този културен продукт и ощетяват правоносителите. Доволен съм, че този филм не успя да излезе в интернет пространството повече, освен на легалната си платформа и всеки може да го гледа от там.

Другата операция от която съм изключително доволен е тази, която проведохме през октомври и която беше анонсирана от директора на Европол на 16 декември, а именно участието на България в операция „ИКАРУС” за задържане на огромен брой педофили в мрежата. 20 са задържаните българи, като 5 в София и 15 в страната. Тази операция бе отчетена като много сериозен успех на правоохраната и правоприлагането срещу педофилските мрежи в световен мащаб. Софийските педофили бяха освободени от Софийски районен съд, но след протест на прокуратурата Софийски градски съд ги задържа с постоянна мярка „Задържане под стража” на базата на материалите, които ние представихме. Тогава от иззетите компютри и намерените видеодоказателства , които са наистина ужасяващи и са свързани със сексуалната гавра с много малки деца. За мен това са основните и най-удовлетворителни случаи, защото защитата на децата ни е най-важна. Разсъждавам и като родител, и като член на това общество. Наистина престъпленията с кражбата на личните данни нанасят на икономиката и на националната сигурност огромни щети и в световен мащаб и в България. Но считам, че един от основните ни приоритети е борбата със сексуалното насилие над деца или въобще насилието над деца. Не го наричам детска порнография, това е насилие над деца.

Има и такива случаи, които са на ръба на закона и не са точно престъпления. Да кажем някакви нарушения на определени закони, много популярни са тези игри със SMS-ите, за които  парламентът прие закон, който ще ги ограничи. Но има и друг вариант елементът от социалния инжинеринг – написваш с големи букви, че примерно ще спечелиш таблет, пусни SMS за да разбереш как ще си го получиш и с малки букви отдолу пише, че този SMS е 6,00 лв. Има родители на деца, които тук идват и казват : „Ние имаме сметки по 400 – 500 лева” , а отделът ни нищо не може да направим, защото това не е престъпление. Ако си чел внимателно, там е написано. В този тип бизнес явно моралът не е от значение, хубаво е, че парламентът прие такива законови промени, които ще регламентират този вид дейност.

 

Има ли нужда от законови промени, за да бъдат защитени по-добре гражданите и да работите вие по-добре?

Разбира се, че има и е необходимо в различни области да се осъвремени законодателството , особено наказателното, защото то е писано за времето на офлайн пространството, сега обаче нашият живот все повече се пренася в онлайн среда и всяко едно деяние вече се извършва и в интернет пространството. От там се стремят престъпниците да ни атакуват, да ни оберат, да ни крадат, да ни заплашват.

 

А правили ли сте такива предложения за законови промени?

Да, разбира се, че сме правили. Наскоро беше променен Закона за хазарта, беше променен Наказателният кодекс по наше предложение . Бяха завишени тези наказания, които са предвидени за незаконен хазарт. Именно поради факта, че тази престъпна дейност нанася огромни щети на икономиката, изтичат огромни капитали навън, а всъщност наказанията не са адекватни за такъв вид престъпления. Подготвяме такива промени по отношение на сексуалните престъпления срещу деца , които да са адекватни на съвременните тенденции, защото и ЕК преди седмица - три или месец прие една директива, в която задължи страните да въведе минимални наказания за такива престъпления , да криминализират определени деяния и да осъвременят единното европейско законодателство в тази област, защото това е наистина сериозен проблем пред всички общества в ЕС.

 

А кои са по-активни от българските киберпрестъпници, тези, които живеят у нас или тези в чужбина?

Киберпрестъпленията нямат граници и извършителите не е необходимо да са приятели, да живеят на една улица и да се познават от детинство. Те могат да се свържат за извършване на едно престъпление от много места. Ето, ние например разследваме. Имайки предвид определено престъпление, различните роли, които изпълняват определени лица е едно, което примерно се намира в Мексико, друго което се намира в България и трето, което се намират в Украйна, докато в Латвия или в Германия, да кажем, е жертвата. И всички тези хора имат определена роля в това да изпомпат, да окрадат определена жертва в Америка, в Австралия или в Европа и всеки един от тях е получил своя дял от престъпна дейност.

В областта на компютърните престъпления има различни слоеве и различни профили могат да се охарактеризират. Има хора, които имат комбинативен ум, които се занимават с кражба на самоличност и финансови информации и измами . Това са измамници, който са над средното интелигентно ниво. В профила на педофила - той може да е от 20 до 70 години, да има различна професия. Там знаете, че сме задържали съдебни заседатели, задържали сме полицаи, задържали сме крадци, учители, преподаватели и всякакви хора. В различните престъпления има различни профили, но специално тези, които са се изнесли извън страната, това са хора, които се занимават с конвенционални престъпления - кражби на автомобили, проституция, разпространение на наркотици, кражби от магазини.

 

Могат ли данни от интернет да служат като доказателства при съдебния процес, дори и данни от фейсбук?

Да, разбира се, има процедури. От 2002 година имаме законодателство – промени в Наказателния и Наказателно процесуалния кодекс, които регламентират събирането на доказателства в интернет пространството, но и те трябва да бъдат осъвременени от една страна. От друга страна, трябва да има процедури и за други държавни органи, които могат да открият доказателства единствено в интернет среда. Имаше случаи, когато бяха правени проверки на лице, представящо се за лекар или някакво закононарушение, чиито следи са само в интернет пространството, така че тези контролни органи трябва да имат такава възможност да събират такива доказателства, не само в НК и Наказателно процесуалния кодекс, но и в други закони, като например Закона за Агенцията по храните, която да може да събира информация, ако се предлагат фалшиви храни в интернет. Трябва да има за всяка една структура и норми, които да й позволяват да осъществява контролната си дейност и в интернет пространството.

 

Правят ли се често опити за атакуване на институциите с копия ментета?

Да има, но не е нещо характерно . Има опити от хакери, които атакуват страници на определени институции. Успеваемостта на тези атаки, за съжаление, се дължи на това, че самите администратори на тези сайтове не полагат необходимите грижи и не са достатъчно компетентни. Това е вероятно свързано и с ниските заплати в държавната администрация и това, че изисква специалисти с доста висока подготовка, които са скъпо платени и които не биха отишли да работят за една осма от това, което биха могли да изкарат в частния сектор, ако са такива специалисти. Така че сериозно трябва да се помисли върху това, защото атаката в един сайт на държавна институция е не само проблем, който може да бъде отстранен само за няколко часа и не е технически проблем, но и уронва престижа на една сериозна институция . Просто се показват мускули и се показва слабостта в определена степен на тази институция, която не може да защити сайта си и за това трябва по-сериозно да се работи в тази сфера, да се пази образа на институциите.

 

Наскоро се навършиха три месеца от случая „Катуница”, имаше бум на групите в интернет, една от тях бе свалена заради расизъм, как следите тези процеси ?

Това, което е престъпление и което е криминализирано е наша задача и ние се справяме добре. Имаше производства срещу тези, които насаждаха расова и религиозна омраза . Интернет пространството дава възможност за общуване, за свобода на волеизявления на всеки един от нас, да достигне неговото послание до огромен брой хора, но то дава възможност и на хора, които подбуждат към расови напрежения, към религиозно напрежение, към промяна на обществения строй, това което в една демокрация е най-ценното. Така че държавата има достатъчно механизми да защити гражданите си, правата и свободите на гражданите, а именно чрез прилагане на репресия на тези хора, които искат да нарушат етническия, социалния мир по един такъв грозен начин. Една съвременна демократична държава има достатъчно механизми  и тук не става дума да се следи в интернет, не става дума да се потискат възможностите, напротив интернет е изключителен инструмент за поддържане на свободите, на правата, на демокрацията, на това, че всеки може да се изкаже, да се чуе неговото мнение.

 

Но интернет вдига и масите, видно е от арабската революция...

Не интернет вдига масите, има си други причини и те са много по-дълбоки.

 

Със сигурност, но все пак...

Интернет и такива крайни изказвания могат да нагнетят напрежение, което да прерасне в такива неуправляеми процеси каквито се случиха малко по на Запад от нас и за които столетия ще трябват, за да бъдат забравени. Така че ще трябва да бъдем много внимателни в това какви мнения изказваме и особено хората, които имат обществено влияние, тяхното мнение да е меродавно. При случая „Катуница” подбуждането на такова напрежение беше извършени от хора с много нисък обществен статус, с крайни екстремистки виждания. Но такива хора има във всяко общество. Аз  мисля, че те са 0,00 процента, в смисъл, че те не могат да влияят върху общественото мнение. Но когато се натрупат тези определени напрежения, една искра може да подпали един пожар, това е както да изтича газ в една газстанция. Една искра е достатъчно да се подпали, за да се взриви. Така че трябва да бъдем много внимателни и да отчитаме ролята на интернет, особено хората, които имат обществена позиция.

 

А имате ли парадоксални случаи през 2011 година?

Постоянно имаме парадоксални случаи, постоянно имаме работа с това, че на известни хора са създадени фалшиви страници в интернет, като от там се води кореспонденция с феновете, нарушава се образа им. Нали можете да си представите, какво значи от Ваше име да се води кореспонденция с Ваши фенове. Едните профили са осмиващи, други все едно са истински. Аз също имам в листата си приятели, които казват, че въобще нямат профил във фейсбук, защото не ги интересува това. Друг парадоксален случай беше, че един от 20-те задържани педофили се оказа, че ми е приятел във фейсбук . Колегите като правиха разследването се натъкнаха на това. Гледам, а не го познавам този младеж, както и да е. И после, като го задържахме тук му казвам, какъв беше мотивът ти да ми станеш приятел във фейсбук  и той ми отговори: Много ми е интересна вашата работа. Отговорих му: Е, сега я видя на живо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читанката

    0 0 Отговор
    Явор Колев: Борбата с насилието над деца............и читанките ни е приоритет
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Г-н КОЛЕВ трябва да бъдете по-активни,а не статистическа служба.
    Касае се за криминално деяние,съответните служби разполагат с
    необходмите привилегии за разкриване на подоби престъпления.
    Не е необходимо да пиша към какво Ви накочвам!!