Last news in Fakti

20 Декември, 2011 13:20 4 053 0

Eдин трилион долара са загубите от киберпрестъпността

  • софия-
  • явор колев-
  • престъпна група-
  • киберпрестъпност-
  • платформа

Хакерите атакуват смартфони и таблети. Разбита е международна престъпна група, крала банкова информация

Eдин трилион долара са загубите от киберпрестъпността - 1
Снимка БГНЕС

Разбита е международна престъпна група, крала банкова информация. Международна организирана престъпна група за източване на данни от платежни инструменти и друга банкова информация чрез използването на високи технологии. Впоследствие данните се записвали на пластики и се пазарувало в различни магазини в България – техника и скъпо струващи луксозни стоки. Това съобщи Явор Колев от ГДБОП след пресконференция, на която бе представен международния проект „Развиване на българската национална платформа за борба с киберпрестъпността.

За ден групата „заработвала” над 10 000 лева

Операцията за пресичане на международен обмен на данни от платежни инструменти и друга банкова информация проведоха антимафиотите от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”. Мрежата била създадена изключително професионално, като за целта били ползвани чуждестранни хакерски форуми за обмен на информация, виртуална световна банка за анонимно разплащане и други способи, чрез които участниците прикривали следите си. С незаконно придобитите финансови средства на чужденци участниците в групата купували благородни метали и скъпа техника от утвърдени вериги магазини, която по-късно препродавали. Установено е, че само за един ден групата успявала незаконно да придобие над 10 000 лв.
При извършването на престъпната дейност участниците в схемата спазвали строга дисциплина и висока конспиративност при общуването.
В хода на акцията са открити и иззети платежни инструменти – кредитни карти, и компютърна конфигурация, използвани в престъпната дейност. Установено, е че данните, записани върху картите не отговарят на истинските.
По случая са образувани две досъдебни производства по чл. 249 от НК и са повдигнати обвинения по чл. 249 за незаконно използване на данните от чужди платежни инструменти без знанието и разрешението на титулярите.
Продължава работата за документиране на цялостната престъпна дейност, за  установяване на нанесените щети на собствениците на кредитните карти, както и на други участници в мрежата.

Киберпрестъпленията се увеличават

„Предизвикателствата на такива престъпления стоят пред нас от доста дълго време. През последните години те се засилват, разбира се. Имаме изключителната подкрепа, както на ръководството на Министерство на вътрешните работи, така и на международните партньори, вследствие на което е и този успешно спечелен проект от ЕК, който дава възможност да развием нашата платформа за противодействие на киберпрестъпността, каза Явор Колев. По проекта ще бъдат обучени над 80 полицаи, магистрати и прокурори, съдии за ефективно противодействие на киберпрестъпленията .


Киберпрестъпленията се увеличават и това е логично, тъй като  броят на потребителите в интернет нараства, а високоскоростният интернет все повече се разпространява и в България. За съжаление, с увеличаването на различните услуги и приложения в интернет пространството, те се ползват и с престъпна цел, не само с цел да улесняват живота на обществото на хората.

Най-актуалното престъпление и основно престъпление, което се извършва в момента, е кражбата на информация.
Атакуват се мобилни устройства на обикновени потребители, които поради една или друга причина не спазват определени мерки за сигурност и дават достъп на организираната престъпност до тези устройства . Знаете, че чрез тези устройства се извършват различни услуги – разплащания, обмен на информация, общуване. Овладяването на едно такова мобилно устройство чрез извършване на различни дейности е едно от най-модерните престъпления.

Как може да се предпази един потребител на високотехнологични услуги .
Има редица мерки, които трябва да се спазват. Най-общо - да се използва лицензиран софтуер, да се спазват елементарни, да ги наречем хигиенни изисквания, да не се дава достъп до мобилното устройство, както физически, така и чрез онлайн достъп, за да може то да бъде заразено и да стане достъпно за организираната престъпност .
Стационарните компютри отстъпват пред тези устройства , така че естествено е те да бъдат основен обект на интерес.

Покрай празниците се активизират и киберпрестъпниците
Сега се насочваме към пазаруване на подаръци, все повече такива онлайн магазини има , различни са формите чрез които можем да станем жертви на престъпление. Дали това ще бъде кражба на информация или фалшифициране на стоки - затова призовавам хората да бъдат много внимателни, да използват платформи, които са сигурни и дават възможност да запазят личните си данни, да не пазаруват в такива интернет магазини, в които стоките са на ниски цени, да не ангажират почивки, които са се появили в сайтове ден или два преди това, да използват легални платформи за интернет търговия и интернет услуги, посъветва Явор Колев.

Усещат ли се хората, когато станат жертва на киберпрестъпление?
За съжаление се усещат едва, когато са загубили лични данни, загубили са финанси или са били подведени да използват някаква услуга, която така или иначе не получават.

Киберпрестъпниците са достатъчно интелигентни и добре боравещи с технологиите и се опитват да прикрият следите си. В много от случаите ние успяваме да достигнем до тях и съвместно с нашите партньори от ЕС и САЩ да противодействаме на този вид престъпления, измами и кражба на лични данни, грабежи през интернет, каза Колев.


В каква част от случаите се възвръщат загубите?
В някои случаи се възвръщат загубите, но загубите от организираната киберпрестъпност в световен мащаб са един трилион долара. Това е огромен брой средства, които за съжаление не са възстановени, а са изтекли в този вид организирана престъпност. Представяте си за каква организирана престъпност става дума и колко е необходимо международното сътрудничество.
Борбата с киберпрестъпността не е само ангажимент на правоохраната и на правоприлагането, тя е ангажимент на цялото общество, на доставчиците на интернет услуги, на неправителствените организации, разбира се и на медиите , които своевременно да информират потребителите за интернет опасностите.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА