Last news in Fakti

20 Декември, 2011 14:30 1 486 0

Ботнет мрежите са най-новата форма на престъпност в интернет

  • софия-
  • киберпрестъпност-
  • ботнета-
  • интернет
Ботнет мрежите са най-новата форма на престъпност в интернет - 1
Снимка БГНЕС

„Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос, но едно от нещата е използването на ботнет мрежата. Това заяви Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение на киберразследвания в отговор на въпрос кои са най-новите форми на организирана престъпност в интернет.

Ботнетовете това са едни зомбирани компютри, които се използват за извършване на DDoS атаки, с които се извършва динамичен фишинг за кражба на самоличност. Това са едни от най-често срещаните начини за кражба на индентичност. Страшното при тях е, че се превръщат в зомбита и в ботове компютрите на всеки един от нас и ние не знаем, че чрез тези мрежи от ботове и от зомбита се извършват престъпления”, каза Спасова.

Със сигурност има ботнетове и у нас, смята Спасова. „Това, което е много важно да се знае, че за престъпниците няма граници и има много форуми, в които те си обменят информация, купуват си кредитни карти и изградени ботмрежи и ако преди години Carderplanet беше един от тези известни форуми, който беше свален, със съдействието и на нашите служби, сега няма централен контрол над тези сайтове, т.е. те не се администрират от един човек . Контролът се извършва от всеки един от членовете на всеки един сайт, те вече не са на английски, повечето са на руски и други езици и там може да се купи абсолютно всичко, което е необходимо за извършване на едно компютърно престъпление

Актуално ли е купуването на цели пакети с данни от крадени кредитни карти, нещо което беше доста разпространено преди години
Става все по-актуално. Ако преди години тенденцията беше да бъдем таргетирани ние като потребители, т.е. крайният потребител и тогава се крадеше вашата самоличност или моята самоличност, сега това, което се наблюдава като тенденция е да се насочват заплахите към определени бизнеси, за да може да се откраднат цели бази данни, които да могат да бъдат използвани. Базите данни се крадат от банки и финансови институции, от фирми. ТСега престъпниците насочват вниманието си там, където има висок трафик, където има много потребители. За това и фишинг атаките например, са основно насочени към финансови институции, а интернет измамите са насочени към големи интернет-магазини, където има много потребители.


Спасова посочи, че проектът „Развиване на българската национална платформа за борба с киберпрестъпността” започва от началото на следващата година. Обученията ще бъдат организирани във всички райони в страната и ще включват няколко нива на познания. Ще бъдат обучени 80 полицаи, прокурори и съдии. Първото ниво ще ги запознае с най-новите методи и технологии на противодействие на компютърните престъпления, след което ще бъдът запознати с опита на колегите им от Франция и Италия за това как се противодейства на най-новите форми на организирана престъпност в интернет, съобщи Спасова. „Извън рамките на този проект ние провеждаме обучение и за Националната агенция по приходите и за граждански съдии, за IT-менъджерите от цялата страна, т.е. част от нашата дейност е свързана с повишаване на квалификацията на служителите от държавната администрация и от частния сектор, както и превенция”, допълни Спасова.

Какви умения трябва да придобият тези служители, за да се борят с такива престъпления
Много широк пакет от познания са необходими , за да може да се противодейства на компютърните престъпления, особено на ботнетовете . Ако конкретно говорим за ботнетове, един от много важните аспекти е международното сътрудничество, тъй като тези мрежи от ботове са разпространени в целият свят. Един от основните компоненти на този проект е именно стимулиране на това международно сътрудничество чрез партньорите от Франция и Италия, заключи Спасова.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА