24 Декември, 2011 13:17 10 735 5

Дългият живот на президентите

  • барак обама-
  • президент

Политиците, особено най-висшестоящите, са под непрекъсното напрежение - срещи, съдбовни решения, кризи, конференции, партийни междуособици. Човек би си помислил, че те са застрашени от ранна смърт. Така ли е?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки стреса, на който са изложени, американските президенти се оказват дълголетници, пише Дойче веле. Всички са виждали снимките "преди и след" - лъчезарни и младолики при поемането на властта, състарени и помръкнали, с бръчки и побелели коси в края на мандата им - заради напрежението, на което са подложени в президентския делник. Следите на властта са вече видими и по лицето на Барак Обама, който това лято отпразнува 50-ия си рожден ден.

Близко до ума е предположението, че прекомерното натоварване на висшестоящите политици води до ранна смърт. Глупости! - възкликва социологът Джей Олшански от университета Илинойс в Чикаго.

Белият дом скъсява живота?

Олшански си е поставил за цел да обори твърдението, че всеки ден, прекаран в Овалния кабинет, съкращава живота на президента с два дни. В рамките на своето изследване ученият умножил по две продължителността на мандата на президентите и извадил тази стойност от средната възраст на мъжете, живели по това време. Олшански сравнил получените числа с действителната продължителност на живота на всички 34 президенти на САЩ от Джордж Вашингтон насам. Ученият не включва в експеримента си четиримата убити президенти.

Резултатите от изследването на Олшански опровергават тезата за ранната смърт на президентите. Ако вярваме на изчисленията, които съблюдават фактора "стрес", американските президенти би трябвало да живеят средно по 68.1 години. В действителност обаче те умират средно на 73 години. А това е минимална разлика в сравнение с техните "обикновени" връстници, които доживяват до 73.3 години. Още по-красноречиви са резултатите за продължителността на живота на първите осем американски президенти. Те са доживели средно до 79.8 години - и то във времена, когато средната продължителност на живота на американските мъже е била под 40 години.

Елитите живеят по-дълго?

"Човек не умира от бръчки и побелели коси", казва Олшански. Неговите анализи по-скоро потвърждават познатите демографски предположения. Във възрастта, когато обикновено човек става президент, той вече е загърбил опасните фази на ранното детство и юношеството. Освен това социално-икономическият статут оказва много силно влияние върху продължителността на живота. Така например повечето американски президенти са завършили елитни университети, всички те са били благосъстоятелни люде и са имали възможно най-добрия достъп до системата на здравеопазване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 здрав-ко

    1 0 Отговор
    Еми-тогава давайте да се борим за власт и високи постове,ако искаме да живеем дълго! А всички искаме,нали?!
    Това обаче ще рече,че ония места няма да стигнат за всички желаещи!
    Тогава-на борба,на битка,на стрелба,на динени и бананови кори,
    на хватки и вълчи ями,на компромати и автомати-нали целта
    оправдавала средствата!
  • 2 Калин

    5 2 Отговор
    Колко президенти не са доживяли края на мандата си?

    Коментиран от #3

  • 3 Мая

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Калин":

    4 президента
  • 4 Александър

    2 0 Отговор
    Осем
  • 5 Вълчан

    4 0 Отговор
    След малко ще раберете....:)