7 Октомври, 2017 08:58 2 609 13

Борисов още кара влака, но беквокалите напират

  • бойко борисов-
  • цветан цветанов-
  • делян добрев-
  • беквокали-
  • опозиция-
  • герб
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е основният извод от проведената анкета на Факти с въпрос "Губи ли партията си Борисов?". Повод за допитването бе създалото се впечатление за своеобразно бламиране на Борисов от страна на парламентанарната му група при гласуването на оставката на депутата Делян Добрев. В анкетата се включиха 841 читатели на медията.

За близо 1/3 от тях или 31%, без настоящия премиер е невъзможно да има партия ГЕРБ.

Още около една четвърт /23%/ смятат, че създалото се напрежение е мнимо - буря в чаша вода - и реален проблем по оста Борисов - партия не съществува. Тук някъде позитивните изводи за единството започват да дават заден ход.

19% са на мнение, че Цветан Цветанов вече не се чувства комфортно в ролята си на "беквокал", както безцеремонно бе наречен от партийния си лидер. Борисов няма проблем с това да унижава публично Цветанов. Особено когато вторият в партията е в етап на преекспонирана медийна активност. По подобен начин го попари миналата година, когато каза, че хората няма да го изберат за президент, затова и няма да го предложи. Какво измисли после е друг въпрос.

Според 15% на този етап Борисов няма проблем с лидерството на партията, но ще му се наложи да търпи Цветанов. Заради предполагаемото му високо влияние в структурите, което не може да бъде измерено с просто око. Заради пълната неизвестност около възможното му поведение след евентуално отлюспване. И заради усърдието, с което печели избори, ако изключим издънката с Цачева. За което вината на Цветанов е най-малка.

За 12% от анкетираните е настъпило време партията да има нов лидер. На някои този процент може да изглежда пренебрежимо малък, но със сигурност в подобна анкета преди година щеше да е поне наполовина по-скромен.

По време на гласуването на оставката на Добрев, Борисов изглеждаше завидно спокоен от Евксиноград. От една страна демонстративно отпусна аванс на депутатите си, които истерично се заеха да бранят колегата с нелепици от рода на "не си отивай" и "няма да те пуснем". От друга - на Борисов му бе все едно как ще приключи това гласуване.

Защо ли? За тези, които следят сравнително задълбочено процесите, възможното отлюспване на Добрев нямаше да е никаква изненада. Нека само маркираме, че Добрев е единственият действащ политик от ГЕРБ, обект на прокуратурата. Макар и по спорни въпроси, свързани с АЕЦ Белене. Има или няма вина, в конкретния случай не е важно. Факт е, че само той привлече вниманието на прокуратурата и влезе в обяснителен режим. А Бойко не обича такива работи.

Втората черна точка за Добрев е приписваната му в връзка с другия Делян. Детето-чудо. Всъщност, и Добрев има завидна визитка за възрастта си. Пак не коментираме дали има топла връзка между тях. Защото пак не това е важното. Бойко не обича и такива работи, а най-малкото негов човек да бъде споменаван често в едно изречение с Пеевски. Може той да ги е запознал - няма значение. Да се е пазил.

С натрупаните негативи Добрев бе определен като бушон, който предстои да бъде сменен, когато му дойде времето. Далеч преди Кумгейт. И реално вече е развъртян от Борисов, нищо че остава в парламента. Ако е умен, вече се е досетил. И няма да му е никак комфортно там.

Ако говорим за някаква полза за ГЕРБ от цялата дандания покрай Добрев, тя е, че партията си направи суха тренировка за евентуален вот на доверие. Точно 25 години след парламентарното харакири на Филип Димитров. И лъсна нещо, което се знаеше отдавна - присъствието на ВОЛЯ в парламента, като фалшива опозиция. Независимо от ежедневните словоизлияния на лидера й. В края на краищата, нали важни са делата, а не думите. А делото се видя - подкрепа за ГЕРБ, дори при молба за напускане на депутат. Какво остава, ако стане по-напечено.

Ясно е, че в парламента няма политическа сила, която да катурне ГЕРБ на избори. Но гнилостните процеси в партията могат да свършат това, което не е по силите на парламентарната опозиция. А ако скоро стане факт анонсираният политически проект на Слави Трифонов, предполагаемият такъв около президента Румен Радев, за което се прокрадват информации, и някаква форма на обединение на т.нар. автентична десница, предстоят прелюбопитни политически времена у нас.

Разбира се, през това време сметката ще покрива народът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Колев

    12 5 Отговор
    Всяко малко гущерче иска да стане голям крокодил. В мафията идва времето на преразпределение на суджука. И тогава за едни кървавица, а за други Орехите. Няма справедливост и големите падат от ръцете на малките.

    Коментиран от #3

  • 2 ББ5

    14 4 Отговор
    Как па го измисилхте това, не че не съм го чул тез дни, по-скоро Борисов вече не е осовният локомотив на Герб ами и други са придобили самочуствие и желание да "теглят" и взимат решения
  • 3 ББ5

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор Колев":

    Ти си от тези на които им подхвърлят суджуче и го дъвчат неколко години
  • 4 ха ха ха

    18 5 Отговор
    Кой влак и къв Борисов бе... тия вече са бита карта!

    Качеството на контингента ГЕРБ е под-всяка критика, а с такъв матрял, няма начин да постигнеш каквото и да било!

    Коментиран от #5

  • 5 РАДЕВ

    6 10 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха ха":

    ще има да гушкат поне още 4-5 мандата

    Коментиран от #6

  • 6 МММ

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "РАДЕВ":

    Недей така бе, има господ.
  • 7 Б.М.Б.

    6 1 Отговор
    Ми ще им подам микрофона за да се изявят.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Б.М.Б.

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Браво кон страхотен коментар, току що си заработи стотинките Б.Методиев. Б.😂😂😂
  • 10 88888

    10 3 Отговор
    Кога да е н Б Б ще му дойде времето -не може да се надява на 4-ти мандат- защото вече са непоносими и са за разобличаване на далаверите им.Б Б Е СТРАХЛИВ-и знае че е грешен и знае че някого е измамил и го очаква отмъщение.Ц Ц -никога няма да БЪДИ президент-макар и подсъзнателно това да желае-болшинството не го харесват въпреки че проявява голяма активност при всички случаи
  • 11 шайката

    3 1 Отговор
    шайката герб разиграа филма - али баба и 4000 те разбойника
  • 12 Русенец

    1 0 Отговор
    Тъпи сме ние, че заради някакво евро председателство ги търпим и не сме излезли на улицата да ги изхвърлим , този път за винаги !
    Но ще дойде и Гербаджийския "10-ти Ноември" и Бойко ще мига на парцали и диша като риба на сухо, както жалко го правеше Живков.
  • 13 Бате любо

    0 0 Отговор
    С тоя материал" Бойко е 4/4 4 мандата м. Председател и 4 мандата президент.