5 Ноември, 2017 06:31 13 609 42

Как СССР спаси български евреи в Черно море?

  • евреи-
  • ссср-
  • подводница-
  • струма

България е цел на хибридната война на Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни говорителката на руското външно министерство Мария Захарова поиска българските власти да заловят и да накажат този, който за пореден път е боядисал част от Паметника на Съветската армия в София.

В разширено изявление тя каза, че поредното оцветяване на спорния монумент в нощта на 31 октомври било придружено с изписване на антисемитски лозунги.

"Тази постъпка е особено цинична в светлината на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите воини, стана възможно да се предотврати депортацията на евреите от България и така да се спаси животът на 50 хиляди души от неминуема гибел", казва Захарова.

Странно защо говорителят на външно министерство премълчава потапянето на кораба „Струма”.

На 24 февруари 1942 г. в района на Босфора съветската дизелово-електрическа

подводница „Щ-213” торпилира плаващия под панамски флаг български кораб „Струма”,

превозващ еврейски бегълци от Европа за Палестина. Загиват 768 човека (мъже, жени и деца), само 1 оцелява.

Руската военна историография и до днес се мъчи да оправдае това престъпление срещу граждански плавателен съд - "Щ-213" атакувала всъщност друг български кораб, а „Струма” се натъкнала на плаваща мина. Безуспешно. Трагедията със „Струма” е известна по цял свят, в Израел и до днес почитат паметта на жертвите. В два града Ашдод и Халон има мемориали.

Темата за мястото на България в преселването на евреите от Стария континент към Обетованата земя е все още слабо изследвана, припомня в. „Морски вестник”.

Проф. Юрген Ровер обаче твърди, че от предприетите за периода 1934 – 1939 г. общо 49 начинания с бежански кораби за превозване на 21 700 души, 20% са тръгнали от български пристанища.

„Струма” е извън тази статистика. Построената през 1867 г. в Нюкасъл, Англия, тримачтова яхта „Корнелия” отначало е притежание на маркиза на Лондондери. След това сменя няколко корабособственика и от Гърция идва в България през 1934 г. под името “Македония”. Тук през 1940 г. става собственост на “Струма” АД, пременуван е за последно, сменен му е флагът с панамски и е преоборудвана за превозване на евреи бежанци. Ремонтът започва под ръководството на Антон Прудник. През 62-годишния си живот той е капитан на повечето големи български търговски кораби, известно време е и градоначалник на София, но получава и четири смъртни присъди за противодържавна дейност. Три пъти отървава въжето, но четвъртата му смъртна присъда е изпълнена във Варненския затвор на 1 август 1942 г. Обесен е като атентатор и агент на съветското разузнаване.

Под панамски флаг и под командването на Горбатенко

„Струма” отплава на 12 декември 1941 г. от Констанца.

Разчитат, че пътуването до Истанбул ще продължи не повече от 14 часа. Затова нямат големи запаси от храна и вода. Нямат и спасителни средства. Монтираният двигател втора употреба (изваден от потънал кораб) след авария замлъква и корабът стига до Истанбул едва след 4 дни, влачен от буксир. Повече от седмица екипажът полага безуспешни усилия да поправи двигателя. На 24 декември Горбатенко уведомява пристанищните власти, че „Струма” не може да продължи пътуването си. Тъй като намиращите се на борда бежанци нямат разрешение от британските институции за влизане в Палестина, турските власти отказват да ги пуснат и на брега.

Когато преговорите между „Джуиш Ейджънси” в Ерусалим и британската администрация в Палестина по повод бежанците от „Струма” се затягат, на 10 януари 1942 г. Горбатенко отново уведомява пристанищния капитан за ужасяващото състояние на пътниците и за случаи на заболяване от дизентерия. И тогава се случва необяснимото. Преговорите тъкмо потръгват и дават шанс поне децата до 11 години да получат визи за Палестина. Внезапно турското правителство решава да върне „Струма” там, откъдето е тръгнал, въпреки че трябва да бъде влачен на буксир. Влекач наистина е изпратен, но той издърпва “Струма” само на 14 морски мили североизточно от Босфора и го оставя с повече от 760 пътници на произвола на съдбата – без двигател, без отопление (а денят е 23 февруари 1942 г.), без вода и храна.

Турските власти са знаели, че има кой да свърши мръсната работа вместо тях. Точно пред Босфора има район за бойно патрулиране на съветски поводници в Черно море. Ден по-рано тук една от тях потопява турския танкер „Чанкая”. Още на другия ден същата подводница - Щ-213, праща „Струма” на дъното. По чудо оцелява само един от пътниците – Давид Столяр. В спомените си той пише за изключителния професионализъм и морал на българските моряци, които до последната си минута не са преставали да се грижат за пътниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Папазов

    70 15 Отговор
    Тази Захарова поставя на сериозно изпитание русофилските ми настроения. Вярно е че цапането на паметници е простащина но и нейното е политическа простащина! Русия ще спечели ако тя бъде сменена от по-умен говорител на МИД.

    Коментиран от #2

  • 2 Турските власти

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Петър Папазов":

    Да им предложим да я сменят с Джейн Псаки ))
  • 3 ha ha ha

    21 38 Отговор
    Голямо четкане падна по еврюшките, айде стига толкоз - определено не са ми интересни ;)
  • 4 Иван

    70 11 Отговор
    Значи в статията не знам защо не се споменава,но т.н. еврейски бежанци съвсем официално с помощта на нацистка Германия се прехвърлят в Палестина от около 1933 до 1942г.Имало е такова споразумение.Всъщност евреите започват да ги избиват след „окончателното решение“ взето през 1942г.А Червената армия не ни е освободила.На наша територия в този момент -1944 г. не е имало германски войски .Всъщност тя ни е обявила война.

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    32 43 Отговор
    Само не разбрах защо руснаците са виновни, а не турците, които умишлено са изоставили кораба там. Хайде да не търсим причини за противопоставяне и вражда. Ясно е, че българските евреи си ги спасява българския народ, църква и държавници и никой няма право да си приписва заслуги. Но да стигаме до там, че да пишем истории и да ги извъртаме "както дявола чете евангелието" не е достойно.
  • 6 Гост

    21 47 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Ами война ще ни обяви разбира се, нали сме били съюзник на фашистка Германия.

    Коментиран от #7, #15

  • 7 Иван

    54 13 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Не е вярно.В този момент вече сме били обявили война на Германия.А с СССР не сме били в такава.
  • 8 варна

    66 21 Отговор
    от правна гледна точка за България агресор е ссср
  • 9 mediator37

    68 20 Отговор
    Тези паметници не са руска собственост, а българска. Руснаците трябва да са ни благодарни, че изобщо ги държим и да ни ближат задниците за да продължаваме да държим паметници на чужди войски, което не им се полага. Няма да е зле да ни плащат наем за земята, върху която е разположен всеки паметник.
    По морето ми прави впечатление държим поне 15-20 техни паметника, вкл. на някакви подводничари- терористи, като тези от статията. Докога това, при положение, че са крайно нагли и неблагодарни.
  • 10 Пазарен Либерализатор

    77 21 Отговор
    В България никога не е имало фашизъм и окупационни войски, за да е било нужно партизанско движение и нахлуване на руска армия за да ни "освобождават". Партизаните са били долнопробни терористи, неграмотна сволач, каквито са и наследниците им.
    Три дни, след като Съветският съюз е обявил война на Царство България без тя да е воювала срещу СССР, армиите на 3-ти Украински фронт преминават река Дунав в североизточната водна граница с Румъния и навлизат в територията на страната и я окупират без да срещнат съпротива.

    Това отваря широко вратата за извършването на преврата на 9 септември 1944 г., докарал БКП на власт и за превръщането на България в сателит на СССР за следващите 45 години.
    Част от войските на 3-ти Украински фронт остават в страната до края на 1947 г., за да подсигурят и гарантират утвърждаването на тоталитарния режима на БКП, ликвидирайки българския държавен и стопански елит и смачквайки политическата опозиция с повсеместен терор, монтирани съдебни процеси, въдворяване в концлагери и изселвания на хиляди семейства.

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Сандо

    24 27 Отговор
    Mediator-че...
    Когато започнат братята хамериканци да плащат за къде по-голями по площ бази и съоражения, то тогава и руснаците ще започнат. Истината е, че няма политици и хора достойни да защитават българското от всеки и всичко. Дотогава все ще сме така, подлога на този, онзи и те така!
    Тук си лаят разни мишки, мислят си, че накой ги слуша. И докато има такова разделение на народа на западни, руски, еврейски, канадски, шведски най-вече...
    Спасение за нас- Няма!
  • 12 хайде стига

    30 33 Отговор

    До коментар #10 от "Пазарен Либерализатор":

    Понеже се говори само в едната посока и се промиват 30 години мозъци, да кажа следното. Факт е, че първите години след 44 се извършват престъпления. Но не мислете, че преди това е било цветя и рози. Режимът е бил диктаторски. Примерите са много, поръчковите убийства, черната джамия, да не говорим за шлеповете с хора потопени в Дунав, разстрелите без присъда ( прочетете за зверствата в село Ястребино), черния генерал хвърлял хора от скали за кеф икакво ли не още. Така, че монархическия режим в Царство България не е далеч от комун след това
  • 13 Майли Саиръс

    51 19 Отговор
    Никой не е откраднал повече българска история и не е лъгал повече за България от руснаците ! Да не говорим за другите кражби.
  • 14 Бесен Язовец

    23 46 Отговор

    До коментар #10 от "Пазарен Либерализатор":

    Щото не е имало фашизъм затова САЩ и Британия Срутват София ей така за кеф и после Чърчил е искал да сади компири. А по повод потопения кораб МИНА е било по това време тази Руска подводница е била на патрул в Атлантическия Океан, сори сороси американската пропаганда не ВЪРВИ.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 ВМОРО

    41 9 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Фашизъм е имало в Италия. В Германия е имало националсоциализъм. Четете!
  • 16 ВМОРО

    40 8 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    В Първата и Втората световни войни Русия(СССР) е съюзник на Великобритания, Франция, САЩ. Много ги мразите "америте", "англосалсонците" и французите, но само на думи. Но винаги сте били ортаци против България. Един дол дренки сте!
  • 17 Пазарен Либерализатор

    38 16 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Има да наваксваш с историята доста, за шепа копейки вечно бременен ходиш.
    Важното е, че в крайна сметка разбихме комунизма и реституцията и приватизацията ни върнаха заграбеното. Аз съм доволен.

    Коментиран от #20

  • 18 Бесен Язовец

    15 38 Отговор
    Борис 3ти е австриец сънародник на Адолф Хитлер и логично да следва фашиста и БГ.алчното правителств също следват фашиста съответно са фашисти.Ако не бяха БГ.фашистите СССР нямаше да ни окупира .Що Сърбия и Гърция не са били окупирани щото не са били с фашистите а срещу фашистите.

    Коментиран от #34

  • 19 Киро

    56 19 Отговор
    На ушанките им бъркат в...здравето с тези факти, почват гърчове и писания на пълни глупости!

    Първо - България влиза в коалиция с Германия с активното вмешателство и натиск на СССР, които по това време са съюзници с Хитлер!

    Второ - децата в Ястребино са застреляни от комунист, член на РМС и това е факт. Както е факт, че същия дори не е бил съден след 9-ти септември!

    Трето - много ви се ще да забравим катастрофата, която комунягите причинихте на България, но сте сбъркали! Облъчените кратуни измират, а всеки млад и образован човек не ще и да чуе за алкохолизираната сволоч!

    Скоро и паметниците на окупатора ще отидат на някоя поляна-музей и няма да цапа градовете с мръсотията си.

    Коментиран от #21

  • 20 Скорпион29

    17 21 Отговор

    До коментар #17 от "Пазарен Либерализатор":

    Като си реститутка що се продаваш за 3$ на фондации?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пазарен Либерализатор

    33 16 Отговор
    Кремълските мажоретки замлъкнаха, или бояришника им свърши, или чакат новите опорни точки.

    Коментиран от #26, #27

  • 24 Бесен Язовец

    8 9 Отговор
    Мн.странно защо само ти можеш да ползваш програмките ин браузър а ние не можем?
  • 25 Моника Писанкънев

    44 5 Отговор
    Никъде в Израел няма руски паметник ! А в Мемориала на Холокоста в Йерусалим има Гора на България . И В Ашдод и Халон. И в Яфа.
  • 26 гост

    8 19 Отговор

    До коментар #23 от "Пазарен Либерализатор":

    "Важното е, че в крайна сметка разбихме комунизма и реституцията и приватизацията ни върнаха заграбеното." - то на такъв коментар какво да отговориш?! Безсмислено е!

    Коментиран от #30

  • 27 Иван

    19 12 Отговор

    До коментар #23 от "Пазарен Либерализатор":

    Трият им отговорите защото ползват нецензурни думи а не доводи.То друго от ушанки на боярышник не очаквай.Или може би денги нет!Не забравяй че най вероятно им плащат за писанията.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 дани

    21 6 Отговор

    До коментар #28 от "Бесен Язовец":

    ватник,научи правописа,че си много зле
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Свободен

    24 6 Отговор
    И аз лятото на Слънчев бряг спасявам рускини и украинки от недоразвити руски мужици.
  • 33 БъХъ

    29 10 Отговор
    Време е да съборим паметника на съвеЦката армия окупаторка!
  • 34 Ghost

    35 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен Язовец":

    Язовецо, имаш ли си идея какво им се е случило на Гърция и Сърбия по време на фашистката окупация?
    Имаш ли представа немските окупационни армии какъв геноцид са провели на тези територии?

    Ние трябва ВСЕКИ ДЕН да носим цветя на паметника на Борис Трети, защото нашите предци можеше да бъдат убити и ти и аз да не се родим!

    С това е Велик Цар Борис III - в най-ужасните за целия свят години, той съумя да спаси българите само със силата на дипломацията!

    Коментиран от #35, #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 RIDIK

    33 7 Отговор
    Явно за голяма част от пишещите тук понятия като социализъм, национал-социализъм, комунизъм , фашизъм и техните производни са са прекаленво висока топка. Поне от историята трябва да са разбрали, че Русия е била и е империя . Такава е и за повечето руснаци. Проблемът на тази империя е че освен това , че е съпобедител в 2WW, тя няма нищо направено съществено с което да се гордее. Продължава да краде технологии, както е крала дълго преди войната. Произвежда оръжие и болшевизъм. И двете се мъчи да изнесе на вън. Колко години след войната - 72 продължават да разнасят знамена на някакви полкове, продължават да демонстрират облечени във военни униформи. Ако им вземем войната ще получат криза на ценностите. Защо не празнуват 1WW- защото чичко Ленин с помоща на германските евреи скоропостижно ги капитулира. С типично за империите самочуствие руснаците не спазват никакви норми, за не спазването на които в Нюрнберг осъдиха много хора. Само за това, че са инсценилали пограничен инцидент за да започнат война с Финландия, че са избили огромно количество полски военнопленници в Катин и 60 години нагло не са си признавали, това, че съветски бойни военоморски съдове са потопявали цивилни кораби и кораби болници, без да споменавам мародерствата и други военопрестъпления са заслужавали да бъдат съдени редом с германците, а не днес да се правят на освободители на света и цялата слънчева система. В главите им и днес е само война. Замъглените от водка мозъци още мислят, че са в

    Коментиран от #37, #42

  • 37 Скорпион29

    7 21 Отговор

    До коментар #36 от "RIDIK":

    Изобщо не е малко да спасиш цялото човечество от гибел я кажи САЩ,Британия,Франция освен с колонизирането и геноцида над колонизираното местно население с какво др.могат да се похвалят?
  • 38 ИДЕАЛИСТ

    31 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ghost":

    БРАВО! Цар Борис Трети - Обединител на Отечеството заслужава голям паметник. Мястото му е там където беше мавзолея на Г. Димитров. Представям си го с шинела и фуражката на български генерал с поглед на северо-запад и дясното рамо на севро-изток. От хора жиели по онова беме не съм чул лоши думи за него, за разлика за това. което казваха за баща му и за сина му си го знаем. Днес не знаем къде са костите на този достоен мъж. Виздал съм само сърцето му - сърце на хипертоник с миокарден инфаркт - болести на стреса,
    понесен от неговите тревоги за запазване на България, която през 1944 г е със запазена армия и икономика.
    Поклон пред делото на НВ Цар Борис Трети - Обединител на Отечеството. Ако беше пратил войски на Източния Фронт , днес България щеше да е поне с 1/3 по-малка.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 наблюдател

    17 3 Отговор
    Ей, не мога да повярвам?!
    Толкова се надявах на българина да му светне какъв "приятел" е путинова Русия на България, толкова време и нерви изхабих да обяснявам ...
    А тази кифла Захарова го направи за има няма пет минути. Шапка и свалям ...
  • 41 Ник

    0 3 Отговор
    Днес направих едно бързо проучване по темата!
    - Оказа се че нито евреите, нито кораба по това време са Български!
    Евреите на кораба са Румънски и тръгват от Констанца, а корабът е продаден на Гръцка компания по времето на торпелирането от Руснаците
  • 42 Варна

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "RIDIK":

    Мисля, че голямата си част от мислите грешиш и то сериозно. - Вероятно трябва да четеш повече. - Разбира се, че крадат технологии, но и много технологии произвеждат. Нека ти напомня, че и САЩ крадат технологии, Германците, Авгличаните, Китайците... - Всичките крадат технологии един от друг и това не е тайна.

    Относно събитията около ВСВ е редно да провериш какво правят американците след десанта в Нормандия. Например масови изнасилвания и грабежи и това е докумеинтирано. - Издадени са над 40 смъртни присъди на американски войници в рамките на няколко месеца. Присъдите са изпълнени публично! - Освен това се опитват да игнорират Де Гол и замъкват във Франция около 4000 Американски чиновници, които да поемят управлението на Франция. А най- голямата и гнусна постъпка е пускането в обърщение на, ако не бъркам цифрата 40 милиарда франка напечатани в САЩ. Тези нежелани за французите пари напечатани в САЩ веднага се прехвърлят като дълг към новите освободители. - Можеш да го провериш това!