4 Ноември, 2017 13:13 4 640 44

Това ли иска Русия - да заличи и малкото останали добри чувства?

  • евреи-
  • русия-
  • мария захариева-
  • спасение
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова е понякога скандална и непремерена – тя може да си позволи да каже онова, което не върви да бъде произнесено чак от руския първи дипломат Сергей Лавров. Тази седмица тя скандализира българите с твърдението, че „благодарение на нашите воини (на Съветската армия – б.а.), стана възможно да се предотврати депортацията на евреите от България".

Думите скандализират, защото докосват един от стълбовете в представата на българите за себе си. „Ние спасихме евреите си“ - това учим в училище, това отбелязваме на всяка годишнина, това е етикетът на България пред света, за което и държавата Израел полага усилия.

Провокации безчет

В последната година официална Русия няколко пъти провокира толкова директно българите. На 24 май Владимир Путин посрещна македонския си колега Георге Иванов в Москва с откритието, че славянската писменост е „дошла при нас от македонската земя“. Това също уцели българите точно там, където да ги заболи. Няколко месеца по-рано новоизбраният депутат в Държавната дума Пьотр Толстой коментира пред БНТ добрите си намерения към България: "Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“. Към това добавяме програмната статия на любимия философ на Путин и стратег на евразийството Александър Дугин, която бе озаглавена простичко: „България е наша“.

Исторически неистини, бабаитски закани, нахалство – няма по-добър лек от имперското самозабравяне срещу сляпото русофилство. Братството, славянството, широката руска душа, любовта от векове за векове, превъзходството на Православието, отбраната срещу агресивния Запад – бъркотията от всичко това все още е в главите на мнозина българи. Незачитането на историческите факти и сляпата вяра в правотата на всеки господар на Кремъл също са там. Агресивните атаки на Москва точно срещу българското достойнство обаче рискуват да поразклатят тази смес в главите и да провокират въпроси. Като например: „Защо така правят? Нали много ни обичат?“

Съветската армия и евреите

Спасяването на българските евреи е през пролетта на 1943 г., когато Съветската армия е на хиляди километри и до пристигането ѝ в България остава година и половина. Казаното от Захарова просто не е вярно. Спасяването е дело на българския народ, българската църква и български политици, начело със зам.-председателя на Народното събрание Димитър Пешев. Това ѝ бе напомнено в официална позиция на българското Външно министерство. Министър Екатерина Захариева припомни също, че след идването на Съветската армия Народният съд осъжда 39 от депутатите, които са подкрепили декларацията на Пешев - част от тях на смърт, а Пешев - на 15 години затвор. „Наглост кремълска“, коментира кратко евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

Повод за думите на Захарова стана поредният надпис, появил се посред нощ върху Паметника на Съветската армия в София. Той гласеше „100 години ционистка окупация“ и бе веднага премахнат от Столичната община. Появата му е твърде необичайна, защото на паметника редовно има надписи, но те са срещу престъпленията на комунизма, зависимостта от Русия и агресията на Москва в Украйна. Антисемитските графити обикновено са по стената на Синагогата. Няма данни за дълбока конспирация в този акт, но след него Москва започна да обяснява как всеки, който изрази протест по един или друг начин срещу съществуването на паметника, е антисемит, т.е. нацист, фашист и т.н. Това съвпада изцяло с пропагандното клише на Кремъл, че всеки опонент на официалната политика на Русия е фашист. Скоростта на реакцията на Захарова също налива масло в огъня на конспиративното мислене – друг път на Москва ѝ трябва седмица, за да реагира. Този път бяха нужни само часове.

Какво постига Москва?

Ако приемем, че няма случайни думи, когато са произнесени от такава висока трибуна, то провокацията на Захарова може да постигне и други цели – не само да легитимира употребата на думата „фашисти“. Например, да разпали отново споровете за това спасила ли е България своите евреи или ги е изпратила в концлагерите. Организацията на евреите „Шалом“ припомни своя стара позиция, която отчита както спасяването на българските евреи, така и „депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, по времето, в което тези територии са били под българска администрация в годините на Втората световна война“. Събуждането и усилването на съществуващи напрежения и разделения е позната тактика на Русия – точно това правеха нейните тролове в САЩ и Великобритания, където вече излизат първите данни от разследванията.

Разбира се, не всяка дума е задължително премерена и не всичко е конспирация. Напълно възможно е Мария Захарова просто да е припомнила за характера си – тя така си говори. Не веднъж е изричала неистини със спокойно лице. Била кандидат на историческите науки, не може да не знае, казват някои. Е, може и да не знае – все пак темата на дисертацията ѝ е „Трансформация в осмислянето на символиката на празнуването на традиционната Нова година в съвременен Китай“. Каквото и да стои зад последното изказване на Захарова – умишлена провокация или агресивно невежество, резултатът не е в полза на Русия. Началничката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова го написа във Фейсбук: „Ако Русия иска да заличи и малкото останали добри чувства към нея, така трябва да постъпва“.

Дойче веле


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    26 59 Отговор
    Ти ли ше ми отваряш очите бе ? Ти ? Който си ма хонорарче в във някоя фондация ? Ти ли ше ме наричаш сляп русофил? Ти ли ше определяш и ше мериш чувствата на българите към майка Русия? България добре се ,,грижеше" за евреите в трудовите лагери и Русия е далече от САЩ ама като кихне Путин в Белия Дом подскачат 1 метър.Крим е анексиран след законен референдум а Косово е отделено от Сърбия насила от НАТО

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Георг Георгиев

    17 49 Отговор
    Ако Голямата мечка не беше скочила не се знае кой кого е щял да спаси.По добре е някои български политици да са по тихи и добре да оценяват фактите- без излишни исторически спекулаций.
  • 3 Иван

    35 11 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Напълно оправдаваш името си!
  • 4 Раса

    49 23 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Бесен язовец. Продажник на Путин. Марш при майка си Русия да гладуваш!

    Коментиран от #6

  • 5 Бесен Язовец

    14 40 Отговор
    И какво някой ще ми каже че фашиска Германия ано беше казала депортирайте БГ. щеше да каже НЕ щото има подписка,Просто бг.фашистите слушаха внимателно кой вятър ще задуха източния или западния за да вземат мсксимума от евреискя въпрос. Кой събра евреите в лагерите нацистите ли? По скоро жандармерията и ги държаха за курбан в лагерите на Адолф Хитлер за рожденя му ден

    Коментиран от #34

  • 6 ШОПА

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Раса":

    Е па тоа
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Али Бабата

    27 26 Отговор
    В изявлението никъде не се казва, че България не е имала заслуги за спасяването на евреи. Нещата имат по-дълбок характер и ,че Русия казва на Българското правителство, че не харесва политиката която води.

    „В годините на Втората световна война благодарение на нашите войни беше предотвратено депортирането на евреи от България..."

    Захарова има предвид НЕдиректно спасяване от Съветската армия на българските евреи! а по-точно успехите на Съветските воини на Източния фронт.
    Кой ще отрече,че ако не беше Съветската армия да натика Хитлер в миша дупка,сега нямаше да има жив евреин!
  • 9 Али Бабата

    26 4 Отговор
    А, иначе…
    В голямата политика няма случайни приказки а още по-малко от официален говорител. Явно се търси някаква реакция и то спешно и наложително.
    Не знам каква е защото нямам всичките данни но едно е ясно - ето на това вече можете да му кажете начало на хибридни военни действия.
    От това, по-ясен изстрел в наша посока, не е имало за последните около 35г.
    Тук говорят за някакви МОЧА и прочее глупости. Незначителни дреболии - но явно посланието към Българската външна политика е отправено с подобен хулигански стил.
    Т.е. преведено на нормален език посланието е: "Знаем, това е границата на една лъжа. Знаем и че ви дразни, много. Но е време да се определите? Мислете добре какво правите, защото не е добре да сте ни враг!“

    Истината е че има сериозен натиск да се създаде база на НАТО по нашето Черноморие (предполагам в Атия). Явно има някои индикации, които не харесват на руснаците. Факт е че това дразни Руснаците по много причини:
    1. Обезсмисля Крим
    2. Спъва идеята за всякакви газови начинания
    3. Ще се създаде ново огнище на напрежение около желанието за независим Кюрдистан, а тази база ще е логистичното звено което ще може да подкрепи такива "борци за свобода" и "умерена опозиция"
    4. Това може да намали ефекта от Руското присъствие в близкия изток. Един такъв конфликт с реинкарнация на ИДИЛ под формата на БАК (примерно Борци за Автономен Кюрдистан) ще засегне и Иран и Турция, които сега играят с Русия и ще прати по-дяволите всяка мечта за спокойстви
  • 10 Али Бабата

    20 7 Отговор
    5. Саудитска Арабия, Турция и Иран им се наложи да признаят Русия като сила, а скоро и други държави от близкия изток може да ги последват.
    6. БРИКС и държавите в него започнаха по един или друг начин да играят козовете си в икономически мащаб.
    7. Скандалите около Тръмп, все повече заприличват на умерено пускане на удобна информация към медии и разследващи за "неудобни моменти"... при това в много удобно време. Чисто активно мероприятие от много голям мащаб.
    8. Не на последно място трябва да видим и проблема на отношенията на САЩ със Северна Корея, Филипините и Китай. Само помислете че Тръмп отива на дълга обиколка из Азия - от това как ще завърши тя, зависи дали той ще остане президент.
    На САЩ им трябва стабилен тил ако ще се борят за господство в Европа и влияние в Близкия Изток. Макар че, Близкия изток е само миманс на основната битка, то той е сериозен ангажимент за отслабената икономика на Русия.
    В същото време ние като държава отново се оказваме в центъра на геополитическите интереси. И то в ролята на пешка.
    За наше съжаление ние не разполагаме с политически гросмайстори като Лавров и Кери. Остава ни само да се опитаме да лавираме така, че "да не обърнем лодката в това бурно море".
  • 11 Куровед

    30 13 Отговор
    Наглото изказване на Русия е поредния пример как режима в Кремъл действа-нагло и неграмотно.Даже повода е измислен.В България няма нито един загинал в бой войник, а има "паметник".Да не говорим че антиевропейската политика в СССР бе официална политика на Сталинския режим.
  • 12 ВМОРО

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Скорпион29":

    Коя азбука от кого написана?
  • 13 начо

    19 7 Отговор
    тая алкохоличка не си струва коментарите
  • 14 само истината

    23 3 Отговор
    Ало,Бесния.Някой спаси ли евреите в Съветска Русия?
  • 15 Никога

    15 33 Отговор
    Колкото и да плюете и петните Русия и народа й, мнозинството от българите обичаме Русия. И ще се вее руски флаг не само на автогарата в Хасково. На все повече места ще се вее. И любовта ни ще е все по голяма. А който ни мрази, под нас ще лази.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЦРУ

    15 3 Отговор
    Исказването не е насочено към България,а към Израел!Евреите много-добре знаят КОЙ ги е спасил и за тях е обида да е точно Червената армия на Сталин!Руснаците подкрепят ядрената програма на Иран,най-заклетия враг на Израел!Това е намек да не им се бъркат,но Израел и САЩ няма да допуснат втори Ким!На Русия изобщо не и пука за България или спасените евреи!
  • 18 Ко каза

    20 5 Отговор

    До коментар #15 от "Никога":

    Кой си ти,да говориш от името на българския народ? Искаш чуждо знаме да се вее на наша територия? Нали знаеш как се наричат такива като теб?И по време на война какво се прави с такива като теб? Като толкова ви се правят свирки на Путин,заминавайте в Масква и ни освободете от жалкото си предателско присъствие.

    Коментиран от #22

  • 19 ЦРУ

    21 4 Отговор
    Виждам,че язовците стават все по-малка групичка на платени руски интереси,което е добре за България!Комунизмът вече не може да спре развитието на България и подобни национални предатели и безмозъчни твари са на доизживяване!След 20години ще останат не повече от 2-3-ма кьорави бесни комунисти в някоя лудница!:)

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бесен Язовец

    9 21 Отговор

    До коментар #20 от " ":

    Тоя паметник оства за вечни времена,а на вас сороси времето ви изтича и мн.скоро ще разберете каде ви е мястото колкото и да не ви се ще

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Никога

    4 16 Отговор

    До коментар #18 от "Ко каза":

    Ще си заминете, ама вие! Ще дойде ден, когато ще сложим картите на масата и вие ще сте губещи. Но нека първо има война, да видим кой кого тогава и дали изобщо нещо ще направите с "такива като мен".
  • 23 ГОГО

    22 5 Отговор
    На 5.09.1944 Русия обявява война на България,бе съветски подлоги!

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 filo

    14 4 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен Язовец":

    Руснаците са пропаднали мизерстващи алкохолици, които освен къркат и да се търкалят пияни по улиците, за друго не стават.

    Коментиран от #27

  • 26 Бесен Язовец

    6 9 Отговор

    До коментар #23 от "ГОГО":

    САЩ и Англия бомбардират София бе западно нощно грънче
  • 27 Бесен Язовец

    6 9 Отговор

    До коментар #25 от "filo":

    А западняците са обратни и затова араберите и Афганците им оправят жените

    Коментиран от #30

  • 28 смешник

    6 11 Отговор

    До коментар #19 от "ЦРУ":

    "Комунизмът вече не може да спре развитието на България" ?!!
    Ти да не пишеш речите на Бойко?
    СТРАШНО се развихме последните 28 "демократични години", нали? Надали вече нещо може да ни спре при скоростта, която сме набрали?!
    Само да те питам: Колко време имаме до сблъсъка?
  • 29 Скорпион29

    10 9 Отговор
    Щото не е имало фашизъм в бг.затова съюзниците срутват София и Чърчил иска да сади картофи тука ха-ха хаХаха още ли ще спорите за бг.фашизма?
  • 30 стоян георгиев

    8 5 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен Язовец":

    ти явно нещо не си в час.я провери убавецо колко български,руски,украински,белоруски ...жени са женени на запад или са метреси на тоя или оня западняк и после се сети поне за един единствен случаи на обратното.то бива бива ама твоето никъде го няма!!!!
  • 31 стоян георгиев

    7 1 Отговор
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%8C%D1%8F_%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%A5%D0%B0%D1%80%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B2
    ето къде и кво прави съветската армия когато се спасяват българските евреи.едва ли деиствията и в онзи момент са били заплашителни за българските управници,че да бъдат основен мотив за спирането на депортацията ,както твърди тук един убавец с няколко ника!
  • 32 ГОГО

    10 8 Отговор
    Англичаните бомбардират София,защото тук има войски на Вермахта.И за съветските подлоги е чест,че червената армия ни обяви война.Щом Англия може,защо СССР да неможе?Ако не бяха дошли на власт съветските васали,бандитите от ОФ,вашата мила червена армия щеше да изравни България със земята,така както направи с Берлин

    Коментиран от #35

  • 33 впечатлен

    6 7 Отговор
    Какво иска Русия отдавна е ясно на всички българи, включително и на тези, които са й верни слуги и се борят с нокти и зъби да сме под руско владичество. Аз лично се интересувам какво искат те? Начело с предводителката си и вярното й куче президента наш! Доводи как сме православни и руснаците са ни братя нещо не ме убеждават никак, още повече че се спекулира с православието, което те и нашите попове ликвидираха. Братя или не, всеки има право да избере пътя си за развитие. В момента сме свидетели на провокации от страна на Ниновата партия с цел връщане на руското робство. Хайде стига, никой не пасе трева!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 гост

    10 5 Отговор

    До коментар #32 от "ГОГО":

    "Англичаните бомбардират София,защото тук има войски на Вермахта"
    Предполагам войниците са били разпръснати по квартири и са паркирали танковете в синя зона без да си платят, нали?

    Сигурно и в Дрезден е било така:
    "Градът няма нито стратегическо, нито икономическо значение за по-нататъшния ход на войната...За 23 минути британските бомбардировачи хвърлят 3 000 високоексплозивни, 250 осветителни и 400 000 запалителни бомби"
    "Червената армия ... е на 80 километра източно от Дрезден, когато британските и американските пилоти изравняват града със земята и по този начин демонстрират съюзничество в битката срещу хитлерова Германия."

    София, Дрезден, Хирошима, Нагазаки...бомбандировките нямат нищо общо с водените военни действия в самите градове, ама си прекалено заоблен за да ти хрумне, нали Гога?

    А България беше изравнена със земята след 89-та без война и бомбандировки благодарение на капацитети като теб. Искаш ли снимков материал "преди и след". Всъщност качи се на влак и мини 100 км. в каквато искаш посока.
  • 36 Моби

    8 4 Отговор
    Отношението на Русия към България е като към територия. Те си имат имперски планове, отношения с Европа,САЩ и Изтока. Отношението към българския народ е като към говеда, населяващи територията. Някои говеда много обичат Русия. Толкова, че биха предали територията си в името на тази любов. Но в Българската история остават предатели.
  • 37 ИСТИНАТА БЕ

    4 5 Отговор
    Историята на България е вярна колкото македонската . Има много пропуски и съзнателно заличен перид от историята ни. Нека върнат архивите от москва и документие от османската империя, като включвам гръцките, сръбските и румъските архиви и ще излезат доста истини. Не може да си съчиним и да пишим една трета от истинската ни история. Продажната и угодническата ни политика по време на комунизма е нанесла най големите щети като са унищожени много факти и документи. И сега все още не се знаят гробниците на идолите на БГ будители. За БКП имаше една истина и цел ( комунистическият интернационал) и накрая ПОТОП .
  • 38 шовинист

    10 5 Отговор
    Разбира се, че значителна част от Българите са русофили и ще стават все повече, особено ако Путин не "пресоли манджата", както я пресоли Хитлер преди 75 год. Русия просто е единствена алтернатива на британокраварските скакалци. Затова и е симпатична на много хора по цял свят. Не, че е цъфнала и русия, понеже и там бандити държат парите, но поне на пропаганда засега са по-добри. Смешно и жалко е друго- у нас и особено в столицата е пълно с много дълбоко увредени дивидууми, заразени яко с либерастия. За тях дори западните екс. кременти са с вкус на шоколад , а всяка флутуленция на сащ е с дъх н шанел....Смешно и жалко е, защото преди 60 год дядовците на същите имаха подобни възприятия спрямо всичко болшевишко....
  • 39 Български Патриот

    4 4 Отговор
    Колкото и да беснеете комунисти и продажни руски подлоги, ние ще ви отречем,осъдим и надживеем, а за вас остава позора от зверствата и престъпленията на комунизма и съветските убийци.
  • 40 Български Патриот

    5 3 Отговор
    България не върви защото агентите на ДС осъществиха криминален преход и декомунизацията така и не завърши истински, само членствата в НАТО и ЕС са ни надежда за окончателното справяне със злото на комунизма и деградацията от съветизирането на България.

    Коментиран от #41

  • 41 шовинист

    5 4 Отговор

    До коментар #40 от "Български Патриот":

    Ако си патриот погледни настоящето. Комунизмът се оказва цвете в сравнение с днешната свинщина. Западът толкова ни мрази, че до 20 год наистина може да ни няма и то чисто аритметично. През комунизма тук се напълни с рускини, които раждаха българчета на мъжете си българи, а днес десетки хиляди българки се омъжват на запад за всякакви пияни крет. ени и на децата им дори не позволяват да учат български. Това са истини, а не пропаганда.
  • 42 дедо ви прас

    2 5 Отговор
    ей ама тая червена армия спасила всички евреи по света бе . гаден мръсен фашизъм. хубаво че беше сталин да победи тая човеконенавистна чума. само дето другари премълчавате, че до преди хитлер да нападне сесесерето бяхте първи дружки. нацизма бе добър и никой в съвецкия съюз не му дремеше за евреите. хитлер мачка полша от едната страна . сталин от другата... а срещащите се войници от двете армии си вдигат гуляи насред разорена полша? тогава нацизма не беше ли човеконенавистен???????

    Коментиран от #43

  • 43 юрист

    1 5 Отговор

    До коментар #42 от "дедо ви прас":

    Мдаа- след Вашият коментар не се обажда нито една руска подлога! Пишете повечко такива коментари- видно е, че алчните българофобски усти се затварят веднага след един обиковен логичен въпрос като Вашият.
  • 44 да да

    0 0 Отговор
    Либерасти що не си видите минусите?.