Last news in Fakti

26 Ноември, 2017 18:00 9 455 22

Как Путин падна в капана на Асад

  • владимир путин-
  • башар асад-
  • сирия

С помощта на Русия, само за една година, сирийският диктатор Асад разшири значително територията си и вече владее 50 процента от страната си

Как Путин падна в капана на Асад - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Успехът на Кремъл (вероятно временен, както често се случва в Близкия Изток) изненада мнозина, в това число и автора на тези редове. Този успех на Москва се дължи преди всичко на слабостта на САЩ, които по време на президентството на Барак Обама фактически се изтеглиха от региона. А Путин е опортюнист и майстор в запълването на политическия вакуум. Той логично доразви и осъществи концепцията на Евгений Примаков (разузнавач, външен министър и премиер при Елцин) за стратегическото сътрудничество с Иран. Казват, че Примаков, който почина през 2015, е считал, че иранската ядрена програма не застрашава Русия. Неговата теза: ако правителството на фундаменталистите все пак се реши на конфликт с Москва, на мястото на Техеран ще остане само дълбок кратер от взрив. Всъщност, антиамериканският режим, концентриран изцяло върху борбата срещу Вашингтон, има общи интереси с Кремъл - да създава максимум проблеми на омразните американци.

Путин и мечтата на Хомейни

За три години Кремъл помогна на моллите в Техеран да осъществят мечтата на аятолах Хомейни за създаване на контролиран от Техеран регион от Багдад до Бейрут. Алевитският режим на Асад е ключов елемент от иранската сфера на влияние. Иран спокойно може да говори за голяма геополитическа победа след фактическото завземане на властта в Ливан от ислямистката организация "Хизбула". Ето защо, приемайки Асад на 21 ноември в Сочи, Путин изведнъж заговори за скорошно прекратяване на военната фаза в Сирия и обеща, че в страната ще останат само военните, необходими за обезпечаване на работата и охраната на базите в Тартус и Латакия.

Руският президент не за първи път оповестява съкращаване на военния контингент. Не е ясно обаче дали наистина ще се стигне до обещаното изтегляне на войските. Защото сирийската армия не е особено ефективна без масираната руска подкрепа по въздуха. Струва ми се, че Путин наистина иска да намали ролята на Русия в региона, за да не се окаже в епицентъра на вероятен челен сблъсък между Саудитска Арабия и Иран. При това с възможното участие на Израел на страната на Рияд, защото връзките между двете страни укрепват. Под ръководството на новия действителен лидер в кралството, престолонаследникът Мохамед бин Салман, който е антиирански настроен, вече се заговори за възможността за установяване на официални отношения с Израел. Саудитците и израелците не крият, че смятат иранския режим за екзистенциална заплаха.

Москва не иска да взема страна в този спор, но и не може да изостави Асад. Запазването на неговата власт е основният символ на победата на Кремъл и превръщането на Путин в неформален лидер на международната антиамериканска коалиция на авторитарните режими. Именно затова Путин беше и първият държавен глава в историята, който прие в Москва саудитския крал. Кремъл се стреми към подобряване на отношенията със саудитците преди американците да се "завърнат" в Близкия изток и заедно с Израел и Саудитска Арабия да предизвикат Иран.

Президентските избори през 2018 и Сирия

Съществуват и вътрешнополитически причини за обявеното приключване на военната операция в Сирия, макар че в действителност тя изобщо не приключва. Първо: необходимостта преди т.нар. "президентски избори" през 2018 година да бъде оповестена една "победа" стана по-голяма. Второ: държавните финанси не са в блестящо състояние, така че трябва да се пести. И трето: Путин иска да концентрира вниманието си върху други сфери. Върху Украйна, върху съпротивата срещу въвеждане на нови санкции и запазването на контрола над самата Русия.

Путин иска да слезе от сирийската сцена като победител. Въпреки това не се очертава никакво политическо решение за Сирия и всеки момент там може да избухне гражданска война. С помощта на САЩ кюрдите например биха могли да обявят създаването на собствена държава. Агресивните действия на Иран биха могли да предизвикат много по-решителна намеса на Израел. Свързвайки се с техеранския режим, Кремъл трябва да дели с него не само победите, но и трудностите. Затова срещата в Сочи не беше точка, а само запетая в историята на близкоизточната политика на Москва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пророка М

    47 5 Отговор
    Изпробва си новото и позхарчи малко от старото оръжие ТЕ ТАКА.
  • 2 Kcaniba

    38 83 Отговор
    Империята на злото! Сто години терор над света! Сто милиона жертви на червените терористи!

    Коментиран от #3, #8, #20

  • 3 Психиатър

    72 23 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Теб и 100 розови хапчета немогат да те спасят. Съжалявам, но истината понякога боли.

    Коментиран от #5, #12

  • 4 Дойче Геле

    49 8 Отговор
    От Дойче Веле само "истина"!
  • 5 Kcaniba

    14 44 Отговор

    До коментар #3 от "Психиатър":

    Спирай пиенето и в леглото!

    Коментиран от #6

  • 6 Психиатър

    19 10 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Ти сериозно ли?
  • 7 Пак измислица!!Платена!

    48 20 Отговор
    Кога ще стане Путин да падне в капан?!?докато е жив няма да стане!и дано !?скалъпена статия,опаааа измислица нахвърляна набързо !
  • 8 ватник

    28 54 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Не обръщай внимание на червените педерунгели.Не си прав за 100 год. терор над света.Годините са повече ,но терорът е бил само към съседните страни.Жалко,че след като Запада приключи с Хитлер ,не унищожи комунистическите изроди,при все че имаше атомна бомба и икономеческия и военен потенциал да заличи СССР.Много страдания на човечеството и на милиони хора щяха да са спестени.Но станалото станало.Червените боклуци получиха мястото което заслужават.На бунището на историята и при най-големите сатрапи на света.
  • 9 Бесен Язовец

    37 9 Отговор
    DW беше агенция за компаньонки доколкото си спомням срещу пари там правят пълна програма не взимат мн.скъпо!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Соломон

    8 19 Отговор
    Светът е изковал закони ,но те са за дребните хора . Няма закони за Путин ,Тръмп и т.н Влизат в чужди държави ,опустошават ги . Изпробват си новите оръжия. Само десетте Божи заповеди са достатъчни за да има мир на земята . Но явно Путин и Тръмп не вярват в Бог или знаят ,че той не съществува . Всяват смърт по света и въобще не им пука . Сирия беше отлична Държава с търговия на високо ниво . Защо оставиха терористите да надделеят там ,можеше още в зародиш да прекрати всичко Путин ,както влезе в Крим . Но оръжията да си използват и да си примерят силите пак с Сащ . Е по глупави хора на земята няма . Който всява смърт и хаос , същото ще получи обратно . Политика но явно все за бизнес става дума ,тоест за продажба на оръжия . Нека двамата лидери да се сбият и който победи ,какво пращат невинни на смърт. Едно време пръв водача е влизал в бой ,сега до фустите на жените си стоят и тези светът ги нарича лидери . Заради сегашните ни лидери ,толкова невинни хора ,деца измряха. Война всеки може да разпали ,но траен мир с десетилетия не желаят нито Русия нито Сащ .

    Коментиран от #18

  • 12 Румяна Костова

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "Психиатър":

    ,,Дойче Веле,,са опитни промивачи на мозъци.Но тук доста се напъват да засенчат блестящо проведената операция на Путин,който без използване на земни войски постигна това,което се вижда дори и от западната пропаганда.И,да,90 '/, от територията,която владее Асад наистина е повече от 50 '/, .Как американците ще се завърнат на ,,Близкия изток,,ако вече са там с армия в Ирак и Афганистан?Или авторът намеква за увеличаване на бройката военни?В Русия не са споменавали за точка в Сирия.След около седмица в там ще се проведе среща,на която продължават да се решават въпроси за бъдещето на страната.Путин е убедил Асад да промени становището си по отношение на кюрдите.А какво ще се е решава там скоро ще узнаем.
  • 13 Румяна Костова

    3 1 Отговор
    Извинения към,,Психиатър,,Не съм коментирала него,а само последно чела поста му.
  • 14 Анализатор

    24 4 Отговор
    Прави са си хората, за САЩ и Русия да победят във една война не е проблем. Всъщност те могат не за 2 години а за 2 месеца да приключат всичко, но после какво???
    Русия имат по-правилен подход защото подпомагат местното правителство и заздравяват местната армия, дефакто ако САЩ се оттеглят Асад ще се споразумее с Турция и Ирак и ще укротят кюрдите за половин година след което Русия няма да се меси.
    САЩ обаче не искат мир ако начело ще бъде човек който не е техен.
    Затова не харесват Иран има мир ама не е техен човек, а харесват СА въпреки спонсорирането на терористи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Барчо

    13 4 Отговор
    Няма безплатен обяд. Русия ще си вземе дълговете за всяка ракета или бомба задържала Сирия цялостна, а не разпокъсана. Това да не ти е СССР, че да има подаръци? Подаръците свършиха. Путин с тази война извлече само положителни дивиденти. Хем обучи войската в реална битка без да има обичайните бройки жертви във военен конфликт, хем това беше база за бъдещо усъвършенстване на техниката, хем ще бъде не само безплатно, а и ще има яка печалба в много аспекти.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Барчо

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Соломон":

    Русия има договор със Сирия за военна взаимопомощ още от времето на Варшавския договор, но отделно от него, който беше ратифициран преди време. Въз основа на него Асад след като вижда, че няма да може да се справи с проблема въз основа на точно този договор се обръща към Русия за военна помощ. Тя веднага отреагира и започва офанзивата. Американците са там доста преди руснаците, но само за да подпомагат и въоръжават сепаратистите. Така че не обвинявай руснаците в бездействие, а по-скоро едни други за незаконно нахлуване на чужда територия.
  • 19 Мммм

    2 3 Отговор
    "Ватник", я прочети това което си из.рал и помисли върху него, защото драскаш пълни глупости и невярности и добре че оня "кс..." ти припява или ти на него. Проучете преди да пишете,че ставате смешни.
  • 20 Хитлари

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Как ги преброи 100 мил.?🤔
  • 21 шовинист

    5 1 Отговор
    дойче веле изобщо не е дойче, точно както и свободна европа няма нищо общо с европа. Това са платени драскачи и политпропчици на хазарското лоби в сащ. лошото е, че у нас има много фенове на тези хазари. като чуят англия или сащ и се подмо.крят. баш като кво викал онзи - то жената човек ли е.... ти го е. еш а то те цалива...
  • 22 Хохи

    3 0 Отговор
    ЧОВЕК КОЙТО НЕ СЕ ПОДЧИНЯВА НА АНГЛОГОВОРЯЩИТЕ СЕ НАРИЧА "ДИКТАТОР"
    ЕЕЕХ ТИЯ СПЕЦИАЛНИ ДУМИЧКИ КАК ПРОМИВАТ МАЛКИ МОЗЪЧЕТА.
    А ДАЛИ АСАД Е ДИКТАТОР????
    А ДАЛИ ПУТИН Е ДИКТАТОР???
    НАШ БОЙКО НЕ Е ДИКТАТОР, ТОЙ Е ПРОСТО ТЪРГОВЕЦ!!!
    СПЕТЕ ,СПЕТЕ ДЪЛБОКО