Last news in Fakti

29 Ноември, 2017 21:00 3 240 28

Валерия Велева: Когато Костов наливаше основите

  • сдс-
  • иван костов-
  • основи-
  • наливаше-
  • приватизация

За него Вили Цанков написа: "Както никой друг за тези 11 години Костов върви напред и осъществява своите реформи, върви... и оставя след себе си проиграна нация с кастрирано мислене.”

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"С нищо не искам от хората да ме запомнят. Правил съм това, което е трябвало да направя, дал съм всичко според силите си. Не ме интересува, че някой ще ме оплюе. Нямам нужда от народната любов. Има нужда от истината. Тя ще излекува това общество, което затъва все по-дълбоко."

Това пише за сайта „Епицентър“ Валерия Велева.

Признавам си, тези думи на Иван Костов в неделното му интервю пред БиТиВи ме накараха да се върна години назад. Както през 2001-ва, когато слезе от върха на държавата, така и днес Костов се прави на неразбран. Един от най-значимите премиери на България, от чието управление тръгна промяната в държавата, искаше по този начин с днешна дата да оправдае своето място в историята и по-специално „заслугите си” за приватизацията, оценена от съвременниците му като символ на „бандитския” ни преход.

И днес Костов е на своя недостижим връх – самотен, обиден на народа си, неоценен в своята единствена и недостижима истина.

Категоричен и нетърпящ възражение. „Няма основание да се твърди, че приватизацията е престъпна, защото ако е престъпна, къде са осъдените?”, попита той, а седящата срещу него Жени Марчева се оказа неподготвена за този този логичен иначе въпрос.

Днес повечето журналисти нямат спомен от оново време преди 20 години, когато всичко в държавата ставаше само и единствено с благословията на Костов. Не знаят, че държавните предприятия тогава се раздаваха на заседанията на НИС на СДС на „ верни наши хора”. Костов разчита именно на липсата на тази памет, когато твърди, че е „необоносвана” оценката за 30 милиарда лева държавна собственост, от които след приватизацията в ханзата влязоха едва 4.8 милиарда! Защото в противен случай трябва да даде обяснения къде са останалите средства, кой ограби държавата, срещу какво и по нареждане на кого за една нощ се разделихме с БГА „Балкан”, с банките, кой наряза на скраб структуроопределящи предприятия. „Всъщност 30 милиарда няма”, категоричен е днес Костов, прехвърляйки на Живков, Луканов и Виденов вината за разрушената икономика.

Хайде сега да се върнем назад, да си опресним паметта.

1999. На втората година от своето управление, колкото и да пресмяташе математически своите политически ходове, магистърът икономист Иван Костов не можа да изчисли, че негов ще е жестокият жребий да „продаде” част от националния суверенитет на страната и че вместо да чертае перспективи за излизане от кризата, ще каже на избирателите: „Стягайте коланите! " Още тогава започнаха да се задават въпросите - а какво ще се случи, ако този кабинет не успее да извърши бърза, ясна, почтена, в интерес на българската държава приватизация? Ако не въведе ясни финансови правила и банкова дисциплина? Ако не успее да се пребори с корупцията, мафията и престъпността? Ако не успее да върне доверието и увеличи жизнения стандарт на българския народ? И понеже Костов не бе сляп за истината, усмивката почна да слиза от лицето му. Приватизацията се очертаваше като партийно-политическа. Под масата. Без правила. Мутренска.

За разлика от днес в средата на 1999 година Костов бе пределно откровен: „Признавам с болка, че има опасност от повторно ограбване на фалиралите банки”. Още тогава се изпариха бляновете му за големите сделки, които да напълнят държавната хазна. Затова пристъпи към закриване на Агенцията по приватизацията, с което оповести провала на едно от мащабните си обещания, довели го на власт.

Но днес няма кой да му зададе точните въпроси за онзи период.

Днес Костов казва, че е горд с приватизацията, която е направил. Трябва да си или циничен или слепец, за да твърдиш това. А Костов не е слепец Той много добре знае, че точно тогава се срути мечтата му за 5% икономически растеж. Реалността бе още по-жестока: икономиката отбеляза 8-10% спад. Днес мълчи за тези цифри, но тогава призна, че стабилизацията е на нивото на бедността. Кой да го попита – гордее ли се днес с този факт?

Екипът му раздуваше администрацията и я обзавеждаше с мерцедеси и привилегии - по-големи от онези на живковото обкръжение. И за това ли не носи вина?

Партията му, която той изгради методично, стана основната ковачница на държавни кадри, а процесът бе съпроводен от повсеместни скандали. Това бе първото „демократично” сливане на партията с държавата. „Талибаните на Костов” станаха символ на едноличната му власт. Създаде си и послушен комсомол, на когото да завещае бъдещото управление. (Разказвам това, за да мислят и ГЕРБ какво правят днес.)

Костов никога не скри, че именно властта бе основната му политическа цел и реализация. Но, като всеки самозабравил се властник изпусна правилото – всяка власт корумпира, абсолютната власт корумпира абсолютно. По негово време в Европа тръгна мълвата за българската корупция, облечена в конкретни факти. Той не само че не спря шуробаджанащината на всички нива, но я оправда с мотива: „Всички сме братовчеди” и хвърли камъка в нивата на съдебната власт.

Семето на новите родово-партийни назначения беше посято.

Въпреки зачестилите совалки на високопоставени чужденци у нас Костов нямаше верни съюзници в Европа. Русия не го прие, Америка само го използваше.

Така изминаха последните две години от управлението му. В самодостатъчност и самозабрава.

За да дойде онази нощ на 2001 година.

През 2001-ва година Костов загуби изборите. Катастрофално. В нощта на вота се разплака по време на пресконференцията. Очите му потънаха в сълзи. Погледът му бе блуждаещ, невярващ, неразбиращ. В този миг – в изтичащите последни часове на 17 юни 2001-а, Иван Костов приличаше на Тодор Живков на пленума на 10 ноември 1989-а.

Също като Живков самодържецът Костов бе загубил реална преценка за живота около себе си.

Два дни по-късно, на 19 юни 2001 г. Димитър Луджев даде следната оценка, валидна и днес и влязла в големите анализи на политическото ни време: „Костов се гордееше със стабилност, но нейната цена бяха мизерията, безработицата, ликвидацията на българската икономика, на социалните и културни институции. Това бе стабилност само на властниците и върхушката, която се обогатяваше. Второто, с което се гордееше Костов, е доверието на ЕС. Но това не е вярно. Влиятелни среди в Брюксел и сред управляващите в Европа смятаха, че правителството на Костов има огромни дефекти и най-големите от тях са некомпетентност и корумпираност. Костов проигра огромен шанс! Той заложи на облагодетелстване на партийната клиентела и изграждане на могъщ партийно-административен апарат, вместо на действителен икономически растеж, на благоденствие и в някаква степен на пазарна икономика. В този смисъл това, че Костов и върхушката му си отиват, е здравословно за България.”

Днес Костов оправдава резултатите от разбойническата приватизация по негово време с заварената „разруха” от Живков, с мораториума на Луканов, с икономическия провал на Виденов. За себе си място в тази редица не намери.

И още един цитат от онова време ще припомня днес. На интелектуалеца Вили Цанков, 2001: „Той е грешникът! Мъчно ми е за Костов. Защо е човек, извършил катастрофална грешка: създал партия – огледален образ на БКП. Човек, разделил отново народа на свои и чужди. Смъртен грях! Има една картина на Дюрер – рицар на кон, а край него вървят Смъртта и Дяволът. Рицарят излъчва самочувствието на единствен всесилен в живота. Иван Костов ми прилича на него. От едната му страна вместо Смъртта върви Корупцията, а от другата – вместо Дявола се влачи Беднотията. Както никой друг за тези 11 години Костов върви напред и осъществява своите реформи, върви... и оставя след себе си проиграна нация с кастрирано мислене.”

Проиграна нация с кастрирано мислене! Жестока присъда на Вили Цанков.

Месец след загубата на изборите Костов навлезе в най-тежкия период на политическото си битие. На 26 юли 2001 г, на излизане от президентството след прощалната среща с президента Стоянов загубилият Костов не можа да скрие дълбоката драма, която изживява. Мълчаливо, с наведената глава, един министър-председател, пропилял катастрофално партия и държава, се разделяше със своето политическо битие. Тогава смятах, че българите ще се трогнат от тази картина и ще му простят, надявайки се на нашенската психология да прощаваме на падналите.

Останах излъгана - Костов не можеше да се надява на милост нито от свои, нито от чужди. „Kостов няма нужда от съжаление. За него съд ще е малко, защото той провали не само СДС, той провали държавата.” Това бе оценката за Костов тогава... Темида не го осъди. Но българите не му простиха.

А и той не признава вината си за проваленото време, за проиграните шансове на държавата ни, за изгубените надежди на нацията.

Да, Костов започна промените и в първите две години от своето управление постигна много - извади държавата от тресавището, в което я беше набутал комсомолецът Виденов, положи основите на финансовата и политическата стабилност у нас. И тогава се главозамая. Огромната му грешка бе, че не успя да продължи постигнатото от самия него.

Затова и днес драмата на Костов, която показа и в интервюто си пред БиТиВи, не предизвиква съчувствие. Мълчанието му тогава и упрекът му днес към народа, не са чувство за осъзнатата вина. Тогава мълчанието му бе за отмъщение. Днес нежеланието му да говори е за да прикрие своята лична отговорност на държавник, който се е провалил.

През 2001, когато загуби властта Костов приличаше на Живков – също като него не разбираше защо е загубил изборите.

Днес отново прилича на Живков, защото и след 16 години не осъзнава размера на провала си..

Д-р Желев беше казал навремето, че Костов без власт е господин Никой. За съжаление той потвърди това. Оказа се, че властта е била онзи мощен лост, който е държал Камандира изправен в обществото. И когато този бастун го няма, Костов е обиден на целия свят. На народа си, че не го е оценил, на своите – че не пожелаха да го търпят, на медиите – че проникнаха в тайните на паралелната му икономическа власт.

И тогава, и днес Петър Стоянов смята, че синьото правителство на Костов е изпуснало уникалната възможност да създаде новата средна класа чрез приватизацията . „И аз нося вина за това, но основната вина е на Костов”, подчертава президентът. Но Костов вина не признава.

Днес Костов говори от пиедестала на съдник, забравил времето, когато се потопи във високомерието си; когато потъна в самочувствието си, че има още поне два мандата; когато избра пренебрежението към другите; когато направи оценката си, че българският народ е беден, защото е мързелив, вече политаше към пропастта. А наложеният от него страх и в партията, и в държавата не му позволи да се спре навреме.

Костов остави разцепена синя партия, провалена десница, затъваща в корупция държава, разделена нация. И лично постла червен килим пред царя.

И ако днес Костов "смирено" твърди, че не иска с нищо да го запомнят, то това е признание за пълната му капитулация пред историята. Защото всеки политик и държавник иска да остави своя камък в темелите на държавата.

Живков си отиде оплют от своите. Но вече го честват.

Костов също си отиде оплют. Но никой не иска да го чества. Напротив!

Иначе е прав за обществото ни, което затъва. Но и той има вина. Защото е първият държавник от прехода, който провали надеждите на милиони. Защото забрави клетвите си, когато в зимните вечери на 1996-1997 година обещаваше пред премръзналите, но пълни с хора площади : Няма да ви предам!

Предаде ги!

Но за това няма съд. Както няма да има съд и за партийната приватизация, която направи. Обществото иска справедливост. Но как ще върнеш 10 000 сделки? Кой ще възстанови онези 30 милиарда държавни активи...

Костов ще продължи да си пие горчивата чаша на народния гняв, а ние ще пием по една студена вода, заради политиците, които сами си ги избираме.

Поне да имаме поука. Но...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    25 16 Отговор
    " мадам В"....словото е сила и когато е деградивна като това, което използваш.. резултата е ,...затъващо общество, което не вярва в нищо и на никого...на всички продажници все Костов ви е в устата, защото няма как и е невъзможно да се СРВНЯВАТЕ С НЕГО. Той не влиза в представите ви като нормален и компетентен държавник...Корупцията и приказките за нея започнаха с изгонването на руски агенти и недопускането на Руски самолети да стигнат до Прищина...повече не е нужно да се пише и говори освен, че когато Ф.Димитров говореше за зараждащатата се мафия в БГ ...всички дебили в парламента и медиите му се смеехте...а сега мафията вече си има и държава, на която слугуват мадам В и 99% от журналистите...срам и позор ...за това 2-3 милиона от българите напуснаха тази идиотска и мафиотска държава, която намира и си плаща за подкрепа от жърналисти-срам за професията като мадам В
  • 2 Ghost1

    27 16 Отговор
    Г-жо Велева. От всичко написано оставам с познатото усещане за несбъднат реваншизъм у вас клеветящите и 'помнещи' журналисти на прехода. Абсолютно безпочвена и типична за прехода злостна журналистика. Какво ще направите с подобен род статии това е ясно - нищо и това е защотото със същият вид и характер не успяхте да бъдете доблестен журналист и да отстоявате и пишете на база на доказателства. След като толкова години не успяхте да докажете и едно обвиненение или вина в подкрепа на такива словоизлияния, то е видно че ще си останете същия разряд необективен журналист. Е има много хора на които никога няма и не е имало как да подмените вярата, че всичко от вашата уста се превръща в евтина пропаганда!
  • 3 кирилица

    21 25 Отговор
    Грозни думи, от грозна жена, жалка издънка достойна за Алековите герои, но в женски род. Срам за гилдията.
  • 4 Добри

    22 21 Отговор
    Много добра статия. Жалко, че нямаше кой да спре ограбването на и без това бедната ни държавица. Само военен преврат можеше да се справи с нарастващата сила на мафията, но те затова побързаха да я затрият. Такива велики герои на прехода трябва да бъдат публично разчекнати и изядени от кучетата, без гроб, без спомен!
  • 5 Antimediator

    24 17 Отговор
    Защо се публикува тази статия ?!
    Мадам Бовари е на хранилка при Доган.Дясното го разцепиха такива като нея ,с помощта и на Москва, ДС и останалата сволач .

    Коментиран от #8

  • 6 Как ми се ще, това момче, ГОСПОД да го прибере

    11 13 Отговор
    Дядо Господи , прости ми, моляти се от душа, с ум и разум надари ме да немога да греша. Но защо в нашата страна, държавника е по-мръсен и от свиня? Дядо Господе, прости ми, моляти се от душа, с ум и разум надариме да немога да греша. Но нима редно е това, що става днес в нашата страна - НАРОДА гладен ВЕЧЕР да заспива а избраника до заран коктейли да разпива. Дядо Господе, прости ми, моляти се от душа, с ум и разум надариме да немога да греша. Аз туй кощунство над народа трудно ми е да го издържа а от мен все се иска някакси да се сдържа. А пък ме сърби чипика как да ти го обясня ? Туй Костовчето ако има как да се се приготви и скоро към теб да полети, вярвам в спейса АДА ще го чака с отморени врати. Дядо Господе простими. Туй долу не се търпи.
  • 7 ДЯДО ГОСПОДЕ

    18 1 Отговор
    Казват ни че това е то ДЕМОКРАЦИЯТА а аз я виждам како ККК - Корумпиран, Криминалин, Капитализъм , където кайша на народа е обтегнат до предел. А казват че от нас зависи, как живота си да подобрим. Ще успеем ли да проумеем че народният избранник е БАШ БАЯ ИЗМАМНИК ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ламбо

    20 9 Отговор
    Окрадоха България и сега имат наглоста да кажат направихме всичко което трябваше да се направи...Всичко си е в реда на нещата нали.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 goni

    15 11 Отговор
    Ванката е голяма работа! Дай му Господи дълъг живот! Да може бавно и мъчително да остарява! Да гледа как и най-близките му хора се отвръщат от него! Не помътнявай расъдъка му! Нека до края си разбира как всички се отвращават от него! По-голямо наказание от това -здраве!
  • 12 ААА

    14 7 Отговор
    Велева-голяма бяла птицо(не е лебед). Как може да се обвинява един човек , или една партия за ситуацията в България .Или дайте да намерим за тълпата един грешник, да го оваляме в катран и пера. От 28 години , това което ни е позволено, е да избираме новият ни генерал -губернатор , и как да се откраднат едни пари. Останалите 85% са заповеди наложени ни от вън , иначе ще стане както при Виденов , а и много по лошо.Опазил ме Бог да ставам адвокат на Костов , той е само една тухла в стената.
  • 13 Гостът

    20 11 Отговор
    Когато управлението беше дадено на Костов, държавата беше във фактически фалит. Виновни за това са предишни правителства. Пасиви около 15 млрд. и активи ( соц. фалирали предприятия), които никой не иска да купи и не може да им се определи цената, според Велева 30 млрд. Колко хора в БГ и по света могат да вдигнат на крака фалирала държава, без да има война, размирици и невиждана бедност.
    Ако Костов беше избрал това което правеха напр. Сърбия и Македония (като се има на предвид, че тези две държави не са стигали до фалит) днес щяхме да сме в тяхното положение и много полошо, да чакаме да ни поканят в Европа и да се молим на Румънците за работа за гражданство за да можем да пътуваме свободно. Преди да пишете глупости помислете малко.

    Коментиран от #23

  • 14 Morgoth

    17 6 Отговор
    Костов дойде в напълно разградената от комунистите държава и с напълно съсипана от правителството на Виденов икономика. Колко добре се справи в под въпрос. Със сигурност не се справи с корупцията, но и до сега с нея никой не се е похвалил с голям успех.
    Костов вдигана държавата на крака, но егото му доведе до пълното съсипване на дясното.

    Коментиран от #16

  • 15 The TRAPPER

    14 1 Отговор
    Няма осъдени за приватизацията ? Как да няма ? - Тези 6 милиона Българи какви са ? Те не са ли осъдени ? И още по-лошо- осъдени са за нещо което не са направили. Кой продаде и продължава да продава златото на БГ ? Кой фалира БГ ? Народа ли ?
  • 16 червения милионер

    7 10 Отговор

    До коментар #14 от "Morgoth":

    Морги, не си прост човек, чел съм коментарите ти, ама как си я мислиш тая работа, дошъл Костов и вдигнал държавата на крака!?
    Костов си беше просто един изпълнител, един от главните участници за разпределението на всички активи, останали от времето на соца. Той си е просто един медиатор, посредник в разграбването, или по точно в придобиването на имуществото от ПРАВИЛНИТЕ ХОРА.

    Коментиран от #24

  • 17 червения милионер

    7 1 Отговор
    Обяснявам накратко: При соца е важна партийната принадлежност, властта идва от Партията, не от парите. При капитализма, властта идва от парите, имаш ли парите, имаш всичко, за това идеята на червените беше парите да отидат в ръцете на техни верни другари, и така стана, защото имаха властта, имаха апарата, структурите на ДС, директорите на предприятия, банките бяха и са техни, всичко беше в техните ръце. Раздадоха парите на техните хора, кредитните милионери, фалираха предприятията, като ги разпродадоха или им окрадоха поръчките, после с парите от кредитите купиха предприятията, после девалвираха лева, за да могат кредитните милионери да върнат жълти стотинки и другаря Костов просто е подписвал неизбежното, примерно споразумението за ВАЛУТЕН БОРД, който е действащ и до днес!!!!!!!!!
  • 18 червения милионер

    9 1 Отговор
    Реално в момента в България има еднопартийно управление, ядрото е едно, на БКП, само се сменят статистите, фактите го доказват, вече 29 години, за това няма разделение на властите, няма обективно и независимо правосъдие, прокуратура и полиция, няма и върховенство на закона, няма и да има.
    За това няма осъдени, а знакови престъпления, като това с КТБ не се разкриват. По тази логика, всеки един момент ако реши върхушката може да присвои, каквото и хареса, за това и няма инвестиции в България, няма и да има.
  • 19 помним

    9 8 Отговор
    Аз доста добре помня в какво положение Костов пое държавата - тотален фалит. Месечните заплати бяха $2.70, цените растяха дневно. От комунистическите предприятия оценени на 30 милиарда, оцененти пак от комунистите естествено, тези които бяха на печалба се брояха на пръсти. Естествено активите на тези предприятия бяха силно надценени, реално единствените истински активи на повечето бяха сграден фонд и земи, защото технологията в тези предприятия беше на 30+ години. Към това да добавим доброто комунистическо управление - всеки се научи да краде от държавното, а производителността на труда нямаше значение - повече пари се взимаха само по партийни заслуги. Дори съм учуден, че е имало 4.8 милиарда активи. И за всеки който все още си мисли, че държавата беше ограбена от приватизацията имам един въпрос - колко от харизаните за жълти стотинки предприятия сега съществуват? Колко от тях печелят пари? Колко от тях са наистина конкурентноспособни? Защото никой не закрива и не разпродава за скрап печелившо производство!

    Коментиран от #20

  • 20 червения милионер

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "помним":

    Ти помниш, ама нищо не си разбрал. Не Костов пое държавата, а ние всичко го ПОЕХМЕ, тъй хубаво го поехме, че близките години само ще влиза, няма да излиза.
  • 21 123

    11 8 Отговор
    Тази сътрудничка на Доган за пореден път вади нож срещу умряло куче. Вижда се ясно колко ги е страх, нея и хората, които й плащат, да не би да дойде пак.

    Иван Костов няма да се върне, но повече от 15 години комунистите ги тресе треска, като си помислят за него.

    Ако беше изкарал още един мандат, да сме като Полша и Чехия сега...

    Коментиран от #22

  • 22 goni

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "123":

    Значи смяташ че в Полша и Чехия е много хубаво!:) Забрави да споменеш Унгария и Прибалтийските държави!:) Голям майтап! Ама, да не ти пука! Все тая! Некой може и да ти поверва!:)

    Коментиран от #28

  • 23 МАЛОУМНИК СИ

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Гостът":

    ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОПЕЙСКИЯ Е ЗАПЛАНУВАНА ОПЕРАЦИЯ - ОКУПАЦИЯ, ГУБЕНЕ НА СУВЕРЕНИТЕТ, ДИКТАТ. ТУЙ ДЕТО ХИТЛЕР НЯВГА С ТАНКОВЕТЕ СИ НЕ УСПЯ, ДНЕС ЕС го реализира. КОНТРОЛ НАД ОРИЕНТА, ВТОРИ ЕШАЛОН, РЕДУЦИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО, КОНТРОЛ НАД ИКОНОМИКАТА ! ИСКАШ НЕ ИСКАШ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ВЛЯЗАТ НА КУМЧО ВЪЛЧО В КОШАРАТА. НАС НИ ОБСЕБВАТ УМИШЛЕНО ! ГАЩИТЕ НИ СВАЛЯТ А ТИ СЕ РАДВАШ КАТО ПРАСЕТО ПРЕДИ ДА МУ ТЕГЛЯТ НОЖА НА КОЛЕДА, ЧЕ ТОПЛАТ ГОРЕЩА ВОДА В КОТЕЛА ЗА ДА ГО ИЗКАПАТ ЗА ПРАЗНИКА И НЕГО. Бе е е е е . Овен ! И ти се радваш че стопанина е извадил големият ченгел.
  • 24 Morgoth

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "червения милионер":

    Това е хубавото на конспиративните теории - никога не можеш да кажеш дали тоя отпред е свършил нещо или са му го диктували тези отзад. Факта е, че след Софиянски и Костов икономиката се стабилизира, а преди тях не знаехме парите които имаме сутринта в джоба за какво ще стигнат вечерта. За мен това е изправяне на страната на крака, пък дали е част от голям план ... надали чак в такъв детайл, по-скоро плана завърши с Виденов, а може би и много преди него. Разграбването по времето на Костов е на принципа който свари.
  • 25 Другар

    2 2 Отговор
    Страхотна статия!Само сте забравили да споменете за автобиографията на другаря Костов преди да оглави СДС,защото неговия живот не започва тогава.От която несъмнено и обосновано се вижда от всички,освен от слепите реститути,че ДРУГАРЯ КОСТОВ е 100% КОМУНИСТ и всичко направено от него обслужва КОМУНИСТИЧЕСКАТА ШАЙКА И НЕЙНИТЕ ИНТЕРЕСИ!Но за разлика от Бакърджиев и останалите които се крият като мишки днес от срам,другаря Костов продължава да се прави на главен плъх.
  • 26 Справедлив

    4 0 Отговор
    Толкова години все едни и същи разправии. Бегом на място. Огромна енергия се пилее на тази тема. Докато червените не признаят публично вината си за икономическия крах, ще се пилее пак обществена енергия. За да има прошка, трябва да има покаяние. Иначе вечно ще се джафкаме и ще си губим времето.
  • 27 123457

    3 0 Отговор
    Г-жо Велева, а нима преди Иван Костов и след него всичко в държавата беше наред. Нима той е единственият „злодей“. И всички други примиери преди и след него са светци. Продължете статията и кажете нещичко и за: Георги Атанасов, Андрей Луканов, ... Жан Виденов, ... Симеон Сакскобургодски, Сергей Станишев, Бойко Борисов, Пламен Орешарски.

    Бихте ли продължила статията си с отговори на следните въпроси:
    Кога започнаха кражбите в съвременна България? Дали 1998-1999г. или може би 1990г.. А дали не започнаха още през 1945г. Дали и преди 1945г. властващите не са крадяли?

    Но нека си поговорим най-вече, какво се случи след 1990г.?

    Беше ли фалирала България 1989г. - 1990г.?

    Кога се появиха мутрите/борците/?
    Кога започнаха поръчковите убийства и са какви пари и от кого се финансираха? Кои бяха поръчковите убийци и кой им плащаше заплатите?

    Кои бяха хората и с какви пари създадоха първите частните банки? Иван Костов ли е виновен за фалита набанките 1996 г.-1997г. или други са виновните? Кой е Тодор Вълчев? Кави са неговите грехове? Кой е Иван Искров? Кой го назначи? /първия мандат БСП, а втория го назначиха ГЕРБ/ Какви са аналогиите между Иван Искров и Тодор Вълчев? Иван Костов ли е виновен за фалита на КТБ? ГЕРБ и Борисов какви роли са изпълнявали при случая КТБ.

    Кои купиха приватизираните предприятия и с какви пари? Само Иван Костов ли е грешник, „приватизаторите“ светци ли са?
  • 28 Ideal petrov

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "goni":

    Ти, който не си излазъл на Вън ... Мнооого си акълиеннн !