10 Декември, 2017 13:25 3 383 19

"Наричат ни мръсни афганистанци"

  • бежанци-
  • афганистан-
  • иран

Нарастваща нужда от хуманитарни помощи

"Наричат ни мръсни афганистанци" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те са бедни и без никакви права: повече от половин милион афганистански бежанци са връщани обратно от Иран и Пакистан. Кореспондент на ДВ се срещна на афганистанската граница с някои от завръщащите се.

Те преминават границата на тълпи: мъже, жени и деца се стичат към граничния контролен пункт, за да се регистрират. Хиляди афганистански бежанци са принудени да напуснат съседните страни Иран и Пакистан. На границата с Иран се регистрират в момента по около две хиляди завръщащи се в Афганистан - на ден. Много от тях живеят от дълго време в Иран.

Салман е един от тях. За да припечели малко пари за семейството си, преди време той е пристигнал в Иран, за да работи като надничар в една фабрика. "Един ден дойдоха полицаи, които ме изкараха навън с бой. Изгониха ме както си бях с работното облекло. Докато чакахме да ни екстрадират, ни затвориха на място, където нямаше нищо за ядене, нито за пиене", разказва младият мъж за Дойче веле.

В Иран много афганистанци са дискриминирани. "Наричат ни 'мръсни афганистанци'. Полицаите късат паспортите дори на тези, които пребивават легално в Иран, обикновено с думите: 'Мръсен афганистанец, какво търсиш тук?'"

Завръщане от враждебен Иран

В 15 от общо 31 ирански провинции афганистанците нямат право да остават. А в много населени места дори им е забранено да влизат. Нямат достъп и до образователната система. Много афганистанци работят като надничари, но често ги завличат с парите. "Ако решат да си потърсят правата в съда, обикновено това води до незабавното им екстрадиране от страната", казва Матин Кадери, ръководител на бюро за подпомагане на бежанци в афганистанската провинция Херат.

В Международната организация за миграция (IOM) очакват общо 560 хиляди афганистанци да бъдат екстрадирани до края на 2017 от съседните страни Иран и Пакистан. За сравнение: от Германия до средата на 2017 г. са били върнати със самолети общо 245 афганистанци, а през 2016 - други 320 души. Малко под 4 хиляди души са били афганистанците, върнали се доброволно в родината си от цяла Европа през 2017 година, по данни на IOM.

Нарастваща нужда от хуманитарни помощи

Омар Маджеди помага на връщащите се бежанци, останали без документи за самоличност. За ДВ той казва, че в Афганистан тези хора се озовават пред същите проблеми, заради които са избягали: растяща несигурност и безработица. В доклад на ООН се казва, че през 2018 година в Афганистан се очаква животът на 3,3 милиона души да зависи от хуманитарни помощи.

Сред тях е и Ахмад, който наскоро е бил върнат от Иран. Там той е прекарал 12 дни в лагер за бежанци в очакване да бъде екстрадиран. "Трябваше да работя, за да изкарам пари, с които да бъдат покрити разходите по моето екстрадиране. Освободиха ме чак след като продадох телефона си", разказва той.

Към връщаните принудително от Иран и Пакистан трябва да прибавим и нарастващия брой на вътрешните бежанци. По данни на ООН, бойните действия в страната са превърнали във вътрешноафганистански бежанци повече от 360 хиляди души - само от януари до октомври т.г. В провинция Нангархар, например, има вече 1 милион вътрешни бежанци, които са настанени във временни приюти. И много от тях през зимата ще водят битка за оцеляване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    35 8 Отговор
    дойче веле е радикална ислямска медия, защитава само араби, палестинци, афганистанци, джихадисти и главорези. Навремето хитлер също е бил голям приятел с ислямистите.

    Коментиран от #7

  • 2 Зъл

    30 7 Отговор
    Това е долна манипулация и истината е премълчана! Те не са мръсни! Те са и долни, гадни, крадливи, миризливи, прости, малоумни, грозни, злобни, надути, двулични, използвачи и най вече ПРЕСТЪПНИЦИ. Човекоподобни примати, които може да изкъпем в баните на Аушвиц!

    Коментиран от #3

  • 3 До зъл

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Зъл":

    Евала бате, личи си че не си еурогеец

    Коментиран от #14

  • 4 трион

    6 17 Отговор
    Избрали са грешна страна за емиграция. Елате в Европа, тук е обетованата земя!
  • 5 евродебил

    27 7 Отговор
    Чакай бе, нали демонокрацията в Афганистан победи и се освободиха от руско "робство"!?!
  • 6 А стига бе

    15 4 Отговор
    Баааа и демокрацията им донесоха от САЩ.. направо тия"късат синжира" от там...
  • 7 толерастията е вредна

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    С три думи "Меркел пропаганден машинен" (DW) !!!
    Аз честно казано не разбирам,защо факти постоянно им пускат пропагандните толерастки материали и единственото ми обяснение, че DW си плащат яко за това !
    Няма нужда от ислямски проповедници, щом има DW !
  • 8 гавгяргямгямгяргяргюр

    10 4 Отговор
    ДА НЕ НАМЕСВАМЕ ...ХИТЛЕР. ...ХИТЛЕР Е ЕВРЕИН. ....БАЩА ЕДИН ОТ СИНОВЕТЕ НА РОТШИЛД ВЪВ ВИЕНА ....МАЙКА ...ПРОСТА СЛУГИНЯ В НЕГОВОТО ИМЕНИЕ / НА СИНА НА РОТШИЛД /ПО КЪСНО УМРЯЛА ПРИ СТРАННИ ОБСТОЯТЕЛСТВА В ЛУДНИЦА ВЪВ ВИЕНА. ......ФАКТ. ......
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дидо

    9 2 Отговор
    Напълниха Европа с диви и злонамерени пришълци... Сега ги газят и стрелят с автомати, щипат жените им по площадите... Европа ще загине само след 10 - 15 години.
  • 11 дфдф

    11 7 Отговор
    Бил съм в Афгнистан, много интелигентни хора. Там оцеляват както бездомните кучета в България. Дори и при по-лоши условия. Там руснак и немец не може да оцелее. Камо ли смешните англоговорящи наемници. Горд народ в близкото минало - иранци и пакистанци щеше да ги е страх да се гаврят с тях, ако милата ни анти-незнам-си-какво коалиция не беше избила водачите им. Народ осъден да страда. До голяма степен незаслужено. Всичко е пропаганда! Да си припомним какво пише в учебниците на съседните ни страни за българите - че сме зверове и ядем хора. Всичко е пропаганда, всичко. Нормални хора, европеидна раса - това са афганистанците.
  • 12 Зъл

    11 6 Отговор
    Като си бил там и толкова ти е харесало, защо и не си остана при тия "хубави" хорица?!
  • 13 Дидо

    12 3 Отговор
    Абсолютни диваци... Тук рушиха и палиха в Харманли, вместо да благодарят че сме ги приели да ги храниме и поиме, ако не им харесва да не бяха идвали! Точно за това са тук - да ядат и пият без да работят!
  • 14 Европееца

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "До зъл":

    Почти съм сигурен, че не си обитавал сходно място с горепосочените, иначе в много случаи и твоето мнение няма да е много "европейско". Това, че повечето са долни престъпници, далавераджии без грам морал, всякакъв вид хигиена (и духовна), промити мозъци и така нататък си е напълно вярно. Заповядай в повечето от така познаните ти развити европейски градове да го разбереш. Можеш да извадиш и нормален материал, ала масово е от горепосочения. И докато не спрем да се самозалъгваме от пропагандираните "хуманни и отворени" ценности на пара-г*йска Европа, все повече ще виждаме безчинствата и нахалността на коментираните.
  • 15 бббббб

    4 2 Отговор
    Значи там няма лабово.Само тук им се нарушават правата.
  • 16 СссереМ

    3 3 Отговор
    Аз предлагам да започнеме да си внасяме афганистанци,сирийци и мн.др. и да почнем да ПРОДАВАМЕ бъбреци,сърца дробове и прочее карантии.Хем ще забогатеем (без петрол),хем ще изчистим света,и боли ме дедовия кво ще каже Меркел,те ще са и най големите купувачи.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БАЙ ГЕНЧО

    4 0 Отговор
    Ако знехте кво се учи в гърция за българите, едвали щяхте да говорите така. Излиза че всеки е добър и честен спрямо себеси, другите са лоши гадни краци и убийци. Така стоят нещата за мен . Трябва да погледнем огледалото отвреме на време. Работих в германия , но там се препитават откадели не хора. Та , тази немска икономическа машина храни половин свят. За това ми харесва тяхната система най много. Просто умни ,работливи и градивни хора. Само мога да им завиждам. Какви удобства създават за младите семейства , за децата , за образованието и винаги шанс за развитие. Само чужденците им създават проблеми с бита и културата си.
  • 19 Кака Гинка

    5 1 Отговор
    И какво излиза?! - техните съседи-едноверци не ги искат,но европейците (и ние "барабар Петко с мъжете") трябва да ги приютят и да им осигурят по-добър живот! Защо?