Last news in Fakti

27 Декември, 2017 06:28 1 571 2

Данъчната реформа на Тръмп не е за богатите

  • данъци-
  • сащ-
  • доналд тръмп
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Тръмп и Републиканската партия постигнаха огромен, исторически успех – успяха заедно да прокарат най-радикалната данъчна реформа от тази на Рейгън в началото на 80-те.

Това пише в профила си във Фейсбук Огнян Дъскарев.

Главното:

- Корпоративните данъци за корпорациите се намаляват от 35% на 21%. Това най-вероятно ще накара много нови инвеститори да влагaт пари в Америка, както и най-вероятно ще привлече обратно вече изнесените в чужбина американски производства. Естествено, ако това се случи, икономиката и без това в подем, ще бъде стимулирана още повече

- Около 28 милиона средни и малки бизнеси получават значително намаление на данъците . Излишно е да се казва какво огромно значение има това за икономиката

- Необлагаемият минимум се увеличава от 12 хил. нa 24 хил. дол. Необлагаемият минимум за помощи за деца се увеличава от хиляда на две хиляди дол.

- Според левия Tax Policy Center – 80.4 % от данъкоплатците ще получат намаление на данъците средно с 2140 долара. Това е може би най-важното от реформата.

- Други важни промени – намаляват се лихвите по жилищните заеми. Това е особено важно, защото почти всеки американец изплаща жилищни заеми.

- Премахват се вратичките за избягване на данъци, макар и късно. Например, Сорос, наскоро подари 18 млрд. долара на семейната си фондация, без да плати цент данъци, което е може би най-голямата данъчно избягване в американската история. Как го направи, не знам, но той има опит в тези неща. /Това на вниманието на „десните” с големите кавички/.

- Реформата премахна и индивидуалния мандат на Обамакеър, т.е. задължението, главно младите, да се застраховат в здравния закон на Обама, иначе бяха глобявани. Това също е огромно постижение и на практика обезсмисля Обамакеър

Сигурно пропускам и други важни точки от реформата, но следните изводи:

1/Яростните възражения на левицата и нейните медии /CNN, NYT и пр/, че реформата е добра само за богатите, са несериозни. Само един факт – 10% от най-богатите американците плащат 70% от федералните данъци.

2/ Очевидно реформата е главно за средната класа – и това е най-значимото.

3/ Прави ми неприятно впечатление продължаваща отрицателна пропаганда против реформата в Западна Европа, Канада, Мексико, Китай, Русия, Индия. Тези страни не харесват Тръмп, но това, което никак не харесват, е че в резултат на реформата, много американски бизнеси, изнесени при тях, може да се върнат обратно в Америка. Там ги боли!

4/ И още нещо за „лошите” богаташи, които единствено ще се възползват от реформата - часове /!/ след приемането на закона, ATT за благодарност дадоха на по 1000 долара на 200 хил. свои служители, т.е. раздадоха 200 милиона долара, заради реформата! АТТ обеща да вложи 50 млрд. долара в инфраструктурата си през следващите години, в резултат на реформата. Банката „Уелс Фарго” и „Боинг“ също обещаха да дадат премии на хората си.

5/ Очевидно Републиканската партия се обедини зад Тръмп, защото очевидно той е главният мотор зад реформата. Всички сенатори-републиканци в Сената гласуваха за реформата, без Маккейн, който е болен, но каза в приятелски телефонен разговор на Тръмп, че спешно ще дойде да гласува за реформата, ако се наложи. Обединението на Тръмп с републиканците е забележително и това е факт.

6/ А, да не забравя – вчера Тръмп одобри продажбата на защитни оръжия за Украйна, нещо, което Обама никога не направи, въпреки, че имаше разрешението на Конгреса. Оръжията са за 41.5 млн. долара. Това на вниманието на „десните” с големите кавички, които считат Тръмп за руски приятел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колонел

    6 2 Отговор
    Въпреки че не съм съгласен с всичко написано, статията представлява интересен поглед върху реформата. Благодаря!
  • 2 Мукавей

    9 5 Отговор
    Доста големи глупости.
    1.Може 70% от данъците да се внасят от богатите, но това не означава, че същите не ги и крият.
    2.Средна класа в САЩ няма от времето на Рейгън, който я съсипа и премахна профсъюзите.
    3.Отрицателна пропаганда - няма. Хората разбират, че ФЕД пак ще печата пари, заради очертаващото се увеличение на дупката във федералния бюджет - а съответно - и обезценка на долара.
    4.Какво общо има раздаването на фирмени пари с дължимото към държавата, след като намалението е за следващата фискална година?
    5.През последните месеци Тръмп говори много повече с демократите, отколкото с републиканците.
    6. САЩ и досега продаваха оръжия на Украйна, платиха 5 милиарда долара досега за помощи - и - нищо.