25 Януари, 2018 08:00 3 565 12

Турция влиза в ненужна война

  • руслан трад-
  • сирия-
  • турция

Руслан Трад коментира офанзивата на Анкара отвъд южната граница

Турция влиза в ненужна война - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
„Офанзивата на Турция в Сирия се случва, докато в Централна, Източна и Южна Сирия се извършват няколко военни офанзиви и сражения. Операцията на Турция беше съгласувана с Русия и именно Турция влиза в ненужна война

Москва даде "зелена светлина", което изостри отношенията на руснаците с кюрдите и отделно между кюрдите и правителството в Сирия, и между кюрдите и Турция. Анкара и Дамаск вече няколко пъти имаха срещи, на които се обсъждаха общи действия срещу кюрдите и докато тези общи политики имат допирни точки, Асад няма да предприеме нищо срещу Турция и турската армия“. Това заяви в интервю пред Факти.бг съоснователят на журнала за военни конфликти "De Re Militari" Руслан Трад, който коментира офанзивата, която Турция извършва в Сирия през последните дни.

Ще доведе ли турската офанзива до ново изостряне на конфликта в Сирия?

Трябва да кажем, че сегашната нова турска офанзива в Сирия се случва на фона на вече подновени сражения из страната и нарушаване на зоните за деескалация, които трябваше да предпазят именно от нова ескалация. Но тъй като планът за тях беше изпълнен с пробойни, скоро насилието избухна отново. Турската операция се случва, докато в Централна, Източна и Южна Сирия се извършват няколко военни офанзиви и сражения.

От 20-ти януари насам Турция навлезе в държания от кюрдски сили кантон Африн под предлог, че защитава територията си, макар да няма реална опасност. Тази офанзива наистина може да доведе до нова вълна на ескалация, като се има предвид, че сирийското правителство има за цел да върне всички територии под свой контрол. Операцията на Турция беше съгласувана с Русия и именно Москва даде "зелена светлина", което изостри отношенията на руснаците с кюрдите и отделно между кюрдите и правителството в Сирия, и между кюрдите и Турция.

Може да се очакват действия и на турска територия заради тази офанзива. Накратко: със сигурност може да очакваме нова ескалация и то на множество фронтове.

Възможно ли е това да прерасне в международен конфликт заради недоволството от страна на Русия и САЩ?

САЩ и отделни страни от НАТО от известно време имат проблеми в комуникацията с Турция. Анкара определено поглежда към Русия все повече и това притеснява Алианса. Проблемът е, че в Сирия американците допуснаха множество грешки, позволили на Турция, Иран и Русия да се възползват в името на своите геополитечски интереси, затова не е учудващо, че има напрежение между членовете на НАТО. Американците започват своя инициатива в Източна Сирия под шапката на Сирийските демократични сили, в които основна роля имат кюрдските милиции. Това притеснява Турция и ще бъде използвано като претекст да атакуват кюрдите и от там индиректно да изпратят послание на натовските си партньори.

Русия, от своя страна, засега няма претенции към Турция - дори обратното - те си сътрудничат в Сирия на много нива, включително разузнавателно, а това е още една причина за напрежение в НАТО. Сирия ще продължава да бъде причина за напрежение и то в близките месеци. Ако говорим от гледна точка на това дали ще има по-голям конфликт - то вече се води, макар и с дипломатически и хибридни средства.

Какво цели Турция с тази офанзива и възможно ли е да се стигне до пълномащабна война със Сирия? Как трябва да действа България в такъв случай?

Африн официално се счита за сирийска територия, но де факто е кантон в състава на Сирийски Кюрдистан, Рожава. Турция цели пълното изтласкване на кюрдите от сирийската си граница и установяването на 30-километрова буферна зона, което да не позволи кюрдите да установят свои бази, както сега.

Тази задача ще е трудна и според мен Анкара влиза в една ненужна операция, която ще се отрази и във вътрешен план. От друга страна, сирийското правителство гледа засега без да се намесва. Анкара и Дамаск вече няколко пъти имаха срещи, на които се обсъждаха общи действия срещу кюрдите и докато тези общи политики имат допирни точки Асад няма да предприеме нищо срещу Турция и турската армия. Пак трябва да споменем, че Русия е гарант за това и без Москва операцията в Африн нямаше да се случи.

България трябва да наблюдава изключително отблизо и редовно всичко, което се случва около границите й и събитията в Сирия не правят изключение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баЙчо

    22 2 Отговор
    Кюрдите пак са "прецакани", въпреки обещаната им помощ от САЩ.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хасан

    23 14 Отговор
    Само да беше уточнил че не са кюрдски сили ами терористи ,които направиха етнимеска чистка там и прогониха местното население...
  • 4 Morgoth

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "баЙчо":

    Прецакани са от всякъде - използваха ги да изнесат основна част от сухоземната офанзива срещу ИД след което за благодарност им пратиха иракската, а сега и турската армия.

    Коментиран от #5

  • 5 стоян георгиев

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    рано е да се каже дали са прецакани.освен това те владеят огромна територия извън етническите си граници както и огромни запаси от нефт ,разбираи сериозни пари.сащ няма да може да се огъва прекалено дълго на ердоган и ще трябва да заеме твърда позиция независимо от лаиното тръмп,което ще измени веднага силите.освен това хич не е ясно как ще се справят турците с кюрдите.поне за сега не виждам някакви турски успехи,но дори и да има зоната в която ще се настанят турците ще бъде много гореща за тях.

    Коментиран от #9

  • 6 аве фюрер

    8 6 Отговор
    По-вероятно щом Турция се хваща с Русия да получи нова версия на руската клоака в Авганистан . Така всички ще си имат по един кенеффф , САЩ - Виетнам , Русия- Авганистан а Турция - Кюрдестан .
  • 7 И аз наблюдавам

    4 6 Отговор
    Гледайте , коментирайте , разсъждавайте ама туркия работи .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Стояне ,знам ще ме трият но все пак да ти кажа....След като свършва бурята ,Ной пуска гълъб ..след известно време гълъба се връща с маслинено клонче ..в знак че потопа е отминал.....именно затова турската оперсция се казва ”маслинено клонче”...оповестява края на хаоса,на войната ,на потопа в Сирия.....

    Коментиран от #10

  • 10 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    хасане дано да е така.бих се радвал касапницата в сирия да свърши с тази турска операция,но мисля че ще стане точно обратното.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.