31 Януари, 2018 11:01 1 854 29

Все повече американци се увличат по социализма. Защо?

  • американци-
  • социализъм
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

51% от американците между 18 и 29 години предпочитат по-скоро социализма и комунизма, отколкото капитализма или фашизма. Откакто Тръмп е президент, в САЩ социалистическите организации печелят все повече членове.

След първата си година на президентския пост Доналд Тръмп получава едва 39% одобрение. През последните 40 години никой друг американски президент не е падал толкова ниско в допитванията сред американските граждани. И демократите обаче - политическият опонент на Тръмп - не се справят много по-добре от него. Според една анкета, проведена в края на миналата година, едва 37% от американците имат положително отношение към политиците от Демократическата партия.

Ако търсите политическа тенденция, която не е пострадала през миналата година, ще трябва да погледнете по-надолу и по-вляво в американската политика. Социалистическите организации, които открай време са изолирани и дори преследвани заради своите възгледи, сега установяват, че членската им маса значително се увеличава, откакто Тръмп влезе в Белия дом.

"Демократични социалисти на Америка" (DSA) е една от организациите, които се радват на особено висок интерес. Тя е основана през 1982 година и оттогава насам членската ѝ маса е относително стабилна: около 6000 души плащат членски внос. Само два дни след избирането на Тръмп обаче към DSA се присъединиха нови 1000 души, а днес организацията твърди, че общият брой на членовете ѝ е вече 25 000. Така DSA би могла да се превърне в най-голямата социалистическа организация в САЩ след Втората световна война.

"След избирането на Тръмп при нас имаше направо взрив от нови членове", казва пред Дойче Веле Мария Сварт, национален директор на DSA. Според нея, това е реакция не само срещу Тръмп, но и срещу провала на Демократическата партия, която не предложи вдъхновяваща опозиционна алтернатива. "А нашата организация предлага алтернатива", казва Сварт.

Какво всъщност е DSA?

DSA не е политическа партия, а нейните членове плащат членски внос и доброволно подкрепят леви политици, профсъюзи или отделни кампании, които целят например да се подобри положението на самоосигуряващите се или пък да се реформира държавната система за здравеопазване. Организацията държи на определението "демократичен социализъм", за да се дистанцира от авторитарните социалистически правителства в бившия съветски блок.

В DSA членуват или са членували звезди като философите Корнъл Уест и Ноам Чомски или писателката Барбара Еренрайх. Организацията е нещо като голям купол, под който се събират различни леви движения - от представители на левицата в Демократическата партия та чак до ленинисти.

На изборите през ноември 2017 година 15 кандидати, подкрепяни от DSA, спечелиха места в комуналните и в щатските структури. Някои от тях се кандидатираха като представители на Демократическата партия, други като независими. Сенаторът Бърни Сандърс е сред малцината политици в САЩ, които открито се обявяват за социалисти. Както е известно, през 2016 той се изправи срещу Хилъри Клинтън в спор за номинацията на Демократическата партия преди президентските избори. Сандърс често се самоописва като "демократичен социалист" - и това очевидно не му вреди. През октомври 2017 едно допитване показа, че тъкмо той е най-популярният политик в САЩ с 53% одобрение - единственият национален политик, към когото мнозинството американци имат благоприятно отношение.

Въпреки че никога не е бил член на DSA, Сандърс твърди, че е част от същата традиция. Маргарет Маклафлин, която ръководи вашингтонската организация на DSA, казва, че - умишлено или не - тъкмо Сандърс е насочил хиляди млади хора към DSА след победата на Тръмп.

DSA обаче не е единствената социалистическа организация, която се радва на прилив от нови членове. Брайън Бийн от Международната социалистическа организация казва пред Дойче Веле, че през 2017 при тях членската маса се е увеличила с около 40%. На тяхната годишна социалистическа конференция в Чикаго през юли 2017 са присъствали 2000 души. А това е с 30% повече в сравнение с 2016. "Специално младите хора днес виждат социализма в по-положителна светлина", казва Бийн.

През дълги периоди от своята история САЩ са имали силни социалистически движения. През 1920 година кандидатът за президент на Социалистическата партия на САЩ Юджийн Дебс спечели почти един милион гласа, при това - от затворническата килия. През 50-те години на миналия век Конгресът на САЩ, ръководен от сенатора Джоузеф Маккарти, постави американските социалисти на подсъдимата скамейка заради реалните им или предполагаеми връзки със Съветския съюз, който по онова време беше враг на САЩ. Оттогава социалистите не са имали значително присъствие в американската политика.

Някои анализатори смятат, че популярността на Бърни Сандърс и масовизирането на DSA говорят, че в днешно време социализмът в САЩ навлиза в нова ера.

Младите американци и социализмът

"През 1980-те години в американската политика нямаше по-зловеща дума от "социализъм"", казва пред Дойче Веле д-р Джейсън Мартиник, професор по история в университета в Ню Джърси. "Сега това не е така. Младите хора, родени през 21-ви век, не носят бремето на Студената война, за разлика от своите родители или баби и дядовци. И изглеждат по-отворени към социалистическите идеи".

И наистина, 51% от американците на възраст между 18 и 29 години заявяват, че предпочитат по-скоро да живеят в социалистическо или комунистическо общество, отколкото в капиталистическо или фашистко, показва едно допитване от 2017 година.

Историкът Ерик Фонър от Колумбийския университет казва в разговор с Дойче Веле, че "днес сред младите хора има по-голям интерес към социализма". И уточнява, че социализмът на Бърни Сандърс всъщност е по-близо до европейската социална демокрация, отколкото до историческия социализъм. "Когато днес говорят за социализма, хората обикновено си представят някаква подобрена версия на Новия курс", казва Фонър, визирайки масивната държавна намеса с инвестиции в инфраструктурата и в социалните услуги след Голямата депресия в САЩ през 1930-те години.

И докато в момента разгромената Демократическа партия се бори някак да удържи позицията си срещу правителството под контрола на републиканците, много социалисти смятат, че печелят подкрепа от следващото поколение избиратели.

Маргарет Маклафлин също разчита на новите поколения. "Повечето комунисти в Туитър са на възраст под 18 години, защото нямат никакви лоши спомени, свързани със Съветския съюз", казва тя. За десните в САЩ идеята може да е стряскаща, но много млади американци не свързват думата "социализъм" с нещо отрицателно. "Бавно излизаме от Студената война", смята Маклафлин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    26 14 Отговор
    Щото е по-добър, защото има ред, защото си е супер!!! ;)
  • 2 Бесен Язовец

    28 14 Отговор
    Идеите ма Маркс и Енгелс ще живеят вечно и младите в САЩ вече почват да проглеждат и виждат войните кой ги произвежда.
  • 3 Наблюдател

    22 11 Отговор
    Американците и социализъм да направят няма да бъде като този по руско-съветски образец!
  • 4 Учуден

    26 12 Отговор
    "Който на младини не е бил социалист, той няма душа. Който и на старини е социалист- той няма глава!"- Джорд Бърнард Шоу. Социализмът е постижим, но в най-развитите държави. Пагубен и грозен е в слаби икономики! Пример е Швеция! Яка промишленост, високи данъци и безплатни здравеопазване, образование и т.н., но за сметка на високите данъци. Свободна частна инициатива, пазарна икономика и държавна регулация, но не от съветски тип.Това е т.н. трети път.

    Коментиран от #21

  • 5 Бесен Язовец

    21 9 Отговор
    Психологически лъжи! Уж безплато ама ти бъркат в джоба през данъците както го каза.
    При капиталистите няма нищо безплатно ако не си го научил до сега! На капиталиста идеята е да бачкаш и после да ти прибират обрано парите чрез стоки и услуги, всичките пари и да нямаш настрани за да им бачкаш

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Наблюдател

    12 12 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    В Русия какво има бе Язо, капитализъм или социализъм, та денонощно ги защитаваш.

    Коментиран от #8

  • 7 Учуден

    15 9 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Нали парите трябва да дойдат отнякъде все пак.Да се заработят.Понеже на младини бях привърженик на Маркс и Енгелс и си мислех, че това е върхът на човешката мисъл. Но на стари години ми попадна Айн Ранд и нейните книги. Никога не си бях представял,че учението на Маркс и Енгелс е толкова неточно и направо лековато. Язовец, направо ще излекува бесовете в теб.

    Коментиран от #9

  • 8 Бесен Язовец

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    Русия изгради капитализъм, тогава що ги плюеш руснаците?

    Коментиран от #10

  • 9 Бесен Язовец

    10 6 Отговор

    До коментар #7 от "Учуден":

    Прочети ,,Капитала" на Маркс тогава

    Коментиран от #11

  • 10 Наблюдател

    7 15 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Първо, не ги плюя, а казвам истината за тях, че са агресивна кочина, която не спазва елементарни морални норми и международни договорености. И второ, ти като си антикапиталист защо ги защитаваш, след като твърдиш, че градят капитализъм?

    Коментиран от #12

  • 11 Учуден

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Чел съм го преди 32 години. Но е хубаво да има съпоставка. Затова ти предлагам Айн Ранд. Най-лесната и кратка нейна книга е сборникът "За новия интелектуалец". Хубав ден!

    Коментиран от #13

  • 12 Бесен Язовец

    15 4 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    А не агресивните от САЩ напанднаха Ирак за спорта и петрола 2001г. ! Те не са агресори така ли? И оня заплашва цяла год.С.К.бегай бе
  • 13 Бесен Язовец

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Учуден":

    Сори,не четем пропаганднофантастична капиталистическа литература

    Коментиран от #14

  • 14 Учуден

    7 8 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Като пишеш "Бесен язовец", винаги се сещам за "Бесове" на Достоевски. Ако и това не си чел, моля не се назовавай повече русофил. Казвай, че си съветофил!

    Коментиран от #20

  • 15 Име (като гост)

    6 11 Отговор
    Болшевишката чума никога няма да изчезне, защото то е все едно да изчезне болшинството. А болшинството другари, са прости, човекоподобни некадърници със стадно съзнание. Светът и цивилизацията се движат от една шепа умни и способни хора, които носят на раменете си болшинството. Само можете да се молите, да не им писне един ден и да разкарат товара от раменете си.
  • 16 Ник

    13 1 Отговор
    Имах възможност да раста в онова време и да ям онова, което сега наричаме капитализъм...
    - Истината скъпи ми читателю според ме се корени в това, че Запада започва да става все по социален, а изтока все по зверски капиткалистически.
    - Какво показва опитът? - Най капиталистическата държава е САЩ. - Уж държавата на свободната воля и на бизнеса. Да ама, май не е съвсем така! Държавата им е затънала в дългове, а самата тя видимо се управлява от корпорации. - Не знам да ли има и друга такава държава с толкова много убийства на глава от населението. - Може би си правят конкуренция с Арабите...
    Всеки стой си е заминавал с кръв и като гледам май ще е скоро поредната тежка война за разпределение на ресурсите. СОЦ-а, но не в уродливата му форма ще бъде отново на мода в близките 2-3 десетилетия просто защото, единственият шанс за развитие на една държава е държавната инвестиция за развитие и разходите по поддръжката на системата. - Дори евреите имат подобна система, макар и не съвсем на държавно ниво. Наричат се Кибуци

    Коментиран от #18

  • 17 един

    7 7 Отговор
    Известен френски философ е казал, който на млади години не е бил социалист, няма сърце. Но който на стари години продължава да бъде такъв, значи няма акъл. Защото социализмът на теория е едно, а на практика съвсем друго. Рано или късно той се превръща в един обикновен феодализъм, като разликата по отношение на сформираната аристокрация и истинската, създадена преди столетия, е огромна. Просташка, ламтяща, привилегирована до степен потисничество на всички, които не споделят нейните виждания, смачкване и постепенно ликвидиране на хората в социалистическата държава! Достатъчно е човек да види как изглеждат държави, в които тази идеология никога не е властвала, и как изглеждат държави, подобни на нашата! Така че, на вярващите в този експеримент, бих казал, първо, помислете, посетете страни от соцлагера и тогава действайте. Раните, нанесени от експеримента, който Тодор Живков нарече "недоносче" зарастват трудно и поразяват както физически, така и духовно!

    Коментиран от #19

  • 18 отговор

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ник":

    Май скоро не си ходил в Израел. Тези кибуци отдавна ги няма. Били създадени от хора, живели в социалистически държави още по времето на първите заселници в Израел. Но поради лоша организация и липса на отделяне на средства за пенсиониране, липса на пенсионен фонд, са фалирали. В Израел се справят много по-добре без тях.
  • 19 Учуден

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "един":

    Виж коментар #4
  • 20 Ставрогин

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Учуден":

    Много си зле, по скоро ти си като господина на Достоевски щото опище форума с налудничавите си твърдения и обра негатива!

    Коментиран от #22

  • 21 filo

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Учуден":

    Социализмът не кореспондира с частната инициатива, частната собственост, пазарната икономика, личната свобода и т.н. Това се нарича капитализъм. По-старото поколение са го изучавали в университета като отделна дисциплина и знаят по-добре.

    Коментиран от #23

  • 22 Учуден

    3 8 Отговор

    До коментар #20 от "Ставрогин":

    Подкарвай тогава Трабанта или Запорожеца и бъди щастлив!
  • 23 Учуден

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "filo":

    А в Швеция как е? Затова се нарича "третият път". Има и такава книга.Авторът е Антъни Гидънс. "Пенчо , бре чети! Пенчо не чете!"

    Коментиран от #24

  • 24 filo

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "Учуден":

    Какво като има такава книга. Книги има много и в тях пише различни неща. Няма абсолютно никакво значение. В Швеция ти сам си написал как е. Там е капитализъм. Това, че има някои социални придобивки за хората НЕ ПРАВИ ДЪРЖАВАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА. СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА НЯМА НИЩО ОБЩО С СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ТАКАВА, ЗА КОЯТО Е ХАРАКТЕРЕН ИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ТИП, СИРЕЧ ДЪРЖАВНА ПЛАНОВА ИКОНОМИКА, КОЯТО СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА С ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ЖИВОТА, ЛИПСА НА КОНКУРЕНЦИЯ, ЧАСТНА ИНИЦИАТИВА И Т.Н. В ШВЕЦИЯ ДАЛИ Е ТАКА, ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ НЕ Е. АМАН ОТ ГЛУПОСТИ.
  • 25 filo

    6 7 Отговор
    Тези американци, които се увличат по социализма никога не са живяли в този ад и изобщо нямат представа за какво става въпрос. Ако на същите хлапетии им се наложи да поживеят поне един месец в подобна обстановка никога повече няма да поддържат подобна позиция. Аз се съмнявам дълбоко, че това са толкова хора колкото се представят, но колкото и да са, са умело заблуждавани за това какво представлява тази система, защото само са чували, но никога не са виждали. В едно съм сигурен, ато е, че социализъм повече няма да има никъде защото това е непродуктивна, неефективна тоталитарна идеология, която е доказано пракитически неприложима и затова нейният живот приключи, пък нека кучетата си лаят, това няма да промени нищо.

    Коментиран от #26

  • 26 Учуден

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "filo":

    Правилно! Ние с Вас се разбрахме и всичко е о.к. Лошото е , че значителна част от хората са в плен на заблуди, поради незнание. Нашият диалог има просветителско значение. Поне така ми се иска. Дано да сме успели!

    Коментиран от #29

  • 27 Гост

    2 6 Отговор
    Докато не опитат ла*ното, не знаят какво е на вкус! Затова напират да пробват!
  • 28 чичо Пешо

    6 1 Отговор
    истината е, че и социализъма и капитализъма имат своята уродлива страна...за съжаление ние опитахме от недостатъците и на двата режима. Не разбирам обаче коментиращите, които са против социалната държава, за мен това е смисъла на държавата изобщо и страните, които са постигнали баланс в тази насока с а снай-устойчиви политически системи и с най-малко недоволни от управлението поданици.
  • 29 Енгелс

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Учуден":

    Стига си цитирал книги от разни простовати автори дето никой не ги е чувал. Те ако бяха голямата работа щяха да са известни като Маркс и Енгелс.