Last news in Fakti

13 Февруари, 2018 06:28 2 594 13

Как да строим в планините? (СНИМКИ)

  • алпи-
  • витоша-
  • ски-
  • писти-
  • сняг

Прокопани тунели, ресторанти и филмови салони на 3,800 м. височина

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първо, да кажа, че не обичам да се строи в планините. Второ, че не коментирам дали едно или друго решение на правителството е юридически правилно или не. Ще споделя само впечатлението си за това как изглежда планинското развитие на едно друго място.

Това пише в профила си във Фейсбук Юлиян Попов.

Или по-скоро други места, събрани заедно. Матерхорн е вероятно един от най-величествените и най-разпознаваеми природни забележителности не само в Европа, но и в света (прощавайте, от Витоша по-високо има).

Частта от Алпите, която заобикаля Матерхорн, е удивително красива. Този огромен район е не само опасан отвсякъде със стотици километри ски писти, но и с огромни съоръжения с индустриални размери и вид. Огромни бетонни и стоманени конструкции забити в изключително красива природа.

Прокопани тунели, ресторанти и филмови салони на 3,800 м. височина. Кабинки, втори, трети и четвърти, някои с капацитет от 150 души всяка, все едно да закачиш два софийски автобуса и да ги пуснеш по едно въже сред най-красивата природа. Планински влакове.

Съоръжения, докъдето ти стига погледа, ски зона, в която непрекъснато пресичаш държавната граница между Италия и Швейцария. Няколко селища свързани през планината с десетки ски писти и огромни транспортни съоръжения. Харесват ли ми? Разбира се, че не. Бих предпочел някой да ме вдигне с хеликоптер, да ме качи на Малкия Матерхорн и да ме остави там сам, с чифт ски и фотоапарат. Или сам да се изкача до горе.

Сега е трудно да намериш място, от което да направиш снимка на Матерхорн без в кадър да попадат въжета, стълбове, седалки, мега кабини, бетонни съоръжения. Десетки хиляди хора са в планината.

Обичат я, тя е достъпна за тях. Вярно, не за всеки, но за много хора. Проблем ли е това за природата? Сигурно е. Човекът създава проблеми за много неща. Всички тези съоръжения обаче вървят и заедно с активна грижа за опазване, възстановяване и опознаване на иначе недостъпна природа.

Те вървят и с изключително грижливо развитие на селищата, които заобикалят и обслужват безкрайната опасана от бетон и стомана територия. Те са едно - планина, хора, икономика и досадни пришълци като мен, дошли отвън, приети добре, останали доволни.

*Заглавието е на редакцията


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ymx

    12 6 Отговор
    Знаете ли колко работни места създават тези въжета, и стълбове, колко хора хранят, какъв капитал вкарват? Егоист! трябвало да му е ... Като те гледам, и на Витоша не си бил никога! Безработните изсякоха горите! Но това не ти пречи! Превръщат ни в пустиня!

    Коментиран от #2

  • 2 Фриман

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ymx":

    Стига си ревал! Няма да стане пустиня! България е пълна с дервета, но ние не сме катерица, трябва ни инфраструктура! Не говоря за тъпите хотели в Банско, а за развлекателна индустрия и атракции, които ще привличат чуждестранни туристи в БГ планини и да дават пари за грижа и благоустройство на същите! Засега, освен кабинковия лифт не съм виждал нищо в атрактивно!
  • 3 ябълки

    7 1 Отговор
    Има една огромна разлика - природата на Пирин и Витоша е съвсем рачлична (височина, климат - нямат нищо общо). Ние имаме гори, животни, местообитания... На Матерхорн има основно скали, защото е високо. Отражението на строежите върху природата е несравнимо по-малко, а нали това е важното в крайна сметка - да не се унищожи биоразнообразието и да не се изсече гората. Там, повярвайте ми, са взети мерки и са направени необходимите разчети. Иначе слугинажа Бойко и надолу по веригата - Димов ще ви кажат, че разрешението за строеж е само за лифт. В документите такова определение няма, това е общо разрешение за строеж на всичко което мине ОВОС. А всички знаем, че у нас ОВОС минава всичко което е побутнато ($$$) от лобитата. Много по-лесно е след години нови писти да минат ОВОС от колкото да се прокара закон. На Банско пистите ще се удвоят и утроят, като следващото правителство просто ще каже, че предишното правителство е виновно, закона е гласуван от предишните и нищо не може да се направи, тъй като процедурите са минали ОВОС и всичко е законно. Да ни е честит бизнеса на Цеко Минев, Ковачки, Пеевски и стотици други като тях - без тези филантропи какво ли бихме правили...

    Коментиран от #4

  • 4 321

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "ябълки":

    Нещо не си много в час, нали? 90 % от пистите и съоръженията в Алпите са в амплитудата от 800 до 2200 метра. Много малка част от някои курорти имат горни станции на 3000+ надморска височина. Където има скали - не става за писти - нито у нас, нито в чужбина. А това, че природата била съвсем различна ясно показва, че никога не си ходил по-далеч от компютъра. И за да стигне човек в планината е много по-добре да ползва лифт, отколкото двата си крака с които тъпче соченото от теб биоразнообразие. И понеже планините ни са диви, недостъпни и необлагородени, в тях безнаказано дерибействат всякакви секачи - от дървената мафия до обикновените хора, които си набавят безплатен дървен материал за горене. Кривни от някоя от утъпканите алеи на Витоша и ще видиш за какви сечища става въпрос - язви в гората. Ако планината е по-достъпна ще може да се осъществява обществен контрол, а сега в тази дивотия ходят само бездомни кучета и дървосекачи. Ама от Витошка, как зеленясалите да видят това?

    Коментиран от #5

  • 5 123

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "321":

    А като слязат от лифта, хората на едно място ли стоят или подхвърчат? Общественият контрол е само допълнение към специализираният!

    Коментиран от #8

  • 6 Живко

    3 0 Отговор
    Добрите примери за строеж в планината ги има много и може да изкопираме някоя идея, стига да се осъзнаем и озреем за идеята
  • 7 Ели

    2 2 Отговор
    значи на Матерхорн има втори, трети, четвърти лифт, ама ние тука за един направихме един куп проблеми. Тва българите сме много особена порода хора, да знаете. Сами си правим животът труден, а после искаме друг да ни е виновен

    Коментиран от #9

  • 8 321

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Не подхвърчат, ама за да стигнат до чистия въздух на Алеко например, не се налага да мачкат флората по хилядите пътеки. Или ако решат да дишат въздух, чрез каране на ски зимата, не се налага да се качат с колата. А като тръгнат нагоре от 1700 към 2300 няма толкова много растителност. Ама ти от къде да знаеш. То само с разходки по Витошка не става.
    И какъв специализират контрол - по двама горски на цяла планина. И то толкова дива, че не смеят да отидат в храсталака да не ги изяде някоя мечка, вълк или манго дървосекач.
  • 9 321

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ели":

    Да, българите сме много завистливи. Това ни е основния проблем. Няма значение кой го прави, как го прави, щом е постигнал нещо или се опитва да направи нещо хубаво, странното ни племе направо се разяжда от яд и само мисли схеми как да развали всичко - та всички да си стоим на едно в казана.
  • 10 Мартин

    5 1 Отговор
    В Швейцария значи можело да се строи и да се слага бетон, защото те нямат платени "зелени", а у нас не можело, така ли стана?
  • 11 Христов

    3 1 Отговор
    Забележете: пример от Швейцария!
  • 12 Рупчин

    3 3 Отговор
    В целия свят може да се строят лифтове в ски курортите и да не се разрушава природата, но само в България това не може да бъде постигнато. Или поне това е теорията на родните псевдо еколози, които вече десет години пречат на развитието на зимния туризъм в България.
  • 13 Стоян

    1 2 Отговор
    По Европата си имат съоръжения, а тука ни натискат разни корумпирани зелени да нямаме нищо, че да не правим конкуренция.