16 Февруари, 2018 10:00 3 888 23

Каква е истината за инцидента с руснаците?

  • сирия-
  • хишам-
  • сащ-
  • русия-
  • башар асад
Каква е истината за инцидента с руснаците? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво точно се е случило преди седмица в източносирийския Хишам? Наистина ли при офанзива на американските войски са били убити стотици руски наемници, както се твърди от няколко дни насам в Русия? Или става дума за дезинформационна кампания? От отговора на тези въпроси зависи дали и без това напрегнатите отношения между САЩ и Русия няма да бъдат подложени на ново тежко изпитание с непредвидими последици. Но установяването на истината се оказва трудна задача - достоверни доказателства няма.

Русия е знаела

Американските военни представят следната картина: В нощта срещу 8 февруари главната квартира на „Сирийските демократични сили“ (SDF) в източносирийския Хишам е била отакувана от сили, които воюват на страната на сирийския президент Асад. „Сирийските демократични сили“ представляват алианс, в който участват и кюрдските милиции YPG и който е подкрепян от ръководената от САЩ коалиция. По време на нападението в главната квартира на алианса са се намирали и американски военни.

Пентагонът съобщава, че след като нападателите се приближили на около 500 метра до главната квартира, американците отговорили „при самозащита“ с артилерийски обстрел и въздушни удари. В резултат били убити над 100 бойци. Пентагонът твърди също така, че "преди, по време и след операцията" е поддържал гореща линия с представители на руската армия, които са уверили, че не участват в нападението срещу главната квартира на "Сирийските демократични сили".

Руската "Блекуотър"

Няколко дни след инцидента в руските социални мрежи се появиха съобщения за тежки загуби сред руските наемници в Сирия. Някои източници говорят за най-малко петима убити, но други твърдят, че жертвите са над 200.

В социалните мрежи се появиха и записи на телефонни разговори, за които се твърди, че са били проведени от оцелели при американската атака. Не е ясно дали тези записи са автентични, но детайли от описанията съвпадат с информациите на други източници. Според тези записи, атаката срещу главната квартира на SDF е целяла завладяването на една петролна рафинерия. Повечето жертви от руска страна били бойци от частна военна фирма. Твърди се, че става дума за групата „Вагнер“, носеща името на своя командир. Според руските медии, това е група от наемници, подобна на американската „Блекуотър“, която обаче работи нелегално. В Русия и до днес няма закон за частните военни фирми.

От Източна Украйна към Сирия

През последните години в Русия излязоха няколко публикации за участието на групата „Вагнер“ в боевете в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти. Очевидно след това някои от бойците са заминали за Сирия. Един от тях е 38-годишният Станислав Матвеев от градчето Асбест в Урал. В интервю за информационния сайт "Знак" вдовицата му разказва, че научила за смъртта на мъжа си на 9 февруари. Местен казашки лидер ѝ се обадил по телефона и казал, че получил съобщението от човек в Източна Украйна. Вдовицата на Станислав твърди, че се опитала да убеди мъжа си да не заминава за Сирия. Сега настоява „руското правителство да отмъсти“ за загиналите наемници.

Москва категорично отрича да е замесена в инцидента в Източна Сирия. Агенция Интерфакс цитира анонимен високопоставен източник с думите, че твърденията за стотици загинали руснаци са „класическа дезинформация“. А президентският говорител Дмитрий Песков заяви: „Ние в Кремъл не разполагаме с детайлни информации и затова не можем да правим каквито и да било заключения. Не е изключено на сирийска територия да има руски граждани. Но те не са част от руските въоръжени сили“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    30 43 Отговор
    Тепърва ще почнат да ядат бахура мужиците ...
  • 2 грух

    28 38 Отговор
    Истината е, че вони! Вони на опърлени ватенки!
  • 3 Прас

    25 28 Отговор
    Естествено, че в Русия нищо не е законно, че някаква частна армия ли!
  • 4 БСП фракция ЛЯВА РЕЗБА

    29 26 Отговор
    Войници без пагон, мъртви без име, спортисти без знаме. Коя е страната?
  • 5 стоян георгиев

    27 22 Отговор
    тия руснаци,тия руснаци.прецакват ги по един и същи начин толкова време и пак се връзват на акъла на кгб то.няма никви частни фирми и т.н. щуротии .тия вагнер са част от руската армия ,но за прикритие са обявени едва ли не за несъществуващи.само че загубите им си ги носят близките на убитите.дори не разбират къде са закопали роднините им и тва е така от маса години!правят ги на каима за без пари за да могат група олигарси да си купуват футболни отбори по англия и кораби и самолети ,а сега на въпросната женичка децата няма да има кои да ги погледне!и въпреки това ще продължат да се записват в тези части за жълти стотинки .

    Коментиран от #21

  • 6 Пеньо

    24 21 Отговор
    Бройката е без значение. Важното е, че са наемници от незаконно формирование, че действат със знанието на армията, че основателят Пригожин е известен в Русия, като "месаря на Путин", че оркът редовно се ползва от техните услуги в Донбас и че без негова благословия това е нямало да се случи. И както се коментира от руснаците в нета: "Личные главорезы Путина спущены в унитаз"! Другарите на убитите вече зоват да се отмъсти на оркът. Той пък оттогава се е скрил в миша дупка и чака бурята да премине!
  • 7 Гост

    22 24 Отговор
    „Вагнер“ изобщо не са подобни на "Блекуотър" защото първите се занимават с убийства и военни акции, а вторите само охраняват и инструктират!
  • 8 Пеньо

    21 19 Отговор
    Една от версиите за безумното нападение на руснаците е че Асад е обещал на Путин, а той на шефът на "Вагнер" процент от добива на всеки отвоюван нефтен кладенец! То и цялата война и от двете страни е такава, а не братска помощ на сирийският народ, борба с ИДИЛ или помощ за кюрдите! Нефт и пари!

    Коментиран от #9

  • 9 директора

    25 15 Отговор

    До коментар #8 от "Пеньо":

    Свободните съчинения в 4-ти клас в занималнята!
  • 10 Варна

    16 14 Отговор
    Истината ще излезе скоро!
    -Ако се случи така да има тежки загуби на Американската армия в някои от следващите месеци тогава е ясно какво се се случило. Ако няма... - Ясно ще бъде че е фейк
    Руснаците не прощават и винаги си връщат, за това ще наблюдаваме в следващите месеци за инциденти

    Коментиран от #11, #23

  • 11 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    На руснаците не им пука за тези наемници. Те не са военнослужещи на руската армия.Виж интервюта с хора на улицата.
  • 12 БъХъ

    15 10 Отговор
    "Сега настоява „руското правителство да отмъсти“ за загиналите наемници."

    Че тези наемници според руското законодателство са престъпници, все едно италианската армия да тръгне да отмъщава за убити мафиоти. Ех, рашките кога ще разберат, че с Путин нищо добро не ги очаква ?!
  • 13 ХАхХА

    8 7 Отговор
    Истината е, че частна армия няма шанс срещу редовна армия на нормална държава.
  • 14 Голем смях

    8 5 Отговор
    Вагнер вече е любимият ми композитор,а Пръстенът на нибелуна е любимата ми опера.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Голем смях

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Абе Пепинчо..":

    Съдейки по ръста му и номера на обувките, яу на Путин наистина ще е за кукла Барби.Има слухове за джуджета с голям яу,но Путин не е класическо джудже,а полуръст.Но какво общо има това с любимия композитор на Фюрера-Вагнер.Вагнер звучи и в един голям филм-Апокалипсис сега на Копола.Руските вагнеровци явно са го усетили на живо.Жалко,че няма да станат Герои России.
  • 17 Голем смях

    16 11 Отговор
    Поради голееееееми липси на личен состав ,групировката Вагнер ,набирает солдати от всех стран.Хайде сега български русосифилистици ,като сте големи куражлии и толкова много любите Путина запишете се добровилци и отивайте да се биете в Украйна и Сирия.Ще можете да трепете омразните американци и кравари колкото си искате.Даааа,ама не е като да плюеш пред совецкия компютер,а трябва и ..Абе направо трябва да нямаш никой в главата за да тръгнеш срещу най-технологичната армия на света.БОГ да пази АМЕРИКА.
  • 18 кирил

    7 5 Отговор
    според стрелков-гиркин,избити са 641 руснаци спецназовци.погромът е пълен
  • 19 радев

    6 4 Отговор
    ако им го върнат значи е истина, иначе е поредната партенка

    Коментиран от #20

  • 20 Kcaniba

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "радев":

    Руската армия е най-неефективната в света, оръжието също!Технологично са 70те г.на миналия век!
  • 21 mediator37

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Парата _бе фукарата!
    Българските рейнджъри- окупатори в чужди държави за зелени стотинки ли се записваха за Ирак и Афганистан? Или и те за жълти?
    Връщаха ги в ковчези и инвалидни колички.
    Парата _бе фукарата!
  • 22 mediator37

    1 3 Отговор
    Хамерите извъртат. Понеже в квартирата било имало и американски военни, били отвърнали със снаряди и ракети. Сякаш ако е нямало нямаше да направят същото.
    Един вид: Не че си браним протежетата-терористи, които иначе Башар Асад (със или без Вагнер) би ги изкормил за седмица, но просто нашите си хора американските хора с любов ги бранихме, защото по една голяма случайност те се оказаха там в щабквартирата на терористите, точно в тозии един момент, разбирате ли ни или не, ама каква голяма случайност ?
  • 23 Вовапут

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    И как ще отговорят? Ще пратят пак кораба Кузя? Той се полуразпадна и сега е на ремонт.