Last news in Fakti

20 Февруари, 2018 16:00 4 596 12

Ако Сърбия и Косово разменят територии, ще отворят вратите на ада

  • сърбия-
  • косово-
  • албания-
  • югославия-
  • босна и херцеговина
Ако Сърбия и Косово разменят територии, ще отворят вратите на ада - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди десет години Косово обяви независимостта си от Сърбия. Нейните албанци, които съставляват по-голямата част от населението, празнуват. Но нейните сърби, повечето от които живеят в анклави, не са радостни. Сърбия не признава Косово, бивша нейна южна провинция, а косовските сърби все още се възприемат за граждани на Сърбия. Положението е типично за Балканите, където границите са бъркотия. Има сърби, живеещи в Косово и в Босна и Херцеговина, албанци, бошнаци (мюсюлмани) и гърци, живеещи в Албания. Наскоро сръбските власти предложиха обсъждане за обмен на територия с косовските албанци. Но това може да не се окаже разумна идея, коментират в редакцията на британското издание The Economist.

През 1923 г. Гърция и Турция се споразумяха да разменят около два милиона души. Повечето гръцкоговорящи християни, православни граждани на Турция, бяха изпратени в Гърция, а мюсюлмани от Гърция бяха преместени в Турция. Брутален процес, който дори не е предшестван от военни действия – двете държави са се сражавали само на остров Кипър, където населението остава смесено. Но този прецедент вдъхновява националистите от Западните Балкани.

Между 1918 г. и края на 50-те години много мюсюлмани бяха насърчени да напуснат Югославия за Турция. При разпадането на Югославия през 90-те години на миналия век тя обаче все още представляваше микс от различни народи. Лидерите в тези югославски войни разглеждаха етническото прочистване като най-добрият начин за създаване на нови нации, незасегнати от „обезпокоителни“ малцинства. До 1995 г. исторически сръбските райони на Хърватия бяха изпразнени; стотици хиляди сърби, хървати и бошняци също бяха изселени от домовете си в Босна. Голям брой сърби избягаха от Косово след войната, но около 120 хил. все още живеят там.

Властите в Белград искат да обсъдят предаването на северната част на Косово, като в замяна населените с албанци земи в Сърбия бъдат предадени на най-младата държава на Балканите. Поддръжниците на такова „присвояване на карти" твърдят, че мултиетническите държави са се провалили на Балканите. Но те игнорират факта, че след като правителствата поемат по този път, процесът няма да има край и не обръщат внимание на съблюдаването на човешките права на всички участници в този процес. Ако Косово и Сърбия започнат сериозни преговори за преначертаване на границите си, въздействието върху балканските общности, с изключение на тези в засегнатите части на Косово и Сърбия, може да бъде дълбоко. Лидерите на босненските сърби ще проведат референдум за бъдещето на Република Сръбска; босненските хървати ще последват примера им; а босненците ще се борят, за да предотвратят разпиляването на тяхната обща страна. На границата Сърбия ще притисне босненските националисти в Санджак, които мечтаят да включат този регион във Велика Босна. Междувременно албанците в Западна Македония и Черна гора биха поискали да се присъединят към Велика Албания. Поддръжниците на тази идея също биха искали да включат части от Северна Гърция, докато гръцките националисти ще настояват за част от Южна Албания.

По ирония, повечето косовски сърби всъщност живеят в анклави в южната част на младата балканска държава. Така че и след споразумението те няма да живеят в Сърбия. Те вероятно ще бъдат принудени да напуснат домовете си или пък ще бъдат директно изгонени. Сръбските власти би трябвало да бъдат по-малко загрижененост за своите сънародници, ако предприемат стъпки за признаването на Косово като независима държава. По този начин те ще имат възможност да реализират надеждите си за членство в Европейския съюз.

Размяната на територии в Западните Балкани може да има огромни последици. Унгарските националисти в крайна сметка остават несъгласни със загубата на Трансилвания в Румъния, а румънските националисти биха искали да преначертаят границите си, за да стъпят в Молдова. Има причина терминът „балканизация" да има лоша конотация. Но премахването на границите е по-добро решение от преначертаването им. В противен случай, както твърди високопоставен политик от Брюксел, ще се стигне до „отварянето на портите към Ада“.

Превод и редакция: Тереза Герова, "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радев

    13 1 Отговор
    Нас що ни няма

    Коментиран от #2, #5, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Morgoth

    12 2 Отговор
    Автора бърка като поставя под един знаменател границите фиксирани след ВСВ с границите от разпада на Югославия и още повече с границата на световно недопризнатата Косово.
    Едно е вярно - трябва да се гарантират правата на всички, но в бандитска страна като Косово правата на сръбското малцинство са далеч от гарантирани. В Сърбия, която пострада доста от войните също е трудно да се гарантират правата на косоварите. В случая размяната на територии е най-доброто решение. Относно Боснa и Македония еврочленството ще омаловажи границите и ще премахне проблема.
  • 4 име

    12 0 Отговор
    авторът забравя , че именно британците също участваха в залагането на тази бомба. случайно ли ? -не ! пълна параноя и демагогия.
  • 5 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Радев":

    Че нас кой ни пръсне за слива?
  • 6 аве фюрер

    7 1 Отговор
    Тая статийка с неясен произход си е чиста платена провокация .

    Коментиран от #8

  • 7 очевидец

    8 0 Отговор
    Границите на Бълканите са чертани от "великите" сили, на принципа "РАЗДЕЛЯЙ, насъсквай едни срещу други И ВЛАДЕЙ!
  • 8 очевидец

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "аве фюрер":

    Вече не смеят да пишат, когато е от ДВ, щото хората не ги четат, освен ако нямат желание да им се посмеят на претенциите да са манипулатори.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 (само главни букви

    2 3 Отговор
    цялата смрад винаги е идвала от тия лузъри сърбите
  • 11 дааааааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Радев":

    Щото приоритетът ни е Западните Балкани.
  • 12 Ор...

    0 0 Отговор
    Относно размяната на население между Турция и Гърция автора пише,че даже не били воювали ами турската освободителна война какво е.Прочетете малко история преди да пилете.