Last news in Fakti

24 Януари, 2012 13:37 1 696 0

Мит Ромни повдигна завесата на доходите си, но въпросите остават

  • мит ромни-
  • данъци-
  • данъчен скандал-
  • ромнигейт
Мит Ромни повдигна завесата на доходите си, но въпросите остават - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седмица преди първичните избори във Флорида завесата около финансите на един от основните претенденти за номинацията на Републиканската партия за президент – Мит Ромни, започна да се вдигат, коментира АП.

Това стана след засилен обществен натиск и медийно разследване, което постави въпроса дали соченият за безспорен претендент на републиканците не укрива данъци в офшорни зони, припомня в. „Вашингтон пост“.

Според оповестените от бившият губернатор на Масачузетс данни става ясни, че той е платил 6,2 млн. долара данъци за 2010 и 2011 г. За този период приходите му възлизат на 42,5 млн. долара. От изнесените данни става ясно, че процентът на данъчно бреме на семейство Ромни е много по-нисък от това на средния американец. 13,9% е данъчното бреме на Мит и съпругата му през 2010 г., а за 2011 г. се очаква то да е 15,4%.

Това се дължи на факта, че приходите от капиталови инвестиции се облагат в САЩ с 15% данък, докато всички дейности – с 35%. Така се стига до парадокса президентите на хедж фондове да плащат по-малък данък от техните секретарки.

С разкриването на данъчната си декларация Ромни иска да затвори устите на опонентите си , но данните могат да разпали дебата за това колко е честен данъчния кодекс и да налее вода в мелниците на Нют Гингрич.

Вече е известно, че от дадените 7 млн. долара за благотворителност, Ромни е дарил около 6,2 млн. долара на мормонската църква. Това му е позволило да получи още отстъпки в данъчната си декларация. Това обаче поставя въпроса дали Ромни, който е мормон, не е оперирал с парите на църквата.

През последните месеци редица публикации в американската преса намекнаха за връзката между отделни хедж фондове, регистрирани в офшорни зони и свързани с мормоните и Мит Ромни.
Гингрич печели допълнително точки, обявявайки че е платил 994,708 долара като данъци или 31,5% от приходите му в размер на 3,142 066 долара за 2010 години.

Изненадващата победа на Гингрич в Южна Каролина обърна надпреварата с главата надолу.
Резултатите от вота разбиха и мита, че бившият губернатор на Масачузетс е непреодолим съперник.

Политически анализатори са обединяват около идеята, че насрочените за 31 декември избори във Флорида ще дадат отговор кой от двамата претенденти Гингрич или Ромни ще може да разчита на номинацията на Републиканската партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА