Last news in Fakti

19 Януари, 2012 14:43 1 279 0

Данъчен скандал застава между Мит Ромни и Белия дом

  • мит ромни-
  • данъци-
  • сащ-
  • ромнигейт
Данъчен скандал застава между Мит Ромни и Белия дом - 1
Снимка:ЕПА/БГНЕС

Водещият кандидат на Републиканската партия за предстоящите през ноември президентски избори Мит Ромни е избягвал плащането на огромни  данъци в САЩ чрез офшорни зони, разкрива разследване на Ей Би Си.
Скандалът избухва в ключов момент на неговата кампания, която може да нанесе сериозне удар върху неговата кандидатура, коментират анализатори отвъд Океана. На 21 януари предстоят ключови избори в Южна Каролина.

Според финансови анализатори, които разследват неговите финансови транзакции, смятат, че Мит Ромни е успял да прехвърли в офшорната зона на Каймановите острови между 5 млн. и 25 млн. долара. Транзакциите били правени до пощенска кутия 908, става ясно от репортажа на Ей Би Си.
„Платили сме всяко пени“, заяви пред Ей Би Си съветникът на Ромни Андреа Сол. Той отрече неговият патрон да е избягвал плащането на данъци.

Разследване на Ей Би Си разкрива, че  Ромни е инвестирал в десетки фондове, водещи към „Бейн Кепитъл“, свързан основно с офшорни зони като щата Делауеър, Каймановите острови и Бермуда.
През годините той е инвестирал в десетки фондове, свързани с хедж фонда Bain Capital, един от основателите на който е Ромни. От своя страна Bain има връзки с офшорни фирми – на Каймановите острови, Бермуда, Делауеър, Ирландия, Хонконг, които евентуално са помогнали на кандидата да избяга от данъчните.

Поставен под засилен медиен интерес Ромни обеща да разкрие своите бизнес дейности и платените данъци през април, когато се очаква вече да е спечелил номинацията на Републиканската партия.

Скандалът около Мит Ромни може да се окаже коз в кампанията по преизбирането на Барак Обама, посочват анализатори. Те уточняват, че държавният глава и неговата съпруга Мишел за 2010 година са платили 1,7 млн. долара подоходен данък или 25% от приходите им, които са получили от продажбата на книги.
Барак Обама вече на няколко пъти през последните месеци настоя за въвеждането на прогресивно подоходно облагане, срещу което се противопоставят републиканците в Конгреса.

Ромни е предизвикателство за избирателите в САЩ, защото е мормон, което трудно се приема от обикновения американец. Избухването на скандала с офшорните зони допълнително ще засили критиките срещу него.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА