Last news in Fakti

22 Юни, 2012 12:51 1 127 0

Ромни изнасял от САЩ работни места

  • ромнигейт-
  • мит ромни-
  • сащ
Ромни изнасял от САЩ работни места - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Мит Ромни и неговата фирма са инвестирали в редица компании, които са изнасяли американски работни места в чужбина през 90-те години на миналия ХХ в., разкрива в. „Вашингтон пост".

Позовавайки се на документи на щатските регулатори, вестникът пише, че „Бейн кепитъл“ – компанията, която Ромни основа и води цели 15 години, инвестирала във фирми, създавали кол центрове и фабрики в ред държави.

„Макар че „Бейн кепитъл“ не е била основният играч, инвестиционната фирма е участвала в процеса още от самото начало, когато изтичането на работни места от Съединените щати започна да се засилва", отбеляза „Вашингтон пост“.

Материалът застрашава да подкопае едно от основните послания в кампанията на Ромни – да върне безработните американци на работа, като създаде необходимия брой работни места, осланяйки се на дългогодишния си опит и успех в частния сектор.

Неотдавна републиканецът обвини Китай, че "изсмуква" американски работни места с икономическата си политика. Той също така нападна президента Барак Обама, че е твърде мекушав по въпроса за валутните манипулации на Пекин.

В началото на годината разследване на Ей Би Си разкри, че Ромни е инвестирал в десетки фондове, водещи към „Бейн Кепитъл“, свързан основно с офшорни зони като щата Делауеър, Каймановите острови и Бермуда.

През годините той е инвестирал в десетки фондове, свързани с хедж фонда Bain Capital, един от основателите на който е Ромни. От своя страна Bain има връзки с офшорни фирми – на Каймановите острови, Бермуда, Делауеър, Ирландия, Хонконг, които евентуално са помогнали на кандидата да избяга от данъчните.

Ромни е предизвикателство за избирателите в САЩ, защото е мормон, което трудно се приема от обикновения американец. Избухването на скандала с офшорните зони допълнително ще засили критиките срещу него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА