Last news in Fakti

1 Април, 2018 06:29 3 478 3

Войната в Йемен: от три години в ада

  • йемен-
  • саудитска арабия-
  • война

Военната намеса на Саудитска Арабия драматично влоши положението

Войната в Йемен: от три години в ада - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Военната намеса на Саудитска Арабия драматично влоши положението в Йемен. Но Западът също има вина за хуманитарната катастрофа в страната, коментира Матиас фон Хайн.

Хуманитарни катастрофи възникват след цунами, урагани и други природни бедствия. Има обаче и хуманитарни катострофи, предзвикани от хората, и поради това - още по-непоносими. Най-тежката хуманитарна криза в света се разиграва понастоящем в Йемен. Точно преди три години Саудитска Арабия нахлу в Йемен. Това беше и първата външнополитическа демонстрация на сила от страна на сегашния престолонаследник Мохамед Бин Салман. Оттогава насам саудитските ВВС са извършили близо 17 000 въздушни нападения в Йемен. Една трета от въздушните удари са били насочени срещу цивилни цели. Най-бедната държава в арабския свят беше превърната в пустиня. Две трети от йеменското население има нужда от хуманитарна помощ. А това са 22 милиона души, от които над половината са деца. При въздушните удари са загинали близо 10 000 души. Гладът и болестите, както и най-голямата в света епидемия от холера отнеха живота на още повече хора.

Саудитска Арабия не е единственият виновник

Саудитска Арабия не е единственият виновник за йеменската трагедия. Но е най-силният играч в региона. И макар основният противник на водената от Саудитска Арабия коалиция - хусите също да извършват престъпления срещу човечеството, саудитските бомбардировки не могат да бъдат оправдани с нищо. Това важи най-вече и за саудитската блокада на пристанищата на Червено море. Тя представлява колективно наказание срещу цялото цивилно население на една страна, която внася 90 процента от хранителните продукти, медикаментите, медицинските продукти и голяма част от горивата си от чужбина. Трябва да отбележим, че блокадата всъщност не постигна целта си. Тя не успя да спре нелегалните доставки на оръжия и боеприпаси. Експертите от ООН обвиниха Саудитска Арабия, че използва глада като оръжие в тази война. А това е военно престъпление.

Саудитска Арабия и Западът с основание се оплакват от иранската поддръжка за хусите. Но докато на Иран са наложени санкции, Мохамед Бин Салман и Доналд Тръмп разговарят в Белия дом за нови оръжейни доставки. Германия също доставя оръжия на саудитската коалиция. Миналата година Германия е доставила оръжия на Саудитска Арабия за 1, 3 милиарда евро. А миналата седмица беше дадено разрешително за доставката на осем патрулиращи катери за Саудитска Арабия. Това пряко участие в конфликта е позорно и трябва да бъде прекратено незабавно!

Нито една от страните не може да спечели тази война

Освен това Саудитска Арабия не постигна нито една от военните си цели. Днес Йемен е много по-нестабилен, отколкото преди три години. И вместо да бъде намалено иранското влияние, хутите биват тласкани направо в прегръдките на Техеран. Повече от всякога Иран има възможност чувствително да пречи на своите геостратегически врагове в Йемен. И то без много усилия. От войната спечелиха най-вече Ал Кайда и местните разклонения на т. нар. „Ислямска държава“.

Нито една от замесените в конфликта страни не може да спечели тази война. Под въпрос е обаче дали Йемен може да бъде запазен като държава или ще се разпадне на различни части. Затова сега трябва да бъде упражнен натиск върху страните в конфликта. И тъй като времето напира, този натиск трябва да бъда насочен най-вече към Рияд. Първо трябва да бъде снета блокадата от пристанищата и летищата. Хората трябва да получат достъп до хранителни продукти, а хуманитарните организации трябва да имат достъп до страната. Хусите показват готовност за преговори. Освен това беше назначен и нов пълномощник на ООН за конфликта. Рияд трябва да използва този шанс, въпреки че саудитците не желаят хусите да вземат участие в следвоенния ред. За да настъпи някакво раздвижване, йеменският конфликт най-сетне трябва да бъде поставен в дневния ред на международната общност. Досега тя за съжаление отвръщаше погледа си от Йемен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Вр

    19 1 Отговор
    Положението е в пъти по-лошо от това в Сирия. Да сте чули международната общност и големите "демокрации" на западния свят да кажат нещо? Но, там е пустиня и няма нефт, а Саудитска Арабия е верен съюзник на САЩ. Няма бели каски, борци за свобода, както и умни и красиви за мир и просперитет, да заливат форумите с коментари. А положението там е трагично. Макрон, Мркел, Мей, Тръмп - какво чакате?Полша и прибалтийските подели, а вие? Или, щом Русия не участва, нищо не е интересно?

    Коментиран от #3

  • 2 хусифил

    16 0 Отговор
    ...И макар основният противник на водената от Саудитска Арабия коалиция - хусите също да извършват престъпления срещу човечеството....Какви престъпления, срещу кое човечество? Хусите защитават домовете си - не са отишли да нападат САЩ или Германия! А за зверствата на Саудитска арабия никой нищо не споменава! Напротив, великата демокрация - САЩ подписа договор за въоръжаването им на стойност 300 милиарда долара! В плановете им е създаването на арабско "НАТО", начело със Саудитска арабия!
  • 3 Morgoth

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Владо Вр":

    Няма пряко участие на САЩ и Русия, там си мерят пишките СА и Иран, което прави конфликта локален. Затова и интереса на света е малък - няма как да прерастне в ядрена война, докато Сирия има този потенциал.