Last news in Fakti

31 Март, 2018 12:57 1 789 6

Това субсидиевъдство трябва да спре

  • коне-
  • глад-
  • субсидии

След трагедията с изоставените стотина коне в Осоговската планина

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Целта на евросубсидията за животновъди е опазване на биологичното разнообразие, но начинът, по който се прилага в България, всъщност задълбочи проблемите.

В Европа големите тревопасни като диви коне, диви говеда (турове), зубри, елени, козирози са били напълно или почти напълно изтребени за разлика от други континенти. Тяхната роля е заета от домашните животни. Те са пасли около селищата в по-ниските райони - равнини и предпланини (т.нар. стационарна паша) или са се премествали от планините в равнините и обратно в зависимост от сезоните. Последното, т.нар. номадско, животновъдство е било развито в миналото и в България, но при социализма повсеместно запада.

Преди това самите пастири са поддържали в много от планините - Стара планина, Осогово, Витоша, части от Родопите и Рила, високопланинска безлесна зона, като ежегодно са опожарявали и унищожавали храстите, основно сибирска хвойна и клек. С прекратяването на тази практика започва бързото възстановяване на дървесната и храстовата растителност, което води и до намаляване на много видове животни, свързани с откритите местообитания.

С цел "възстановяване" на биологичното разнообразие в много от високите планини, особено Пирин и Централния Балкан, беше допуснато субсидиране на паша (т.нар. пасторализъм) в планинските пасища по мярка "Агроекологични плащания" на програмата за развитие на селските райони. Загубена обаче беше причинно-следствената връзка. Самите животни не унищожават тази основно иглолистна растителност като клека и хвойната, защото не става за ядене.

При субсидирането дирекциите на националните паркове раздават т.нар. пасищни участъци. Но тъй като не се отчита какъв процент от тях е подходящ за паша, животните, които винаги са повече от капацитета, преизпасват и унищожават подходящите места.

От друга страна, в планините, например в Пирин, са докарани какви ли не породи, неприспособени за паша в такива места. Те страдат от климата на високите планини, боледуват, трудно се придвижват, храната и водата не са им достатъчни. А също така плашат и гонят дивите животни, които и без това са малобройни - диви кози, елени.

Номадите са ползвали билата на планините за паша само през лятото. Сега случаи като с конете в Осогово са често явление - заради целогодишното оставяне на животните да скитат свободно в планината и извън човешки контрол. Това е опасно за тях, защото загиват от снегове, студове, хищници и др. Но те могат да се превърнат и в опасност за хората - вече има много оплаквания от срещи с агресивни жребци, бикове, пастирски кучета и др. Дано да не съм лош пророк, но въпрос на време е да се случат и инциденти с хора.

Моето мнение, а и на колеги, работили по въпроса, е, че това не е животновъдство, а субсидиевъдство, което трябва да бъде прекратено. Паша в чувствителните планински екосистеми може да се прилага ограничено, основно за опазване на традиционни и застрашени местни породи животни: каракачанска овца, каракачански кон, калоферска коза, родопско късорого говедо и др.

Мярката "Пасторализъм" не се прилага там, където реално е нужна. Изчезналите големи копитни са се срещали в по-ниските части на страната. Именно в тези райони липсата на домашни животни и упадъкът на селата доведоха до изчезването на крайселските мери (пасища и ливади). На много места те се затвориха, т.е. покриха се с храсталаци и дървета, което намалява биологичното разнообразие и в съседните обработваеми площи. Това е проблем, защото хищните насекоми и птици са важни за контрола на растителноядните гризачи и насекоми.

Нужна е драстична промяна в режима на подпомагане на животновъдството именно в равнините и предпланините, включително и на пашата на козите, които най-силно редуцират храстова и дървесна растителност. Тя би подпомогнала както екосистемите, така и поминъка на хората. Домашните животни трябва да са там, където винаги им е било мястото - около селата и градчетата, а не по високите върхове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джанго

    18 0 Отговор
    Докато дфз е дпс, золумите и далаверите ще продължават с пълна пара. Там просто няма един читав чиновник, всичките са за затвора, барабар с министър Поро жанов!
  • 2 ЗАТВОР ЗАТВОР

    17 0 Отговор
    Като го опандизят тоз мерзавец и го видят останалите субсидианти да видиш как ще си правят сметкака дали им е изгодно
  • 3 Така е навсякъде

    15 0 Отговор
    За парите от Европа е важното да дойдат и да се вземат комисионните от там нататък никакъв контрол. Всеки да се спасява както може. При нас една голямва нива (над 100 декара) се засява, после не се прибира продукция, след това пак се засява. т.е. да приберем субсидията

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    5 1 Отговор
    И голямата пара отива при Ердоган,до кога ще ги търпим да ни тъпчат долни утрепки.
  • 5 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Така е навсякъде":

    Да, така е. Пълно е навсякъде с остатъци от субсидии под форма на занимарени насаждения с какво ли не: лешници, шипки, китайски ябълки, пасища без животни или такива на които стадото е на 40-50 км?! и т.н.

    Редно е, когато фермер кандидатства за субсидия да му се гледа историята и моментното състояние на предходни проекти и да не му се отпускат нови при доказано несполучливи начинания, приключили с превода на субсидиите.

    Трябва отпускането на нови субсидии да е обвързано с проследими доказателства за развитието на стари проекти пона 5 години след превода!
  • 6 dan

    11 0 Отговор
    Познавам пишман пчеловъд който горкия набута една камара пари за рушвети докато вземе заветната субсидия, и като пресметна какво е дал и какво е взел се оказа че е работил за Живко и сие.
    По добре да ги спрат всичките субсидии да видим тогава кой какво може!!!!