Last news in Fakti

8 Април, 2018 18:54 9 161 27

"По-добре да не знаеш какво ставаше там!"

  • аушвиц-
  • холокост-
  • аушвиц-биркенау

"Непълноценните" ги откарвали в Аушвиц. Спомените за плачещи и умиращи деца преследвали баба му до смъртта, казва Боби Гутенбергер. Внукът на двама синти, оцелели от Холокоста, се връща по следите на ужасното минало

"По-добре да не знаеш какво ставаше там!" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Слънцето грее, но вятърът е мразовит. Смразяваща е и представата за това, което се е случило тук. На мястото, където са били затворени десетки хиляди хора в бараки. Безкрайни телени заграждения опасват голяма площ. Зад тях са брезовите гори, дали името на концлагера Аушвиц-Биркенау. От газовите камери и крематориумите, където са били умъртвени стотици хиляди души, са останали само развалини. Нацистите ги взривяват преди руските войски да достигнат до Аушвиц през април 1945 година.

"Сбогом, моя любима родино"

Всяка година почти два милиона души посещават музея Аушвиц-Биркенау. Тази сутрин е по-спокойно. Пристигнали са 30 посетители от Баден-Вюртемберг. Те тръгват по следите на затворниците по дългата просека към "циганския лагер". Полагат бели цветя пред паметника на избитите синти и роми, депортирани преди 75 години от Щутгарт в Биркенау. Сред посетителите е и Боби Гутенбергер от Равенсбург. Неговите баба и дядо са били затворени тук. Техните близки са избити, а те оцеляват. По време на депортацията от Равенсбург една възрастна жена казала: "Сбогом, моя любима родино".

От 600 години синти и роми живеят в Европа. Германските синти воюват през Първата световна война в редиците на Райха, по-късно служат във Вермахта, докато националсоциалистите ги прогонват от армията по "расово-политически причини". "Аз съм германец. Германец с друга култура", казва Боби Гутенбергер. Преди пътуванато към Аушвиц-Биркенау спътниците го попитали дали има германско гражданство. "Как им хрумва подобен въпрос?, казва Боби объркано. Той е изненадан, че мнозина знаят твърде малко за синтите в Германия.

"Каква е тази татуировка?"

От отдавнашни времена синтите са германци. Те поддържат свой собствен език, подобно на сорбите. Боби Гутенбергер казва, че синтите имат "своя собствена музикална култура и са по-тясно привързани към семейството". Още като ученик Боби започва да се грижи за травматизираната си в Аушвиц баба Марта. Един ден му направило впечатление, че тя има номер на ръката си: Z 5656. "Каква е тази татуировка?", попитал той. "Нацистите ми я сложиха, това беше моят номер", отвърнала тя. А когато Боби я попитал за нейните преживявания, тя отвърнала: "По-добре да не знаеш какво ставаше там".

Баба му и цялото семейство винаги се опитвали да закрилят децата, споделя Боби Гутенбергер. Баба му се страхувала да не се повтори преследването на малцинството на синтите. Много от неговите роднини се страхуват от това и до днес. "Не е било толкова отдавна - минали са само 75 години", казва Боби. Оцелели от нацисткия геноцид над синтите казват, че "земята в Биркенау била просмукана от кръв".

"Расова експертиза"

Пред паметника в Биркенау Андреас-Хофман Рихтер чете от спомените на Хилдерагд Шварц. Тя е една от малкото оцелели жители на Равенсбург. Преди нацистите да започнат да преследват синтите, работела в градската управа. "Ние, синтите, работехме много", пише тя в спомените си. Но националсоциалистическите изследователи на расите около лекаря Роберт Ритер и медицинската сестра Ева Юстин пътуват из цялата страна, за да регистират и измерват "циганите". Те измерват очите, носа, всичко. И псевдонаучната "расова експертиза" става основата за преследване и унищожаване на синтите. По заповед на Хайнрих Химлер, всички характеризирани като "непълноценни" биват депортирани в Аушвиц-Биркенау.

"Живеехме с миризмата на изгоряла плът"

В концлагера са затворени 23 000 представители на синти от 11 страни. Всеки втори е бил под 16 години. Много малки деца, възрастни и болни хора умират още по пътя в претъпканите животински вагони. Малцинството на синтите никъде не е сигурно. В много европейски страни се извършват масови разстрели и депортации в лагерите на смъртта. Нацистите искат да ликвидират цялото малцинство. През март 1943 година в Аушвиц-Биркенау са депортирани мъже, жени и деца. Онези, които не били изпратени веднага в газовите камери, били принудително стерилизирани.

"За десет седмици умряха и четирите ни деца. Моите малки момичета бяха на две и три години, а най-малката беше на 11 месеца. Молкото момче на сестра ми също беше на две години. Никой не може да си представи, как умираха хората там... Откарваха умрелите в крематориума. Ние гледахме огъня, който гореше ден и нощ. Живеехме с миризмата на изгоряла плът", пише в спомените си Хилдегард Шварц.

Спомен за умиращите деца

При най-малкото съмнение за заразни болести, нацистите избиват веднага пристигналите групи рома и синти. Повечето семейства на рома и синти обаче попадат в т. нар. "цигански лагер". Събличат ги, дезинфекцират ги и им татуират номера на ръцете. Номерата на бебетата са татуирани на бедрото. Близо до детския затворнически блок в Биркенау се намира лабораторията на нацисткия лекар Йозеф Менгеле, който подлага децата на мъчителни експерименти и умъртвява много от тях. Бабата на Боби Гутенбергер работи в близост до детския блок. И спомените за плачещи и умиращи деца я преследваха до смъртта, разказва Боби Гутенбергер.

Никога повече!

Никой не бива да забравя миналото, казва Боби. "Най-важното е всичко това да не се повтаря", изтъква той. Спътникът му Мушин Аксоян споделя това мнение. И в паметната книга на Блок 13 в Аушвиц той е написал: "Който не познава миналото си, няма бъдеще!"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 етно граф

    44 7 Отговор
    Туй "синтите", циганьора ли е!?

    Коментиран от #24

  • 2 Хасан

    17 31 Отговор
    Как може култура която е създала Бетховен,Щраус,Гьоте ,Бах да е създала и нацизма?!!

    Коментиран от #18

  • 3 Фен

    43 9 Отговор
    Дойче веле пак пропагандира мулти култи....
  • 4 Азазазазаз

    65 9 Отговор
    Това нямаше да се случи ако евреите и синтите си стояха в своята родина. Защо са дошли в Европа, дали защото искат да живеят на гърба на европейските народи?

    Коментиран от #5

  • 5 circle

    18 7 Отговор

    До коментар #4 от "Азазазазаз":

    Опа,какво каза,на гърба на еврпейските народи ли каза?`Че тези народи........,я почети малко за колониите на Иапания,Португалия,Франция,Германия-сега си връщат хората.

    Коментиран от #27

  • 6 Бат Саше

    62 8 Отговор
    Ха, ха! Поредните цветни фантазии на един циганин. Чифутите не спят. Те постоянно напомнят за себе си и реват на целия свят какви жертви са, докато вършат безчинствата си. Холокостът е най-гнусната еврейска лъжа!
  • 7 Никой

    50 15 Отговор
    За зверствата, които са извършвани там няма две мнения, но ако нацизма не бе заличен сега светът щеше да изглежда по напълно друг начин и колкото да не ми се иска да го призная мисля че щеше да е по добър
  • 8 Stefko88

    33 4 Отговор
    Що лъжете хората?
  • 9 гостенин

    18 3 Отговор
    Историята трябва да се чете и да се мисли обективно! Ужасите не бива да се забравят,за да не се повтарят!Трябва да се почита паметта на всички,загинали в ужаса на войната.
  • 10 Бат Мишо

    18 15 Отговор
    ходил съм.....не спах седмица после все ми излизаха куповете детски обувки -надписани най педантично
    следите от нокти , драскали отвътре газовите камери.....
    мани мани .....хубу че руснаците са ги спрели
  • 11 Анонимен

    32 3 Отговор
    Като чета сега статиите на Deutsche Welle разбирам защо го заглушаваха преди 89 г.
  • 12 гражданин

    49 2 Отговор
    мдаааа за евреите може/надуха ни главите от рев/ за Батак и 20 млн. руснаци .............абе не се е случило.............
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 SS ss ss

    25 7 Отговор
    Паметник на фюрера
  • 15 Грозен

    19 5 Отговор
    Циганска интрига:)
  • 16 Иванов

    25 5 Отговор
    Нацизмът е зло, но и соросизмът е още по- голямо зло.
  • 17 deadman1488

    4 8 Отговор
    СТИГАС ТИЯ ГЛУПОСТИ ВЕ ТВА БЕШЕ ЛАГЕР ЗА ПОДБОР НАХОРАТА КОЙТО СА ГОТОВИ ДА СТАНАТ ЛИЧНО ЗАД ФЮРЕРА-СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ГЛУПОСТИ

    Коментиран от #22

  • 18 kick

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    На прав път са били отново.
  • 19 Живко Тодоров

    15 1 Отговор
    Тогава е ясно какво е ставало, но защо не кажете СЕГА какво става?! Защо не кажете за геноцида на българското население, системно изтребвано от настоящата политическа клика? Защо не кажете за развихрилата се по всички етажи на властта корупция? Защо не кажете защо гинат хората по села и паланки, които произвеждат оръжие и унищожават старите боеприпаси на сегашните ни "съюзници" по НАТО? Мога още много въпроси да задам, но най-вероятно няма да получа смислени отговори.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Георгиев

    14 1 Отговор
    Хубаво е сиганите да прочетат тая статия и да са благодарни на нас българите, че сме толкова толерантни и търпеливи към тяхната престъпна общост, а заслужават по една мини камера във всеки областен град!

    Коментиран от #26

  • 22 Сибирь

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "deadman1488":

    Пожелавам ти твоите деца да ги подбират така в такыв лагер!!!! Жалко,че Сталин не позволи германците да получат сыщото,сега нямаше да има такива изроди,които да го защитават! И още нещо, най-много има пострадали славяни ! Кым които са ни причеслявали и нас !
  • 23 Шампиона

    17 6 Отговор
    И понеже Хитлер не успя, света в момента изглежда така..!

    Коментиран от #25

  • 24 Ти си синт

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "етно граф":

    Да не се окаже ча мама и тате са от синтите А ?
  • 25 Кооп 66

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Шампиона":

    Какъв шампион си ти ба !??? Шампион по надуване на ху..ве си ти, недоразвит джендър
  • 26 танкист

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Георгиев":

    Напълно съгласен с теб но, колко от тия неграмотници ще могат да го прочетат ?
  • 27 mediator37

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "circle":

    Германия, Австроунгария, Чехия, Полша, скандинавските, прибалтийските, всички балкански нямат колонии, бре!
    Какви колонии има Германия, я стига.