Last news in Fakti

15 Март, 2024 09:30 2 335 34

Дъщерята на коменданта на "Аушвиц" Рудолф Хьос: Татко ни казваше да не нараняваме други хора ВИДЕО+СНИМКИ

  • рудолф хьос-
  • аушвиц-
  • комендант-
  • дъщеря

Ингебиргит Хана Хьос днес е на 91 години и живее в САЩ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

91-годишната дъщеря на първия комендант на нацисткия концентрационен лагер на смъртта Аушвиц Рудолф Хьос наруши десетилетното мълчание и заговори, че трябвало да приеме, но и да крие, че баща ѝ е бил един от най-масови убийци в историята, пише Дейли Мейл.

Родена като Ингебиргит Хьос на 18 август 1933 г., нейните ранни години преминават в движение от един концентрационен лагер в друг, докато баща ѝ се издига в редиците на SS на Хитлер.

Дъщерята на коменданта на
Снимка: YouTube

От седем до 11-годишна възраст тя живее във вила в изискан стил до лагера "Аушвиц".

За удобствата им се грижи многоброен персонал от местни момичета и затворници, домът им е обзаведен и украсен с мебели и произведения на изкуството, присвоени от лагеристи, насочени към газовите камери.

Ингебиргит Хана Хьос е водила бляскав живот, работейки като модел на подиума в Испания и по-късно се омъжва за американец и работи в областта на модата във Вашингтон, като дори попада в обкръжението на Бил Клинтън и Ал Гор.

Но тъй като живеела под измислено име, тя била принудена да пази стриктно тайната на фамилното си име и дори погребала майка си под надгробен камък, на който просто пишело 'мама' от страх как другите ще реагират на разкритието.

Въпреки че баща ѝ Рудолф "обработвал" до 12 000 евреи на ден, той е описван от семейството си като спокоен и мил човек.

Хьос е заловен от британските сили, съден в Нюрнберг, върнат в Полша и обесен на мястото на лагера на смъртта Аушвиц. Преди екзекуцията си през 1947 г. той прави пълни самопризнания за ужасните престъпления, които е извършил там.

Дъщерята на коменданта на
Снимка: Уикипедия

Дъщеря му бяга в Испания, където започва да работи като модел под името Бриджит за модна къща Balenciaga, пазейки миналото за себе си.

Говорейки в подробности за първи път, тя разкрива как в крайна сметка е била принудена да приеме, че баща ѝ - когото преди е описвала като "най-добрия мъж на света" - е бил убиец и какво се случвало в съседните сгради, докато тя се наслаждавала на идиличния живот на семейството си.

Тя си спомня, че дори веднъж баща ѝ е смъмрил децата по време на игра на каубои и индианци, казвайки им, че никога не трябва да нараняваме и причиняваме зло на други хора.

В драматично интервю за германското списание Stern тя си спомня за главоболието си, започнало, когато баща ѝ избягал, за да се скрие като обикновен войник в северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн в последните дни на войната, а тя, майка ѝ, братята и сестрите се крили в стара захарна фабрика в друга част на страната.

"Това беше най-лошият момент" – припомня си тя. "Британски войници крещяха на нас, децата, искайки да знаят къде е татко. Тъй като започна главоболието, просто седнах под едно дърво и виех. Знаехме само, че "папи е заминал" и по-късно ни казаха, че е загинал по време на войната.

"Татко също имаше главоболие" - припомни си тя. "Тогава мама казваше, че не трябва да го безпокоим...".

Тя е на шест години, когато Хьос е назначен за комендант на Аушвиц. Преданият нацист по-късно пише в собствения си дневник за гордостта си от „управлението на най-голямата машина за унищожаване на хора на всички времена“. И това не е празнословно самохвалство.

Дъщерята на коменданта на
Снимка: YouTube

През 2013 г. миналото на Ингебиргит беше осветено във Вашингтон при интервю за живота в семейство Хьос пред Washington Post, но истинската ѝ самоличност не беше разкрита.

Неотдавнашният ѝ разказ за болезненото пътуване на паметта беше подтикнат от процеса срещу Оскар Грьонинг. 93-годишният Грьонинг в момента е съден по обвинение в подпомагане и съучастие в убийството на 300 000 унгарски евреи през 1944 г., когато е работил там като охранител от SS - нает от нейния баща.

Тя отрича да знае какво се е случвало, докато се е радвала на "красиво детство", докато зад стената край дома ѝ са убити над 1,2 милиона евреи.

'Не знаех, че в съседната сграда се случват тези зверства", казва. "Никога не съм питала защо има огради и наблюдателни кули. Когато сте на девет или десет години, умът ви е пълен с други мисли".

Въпреки това тя си спомня как е ходила насън и как е виждала дима от крематориумите, които поглъщат телата на мъртвите и ги превръщат в пепел, за да бъдат изхвърлени в реката, на 100 метра от балкона на първия етаж на семейната къща.

След войната, когато се разчува за ужасните тайни на Холокоста, тя си помислила: „Не може да бъде!“. Но с времето ставало все по-трудно и по-трудно да игнорира фактите.

"Вече не измествам спомените" каза тя, добавяйки, че е избрала да наруши мълчанието си.

"Човек трябва да го приеме. Случи се в нашето семейство. Тъжна съм, когато си го помисля".

Баща ѝ имал мания за реда и строгото възпитание - нещо, което тя наследила.

"Ако видя картина, окачена погрешно на стената, трябва да стана и да я оправя. Иначе вдигам кръвно". И признава, че има нужда да налага "манията си" на околните.

"Татко беше строг по отношение на етикета", казва Инге-Биргит.

"На масата за хранене децата имаха право да говорят само ако бъдат помолени. Но той никога не се ядосваше. На масата той говореше за семейни неща и какво ще правим през уикендите - за екскурзии. Но никога нещо за ставащото в съседство. Не знаехме нищо. Никога".

Нейният син - музикантът Бен - вярва, че дядо му е вършил това по принуда и от задължение към семейството си, както и към нацистите.

"Ако е бил отказал, вероятно са щяха да избият цялото семейство", смята той.

Няма съмнение, че Хьос е ценял семейството си. В мемоарите си от затвора той пише: „Винаги съм смятал, че трябва постоянно да бъда в служба. Жена ми ми напомняше постоянно: не само да изпълнявам дълга си, но и да помня нашето семейство.

След бягството си в Испания Инге-Биргит Хана дефилира на страхотни модни ревюта, където присъства и съпругата на испанския диктатор Франко, а испанецът я нарича "моят малък немски войник".

Тя се омъжва за американски инженер от ирландски произход, установяват се в САЩ и имат две деца. Работила е 35 години в моден бутик във Вашингтон, собственост на евреи.

Един ден казах на управляващия директор, че съм дъщеря на Рудолф Хьос", каза тя. Мениджърът информира собствениците, Сали и Ърнест Маркс, но нямало никакви последствия.

Тя си спомня: "Сали ми каза: Бригит, не можеш да помогнеш или промениш това, което направи той, ти беше просто дете. Но трябва да приемеш, че се е случило". Това беше моментът, в който спрях да отричам Аушвиц".

Но тя знае силата на злото си име и все още яростно пази новата си самоличност. Когато майка ѝ Хедуиг починала през 1989 г. по време на посещение в дома ѝ, тя я погребала под надгробен камък само с думата „Мама“.

В интервюто си за Washington Post през 2013 г. тя каза: „Има луди хора. Може да изгорят къщата ми или да застрелят някого", обяснявайки защо продължава да пази самоличността си и дори сега, на 80 години, ще бъде интервюирана само с моминското си име.

Известно е, че Нанси Рейгън, Хилари Клинтън и Барбара Буш са пазарували в луксозния моден магазин, където работела тя.

Те нямало как да имат представа, че продавачът със силен немски акцент, който ги облича, крие толкова мрачна семейна тайна.

Героинята на интервюто живеела в къща на стойност 650 000 долара в Северна Вирджиния.

Хьос помагала да се облекат не само първите дами, но и някои от най-богатите и влиятелни жени в един от най-известните модни магазини близо до столицата на САЩ.

Бригит и съпругът ѝ се развеждат през 1983 г. и дъщеря ѝ е мъртва, но синът ѝ живее с нея. Тя често вижда внуците си, но все още не се е настроила да обсъди мрачната си тайна, защото не искала да ги разстройва.

Другите ѝ братя и сестри живеят в Германия, един от братята ѝ вече е мъртъв. Нейният племенник Райнер каза преди време: „Ако знаех къде е погребан дядо ми, щях да се изпикая на гроба му".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не,че не може,но

    8 0 Отговор
    Чичо пък казваше,че може!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Реалист

    34 2 Отговор
    Всички висши фашисти от Германия заминаха за САЩ след 1945 по близо до работодателите си.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 медицинско лице

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Вярваме Ви,че сте взели лично интервюто и говорите само с факти,такива от Вашата глава.
  • 6 мале мале

    32 3 Отговор
    тежка пропаганда стигнах до 12000 евреи на ден и спрях да чета … дори децата не си измислят толкова тъпи истории ! а на някой прави ли му впечатление че всички живи SS-овци живеят в америка ? дали не са ги прибрали там за да обучават местните военни?

    Коментиран от #8, #22

  • 7 Хисторик

    31 3 Отговор
    САЩ са спонсори на Вермахта немците ограбиха Европа по заповед на Ротшилдите Швейцария и Британия бяха канала за износ на краденото.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 даааа

    19 3 Отговор
    След геноцида в Газа ,не вярвам и думичка за концлагерите,масови убийства и милиони загинали еврей!!!!!2024 година тези извършват геноцид пред камерите,пред камери вриват бомби и разстрелват от упор жени и деца,а отричт всичко и дори го наричат самозащита.Преди 100 години трябва да им вярвам на историйте а?
  • 10 куку

    9 4 Отговор
    Няма ги едновремешните немци, няма ги...!
  • 11 Лъгал дъщеря си

    14 4 Отговор
    Докато избивал десетки хиляди хора по концлагерите , газовите камери и пещите...

    Коментиран от #15

  • 12 Тия кравари мръсни

    20 2 Отговор
    Нас ни бомбиха тука 1943-44 година в края на втората световна, а в същото време са подслонили всички фашисти от Европа, за да ги предпазят от смъртните присъди на Нюрнберг ....
  • 13 е обесили са го

    14 1 Отговор
    това беше война , а не сега конфликтите . Аушвиц е една душегубка . То садизма и нараняването на хора е психично отклонение . Много хора получават разстройства в лоши ситуации . Роднините се устройват в западна германия и америка . с краденото злато и ценности живеят добре . Мосат избива някакъв дребен списък около 150 виновни за геноцид към юдеистите . По онова време много богатите евреи никой не ги пипа . Носят се легенди как държат парите на света и те са направили войните .
  • 14 о я стига

    11 2 Отговор
    не знаела, че в съседната сграда убиват. баща и ,, бил мил човек,,. е така се изопачава историята. изведнъж от години победата над нацистка Германия се празнува от Германия. много тъжно и жалко.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Австирцът се оказа Прав само то темата моше!
  • 17 Българин

    12 2 Отговор
    Всъщност дъртата се е възполсвала от "елитния" си произход и тя много добре го знае! Върхушката след войната е заела отново ръководни постове. Единствено пленените от СССР са си получили заслуженото.
  • 18 Тома

    10 2 Отговор
    А пък на един укронацис му ръкопляскаха ва канадския парламент.Викаха го на бис
  • 19 Трифонов

    4 9 Отговор
    Подпалвачите на Втората световна война са Япония, Германия и СССР. Ай стига сте се правили на разсеяни, че много ме дразните. Япония нахлува в Китайска Манджурия още през 1931г. и подлагат в следващите години китайското население в окупираните територии на такива нечовешки зверства и изтезания, на които немските издевателства в лагерите на смъртта изглеждат, като "хуманна евтаназия". Имперските амбиции на Япония се формират до военна концепция за агресия спрямо съседска и независима държава 8 години преди нахлуването на Германия в Полша. После - Хитлер се страхува да започне пълномащабна война в Полша заради СССР. Ето защо Хитлер е предложил, а Сталин е приел да си разделят Полша. Единият нахлува от едната страна и взима западната половина, а другият нахлува от изток и си взима източната. Извършвайки спрямо полското население и военни не по-малко зверства от немската армия. И близо 2 години след това са съюзници в тази война. Съюзници! Стават врагове чак след нахлуването на Германия в СССР и началото на плана Барбароса, като има доста интересно алтернативно на общоприетото обяснение защо Хитлер нахлува в СССР и фактически нарушава Пакта за ненападение. Не приемам да се прави разлика във вината и отговорността за подпалването на Войната между Япония, Германия и СССР. Еднакво виновни са, съюзници са и точка!

    Коментиран от #24, #29, #31

  • 20 Aлфа Bълкът

    14 1 Отговор
    Бах тези евреи, този ги трепал, онзи ги трепал, а те нямат свършване.
  • 21 Мошето Ционист

    11 3 Отговор
    Става въпрос за брутална манипулация с фалшификация.
    В края на 1945 посочената бройка на жертвите в Аушвиц е била 8 000 000! От тогава до 1990 през годините е редуцирана 5 пъти, и до 1990 г. на мемориалната плоча(има снимки) в Аушвиц имаше изписана цифра - 4 милиона избити. Последната корекция е през юли 1990 г.- управата на музея заедно с израелския холокост център Йад Вашем редуцираха цифрата на 1,2 млн.!!
    Т.е. с времето цифрите са променяни за да се натъкмят до някакви реални стойности... и въпреки това, по научно математически метод бройката пак не излиза. И тъй като вече става ясна и смешна тази огромна лъжа, се въведе закон за отричане на Холокоста. Т.е. затвор. Край, точка!
    Но да вземем за достоверни данните - 1,2млн. и врътнем една проста аритметика.
    Един съвременен крематориум изгаря труп за около 1 час - това е технически факт!
    1 200 000 : 24 = 50 000 дни;
    50 000 : 365 = 137 години. Толкова време приблизително трябва на 1 пещ да изгори тези трупове.
    Крематориумите в Аушвиц са 4 бр.
    137 : 4 = 34 години!?!
    Извинявам се, ама нещо не се връзва - Аушвиц работи около 3 години!
    3 x 365 = 1095 дни
    1095 x 24 = 26 280 изгорени трупа
    (При това в сметката не включвам ПО-НИСКИТЕ енергийни и технически възможности преди 70 год, паузите за почистване, експлоатация и ремонт и пр.фактори! Тогава времето би се вдигнало с още години)
    Абсурдно е!
    В задачката се пита- ако не са били горени, КЪДЕ изчезнаха над 1 милион трупа?

    Коментиран от #23

  • 22 Има много

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "мале мале":

    И в Южна Америка. Даже има и един лаф - никога не питай аржентинец ,защо дядо му е немец!
  • 23 Холокоста

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мошето Ционист":

    Си е голяма измама! В числеността! Ние не знаем доста неща в нашата история,а за световната , каквото кажат победителите!

    Коментиран от #26

  • 24 Също

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Трифонов":

    И САЩ,че и Британия и Франция. А и Италия. Смешните стойки на Дучето за нова римска империя.Полша помага на Германия за Чехия,Словакия пък е твърдо за Германия .Геополитиката е мръсна работа! Истината няма да я научим никога!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Павел пенев

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "Холокоста":

    Измислената от евреите голяма цифра на изгорени жертви е свързана с исканите и получени обезщетения от Германия за всяка бройка. Това си гнусни фантазии на израелските претенции и за това има държави като Иран например, които не признават изобщо наличието на Холокост. Моето мнение е същото.
  • 27 Отец Чапаев

    2 3 Отговор
    Гадния Хьос да гние в пъкъла. Най ми хареса снимката с бесилото.
  • 28 светлото знаме на националсоциализма

    4 2 Отговор
    пак ще се развее 🙋‍♂️!
  • 29 тц тц

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Трифонов":

    Както във всички военни конфликти последните два века виновника е само един - САЩ! Ако САЩ не бе въоръжила Германия ВСВ нямаше да има. Същото е и в Близкия изток, какво целувки и прегръдки бяха в Белия дом между президента и Саддам, преди да им стане неудобен, след това преминаха към следващия си проект - ИДИЛ.
  • 30 Голям праз

    5 2 Отговор
    12 000 евреи за ден...американците само за минута изпариха 300 000 японци, а в следващите месеци умряха още милион, но не съм чул да има съден кравар.
  • 31 ама друг път

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Трифонов":

    Трифоне , бягай да зарязваш лозето ясно е , че историята ти е слабата страна !
  • 32 ама друг път

    0 0 Отговор
    Шест милиона – изгубени и намерени - ето го ключа от бараката , пък кой каквото иска да си приказва !
  • 33 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Интересното е , че никой никъде не споменава за съветските войници-военнопленници от 1941 год. Много се плаче за евреите, циганите, , и другите поляци, югославяни, французи........ Вече чета няколко пъти ,какво са сторили грозните руснаци с бандата на Паулус от Сталинград..........А за онези мъже попаднали в хитлеристки плен благодарение некадърността на Мехлис, Будьони и "Нашият Никита" С. .Хрушчов........нито дума ..............
  • 34 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    те май сички главорези от SS са си живуркали у САЩ по голямата част и са работили за американски компании и обучавали войници