Last news in Fakti

14 Април, 2018 06:32 4 021 9

Блохин

  • катин-
  • русия-
  • полша-
  • катинско клане

Наскоро се навърши годишнина от съветското зверство в Катин

Блохин - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В това априлско утро Василий Блохин се събуди рано, с тежка глава. Беше спал лошо – тревожеше се за трудната задача, която му предстоеше. Блохин отговаряше за изпълнението на смъртните присъди в Лубянка. От години ръководеше отряда, който наказваше осъдените врагове на народа. Лично бе изпълнил смъртната присъда над стотици врагове, сред които Всеволод Майерхолд, Исак Бабел, Михаил Колцов, също Тухачевски и Ежов. Никога ръката му не бе трепнала, защото знаеше, че служи на справедливото дело на вожда и партията. Но сега партията му беше поставила наистина трудна задача. Да накаже полските военопленници, които бяха вече осъдени от политбюро, тъй като заплашваха съветската власт.

„Татко, ще пиеш ли чай?” – отекна звънък момичешки глас и прекъсна мислите му. Застанала на вратата, дъщеря му го гледаше усмихната, с лице огряно от първото априлско слънце.

„Да, скъпа” – усмихна се в отговор Блохин и с обич я погали по русата глава. После се запъти към кухнята, където младата му съпруга вече бе запалила печката. Блохин я целуна, притисна я към себе си и каза с въздишка:

„Днес заминавам в командировка за около месец. Не знам кога точно ще се върна”.

„Но защо сега ми съобщаваш?” – изрече с изненада тя. „Ще ни бъде трудно сами да се справим за това време”.

„ Не мога да си избирам командировките.” – сви рамене Блохин. Съпругата мълчаливо сложи чаша с чай пред него. Знаеше, че повече не трябва да задава въпроси.

Вечерта на същия ден Блохин заедно с още тридесет колеги пристигна в лагера Осташков, където бяха затворени част от поляците. Веднага започнаха да изпълняват задачата – оборудваха една къща със звуконепроницаеми стени и изградиха допълнителна пристройка, като временен склад.

След два дни, в тихата априлска нощ Блохин започна работа. Препаса се с кожена касапска престилка, сложи кожени ръкавици и шапка. И започна да убива. По двеста и петдесет човека на нощ. Отлично постижение, дори и за офицер от НКВД. Първо снемаха точната самоличност на обречените. След това въвеждаха хората при Блохин, който ги убиваше с изстрел в тила. Временно трупаха телата в пристройката, сетне с камиони ги изнасяха и погребваха в горите.

В следващите двадесет и седем нощи Блохин успешно изпълни партийната задача – отне сам, с ръцете си, живота на седем хиляди души, по двеста и петдесет на нощ. Работата беше изморителна, понякога дясната му ръка и показалец изтръпваха, затова Блохин стреляше в тила на човека с лявата си ръка. Много пъти не успя незабавно да разбие главата на пленника и трябваше да стреля втори път с дясната си ръка. Кожената престилка и ръкавици подгизнаха и натежаха от кръв и плът. Наложи се да доставят нови и това отне време, но Блохин се справи – вече бе автоматизирал действията си и работеше без забавяне.

Осъдените влизаха в малката стая, осветена от мътна, жълта крушка. Блохин ги поглеждаше за секунда и бързо зареждаше оръжието си. Жертвите посрещаха смъртта различно. Мнозина крещяха предизвикателно, други отправяха последна молитва към небето. Останалите гледаха с безмълвни, безумни очи човека с престилката. Някои падаха на колене, лазеха на пода и с ридания молеха за милост. Блохин им помагаше да се изправят и внимателно ги обръщаше с гръб към себе си.

В същото време колегите му също усилено работеха. Защото имаше още осемнадесет хиляди души за убиване. Почиваха само един ден – на първи май. Тогава те се изкъпаха, преоблякоха и отпразнуваха международния ден на работническата солидарност. Но никой от колегите му не изпълни така безукорно партийната задача, както Блохин. Може би затова, само неговото име не беше забравено, макар и в покрайнините на историята. Което никак не е справедливо, тъй като Блохин без съмнение е един от най-добрите изпълнители на смъртни присъди и партийни задачи.

В края на командировката той се изнерви. Започна да убива с досада и нетърпение, защото искаше да се върне в къщи, при семейството си. Блохин беше много привързан към невръстната си дъщеря и младата си съпруга.

Той почина след години, през февруари 1955. Преди това му отнеха генералското звание, заради недостойни действия, несъвместими с генералските пагони. Никой не знае дали някога е сънувал кошмари, дали си е спомнил за някой от многохилядната сива, еднаква редица от смъртници. Може би е мислил за близките си в последните дни. Нека не се питаме как е възможно човек да убие седем хиляди души и да продължи да живее. И да продължи да убива. Но преди всичко – защо малцина днес в света знаят кой е Блохин и какво е извършил.

Та нали той само изпълняваше заповеди!

*************************************************************************

През пролетта на 1940 по заповед на съветското правителство, в гората край Катин бяха убити без съд и присъда около 25 000 хиляди полски военопленници – офицери, лекари, учени, адвокати, учители, писатели, журналисти. За няколко седмици НКВД унищожи половината от полското офицерство и голяма част от полската интелигенция. Десетки години СССР позорно и страхливо отричаше страшното престъпление. Едва в началото на 90-те години на миналия ХХ в. новите руски власти признаха вината на съветските си предшественици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи

    28 25 Отговор
    Хайде сега откъсаното авторче на статията да напише и една за атомните бомби над Хирошима и Нагазаки, както и за използването на напалм във Виетнам от САЩ! За тях защо мълчиш бе авторе?!
  • 2 ЧебуРашка

    18 18 Отговор
    Росия империята на злото!
  • 3 От войната по лошо нещо няма

    19 14 Отговор
    С такъв патос да беше написал няколко реда и за Бабий Яр, Дрезден, Хирошима го споменаха. А моя дядо преди да си пусне душата със сълзи е разказвал как са палили села със газ в Сърбия, и още чува писъците на изгорелите, да беше драснал и някой ред за това а "авторче" що мълчиш като женски орган. Да беше писал и какво после се е случило на цивилното немско население от полското отмъщение, някой ред така, за разнообразие.
  • 4 впечатлен

    12 1 Отговор
    Войната е резултат от неспособността на хората да се разберат по мирен път. Резултат от лошия тон, лъжите и безумието на някой, който се изживява като безсмъртен вожд и се чувства достатъчно достоен да определя съдбите на хората. Няма по-страшно нещо от диктатурата, незачитането на живота на хората, от насилственото им принуждаване да живеят в бедност и мизерия, за да се перчат лидерите, да харчат пари вместо за добруването на народа си, за превъоръжаване и средства за унищожение, а да трупат пари в собствените си сметки. Войната е най-ужасното нещо, но да не забравяме отговорността - няма по-отговорно същество на планетата от човека. Той бавно и мъчително пренаселва тази планета и накрая освен че ще я унищожи, ще ликвидира и сам себе си! Пълно безумие! Уважавам държавите, в които управляващите са успели да осигурят добър живот за народите си. От диктаторите това се пренебрегва, за тях хората са нещо като опитни хлебарки, длъжни да търпят всякакви експерименти и лишения.

    Коментиран от #6

  • 5 Ford Prefect

    2 3 Отговор
    Другари, това ли са ви православните ценности?
  • 6 Диди

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "впечатлен":

    Поздравления за написаното.
  • 7 стоян георгиев

    3 0 Отговор
    хубава статиия и много точна ,но не описва как блохин е спасил съвестта си.спасил я лесно ,просто е нямал такава .дори и да се беше пропил както обикновенно става в онзи страна ако имаше дори малко съвест един куршум щеше да отдели за себе си,но тои е нямал.както и нямат огромна част от все още живите изпълнители на много други такива присъди.
  • 8 безпартиен

    5 0 Отговор
    За Блохин знаем.За нашите блохиновци след 9.9.1944 нищо!А те не са един и двама!Напънете се малко и потърсете докато все още има живи които помнят!
  • 9 Катина Гора

    2 0 Отговор
    Болшевишка изродщина.
    Признали и голяма работа.
    Той и Ленин е сатрап като този човекоподобен, но още в мавзолей го държат....