Войнстващото невежество уби политиката

Публикувана: 16 Април, 2018 13:00
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1246
Войнстващото невежество уби политиката
Снимка: БТА
ШРИФТ ПЕЧАТ

Невежеството е навсякъде около нас. То ни обкръжава, притиска, залива, дави. И това е от години. Но с всеки изминал ден става все по-агресивно, безочливо и страшно. Вече е войнстващо невежество.

Наскоро прочетох нещо, писано преди години, че Борисов и Цветанов са страшни, но това, което ще дойде след тях, ще е още по-страшно. И то дойде. ГЕРБ управляват почти 10 години и за това време напълниха всички институции с невежи и некомпетентни "калинки", пише Елизабет Дафинова от "Банкеръ". Някой ще ми опонира, че и преди е било така - която партия дойде на власт, урежда с постове и службици собствените си партизани за сметка на предишните партийни назначения. Да, но предишните поне имаха дотолкова акъл, че да оставят по някой и друг експерт - човек, който знае за какво става въпрос, вътре в нещата е и може да свърши работа. Защото все някой трябва да върши работата, нали?

Делян Добрев например така и не разбра защо му се карат от опозицията, каква е вината му, къде е грешката му при шуробаджанашкото окупиране на общината в Хасково. Той дори се обиди, че нападат и не харесват неговия роднински "дрийм тийм". Толкова естествено му се вижда, когато е силният на деня да уреди всичките си братовчеди, приятели, съученици и партийни другари на уютни и доходоносни местенца. Ако не сложиш на кранчетата най-близките си и доверени хора, то кого да сложиш? Някакви експерти, специалисти, които не познаваш?

При ГЕРБ никакъв експерт не остана. Почти десет години професионалистите се гонят и уволняват и се заменят с верни партийни членове със съмнителни дипломи и знания. И като се има предвид интелектуалното ниво на първия и втория в партията, то всички останали трябва да са под тях. Не е удобно някак си да стърчиш над вожда с експертиза и задълбочени познания в която и да било област. А тези, чийто умствен багаж е по-голям (защото има и такива), умишлено се снишават - вероятно с кариеристични мотиви.

Този стил на профанизация на политиката и държавното управление, на решенията на проблемите във всички сфери беше наложен лично от Бойко Борисов през първия му мандат, ако не броим периода, прекаран в софийското кметство. Лесни, популистки, битови решения на сложни житейски, социални и икономически проблеми. Например за младежката безработица.

"Kaĸ нямa paбoтa, бe? Haпpимep зa oвчap в мoмeнтa, и тaĸa ce тъpcи aгнeшĸo мeco и oвчo в цeлия Eвpoпeйcĸи cъюз… пpocтo във зeлeнчyĸoпpoизвoдcтвoтo .. мa тoй нямaл щoтo бил AЙ TИ cпeциaлиcт.."

Или за цената на картофите.

"Moeтo ceмeйcтвo, oтĸaĸтo aз ce пoмня - oт дeтe дo дeн днeшeн, ĸapтoфи нe e ĸyпyвaлo. Bинaги cмe cи ги caдили, ĸoпaли, глeдaли и нe cмe xoдили в плoд и зeлeнчyĸ, зa дa cи ĸyпим - нитo мaйĸa ми, нитo бaщa ми, нитo бaбa ми, нитo aз. И мoгa дa ви ĸaжa ĸaĸ ce caдят, aĸo нe знaeтe. Tpябвa дa ce cлoжaт нa тъмнo, зa дa пoĸълнaт, cлeд тoвa мaлĸo c мoтиĸaтa ce ĸoпaят, cлaгaт ce. И тoлĸoвa пycтeeщи зeми, вceĸи мoжe дa cи нacaди."

От просто по-просто. Премиер - слънце. Със замах предлага решения на нерешени с години проблеми.

Та затова не бива да се учудваме, че в третия парламент, доминиран от ГЕРБ, равнището на политически дебати и на законодателна дейност е под всякаква критика. Под дъното. Дори под "Винету". И забележете! – говорим за институцията с най-нисък рейтинг, най-ниско доверие от страна на гражданите и обществото. Рейтингът на Народното събрание варира около 9% в зависимост от интензитета на скандалите в него. А недоверието към работата на депутатите над 60 процента.

Фрапираща демонстрация на опростенчеството, на скудоумието и невежеството бяха обясненията и оправданията на властта след бягството на двамата опасни рецидивисти през парадния вход на Софийския централен затвор в навечерието на Великденските празници. Вместо да признаят съществуващите тежки проблеми в системата, до ушите ни достигнаха следните нелепици. "Хората са бягали от затвора от времето на граф Монте Кристо насам" - вещо се произнесе топ юристът на ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Даниел Кирилов. А шефът на парламентарната група и заместник-председател на партията Цветан Цветанов вдигна още повече летвата на абсурда, като се включи в оправдателния режим: "Аз мисля, че историческият преглед, който направи господин Кирилов, показва, че такива случаи е имало не само у нас."

Черешката на тортата обаче постави министърът на вътрешните работи Валентин Радев с бойкия отговор на журналистически въпрос. "Ние не мислим, а действаме." Мога да се хвана на бас, че сам не е разбрал какво точно е казал. Но думите и на тримата представители на управляващата партия ГЕРБ предизвикаха лавина от ирония и подигравки в социалните мрежи.

"Тук има огромен фурор на интелекти. Литературният герой граф Монте Кристо, призован 170 години по-късно в реториката на ГЕРБ, в нещо като извинение и попаднал в непредвидимата висока словесност на двама гербаджии, които разцъкват слабата си грамотност като двама играчи на тенис на маса: единият подава, другият връща, докато не остане камък върху камък в литературната история", написа един потребител на Фейсбук.

"От затвор и каторга са избягали: граф Монте Кристо, Жан Валжан, Омбре, синовете на Великата Мечка и още много други", произнесе се друг. Новата клетва в затвора пък била: "Да те настигне чистачката, дано!"

"Затворниците ги преследват единствено чистачките, щото правят стъпки по измитото!", бъзика се незнаен зевзек във социалната мрежа.

И смешно. И абсурдно. И жалко. И страшно! Защото това е политическият елит, който ни управлява и от чиито решения и действия зависи как живеем.

В психологията им един термин - Ефектът на Дънинг-Крюгер. С него се обозначава когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното. Тази склонност се приписва на "метакогнитивната неспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си". Или по-просто казано, некомпетентността сама по себе си пречи на човек да я осъзнае. Тоест глупавият няма как да разбере, че е глупав.

Това, което се наблюдава през последните години, е, че все повече хора оценяват самите себе си по-високо, отколкото биха ги оценили останалите. На повечето хора им липсва "знанието за собственото знание, сбособността да оцениш реалистично спсобностите си и да познаваш собствените си граници". И най-вероятно в ГЕРБ има концентрация на такива хора. Не че в останалите политически субекти нивото е особено високо. Но ГЕРБ успя да събере посредствеността от цялата страна и да я докара в столицата - в парламента, в министерствата, в агенциите, в регулаторните органи. Още по-лошото е, че доста от тези екземпляри не само че имат погрешна самооценка за себе си, но се опитват и да демонстрират "начетеността" и "компетентността" си.

Така например амбициите на втория човек в ГЕРБ драстично се разминават със скромните му интелектуални възможности. Като мотор на партията за всички избори през лятото на 2016-а той вещо се опита да обясни каква ще е кандидатурата им за президент: "Вариантите са няколко. Имахме много достойни хора, които могат да бъдат избрани. Нашите хора се интересуват дали този човек ще бъде съпричастен към партията, или ще е външна личност. Кандидатурата ще бъде тясно свързана с партията, но все пак ще си остане надпартиен, ако заеме поста президент." Силно се съмнявам, че някой сериозен човек разбра нещо.

Всъщност в контекста на това, което става по света и в други европейски държави (най-пресен пример са изборите в Унгария) от десетина години, на фона на слабите европейски лидери може би политиците от ГЕРБ са си на мястото.

Лошото е, че посредствеността, невежеството и липсата на професионализъм не са само в политиката, а и в медиите, в социалните мрежи, в културата, в целия обществен живот. Там, където би трябвало да се формира мнението на хората, т.е. да получават достоверна информация и компетентни експертни анализи, за да могат да правят информиран избор. Това обаче у нас е заменено с надвикване в различни медии на някакви полуинтелигенти и самозвани специалисти по всичко. Като например среднистът с ланците, който разпродаде съоръженията на "Напоителни системи" за скраб - Георги Харизанов. Той сега менторства от телевизионния екран като представител на Института за дясна политика.

"Критичното мислене и рационалните дебати са кръвоносната система на демокрацията - без тях тя е просто куха форма, процедура. Която може лесно да се корумпира и да се обърне срещу собствената си същност. Как граждани, които не знаят, не искат да знаят и отказват да чуят, правят информиран избор? Как изобщо информираният избор е възможен, когато в публичните дебати рационални аргументи са заменени с "гневни крясъци"? Как сме сигурни, че така избраните представители имат знанията и компетентностите, които се очакват от тях, за да взимат решения? Възможно ли е те, въпреки собствената си некомпетентност, да чуят съветите на експертите и да вземат отговорни решения? Как гарантираме, че експертите не злоупотребяват със знанията си, за да се възползват от некомпетентността на вземащите решения и да прокарват решения в услуга на частни интереси вместо в името на общото благо?" Това написа тези дни известната блогърка Ралица Ковачева в едно прекрасно есе, наречено "Невежеството е новото нормално". Ами, това е. Няма какво да се добави.

За съжаление, отговорът на нейните въпроси е - ами, няма как. И очевидно ще си изпием до дъно горчивата чаша, след като избираме и преизбираме да ни водят незнаещи и неможещи политици. Както е казано: "Всеки народ си заслужава управниците." Знаем и продължението - "Прост народ, слаба държава."

Автор: Елизабет Дафинова, "Банкеръ"

България

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Николай Митов
Треньорът на Левски след победата над ЦСКА
Те не са много ЦСКА, “Литекс” сме си ги били."

Още бисери