3 Февруари, 2012 13:35 2 157 1

„Новите българи“ на Божидар Димитров – на сметката на Марин

  • марин-
  • българско гражданство-
  • божидар димитров
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако през последните 10 години си бяхте направили експеримента да попитате 10 случайни минувачи по улицата кой е вицепрезидентът на Република България, вероятно 9 от тях нямаше да знаят. Изведнъж само за 10 дни Ангел Марин се превърна в истинска звезда (с основание или не – това е друг въпрос). Вицето на Георги Първанов се оказа мафиот № 1 на държавата – помилвал убийци, раздавал българско гражданство на килограм, при това май без да има правомощия за това.

Неясно защо мнозина пропускат да посочат каква е точната процедура по издаване на гражданство. По закон молбите минават през специален съвет под егидата на правосъдното министерство. Ако то ги одобри, правосъдният министър предлага на президента да издаде указ. А правосъдното министерство е на подчинение на премиера.

Няма да се впускам в юридически главоблъсканици. Само ще припомня, че в последните години не Марин беше човекът, който мечтаеше да създаде „новите българи“. Още от първите си дни като министър в правителството на ГЕРБ Божидар Димитров заяви като свой приоритет раздаването на българско гражданство.

60-те хиляди души, чакащи от години, да получат наведнъж BG паспорти, предложи още през август 2009 г. Божидар Димитров. Така, според него, щяла да се „отпуши“ системата по издаване на тапии. А и ще се допринесе за справяне с демографския срив - голяма част от тези чакащи искали да живеят и работят у нас.

Екстравагантната му идея не беше приета, но все пак по време на министерстването си Димитров подготви промени в Закона за българското гражданство, който той не веднъж критикува като крайно рестриктивен. Управляващото мнозинство в парламента прие закона в началото на 2010 г.

С промените се въведе срок от две години (Б. Д. настояваше за една – бел. ред.) за разглеждане на молбите за получаване на паспорт, желаещите ще доказват своите български корени в интервю, а Агенцията за българите в чужбина се определя като основен отговорник в процеса.

Пребиваването на Божидар Димитров на „Дондуков“ 1 трая от ден до пладне, но пък остави трайна следа. Откриване на български училища в чужбина, дарения за тях, съкращаване на сроковете за получаване на българско гражданство. Това са резултатите на бившия министър без портфейл за година и половина в правителството, отчете пред парламента през април 2011 г. премиерът Бойко Борисов.

През 2010 г. са били обработени три пъти повече преписки спрямо предходните години и това дава възможност да бъде намален броят на чакащите за гражданство - над 50 хиляди преписки, каза премиерът. Сред резултатите от работата на Димитров Борисов отчете и издадените удостоверения за български произход - 17 938, от които 12 808 са кандидатствали за българско гражданство.

В края на 2011 г., когато излязоха статистиките за годината, Божидар Димитров изрази задоволството си, че линията, заложена по време на началото на управлението на ГЕРБ, продължава и до сега. По думите му, това е много ценно, най-малкото защото и новородените в България намаляват. „Тези нови български граждани са добре дошли, за да запълнят част от демографския минус в България”, коментира Божидар Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 g.s.

    0 0 Отговор
    Нямаше да знаят само неграмотните и примитивни журналя, тяхните наследници и близки роднини и можеби още някой и друг кретеноид ,пръкнал се на тоя свят след 1990г. който освен Кондьо, Сашка Васева и разните там Ивана, Петкана,Драгана май всяка друга информация му идва в повеч и трудно смилаема!