Last news in Fakti

4 Февруари, 2012 15:40 1 462 10

Мораториумът върху шистовия газ е в полза на "Газпром"

  • ариел коен-
  • шистов газ-
  • газпром
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Москва е способна да използва енергийната карта, за да изнудва чужди правителства, като тези в Украйна, Грузия или балтийските държави. Това коментира по БНР Ариел Коен от Института за международни изследвания към Фондация "Херитидж", който е и специалист по Русия, енергийна сигурност и геополитика. Според него българските политици обаче не правят много за това страната да излезе от руската зависимост.

"Газпром" навсякъде успява да спечели политиците на своя страна, така че те да са доволни и да не работят за алтернативни енергийни източници. Вие българите бихте могли да построите регионален терминал за втечнен природен газ. Защо не да се построи такъв в Одеса и да се използват съществуващите тръби, за да се изпомпва към Румъния и България?

Русия разбира, че е по-добре да е монополист. Ако държиш монопола, държиш и високите цени. Друга алтернатива на това е шистовият газ, но вашата държава чрез законодателни промени наложи мораториум върху проучването му, което е в полза на "Газпром", заяви още Коен. 

Според него е добре да се види кои членове на българския парламент са гласували "за" мораториума, какви контакти имат и с кого. "Отказвайки се от възможността за шистовия газ, определено давате предимство на Русия", смята Коен.

Според него е възможно политици да вземат определени решения, за което да бъдат възнаградени от "Газпром" с назначения. Друга възможност е чрез влиянието си "Газпром" да попречи на осъществяването на Южния газов коридор през България. Коен подчерта още, когато има зависимост от един енергиен източник, то на страната могат да се налагат определени решения.

"Алтернативният Южен коридор би донесъл полза за европейската енергийна сигурност. За жалост, до момента ЕС и компаниите в консорциума са неспособни да построят такъв тръбопровод. Това засилва шансовете на Русия да постигне успех с нейния проект "Южен поток", който още повече ще засили европейската зависимост от руски газ, заобикаляйки Украйна", коментира анализаторът.

Ариел Коен бе категоричен, че САЩ не прокарва интересите на определена американска компания, като "Шеврон" например. Американското правителство не стои зад частни компании, подчерта той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИКОГА

    0 0 Отговор
    БРЕ КАКВО ЧЕСТНО ЛИЦЕ !

    ТЕЗИ СОНДАЖИ ЩЕ ЗАМЪРСЯТ ВОДИТЕ, НЯМАМЕ ЛИ ВОДА НЯМА ДА ОЦЕЛЕЕМ

    ЗАГУБИТЕ ЩЕ СА КАТОСОТРОФАЛНИ ЗА БЪЛГАРИЯ, А ПОЛЗИТЕ САМО ЗА АМЕРИКАНСКАТА ФИРМА !
  • 2 xaxa

    0 0 Отговор
    Тоя ни взима за индианци!
  • 3 777

    0 0 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН ЧИФУТ КОЙТО НЕ Е "ЗАИНТЕРЕСУВАН" И НЕ ЗАЩИТАВА АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ . ПОНЯКОГА МНОГО МЕ Е ЯД ЧЕ "ТАТКО ДОЛФИ" НЕ СИ СВЪРШИ РАБОТАТА ДО КРАЙ.
  • 4 НЯМА ДА МИНЕ

    1 0 Отговор
    По-тъп коментар не съм чел. Пример за рядко срещана ограниченост на мисълта.
  • 5 Емил Димитров

    1 0 Отговор
    Американците наистина не приемат НЕ за отговор. Сега ще последва типичната им пропаганда и ще имаме удоволствието да ни дойдат на гости една камара техни политици и "специалисти". Руски интереси, рушвети... а отговорът е гениално прост - ние БЪЛГАРИТЕ не искаме да си отровим земята!
  • 6 Лидия Христова

    0 0 Отговор
    НЕГАТИВНО КЪМ СТАТИЯТА.Подкрепям мнението на Емил Димитров.
  • 7 Лидия Христова

    0 0 Отговор
    НЕГАТИВНО КЪМ СТАТИЯТА.Подкрепям мнението на Емил Димитров.
  • 8 абв..гз

    1 0 Отговор
    Тоя зъбльо какъв ли чин има?
    Не ни стигат нашите агенти,че сега да слушаме и чуждите.
  • 9 пут..ка лъмънъ

    0 0 Отговор
    Няма значение чий агент е ,а дали говори истината.
    Енергийно ависими ли сме от Русия на 100%?
  • 10 Васил

    0 0 Отговор
    Аз не разбирам с какво за обикновения българин ще е по-добре да се вади този шистов газ,като няма ние да си го вадим ами американците и те ще ни го продават на цена като руския. Като купуваме от руския поне не си разрушаваме природата .