4 Май, 2018 19:58 7 559 37

ВъзМУУУтихме се

  • храни-
  • двоен стандарт
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един познат тъгува за социализма. Не е член на партия, не е глупак, не е невеж. Привърженик на равенството и братството казва, че е. И е много сърдит, че сме предали социализма за банани. Маймуни, вика, маймуни ли сме или хора, че бананите се оказаха толкова важни?! Сега този мой познат брои лешници. В шоколадите, внесени от Европа, имало шест ядки по-малко, отколкото в същите шоколади в европейските магазини. Маймуните ядат ли лешници?

Пиша в гугъл маймуна + лешник. Ето какво се появява: „Изследователски екип от италианския Институт за наука и технологии на познанието, воден от Елза Адеси, стигна до извода, че и маймуните, подобно на хората, притежават чувство за бизнес. „На маймуната Сандокан й харесва сиренето пармезан и за да изяде парче от него, е готова да се откаже от две порции глазирани трици. Нещата обаче се променят, ако порциите са три или четири, тъй като при това положение лакомията надвива приятния вкус. Така маймуната Карлота между един лешник и четири слънчогледови семки избира семките“, разказва Адеси. Според учените по този начин намира доказателство тезата, че чувството за бизнес е присъщо на маймуните. Няколко маймуни бяха обект на двегодишни изследвания, в резултат на което учените достигнаха до извода, че и маймуните, подобно на хората, са в състояние да правят избор според изгодата си, разказва изданието. „Грешка е да се мисли, че маймуните ядат всичко, което им попадне. Сиренето е по-добро за тях от който и да е желъд. Поставихме маймуните в различни комбинации от качество и количество и те доказаха, че притежават чувство за бизнес“, казват изследователите.“

Ако маймуната Карлота избира четири семки пред една ядка, защото има чувство за бизнес, представяте ли си един търговец да избере една стока вместо четири на цената на една? Не, разбира се. Търговецът винаги ще предпочете по-евтиното и понеже е с несравнимо по-силно развито чувство за бизнес от Карлота, ще се опита да продаде всяка от четирите евтини стоки за повече от цената на едната скъпа. Само че тук става дума за нещо различно, ще кажете, става дума, че една и съща стока на нашия и на европейския пазар е с различно качество. Не че е за първи път. И в онова време, в което липсваха бананите, стоките бяха разделяни още при производството си – за първо и за второ направление. Разликата сега е в названието – тогава бяхме второ направление, сега сме втора скорост. Но всъщност става дума за нещо още по-различно.

Ето две бурканчета с детско пюре. Произведени в Германия, с еднаква марка. Едното се продава в немски супермаркет, другото в български. Между тях обаче има разлика. В първото има няколко процента повече рапично масло отколкото във второто – това е едната разлика. Има и още една – българското струва с 35 процента повече от немското. Тези две разлики обаче предизвикват не две възмущения, а едно – общо, всеобхватно, така да се каже национално възмущение. Най-отгоре, на премиерско ниво, то звучи така: „Кой умник каза, че българското бебе обича по-малко мляко и обича палмово масло?“ Ако това изречение ви прилича на онова „кой ми се изака в памперса“, то е защото е точно такова. И пита още веднъж за артистична поанта Бойко Борисов: „Кой умник?“ Ами Вие, г-н Борисов, вие сте винаги най-големият умник. Каквито и умници да са се подредили по пътя на бурканчето с детско пюре от производствената линия до щанда в българския супермаркет, колкото и да е дълга веригата на умниците, най-отгоре сте вие. Вие сте умникът на умниците и умникът над умниците. И както умно се досетихте да се възмущавате по тази сравнително безопасна европейска тема, за да не ви я отнеме Корнелия Нинова и да обере изгодите от възмущението, така можехте доста по-рано да се досетите, че българското бебе обича същото като всички бебета в Европа.

Отдолу, при народа, възмущението звучи така: „Те нас за прости ли ни вземат, за втора категория хора ли ни броят, та ни пробутват боклуците си?“ Те нас за какви не вземат, не знам. Но знам за какви се вземаме ние. Ядем лош, много лош български хляб. Оня, който претендира да е здравословен, е също като лошия, само че боядисан. Купуваме лошо българско сирене. Не можем да открием в магазина добро свинско месо. Саламите ни повече приличат на сол с вкус на месо отколкото обратното. Телешкото не е от телета. Филийката с лютеница е филийка с оцветено нишесте. Пилетата в супермаркетите са петото състояние на водата, четвъртото са доматите. Не можем да си произведем български домати, български чесън, български плодове, като страна на розите внасяме рози от страната на лалетата.

Да сме чували някой да сравни български хляб с германски хляб и да пита кой умник е решил, че българите не отбират от хляб, та е наводнил пазара с некачествен хляб? Излиза, че нямаме нищо против на мажем на детето имитация на хляб с имитация на лютеница, но не можем да понесем в детското му пюре да има няколко процента разлика в рапичното масло. Затова като се питаме за какви ни вземат европейците, отговорът е, че ни вземат точно за такива, каквито сме си.

Но тук идва по-странното. Освен че е малко по-некачествено в сравнение с германското, българското бурканче с детско пюре е много по-скъпо. 35 процента по-точно. Разликата с австрийската цена стига и до 107 процента, но ние избрахме за сравнение немската. Ако цената на бурканчето се изчисли като част от немската и българската средна заплата, разликата ще стане още по-голяма. Но народно възмущение по този въпрос не се чува. Никой не е потресен от това, че ДДС на храните у нас е като на всичко останало – 20 процента, а не както в Германия – 7 процента. (Във Франция е 3 процента, но вече избрахме Германия за сравнение). „Навремето в казармата по време на комунизма имаше надпис “Службата е тежка, но за сметка на това продължителна”, сега можем да сложим “Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи”, каза още Борисов на конференцията за двойния стандарт на храните. И знаете ли защо го каза? – защото иначе щеше да го каже Корнелия Нинова. Но не попита кой умник е решил, че у нас ДДС-то на храните, лекарствата, книгите е като на всичко останало за разлика от Германия. Защото умниците, които определят ДДС-то са по-разпознаваеми от умниците, които забъркват пюретата. Не че ако го беше казала Нинова, щеше да е по-честно – точно толкова нечестно щеше да бъде. Нинова и Борисов си крадат репликите не защото са различни, а защото са еднакви.

Само преди няколко дни стана известно, че разликата между свободата на словото в Европа и в България е огромна. Огромна! Не последва възмущение нито от премиера, нито от партии, нито от народа. Конференция не се проведе. За съмнителни мазнини не се продума. А независимата и обективна журналистика е един от двата най-силни маркера за демокрация. Другият е съдебната система. Не живеем в демокрация според тези два маркера. Тогава как се нарича обществото, в което живеем? Според съвпадението на вълненията народни и премиерски, консумеризъм се нарича. А в такова общество има принцип: Когато ти продават нещо, те лъжат или в цената, или в качеството. Е, нас и в двете.

Коментарът на Веселина Седларска е публикуван в "Редута".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еммо

    48 4 Отговор
    И бръснарските ножчета не са като през соца!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Варна

    87 10 Отговор
    Понеже оставихме най- неграмотните да управляват държавата, сега проблемите са толкова много, че когато извадим няколко на показ, повечето се сърдят, че сме пропуснали още някой такъв, който бил по- важният.
    Проблемът е в нас! - Гледаме бездушно, как най- наглите и най- глупавите съсипват животът ни, държавата и реакция нулева, понеже тези същите са гръмогласни, агресивни и безпрецедентно зли, възползвайки се от държавната маша като своя собствена.
    Не злите, а онези които наблюдават от страни съсипват света, бе казал един известен човек.
    На чело на държавата стои мутра, малоумна с ченге и то малоумно едвам завършило Виф по партийна линия в продължение на 9 години! - Това не е парадокс! - Това е трагедия от най- страшните!

    Коментиран от #4, #24

  • 4 горе от черешата

    32 16 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    А когато държавата се управляваше от човек без ден трудов стаж добре ли ти беше?

    Коментиран от #12

  • 5 Един ....

    22 9 Отговор
    Колкото вярна , толкова и безсмислена статия!
  • 6 горе от черешата

    32 8 Отговор
    Когато отидеш в магазина никой не те кара да купиш това, което не харесваш, но поради някой финансови особености си длъжен да претеглиш плюсовете и минусите на действието и бездействието при купуване. Всеки би искал да купи нещо хубаво и качествено за малко пари, ама производител и търговец имат също интереси в тази ситуация, така че, като ви каза един премиер преди 20 години За Бога братя не купувайте, колко от вас разбраха смисъла да не купуват каквото и да е? Трудно ми е да си купя всичко каквото искам, ама пък и дали е необходимо да имам всичко каквото искам? И дали трябва да ям колкото мога или само колкото да съм достатъчно сит? Съвременната цивилизация все по-трайно и настъпателно налага манталитета в главите на хората да искат и да искат, но малцина казват, че прекаленото искане си води и до отрицателни ефекти. И т.н. Просто си казвам мнението, пък който разбрал - разбрал.
  • 7 Така де

    26 13 Отговор
    Много правилно казано!!! Гробарите са артисти и чалгари, които впечатляват дебилите, а те, дебилите, са 80% от населението и много обичат разгащени артисти и чалгари!!! Затова партия ГРОБ пак ще спечели изборите, нищо , че ЦРУ изкара данни , че сме 2ри по -смъртност, благодарение на партия ГРОБ!!! Народа ги харесва защото са разгащени артисти и чалгари!!! С такъв дебилен народ няма оправия, винаги утайката ще е отгоре като каймак и ще е на власт и ще ни контролира. Единствената оправия е елиминиране на дебилите по име!! Всеки , който е гласувал за партия ГРОБ трябва да се погребе!!!
  • 8 волен сидеров

    5 0 Отговор
    ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха хах пу
  • 9 име

    19 5 Отговор
    лошо седларов-а , лошо!немска стока от ? Германия или от немция! хляб и лютеница от германия?! как се прави сравнение за лютеницата? а иначе точно при приемането на евро законите ББ беше главен секретар и кмет . така , че е длъжен да знае престъпните преговори на куневица и доганя.
  • 10 Пазарна икономика

    19 6 Отговор
    Пазарна икономика в България няма. Ако имаше тези двойни стандарти нямаше как да ги има. Българските продукти са масово некачествени и на висока цена, но това се контролира от правителството и определено то носи вина за положението. Ако някой не вярва да набере малко домати и да ходи на който и да е пазар и да пробва да ги продаде по-евтино. То затова внасяме некачествени стоки. Иначе в Германия има олио и по 1,60 лева. Има и скъпо, разбира се. И т.н. Борисов е толкова виновен, колкото и тези преди него. Само че на него се възлагаха големи надежди, но той показа на народа среден пръст.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Варна

    21 9 Отговор

    До коментар #4 от "горе от черешата":

    Оправданието с предходните е емблема на ГЕРБ. Тази партия управлява от 9 години и е някак нелепо да се търси оправдание за некадърността им.
    А иначе в интересна истината мога да твърдя поне според статистическите данни на министерството на финансите управлението на Станишев е по - добро от на Борисов. ( Много обичам да го нахлузвам на неподготвени)
    Данни:
    Станишев от 2005 до лятото на 2009 година
    Приходи: от 18 млрд през 2005 на 27 млрд към края на 2008година
    Излишък: от 650 млн през 2004 година, 2005 1,3 млрд до 1,9 млрд през 2008. Дефицит към края на 2009 година когато идва Борисов на власт - 626 млн.

    Дълг - Станишев приключва дълга към 2008година на 9,4 млрд. Идва Борисов и дългът нараства на 9, 9 млрд само за 4 месеца. Края на 2016 приключваме на 27 млрд. Дефицит имахме от 2009 до края на 2016 година. Отговорът къде е било по- добре оставям на теб. Справка Министерство на Финансите - Дълг и фискална програма

    Коментиран от #26

  • 13 гостенин

    20 1 Отговор
    Не искам да се връщам назад по повод кой какво направил,разграбил и т.н.Само искам да попитам: след като премахнаха Български Държавен Стандарт и сега е очевиден негативният резултат за България и българите, ЗАЩО отново не се въведе Български Държавен Стандарт,който да предпази нас българите от ролята на световна помийна яма?!! Когато го има нашият стандарт,в България ще се внасят САМО продукти,които отговарят на БЪЛГАРСКИТЕ изизквания!!!
  • 14 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Горила":

    Теб те характеризирам с една дума
  • 15 Любопитен

    12 0 Отговор
    Чух ,четох но не разбрах коя е е марката магазина ,търговеца на тези буламачи?
    Ако това не кажете значи всичко е балон.
    Какво стана с ЧЕЗ ?
  • 16 Голям прос

    20 5 Отговор
    По-точно не може да се каже. Ние не сме жалки, жалки са тези които ни управляват и ограбват 29г. Има рецепта за тази болест, казва се автомат " Калашников"
  • 17 патриотъ

    16 4 Отговор
    Прав си,само хапчета "Калашников" ще оправят и стандарта и храните и хляба и живота!Само дето няма кой,за това продължават да ни чукат по всички дупки!

    Коментиран от #20

  • 18 стоян георгиев

    15 7 Отговор
    естествено че тази практика трябва да се прекрати и явно ще се прекрати ,но нека що ще си спомняме соца ,да си спомним къде отиваха тогава за мижави центове многото български агнета,крави сирена и т.н. или оня с бананите дето брои лешниците е забравил кви бяха стоките по второ направление и кви оставаха тук.

    Коментиран от #21

  • 19 БСП Лъжци

    12 17 Отговор
    На всиките лъжливи змий ехидни дето лъжат, че по времето на комунизма беше по добре им пожелавам да отидат да живеят в Северна Корея и да се кланят на богът Ким Чен Ун!!! Истината е, че по времето на комунизма тук в България беше много по зле, ама по единственият телевизионен канал даваха само некви агрономски глупости на търкалета, некви супер тъпи, комунистически съветски филми от 64-та година - черно бели и по новините даваха само Тодор Живков как си бърка у носа! Интернет още не беше създаден! Беше много по страшно, но никой не разбираше и за това хората бяха щастливи и доволни. Всичко се криеше, и по тъпият единствен телевизионен канал и глупавите две единствени радио станции нищо не се казваше - яко цензура. Народа беше щастлив защото никой не разбираше нищо! А всъщност беше много по страшно от сега и управниците правеха отвратителни неща с хората тихо-мълком, но никой не разбираше нищо! Колко огромна беше корупцията и как държавата затъваше във външни дългове си нямате и на представа!
  • 20 гост 2

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "патриотъ":

    Имаше ги тия хапчета някога, в аптеки Българска Армия. Но дойде демократичната и пазарна верига аптеки Н.А.т.О и както става в реалната, изкривена "пазарна" икономика без държавна регулация и реална държава, новата верига изкупи родната, съсъпа я и то с една цел: да не й хрумне на БА да продава хапчетата и народа да вземе лечението си в свои ръце. ....също както трите хапчета на соца, лекуващи ефективно почти всичко Аспирина, Амифофена и аналгин-хинина.
    Нали не си мислите, че новате аптекари имат за цел да лекуват българите? НЕ! Целта им е пазарна и изобщо няма да се замислят на кого да раздадат хапчетата от началото, за да си запазят "пазарната позиция". Не им е никакъв проблем да пуснат и нова, дъщерна верига аптеки в България - ЦА и да в захранят с правилните хапчета. Всъщност те отдавна подготвят тази алтернатива с помощта на шепа подкупни, но за сметка на това ЗДРАВИ национални предатели.
  • 21 гост 2

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Ами направи си сметка за колко бананаджийте ти продават един самолет примерно. Колко имаме и колко самолета сме имали когато продавахме доматите за мижави центове....да не говорим и за други навързани по веригата производства, заводи, индустрия, инфраструктура и т.н.

    А за центовете ще ти дам пример:

    Спомняш ли си арендаторите някога? Хората, които след работа гледаха по декар-два домати за износ и които с малко допълнителна работа сезонно си изкарваха няколко допълнителни заплати. Дали са били толкова глупави, колкото ги изкарваш, а? А бубарите помниш ли?
    ... Или искаш да направиш сравнение на второто качество тогава и сега?!

    Само че има една мааалка подробност. Тогава ние си произвеждахме и двете качества, а сега само внасяме и консумираме направеното за нас второ.

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 бай Ставри

    8 10 Отговор
    Веселина Седларска ,доста глупава статия.На такива като вас Бойко Борисов им е виновен а никой не споменава ,че тази ситуация е от самото начало на прехода.Къде бяха правителствата на СДС,БСП и царя.Бойко Борисов решава да прекрати тази порочна практика и се намира умницата Веселина Седларска да обвини точно него,че не правел нищо.АМИ ПРАВИ ,за разлика от тези,които ти плащат да плюеш.

    Коментиран от #25

  • 24 впечатлен

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    Кои са най-наглите, най-глупавите и неграмотните, за това може доста да се поспори. Да не припомням събития от близкото минало, когато бяхме на ръба на оцеляването - без хляб, без вода, без каквото и да било за ядене освен кисело мляко и кренвирши, и то ако се доредиш да се снабдиш заради децата си, не за друго. Да се говори така е крайно нахално и нелепо! Най-кадърният, грамотният и умният сигурно си ти, варненецо, само че никой не те оценява! Има нещо много важно, а то е качеството, наречено СЪВЕСТ. Няма нищо по-страшно от управници без съвест. За тях кражбата, лъжите, убийствата, цялата наглост на човечеството не са табу! През дългите години на "развития социализъм" видяхме какво ли не. Да не споменавам с подробности предателството, което изпита Живков на стари години, унижаван, обругаван, влачен по затвори от същите, които десетки години наред му се кланяха дълбоко! Така че мисълта е дадена от Бога, преди да пишеш, мисли!

    Коментиран от #28

  • 25 Цонко

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "бай Ставри":

    Бай Ставри извинявай ама не си разбрал основното , а то е че трябва да се работи повече
  • 26 Иван

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Варна":

    Малко ти е рано да си финансист, но поне четеш и това е похвално. Само, че когато се правят сравнения има и дургие неща, които е нобходимо да се вземат предвид. И това са нивото на държавен резерв, което е необходимо за финансовата стабилност на държавата, за да може такива като тебе, които са попрочели малко но не са схванали всичко, да не се стархуват като отидат на банкомата дали ще има пари да изтеглят най-просто казано. Второ има европейски фондове , които за да се изпълнят със съдаржание, демек за да влязат пари в държавата от Европа е нужно съфинансиране и то се прави предварително. Трето точно Станишев направи няколко сделки, които трябваше да се платят после. Има и други но за да те светна и да си надскочиш нивото по-лесно без да четеш-във финансите се гледат съотношения първо и след това се гледат номиналните цифри Та за дълга - гледа се процентното отношение на дълг спрямо БВП. Айде сполай ти и продължавай да четеш може след много години да ти дойде прозрението ама надали....

    Коментиран от #27

  • 27 Валери

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Иванчо пиле шарено, какви процентни съотношения и какви БВП-та те гонят мойто кухо парче. През 2008-ма заплатите масово бяха около 600 лв, а цените повече от два пъти по-ниски. Сега заплатите масово са около 800 лв, а цените всеки знае. Сега се плаща ток зимата около 200 лв на домакинство през 2008-ма под 100 лв, а прихода почти еднакъв. Дълга на държавата троен, хората разбира се не са умни колкото тебе да знаят %-тите ама незнайно защо продължават да бягат от тоя "рай" и тая икономическа "стабилност". Извода го оставям всеки сам да си го направи ама да твърдиш, че тиквата е направил нещо различно от това да доубие държавата и да обогати кръговете око себе си и гъзолизците дето са на служба при него трябва да си с психическо разстройство или да си куха лейка(или да си в тия кръгове). Единственото нещо в легалния бизнес дето просперира в тая държава е IT индустрията и то пак е в пъти по-евтина от тая на запад и това е поради факта, че мутри като Борисов не разбират и не им е приоритет тоя отрасъл. Всичко останало без никакво изключение е сринато в държавата спрямо миналото и продължава да се срива, защото е окупирано от хора на Борисов, негови колеги от службите и ДС, партийни секретари или обикновени престъпници от мутренските им години, когато бяха шофьорчета на мъртвите вече мутренски босове. Кажи едно нещо и аз ще ти кажа как се е сринало. А фалшивите статистики на Мента Стоянова можеш да и ги завреш в кожената жабка, защото хората не ядат стъкмистика

    Коментиран от #31, #37

  • 28 Готин ама не съвсем

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "впечатлен":

    Я пак за кризата и за липсата на стоки по магазините??
    Кой обяви Русия за враг номер едно и съсипа българската промишленост?? Май Ф.Д. и неговото "демократично правителство?
    Малко им бе това, че ликвидираха и междинните звена, между заводите производители в България и Търговиите на едро и магазините и тяхната мрежа!
    И стана на практика желаното от тях! Заводите пращят от стоки, но няма кой да ги достави до търговските обекти, а магазините празни и хората на опашки и гладуват!
    И стана желаното от "демократите"! Масови фалити на всякъде и всичко. Заводите нарязани, селското стопанство съсипано, Костов прави приватизация от която трябва да влязат барем едни 2 милиарда, след като продава за над 20 милиарда, а реално не са влезли и 200 милиона! КРАЖБИ, КРАЖБИ и всичко безнаказано!
    И вие ми говорите за морал, ценности и "демокрация"!
    Ма голям смях!
  • 29 222

    5 1 Отговор
    в италия правят опити с маймуни а у нас -с нас доколко ще издържим да ги търпим
  • 30 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "гост 2":

    спомням си българските магазини.ти помниш ли ги с празните рафтове и булгура като основен асортимент.кво като е имало бубари ,доматаджии и т.н, като нищо качествено не достигаше до българина?или тва си го забравил.ти спомняш ли си някога в кварталния магазин през соца да е имало домати зимата?а що нямаше като имахме оранжерии?или и тва си го забравил?та още тогава си бяхме втора ръка клиенти ама сега не ви оттърва да си го спомните?или си забравил казиното в слънчака или шведския във варна забранени за българи?така бе и с шеретон и с австрииския и т.н. по-качествени наши хотели.та не забравяи избирателно.през соца всичко читаво произведено у нас заминаваше на запад,на изток пращахме боклуците ,а квото оставаше го ядяхме ние.имаше цели заводи дето продукцията ни бе блян и можеше да стигне нещо до нас българите само ако им върнеха поръчката на запад.после се оказа че на целия зор сме призвеждали на загуба ама тва е друга тема.

    Коментиран от #32

  • 31 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Валери":

    я варненския лъжко пак се появи.заплатите били средно 600 лева 2008!!!!хахахахаха!тва като фирмите от един човек дето ни правят икономиката като твоята ,а варна?има статистика бе убавец.виж колко вземаха масово през 2008 за да не се излагаш!
  • 32 гост 2

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Даааа...доматите зимата, казиното на слънчака, шведския, японския и т.н. глупости СТРАШНО с липсвали на българите. Големи примери си дал и големи мечти си имал някога. Е, явно си ги постигнал. Радвай се! Консуматорското пред социалното. БРАВО!

    Коментиран от #33, #34

  • 33 гост 2

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост 2":

    А за оранжерийните доматите зимата ще ти кажа нещо, което явно не знаеш: всяка култура, всеки сорт се, за да достигне естествена зрялост има нужда от определено количество часове слънчева светлина. Ако я няма развитието не е правилно. Резултатът тоест е равен на вкуса на всичко, което не е в сезон. Наложена изкуствено консуматорска "нужда" каквато някога просто е нямало.
  • 34 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "гост 2":

    тва са примери бе убавец,които показваха ясно отношението на българската държава към българските граждани.ти като български гражданин си нямал право да посещаваш наи-качествените български хотели,не да спиш в тях ,а въобще да влизаш.сега броиш обаче лешниците в немския шоколад интересно защо?консуматорското пред социалното????от примерите ти нищо не си разбрал убавецо,а те са за да покажат как деистваше социалистическата държава спрямо гражданите си.произвеждахме хиляди тонове мляко ,а на пазара свършваше до обед,щото го изнасяха за жълти стотинки и с взетите пари си чешеха егото разните там партиини вождове за сметка на целия народ.живеехме в постоянна лъжа потдържана от управляващите тогава и разни такива убавци като теб я потдържаха ,лошото е че навиците от тогава си останаха и днес.другите бивши соцстрани забравиха за тоя срамен период от историята си ,а тук все фенове да го реанимираме .жалка работа!

    Коментиран от #35, #36

  • 35 гост 2

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    А какво ще кажеш бе Убавец, за натовските бази на територията, в които никой българин не знае какво става, за разлика от твоите примери, които тенденциозно са дезинформаторски и подвеждащи. Българи имаше и в японския, и в шведския, и в казината...просто подбрани българи и с много пари. Фейс контрол има и сега на много места. Нещо няма много нормални българи по няколкото голф игрища, а затворените комплекси май по жилищна площ са много повече от някогашните резиденции, а?

    Да се правят заключения от няколко изключения без да съпоставя масовото е като примерът ти с доматите зимата.

    ... Та в този ред на мисли, нещо не ми отговори на колко тона домати са равняваше някога въоръжението на БА, на колко сега и какво е отношението? Или предпочиташ в литри ИСТИНСКО мляко, каквото отдавна не произвеждаме...знаеш ли, че 80% от суровината за производството на млечната промишленост е сухо мляко внос от Германия и Австрия? ...или може би си виждал хмелови насаждения някъде, тоест 100% от суровината на пивоварите.
    Ще има фенове естествено, защото колкото и да се мъчите да манипилирате, спомените все още ги има и те са в полза на миналото. Просто е!
  • 36 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Изчетах всички коментори и реших да запитам Вас ! КОИ СЕГА СИ НАЧЕСАХА ЕГОТО С ФАЛИТА НА КТБ ? За 25 години, колко пъти спа в хотел Интернационал, след като можеш да спиш всеки ден ? ЛИПСАТА НА СТОКИ ПО МАГАЗИНИТЕ БЕШЕ "ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНО" ЗА ДА СЕ СМЕНИ СИСТЕМАТА И СЕГА ВИЕ ДА МОЖЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ !!! Сега като има 10 вида шпеков салам кой от тях има качиствата на този през СОЦА ? Напиши му марката , няма да е реклама !!! ТАКЪВ ОБАЧЕ НЯМА !!!
  • 37 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Валери":

    От думите ти разбирам, че си недоволен от своето положение в обществото и че не си се реализирал на баца постигнатото от тебе в живота ти. Радостен съм за което. Това показва само правотата на пазаранта икономика. За такива като теб това е правилното им положение и място в обществото. Точка!!!