Last news in Fakti

10 Май, 2018 16:00 3 425 16

Да не ходим в Русия? Напротив!

  • русия-
  • световно първенство по футбол-
  • бойкот

Това е вън от съмнение: Москва има за какво да бъде критикувана. Но призивите за бойкот на футболното първенство в Русия са не само безсмислени, а и вредни, твърди германският евродепутат Кнут Флекенщайн

Да не ходим в Русия? Напротив! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От края на Студената война насам отношенията между Русия и ЕС никога не са били толкова обтегнати, колкото днес. Не спираме да отправяме критики към Москва, задето не се придържа към задължения и правила, които сама е одобрила - например като член на Съвета на Европа, като страна, която е част от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, като държава, подписала през 1994 Будапещенския меморандум, с който Русия, САЩ и Великобритания се задължават да уважават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Към това трябва да прибавим руската подкрепа за Башар Асад, хакерските атаки и дезинформационните кампании, които имат за цел да дискредитират западните ценности и да всяват страх и несигурност.

Вреди дори самото говорене за бойкот

Колкото и критично да е отношението ни към руското правителство, колкото и комерсиално събитие да е Световното първенство по футбол, лично аз смятам, че е вредно дори самото говорене за бойкот. Защото спортът не може да бъде използван като политическа бухалка.

Реалностите днес са такива, че на отговорните лица все по-трудно им се удава да водят конструктивен диалог. Затова нека сега не поставяме под въпрос и срещите на стотици хиляди спортисти и любители на футбола. Нещо повече дори: редом със състезателите и техните фенове, представителите на политиката също би трябвало да използват възможностите за диалог по време на гостуването им в Русия. Зимните олимпийски игри в Южна Корея показаха как подобни събития могат да бъдат използвани и за политически цели.

Само когато говорим един с другиго, а не един за другиго, можем да допринесем за подобряване на ситуацията. Затова не разбирам защо някои западни политици продължават да вярват, че с бойкоти и налагане на още и още санкции могат да предизвикат положителен обрат в руската политика. В трудни времена като днешните е крайно необходимо да се търси диалог с руското правителство - само така може да се постигне истинска промяна. Но както знаем, това изисква много повече усилия, отколкото съставянето на поредната критична резолюция.

И бойкотът от 1980 беше "безсмислен и вреден"

Да си припомним и това: през 1980 година правителството на Хелмут Шмит бойкотира Олимпийските игри в Москва. По-късно обаче някогашният германски канцлер нарече това решение "безсмислено и вредно“.

Казано накратко: един евентуален бойкот на футболното първенство би осуетил срещите на огромен брой приятели на спорта. Но определено не би довел до някаква положителна промяна. Тъкмо обратното дори. Може би точно поради това над 90% от депутатите в Европейския парламент не пожелаха да се присъединят към призива за бойкот, отправен от малка група колеги.

Пожелавам на всички участници и гости на Световното първенство в Русия интересни мачове, вълнуващи срещи и приятелска атмосфера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    8 31 Отговор
    Съгласен съм, но трябва изключително здрав допинг контрол на всички. Чиновниците на Путин така се пренатягат пред Батюшката, че измислят неподозирани схеми за това как да помпат спортистите си. И накрая разбира се ги хващат.

    Коментиран от #5

  • 2 Голям Слон

    37 8 Отговор
    Русия е голяма, силна и богата държава. Логично е да не позволява интересът й да бъде накърнен. Русия никога нямаше да направи онази стъпка с Крим и областите, ако гринговците не бяха спретнали "революцийка" в Украйна, за да свалят законно избрано правителство :-) А какво стана с Либия? Ирак? Т.е., Америка нищо не нарушава и учи на демокрация, а Русия потъпква правила, подписани от самата нея? Смях! За другото имат право: бойкот и санкции до нищо добро не водят. Америка да си стои на континета и да спре да набива чевиите на всички, които не са й удобни. Тогава може и да има мир.
  • 3 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    35 9 Отговор
    ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО ЗА ЗАПАДА - РУСИЯ СЕ ИЗПРАВЯ И НА ТЯХ ТОВА НЕ ИМ Е ПО КЕФА. ТЕ ИСКАТ СЛАБА РУСИЯ ПОСЛУШНА И НА КОЛЕНЕ. НО УВИ. СЛУЧАЯТ ГОРБАЧОВ И ЕЛЦИН ПРИКЛЮЧИ И ЗАБРАВЕТЕ.

    Коментиран от #11

  • 4 Мамата мамата

    23 1 Отговор
    Спортът изцяло и напълно се политизира. Аз лично като гражданин и зрител съм обявил бойкот на всички световни и олимпиади защото ми се повръща буквално от това в което сащ и пуделите им превърнаха спорта!
  • 5 Ахмак

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    Ооо, комсомолец, как си ? Нещо не те видях вчера, на Парада на победата - що така?
    Чичо шорош ли не ти плати?
    А колкото до спортистите - знаеш ли , че всички американски спринтьори са асматици? - Факт
  • 6 Българофил

    10 4 Отговор
    Както Шарл дьо Гол е казал:"Европа- от Атлантика до Урал". Това е нормалното!
  • 7 патриотъ

    10 3 Отговор
    Русия не им се подчинявала,смешки!Русия е велика и на никого няма да се подчини!Забравете!По-добре си оправете отношенията с Русия ,докато не им е писнало!А световното ще се проведе,ако ще да се наакате!
  • 8 onq s konq

    3 7 Отговор
    Дай боже силните футболни държави да бойкотират свет. първенство в Русия и да се наложи свободните места да бъдат попълнени от ДРУГИ ОТБОРИ.Тогава ЛИЧНО ВОЛЕН ще заведе БЪЛГАРСКИЯ ОТБОР там!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЩАСТЛИВ ЧЕРВЕЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЩАСТЛИВ ЧЕРВЕЙ":

    ТУЙ Е ДОТЕБ И ДО КОНЯ И ТВОЙТА КОЧИНА , БМВто -ТРОЙКА! От сънят ти златен СКОРО ще се събудиш и на къра добруджански ще трябва сам да се трудиш ! Кьоравото СВЪРШИ, ще има навеси се и както на военната комисия - " БУЗКИ разтво.и " и УПС ! СИТНА РАДОМИРСКА и пот по челото !
  • 11 СЕРГЕЙ

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    ГОСПОДИНЕ /ГОСПОЖО/,ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ.....МОЛЯ,ЗАМИНЕТЕ СИ ВЪВ ВАШАТА РУСИЯ И НИКОГА НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ !
    С НАЙ ГОЛЯМО НЕУВАЖЕНИЕ:
    ВАШ-СЕРГЕЙ.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТОГАВА твоята ЗЕМЯ е ТУРСКА ТЕРИТОРИЯ

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "СЕРГЕЙ":

    Ти сам можеш само в кенеф да се управиш.
  • 14 ИЗБИРАЙ СЕРГЕЙ

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "СЕРГЕЙ":

    ИЛИ С РУСИЯ ИЛИ СТУРКИЯ ? ТАРАТОР И АЙРЯН БЕЗ МЛЯКО ! ХЕМ ЗАСРАН, ПЪК И ГОЛЯМ !
  • 15 САМИ ПРЕДАВАХТЕ ЧЕТНИЦИТЕ СИ

    1 1 Отговор
    И ХЛЯБ НЕ ИМ ДАВАХТЕ. А РУСИЯ ОТ ОДЕСА ГИ ЕКИПИРАШЕ И ФИНАНСИРАШЕ.
  • 16 ЗАЩО СЕ ИМЕНУВАШ СЕРГЕЙ А НЕ СЮЛЕЙМАН

    2 1 Отговор
    ЩОМ ТОЛКОЗ СЕ СРАМУВАШ ОТ ТЕЗИ ДЕТО ТЕ ОСВОБОДИХА ОТ ИГОТО ! НЕ СА ЛИ ПРАВИ ЗАПАДА, ЧЕ С ТУРЦИЯ БИЗНЕС СЕ ВЪРТИ А БЪЛГАРИЯ НА ДОТАЦИИ И ПОМОЩИ СТОИ. НЕ ЛИ СБЪРКАЛА С НАС РУСИЯ, ЧЕ ОТ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ, НАСИЛА ОТ ПРОТИВНИЦИ И КАПИТУЛАНТИ В СПИСЪКА НА СЪЮЗНИЦИ И ПОБЕДИТЕЛИ ЗОРЛЕМ ЛИЦЕТО НИ ИЗМИВА ? НЕ Е ЛИ ПРАВ ЗАПАДА че на Турция в бизнес може да се ралита а на " братушките " - НЕ ? ГАЗТА И ЯДРЕНАТА СТАНЦИЯ МИНАВАТ ДНЕС ПРЕЗ ТУРЦИЯ А " братушките " каза ДВА пъти каза - НЕ ! Пъ.ви бе Г. ПЪРВАНОВ и Станишев, после БОЙКО И МИТОВ. БОЙКО ги лъгал до като доставиха тръбите във Варна. НЕ Е ЛИ грешка, че РУСИЯ не ни остави под владението на султана. И днес Бойко няма да хленчи за хъб пред Ердогана. Не случайно казват - направи добро на българина, че да ядеш л.йно . Видяхме Пъ.ванов на 9ти МАЙ ухилен пред паметника на Съветската армия. Каква наглост и ГНУСОТИЯ в таз ПОДЛА ПРЕДАТЕЛСКА помия. ПРЕДАТЕЛ! ДОРИ ЖЕНИТЕ ОТ БРАНША СА ПО-ЧЕСТНИ И ПО-ДОСТОЙНИ ЗА УВАЖЕНИЕ И С ПО-ВИСОКО ЧУВСТВО ЗА ОТГОВОРНОСТ ОТ ТАЗИ ПОДЛА ГНУСНА ПРЕДАТЕЛСКА ГНИДА. СРАМ МЕ Е ДА СЕ НАРЕКА БЪЛГАРИН ДНЕС !